Autor Wątek: [FL]Daigotsu Gyoken, Yamazaki  (Przeczytany 5746 razy)

TASIEK

• Spider Clan
  • Personality
  • *
Odp: [FL]Daigotsu Gyoken, Yamazaki
« Odpowiedź #20 dnia: 2011-05-25, 23:07 »
Uważam że obie postacie są ciekawe, wstawanie holdingu jest spoko bo jestem wstanie wykorzystać go 2 razy a jeśli chodzi o Gyokena to grzebie też w diskardzie przeciwnika i to przemawia na jego plus

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2011-05-25, 23:47 »
Te postaci są inne. Trzeba przyznać, że ciekawe.

W 100% się zgadzam i uważam, że jest to dobra droga AEG - wole mieć różne postacie które mogę różnie współgrać z innymi kartami, niż żeby po prostu jak wychodzi karta to porównywać, który kill ma mniej oganiczeń bo nic prócz killa się nie liczy...
+1

A postacie całkiem fajne, myślę że w EE co niektórzy się przeproszą z kensaiem.

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2011-05-26, 07:25 »
Wiecie co właśnie sobie coś przemyślałem i monk będzie świetnie się spisywał w kontrolach :) taaaak to zabiore ci tą postać i patrz nawet nie wydałem golda
Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #23 dnia: 2011-05-26, 07:35 »
monkowie spiderowi nie mają ANI JEDNEJ POSTACI Z KILLEM

Jednak mają domek z killem.

Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #24 dnia: 2011-05-26, 09:07 »
za zrzucenie karty z ręki ( można dociągać ale są do tego obwarowania) a jednak bokem z kilem ( czyli jedna akcja)  to nie to samo co postacie z akcją
ja już nawet mówie nie musi to być kill ale by coś robiło
bo nie raz nie dwa gośc mnie pyta jakieś zdolności na postaciach a ja mówie nie ma nic co mógłbym zagrać
Walec

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2011-05-26, 09:47 »
U as spider jest zachwycony kensaiami w CE :)

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #26 dnia: 2011-05-26, 10:15 »
I zapewne duzo gier nimi wygrywa nie żebym byl zgryżliwy sa takie podejścia że kensaie mogą sprzątnąć przeciwnika o tak ale deck który również może nie zrobić kompletnie nic siła deku jest jego stabilnośc a tego bardzo brakuje Kensaiom
Walec

Tafit

• Spider Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Depilator Umysłów
« Odpowiedź #27 dnia: 2011-05-26, 11:29 »
Co prawda nie miałem okazji wygrywać, tudzież nawet brać udziału w jakichś większych turniejach legendy, jednak sam deck spisuje się całkiem nieźle. Chociaż byłbym całkowicie daleki od stwierdzenia, że jest to turbodeck niszczący wszystko na swojej drodze, to mimo wszystko gra się nim bardzo przyjemnie. Jednak trzeba przyznać, że jeśli na stole nie pojawi się nasz wyciągacz broni z discardu, to gra się o wiele gorzej.

Co do stabilności decku to Walec ma rację. Bez Shinrana gra jest o wiele trudniejsza i nie raz narzekałem na przegraną właśnie z powodu jego braku. Ale w większości wypadków, dzięki akcjom dla monków i kensajów (a także dzięki dobremu przemiałowi decku i niemałemu dociągowi kart) można było stoczyć epickie batalie i zwyciężyć je (dotąd pamiętam walkę jednego/dwóch monków na ostatniej prowincji, którzy z całą armią przeciwnika dali sobie radę).

Gram w decku 3x Tetsuo, 3x Dread Kara i Michio i są to nieliczne postaci, które mogą coś zrobić przeciwnikowi w bitwie. Dodatkowo Dread Kar jest od przemielania decku, co wraz z domkiem pozwala na szybkie dokopywanie się do kluczowych kart. Naprawdę ciężko nie mieć kart na łapie, gdy ma się taki dociąg.

Same akcje bitewne, których w istocie brak na postaciach, jest dość sporo na broniach, do których, jak już wspomniałem dokopać się nie jest tak trudno. Gdy jeszcze dodamy przykład małego monka (Torao), który prostuje postaci w openie, co wraz z Wooden Barricade pozwala nam zazwyczaj mieć kogoś z mieczem do obrony...

Czego by tu nie mówić o monksajach, to jednak uważam, że ich naprawdę mocną stroną są akcje właśnie w facie, do których to, jak wspomniałem, dokopać się nietrudno. A powtarzalne praktycznie co turę akcje z broni pokroju Awakened Blade, czy posiadanie Seiatsu tudzież Rekai's Yumi to tylko kilka naprawdę fajnych zabawek. Ogółem ten deck nie jest taki idealny, jednak potrafi czasem naprawdę mocno komuś dokopać. Choć prawda jest taka, że łatwo też nie dostać kluczowej postaci, co wtedy dość mocno utrudnia grę.

Co do dodatku - kensai może się przydać, ale teraz mimo wszystko chyba się nie zmieści, bo z pieniędzmi jako tako wielkich problemów na ogół nie ma. Gyoken faktycznie mógłby wejść ze względu na akcję open do kensajowego decku, bo też spełnia szlachetną misję wyciągania broni z discardu. Poza tym istnieje jeszcze możliwość podkradania attachmentów z discardu przeciwnikowi, a tych nigdy za wiele. Tym niemniej jednak miałem cichą nadzieję, że to będzie jakiś unique monk, bo nie dostaliśmy żadnego expowego w tej edycji jeszcze.
"Our Strength is fear. It destroys the weak"

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2011-05-26, 12:02 »
no właśnie w tym jest problem bo deki które ty wspomniałeś to są fun deki a kensaie dla spidera są main theme przynajmniej miały być
mogę złozyć honorówkę na spiderze i też będę się tym dobrze bawił ale to chyba nie oto chodzi przy ocenianiu postaci

W niejednym klanie są main theme na których nie da się złożyć kompetentnego decku (crane scout anyone?) i żadna to nowina, ani ciekawostka. Pisałeś też o stabilności, której monksaiom brakuje. Nie analizowałem, nie wiem, zgadzam się w ciemno.

Tym niemniej nie mówmy że kał, bo raz na 4 gry się zakrztusi. Gramy nie tylko na wielkich turniejach, ale również w pubie przy piątym browarze i ja przykładowo o wiele częściej uprawiam tę drugą odmianę. Oceniam zatem postacie również z perspektywy "epickości" ewentualnej rozgrywki. Coś jak w piłce nożnej. Czasem Rubin Kazań rozklepie Barcelonę, mimo że summa summarum jest cienki, jak sznurówka. Taki Gyoken, który skubnie przeciwnikowi Chagatrona, a w następnej turze Wyrmbone Katanę, może być niczym Rafał Murawski, lutujący dwie budy z wolnego. Historie o tym będą rozpowiadane jeszcze przez miesiąc.

O to mi chodziło, kiedy mówiłem o niekonwencjonalnych interakcjach.

Łapiecie ? :)
« Ostatnia zmiana: 2011-05-26, 12:05 by Chmielu »
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

the_ka

• Spider Clan
  • blank Personality
  • *
    • Louis de Funes
« Odpowiedź #29 dnia: 2011-05-26, 12:49 »
Taki Gyoken, który skubnie przeciwnikowi Chagatrona

tylko małe sprostowanie - non-Unique attachment

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2011-05-26, 12:58 »
Am sory zatem. Czyli tylko jedna buda z wolnego ;)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador