Autor Wątek: Bydgoszcz 3-4.09.2011 - Mistrzostwa Polski L5R CCG + WoH  (Przeczytany 30601 razy)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Bydgoszcz 3-4.09.2011 - Mistrzostwa Polski L5R CCG + WoH
« Odpowiedź #140 dnia: 2011-09-05, 11:22 »
Na poczatek podziekowania dla organizatorow, za w pelni profesjonalne podejscie do tematu, staneli bezsprzecznie na wysokosci zadania i co do tego nie ma zadnych watpliwosci. Thingrim, Chmielu gratulacje dla Was. Wszystko odbywalo sie zgodnie z planem w milej atmosferze i nawet poscielowa wedlug mnie byla jak najbardziej na miejscu.

Nastepne gratulacje ida dla Mirumo, ktory jako jedyny byl w stanie ze mna wygrac i to az trzy razy. Czuje, ze Burak ma spore zaleglosci do nadrobienia w kwestii grania z dyshonorem na naszej szczecinskiej arenie. Gdyby to byly ninje , mam wrazenie ze byloby mi latwiej.

Gratulacje dla rozowej swinki  z filuternie zakreconym ogonkiem czyli dla dżabasa.Nalezy przede wszystkim  pogratulowac mu tego, ze rok dzialalnosci sklepu przyniosl przede wszystkim dla mojej ulubionej sceny calkiem spora populacje graczy legendowych i mam wrazenie, ze jest tam jeszcze miejsce na rozwoj.

Gratulacje dla moich przeciwnikow i dla ludzi ktorym chcialo sie tulac, czasem przez pol polski, w celu podtrzymania integracji srodowiskowej i zebrania doswiadczenia. Dla Zlevicka, ktoremu chcialo sie ruszyc ze mna do Bydzi i zacnie dotrzymywal mi towarzystwa w pijanstwie i w podrozy.

Mini raport

1:0 Chord Crane
Przyznam sie szczerze, ze spodziewalem sie Amabasady, a tu mila niespodzianka bo kolega gral na duelistach i na domku co dueluje w bitwie. Gra byla bardzo szybka , wymienilsmy sie prowincjami  i mi zostala jedna a jemu dwie. Open bow pozwolil mi na kiwniecie jego dwoch obroncow  i Utagawa  zjechala jedna prowincje a suiha z klamka i oficerem lyknal druga prowincje.

2:0 Artur Unicorn
Artur powiedzial na wstepie ze bedzie to rewanz za Bielsko i chociaz wcale nic takiego nie mialem na mysli,  to jednak okazalo sie ze tak to sie skonczyo. Udalo mi sie rewelacyjnie skontrolowac stol i nie dopuscic do zniszczenia zadnej prowincji zanim nie bylem na tyle blisko warunkow ze nie mialo juz to znaczenia. Dopiero w tej partii dowiedzialem sie jakie dobre karty dostalo LSD w Forgotten Legacy.

3:0 Jabbas Unicorn
Jego trzecie LSD tego dnia. Nie bede wypominal Jabbasowi jego koszmarnych bledow ktore popelnil w graniu ze mna. Powiem tylko tyle ze warunki zrobilem przy trzech (moze czterech) prowincjach, wskrzeszajac Oki z Emmy i majac w 90 procentach kontrole. Nie pamietam dokladnie gdyz magia kukurydze zaczynala dzialac

3:1 Mirumo Scorpion
Wybitnie zle zagralem. W zasadzie nie wiedzac za bardzo jak grac z tym dekiem, umyslilem sobie ze sciagne go w dol. Nie mialem pojecia ze tyle tu openowego loss honoru lata i ze sam przyczyniam sie do swojej zaglady ciagnac Mirumo w dol. Kilka sekund pozniej bylo juz po zawodach. pozdro i i pocwiczylem

4:1 Milosz Lew
Nie jest to najlatwiejszy matchup dla mnie. Chyba dla nikogo, bo Raemon z klamka i Countermovem moze skutecznie zniechecic do posiadania jakichkolwiek obroncow. Kluczowe okazalo sie wystawienie Kei i postawienie sie przeciwko kawalerii ktora miala RSB i De Beliis na sobie. Umocniona pozycja i duel z Keiki pozowolila pozbyc sie atakujacego. Zlota zabraklo na kolejna postac a ja mialem czas sie rozwinac i skontrolowac stol

5:1 Epik Mantis
Przyznam sie szczerze ze kukurydza miala juz duzy wplyw na mnie i niewiele pamietam z tego matchupu. Zagralem chyba onszalancko i wygralem militarnie.

6:1 Reszka Spider
666 3

Top 8
2:0 Jabbas rozowa swinka Unicorn
Pierwsza gra dla mnie byla generalnie latwiejsza ze wzgledu na to ze mialem idealny dociag. 4 karty na ture i przemielony prawie caly dek, pozwolily mi wygrac nawet pomimo tego, ze dostalem dwa OASy i dostalem enticementem w Bokuko, ktora po tym jak polozyla mi obronce, wyparowala z Emmy przyprowadzajac z powrotem Chena. Pomimo wielu niedogodnosci siadl mi chyba kazdy kill jaki mam w deku wiec jabbas skonczyl na koniec z jakimis 10 martwymi postaciami i niemoznoscia zrealizowania swojego militarnego planu.

Druga gra byla o wiele trudniejsza, bo szybka strata dwoch prowincji pozwolila jabbasowi uspokoic gre i skontrolowac ja. Ale jak mowi stare porzekadlo na dwoch latwiej sie bronic. Tak tez sie stalo.Gdy gra wydawala sie juz nie do uratowania nastapil splot wydarzen, ktorego do tej pory nie potrafie do konca ogarnac. Przed ostatnia bitwa Jabbas mial 7 atakujacych na moich czterech obroncow. Z enticementa ukradl mi Bokuko i i polozyl jednego obronce , wiec z czterech zrobilo sie nagle dwoch. Zostal mi Hojatsu i zdyshonorowana Fujimura i cztery karty na reku. Na jedna prowincje tam gdzie bylo dwoch obroncow Jabbas pojechal horda, a na druga pojechal dwoma pannami, ktore razem mialy 11F.W bitwie z opozycja stworzylem oficera wiec mialem trzech obroncow. Fujimura dostala na wstepie -3F i jestes zerem panie Ziobro. W mojej akcji postanowilem zabic herosa chociaz przez wszystkie gry pamietalem ze Jabbas gra bambusami i oczywiscie Hojatsu tylko i wylacznie przyczynil sie do zwiekszenia sily BMki o 1. Bow w Hojatsu zostal przerzucony na oficera ktory wylecial z expendabla i przyniosl Low Stance. Drugi bow trafil w Fujimoro po kolejnej redirekcji. Po killku zagranych akcjach okazalo sie, ze Jabbas musial zrzucic dopalke do Forsa zeby zjechac prowincje. I prowincja zostala zjechana. Druga prowincja dwie panny , Jabbas jedna karta na lapie, ja jedna karta w reku, wskocze z magistra z 3F bez zdolnosci bitewnej, zero kart i nic na stole. Jabbas jedna karta w reku, dwie panny i mysle sobie, ze juz pozamiatane , Jabbas zagrywa karte, dopal do Forsa plus 4. 15F jego sila, moja sila 3F , sila prowincji 12. Mina Jabbasa bezcenna:)

Top 4 Tsu Dragon na LSD
Moze i nasze deki sie troche roznia od siebie, ale w dalszym ciagu takie matchupy sa niestety malo interaktywne i przejebane. Na kostce wchodze do fiinalu.

Final Mirumo Scorpion

Tyma razem myslalem ze bede madrzejszy i wygram militarnie i w zasadzie wszystko za tym przemawialo zeby tak sie stalo, tyle ze zanim to nastapilo to zdazylem wyladowac na -20 w obydwu grach. W pierwszej grze Mirumo zobaczyl 38 kart swojego fate'a - mysle ze tyle wystarczy do opisania tej partii. W drugiej grze zanim na dobra sprawe zaczela sie gra i wystawilem postac to skleilem 9 straty honoru co tez skutecznie przyczynilo sie do mojej porazki i chociaz w koncu udalo mi sie zjechac 3 prowincje i bylem na tylko -12 honoru to postac z honorem plus herbata plus dwie niezalezne pociete straty honoru dobily mnie do -20. Mozna sie zastanawiac jak to mozliwe, ze dek ktory teoretycznie powinien robic honor go nie robi. Skuteczne negowanie honor gaina w kazdej mozliwej fazie skutecznie ogranicza zdobywanie go. Postaci kiwane do domku najczesciej byly zdyshonorowane, OASy wylaczaly faze akcji, a dynastie faint praisy. Bardzo dobry dek i calkiem niezle ogranie go przez Mirumo doprowadzily go do zwyciestwa i Mistrzostwa Polski, za co naleza mu sie brawa i gratulacje.

Tyle ode mnie. Dzieki jeszcze raz za wszystko co powyzsze i za mily sobotni wieczor.

Pozdro i Pocwiczcie

Horror

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #141 dnia: 2011-09-05, 11:30 »
@up: gratz

ps. ostatnio w ogóle testowałem dyshumor około roku temu

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #142 dnia: 2011-09-05, 11:52 »
@up: gratz

ps. ostatnio w ogóle testowałem dyshumor około roku temu

Bo to deck dla dziewczyn jest.

Gratki dla Mirumo, Horrorowi liscia za wtope :P .
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Reszka

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 2011-09-05, 12:01 »
Już byś mój drogi Horrorze mógł bardziej epicko opisać nasz pojedynek na kości ;).
Co do Mirumo z którym miałem (nie)przyjemność grać pierwszego i drugiego dnia. Pierwszego dnia gra trwała 2 moje tury i skończyła się w jego 3. Drugiego w półfinałach w pierwszej grze spróbowałem karkołomnej taktyki nie wystawiam postaci póki nie ma oyo kompletu (w międzyczasie oki dostała w mojej pierwszej turze guidancem) i potem w jedną turę próbuje kończyć grę, niestety jak już wystawiłem się (być może trochę za późno) to nie doczekałem swojej tury ;), W drugiej grze miałem podejście prawie optymalne na dynasty 2 tura inkubator + udo, oki wyszła dla odmiany no i zabrakło jednego forcea do połknięcia ostatniej prowincji (mimo przemielenie borderem expem) nie doszedł ani border ambush ani might a golda nie starczyło turę wcześniej na tokena dodatkowego który wygrałby grę.

Faktem jest że pierwszego dnia los oszczędził mi dishonoru no i miałem dosyć epicką grę ze scoutem crabowskim ( wygrana duża bitwa, dzięki 3 GoS,  moje tokeny 2f wyłączyły jego tokeny 3f co w konsekwencji dało wygraną o 1f i prawie dishonor rywala ;) ). Nie licząc Mirumo przegrałem 2 razy z lsc po rzutach kostką i raz z mantisem w top 8 przez własny cripling i 2xdeadly orders = +40 forcea).

Reasumując stary (nie)dobry breeder po lekkim liftingu nadal daje sobie całkiem nieźle radę pomijając turbo dishonor bo to trzeba mieć wyjątkowo dobre dojście przy równoczesnym słabszym rywala żeby była realna szansa.

Chciałbym poinformować wszystkich moich fanów (z Chmielem i Waldkiem na czele) że kończę tym turniejem z Breederem i oczekuję z niecierpliwością na nowy blok pod znakiem jak sądzę ninja i commanderów.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 2011-09-05, 13:11 »
Nic mnie to nie interesuje ;) I tak wyrzuciłem metę na breedera wieki temu, akceptując fakt, że i tak jesteś za dobry, żebym Cię sięgnął  ;)

Dzięki za raport i miłe słowa, Horrorze :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 2011-09-05, 17:24 »
Dear Jakub,

Thank you for the report. I am sorry to hear that you
didn't receive the prize kit in time. Once you do, please let me know
what the winner decided.

You had a good turnout for a first
tournament, and the way the Polish players gather nationally (and
internationally) bodes well for the increase in prizes awarded to the
country (maybe the European Championship one day, who knows)

Best
Regards,
Nicolas

-----

A takiej treści mailika dostałem od pana Nicolasa po przesłaniu mu raportu.
Czyżbym dobrze rozumiał, że w prize kit'cie jest jakiś story choice do popełnienia ?

Bądźcie też spokojni - cokolwiek będzie się nadawało do wysłania wam jako nagroda promocyjna za udział, wyślemy. Alternatywnie możemy przesłać wszystkie promocyjne rzeczy (czyli nie boks, który wyszedł po prostu z Jabbasowego sklepu) na rzecz Winner's Choice'a do Szczecina.

Zapraszam do debaty.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 2011-09-05, 18:32 »
O zajefajnie, że tak sobie powiem :)
Zaczynają nas dostrzegać tam za wielką wodą a to tylko dobrze wróży na przyszłość.
« Ostatnia zmiana: 2011-09-05, 18:34 by Centurion »
Shoju na prezydenta! :)

thingrim

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: 2011-09-05, 19:19 »
Zaczynają nas dostrzegać tam za wielką wodą a to tylko dobrze wróży na przyszłość.

Pomyślałem podobnie jak to przeczytałem ;)

Dziękuję wszystkim, którym się chciało ruszyć na ten nasz koniec świata.

Gratulację dla finalistów i dla Mirumo (dyshonoru nie uważałem za faworyta ;) )

Następnym razem postaramy się, żeby było lepiej! więcej! fajniej! ;)

Pozdrawiam.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #148 dnia: 2011-09-05, 19:20 »
Alternatywnie możemy przesłać wszystkie promocyjne rzeczy (czyli nie boks, który wyszedł po prostu z Jabbasowego sklepu) na rzecz Winner's Choice'a do Szczecina.

Nie wszyscy z MP beda na WC.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 2011-09-05, 22:09 »
o dobrze słyszeć że potwierdzili, że wysłali, czyli jednak coś dostanę z fartowego losowanka ^^

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #150 dnia: 2011-09-05, 22:27 »
Jak cos dostane z losowania(bo bede) to macie normalnie mindfuck gwarantowany :D
I can swim.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 2011-09-06, 22:55 »
Jest! Są! Doszły!

Jest nasz prize kit!

Mogę was poinformować, że każdy dostanie bardzo seksowny komplet Retrybucji alternate art.

Mogę też poinformować Mirumo o tym, że ma pełne prawo wybrać non-unique postać, która dołączy do grupy Imperial Explorers.

Czy coś... ;)

Pełne informacje po przerwie meczyku.

Pozdrawiam!

Reszka

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 2011-09-06, 22:58 »
To miło ze strony AEG, jeżeli mogę coś zasugerować myślę ze Kwanchai to idealny explorer ;)

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 2011-09-06, 23:17 »
Dla zabawy mogę dodać, że panie na poczcie już po raz wtóry mają problem z faktem, że "waga się nie zgadza" i że "stamtąd to się zawsze nie zgadza, pan się nie martwi". Po raz wtóry zasugerowałem, że może oni w funtach rozumują, podczas gdy my w kilogramach...

O matko, Głowacki zrobił karnego....

I jeden jeden...

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #154 dnia: 2011-09-06, 23:43 »
I jeszcze 2:1 z Niemcami. To jest jakiś sen :D

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 2011-09-06, 23:44 »
Abstrakcja.... 2:2....

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 2011-09-06, 23:57 »
Abstrakcja.... 2:2....

remis to naprawde bardzo sprawiedliwy wynik...do osiemnastu razy sztuka ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 2011-09-07, 00:06 »
nom, epic fail te ostatnie 4 minuty... :(

A fajnie, że z niczego dali nam (w sumie to Mirumo :D ) wybór storylinowy, to zawsze dodatkowa atrakcja. :)
No to chyba trzeba faktycznie wpaść na pre w następny weekend :)

Kurga

• Crab Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 2011-09-07, 10:52 »
Gratulacje raz jeszcze dla Mirumo

i kilka slow na podsumowanie:

Główny Turniej bardzo udany (miejsce, sedziowanie, rzutnik !!!)
wieczór planszówek po Swissie tez mi przypadł do gustu
Finaly w spokojnym miejscu

Plusy i wielkie dzieki dla organizatorow

jedno ale ... ja rozumiem ze do WoH-a jest specyficzne podejscie ale jesli oglaszamy turniej a z lokalnej playgrupy - ktora stanowila trzon uczestnikow jest ledwo 2 chetnych to w zasadzie mozna bylo sie zoorientowac i powiedziec pass na ta aktywnosc.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #159 dnia: 2011-09-07, 11:08 »
W temacie WoHa dostaliśmy solidną nauczkę. Trzeba uczciwie powiedzieć, że po tym turnieju zaczynam dochodzić do wniosku, że faktycznie ten WoH to nie jest takie znowu fajne super uber coś.

Podstawowy problem ? Niektóre decktypy nie mają w ogóle po co do niego siadać, a pozostałe mimo wszystko wymagają pewnych usprawnień, żeby fajnie sobie pograć. Maidenkami, paragonami, oświecenio-wciskami i pewnie jeszcze kilkoma innymi rzeczami, można sobie bez większych ceregieli zasiąść do partii i liczyć na częste pokonywanie kroków na przynajmniej dwóch ścieżkach zwycięstwa, co wydaje mi się kluczem do czerpania z WoHa radości. Co z pozostałymi ? No cóż... tak jak było widać. Nikomu się nie chciało.

Uwaga zatem przyjęta i wzięta do serca.

Dziękujemy też za ciepłe słowa :)