Autor Wątek: EE DD Pheonix  (Przeczytany 1215 razy)

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
EE DD Pheonix
« dnia: 2011-08-29, 13:34 »

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-08-29, 13:58 »
coś o Melee Attacku:

"The Stronghold Shiro Shiba gives your Samurai an Attack effect new to Emperor Edition, the Melee Attack; while similar to the Ranged Attack, it is mechanically distinct. The Stronghold?s Melee Attack gets a bonus to its strength while you control a Shugenja."

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-08-29, 14:04 »
Potwierdza się, że będzie melee attack. Co do domków, to tendencja z CE utrzymana, domki mają naprawdę syte zasady, wyjątkiem może być ten do Yojimbo, ciężko ocenić nie znając mechaniki melee attacków.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-08-29, 14:34 »
Wprost napisane co robi melee attack: similar to the RA, it is mechanically distinct. Distinct nie znaczy inny. Znaczy dokładnie taki sam - tylko rozróżnialny. Karty RA nie działają do MA i na odwrót.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-08-29, 14:44 »
Czyli miałem rację, syf kiła i mogiła to meele. :/
Shoju na prezydenta! :)

Walec

• eternal Personality
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-08-29, 14:46 »
distinct
ODMIENNY
distinct
[d?'st??kt] adj różny; wyraźny, zdecydowany
distinct
(from) [d?s`t?Nkt] różny (od), wyraźny, wyróżniający się, odrębny, jasny, dobitny

jak ty z tego wywnioskowałeś ze taki sam ale rozróznialny to ja nie wiem
jeżeli jest podobne a odmienne w mechanice no nie może być takie samo
Walec

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-08-29, 14:48 »
Wprost napisane co robi melee attack: similar to the RA, it is mechanically distinct. Distinct nie znaczy inny. Znaczy dokładnie taki sam - tylko rozróżnialny. Karty RA nie działają do MA i na odwrót.

to by wskazywało raczej na to, że będzie jakaś różnica w mechanice
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #7 dnia: 2011-08-29, 14:52 »
No tak, tyle, że słowo "similar", pozostawia trochę miejsca na ewentualne różnice, niekoniecznie polegające tylko na "rozróżnieniu".
Nie widzę zupełnie sensu w robieniu 2 takich samych efektów nazywających się tylko inaczej, ażeby dopałki do jednego nie były dopałkami do drugiego. Liczę cały czas na jakąś inną mechanikę melee attacku. Przedstawienie sprawy tak jak piszecie, to robienie z graczy idiotów, w mojej opinii, na zasadzie "trzeba zrobić coś nowego żeby nudno nie było, ale nie chce nam się nic wymyślać, nazwijmy inaczej ranged attack, będzie śmiesznie". Co będzie następne? Inna nazwa attack phase?

Edit: Walec i misiaczek mnie ubiegli :)
« Ostatnia zmiana: 2011-08-29, 14:53 by mirumo »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #8 dnia: 2011-08-29, 14:56 »
Nie doceniasz AEG. Z  kart akcji dalo sie przeciez zrobic karty strategii, a wczesniej z kiho akcje.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-08-29, 15:00 »
"... the Melee Attack; while similar to the Ranged Attack, it is mechanically distinct..."
while similar to the RA - jak dla mnie oznacza to: weź siłę MA i porównaj ją z siłą targetowanego followera / postaci bez followerów itd...
mechanically distinct - RA to nie to samo co MA. Są rózne - co znaczy, że karty dające boost do RA nie działają na MA i na odwrót. Jak mam armor co daje -2RA to nie działa na MA. Gdyby było zamiast distinct : different. To inna historia.

Z tego to wywnioskowałem :)
Nie mówię, że muszę mieć rację. Ale nie raz już słyszałem / czytałem, że coś jest distinct: a to oznaczało tylko tyle, że było rozróżnialne. To jest cięzko przetłumaczalne ja język polski ale np. w matematyce były zadania z probabilistyki gdzie losowaliśmy kulki z worka i wszystkie były takie same (np. czerwone) ale trzeba było je rozróżniać (czyli coś w rodzaju czerwona1, czerwona2 itd).

O mam ze słownika języka angielskiego (komentarze po polsku moje ;)):

distinct
[dih-stingkt] ? Example Sentences Origin Like this word?
dis?tinct
? ?/d??st??kt/ Show Spelled[dih-stingkt] Show IPA
adjective
1.
distinguished  as not being the same (Koziu: the same - w sensie ten sam a nie taki sam); not identical; separate (sometimes followed by from ): His private and public lives are distinct.
2.
different in nature or quality; dissimilar (sometimes followed by from ): Gold is distinct from iron.
3.
clear to the senses or intellect; plain; unmistakable (Koziu: nie można pomylić jednego z drugim): The ship appeared as a distinct silhouette.
4.
distinguishing  or perceiving clearly: distinct vision.
5.
unquestionably exceptional or notable: a distinct honor.
EXPAND
6.
Archaic . distinctively  decorated or adorned.
COLLAPSE
Origin:
1350?1400; Middle English  < Latin distinctus,  past participle of disting ( u ) ere  to divide off, pick out, distinguish ( di- di-2  + *sting ( u ) ere  presumably, to prick, mark by pricking; compare instinct1 , instigate)

Related forms
dis?tinct?ness, noun

Synonyms
1.  individual. See various. 3.  well-defined, unconfused.

Antonyms
3, 4.  indistinct.

W słówku nie chodzi o inność - chodzi o odmienność.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #10 dnia: 2011-08-29, 15:01 »
Nie doceniasz AEG. Z  kart akcji dalo sie przeciez zrobic karty strategii, a wczesniej z kiho akcje.

Ja nie twierdzę, że tak nie zrobią (zrobili), tylko, że liczę na to, że jednak będzie to coś bardziej innowacyjnego, a jeśli nie to będzie mi przykro :)

Pomijam słownikowe dywagacje, bo nie chce mi się czytać i się nie znam, ale mam wątpliwości do twojej interpretacji słowa "similar"

"... the Melee Attack; while similar to the Ranged Attack, it is mechanically distinct..."
while similar to the RA - jak dla mnie oznacza to: weź siłę MA i porównaj ją z siłą targetowanego followera / postaci bez followerów itd...

Czyli według Ciebie określenie "similar to RA" oznacza dokładnie to samo co RA? Jeśli im o to chodziło, to chyba czytelniej było by napisać że to to samo co RA z wyjątkiem tego, że rozróżnialne, czyli może użyliby określenia "the same" ?

Podsumowując to co przeczytałem nie przekonuje mnie, że to będzie to samo co RA, ale nie można tego wykluczyć, innymi słowy dalej nie wiem co to będzie :P
« Ostatnia zmiana: 2011-08-29, 15:07 by mirumo »

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #11 dnia: 2011-08-29, 15:09 »
Ja bym BARDZO chciał, żeby to było coś innego. Ale taka konstrukcja zdania zostawia mi mało nadziei.

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #12 dnia: 2011-08-29, 15:30 »
Pomijam słownikowe dywagacje, bo nie chce mi się czytać i się nie znam, ale mam wątpliwości do twojej interpretacji słowa "similar"
+1 ;P

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #13 dnia: 2011-08-29, 15:42 »
Dopisuję się do frakcji uważającej, że jednak będzie to różnić coś poza nazwą.

Byłoby wesoło gdyby obaj zawodnicy dorzucali FV pierwszej z wierzchu karty, jako niby rzut kostką.  To rozróżniałoby RA od MA tym, że o ile nie bardzo mogę coś zrobić z lecącą w moim kierunku strzałą (thunk! - auć...), o tyle mogę zareagować, jeśli w mym kierunku podąża przeciwnik, z zamiarem pocięcia mnie na sałatkę (łup! - blok! - bum! - kontra!). Oczekuję jakiegoś rodzaju interakcji, w ogólnej rytmice przypominającej duel.

Mocno podskoczyły focusy niektórych kart czysto militarnych. Może po to.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #14 dnia: 2011-08-29, 16:06 »
distinct, nie different. Czyli Meele nie jest Ranged, Ranged nie jest Melee - funkcjonują równolegle i niezależnie od siebie, ale to może np. znaczyć, że :

Ranged Attack X - target  a Follower or Personality without Followers. Destroy him if his Force is X or less.
Melee Attack X - target  a Follower or Personality without Followers. Destroy him if his Force is X or less.  (tak, identyczny tekst).
plus kilkanaście modyfikatorów siły Ranged (już są) i zero do Melee. Ot, taki trudniejszy do uniknięcia Ranged, bo nie masz nic co ci zredukuje jego siłę.

similar ? Są. Są distinct ? Są.

I na przyszłość, do wszystkich snobów językoznawców - próba wyjaśnienia co Amerykanin miał na myśli pisząc jakieś słówko używając angielsko-polskiego słownika jest być może snobistyczna, ale na pewno obarczona poważnym błędem. Jak ktoś chce dokonywać iterpretacji lingwistycznej, niech zacznie od słowników angielskich, np. w Webstera. Dla zainteresowanych - niech popatrzą, co znaczy distinct w przykładach (choćby w Websterze) i different, i porównają z tłumaczeniami na polski.

Na podstawie obecnie opublikowanych informacji nie da się nic tu dodać - mamy jedną akcję i jeden ustęp komentarza, dopóki któryś z oficjeli AEG tego nie skomentuje (albo nie pokaże się więcej kart / przepisów z jakiś previusów) możemy sobie gdybać skolko ugodno. Dlatego "dyskusję" (skoro archaicznie znaczyło to : notably decorated, jest oczywiste, że ...) językoznawczą uważam za zamkniętą.

[EDIT] > Mirumo: Nie, nie są, jeden jest MELEE a drugi RANGED.
« Ostatnia zmiana: 2011-08-29, 16:36 by Seppun Admin »

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #15 dnia: 2011-08-29, 17:57 »
a ja mysle ze melee bedzie przechodzil przez followerow a zatrzymywal sie na broniach. reszta jak RA
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #16 dnia: 2011-08-29, 18:09 »
Dobra nie ogarniam lekko, MA jest dokładnie taki sam jak RA... tyle zrozumiałem. Że nic się nie różnią itd. Może mnie ktoś o tym uświadomić?
I can swim.

Tsu

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
EE DD Pheonix
« Odpowiedź #17 dnia: 2011-08-29, 18:13 »
Dobra nie ogarniam lekko, MA jest dokładnie taki sam jak RA... tyle zrozumiałem. Że nic się nie różnią itd. Może mnie ktoś o tym uświadomić?

czytanie ze zrozumieniem..

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
Odp: EE DD Pheonix
« Odpowiedź #18 dnia: 2011-08-29, 19:44 »
Młody. NAJPIERW czytasz, POTEM piszesz.  Twój oczekujący urlop właśnie wydłużył się do miesiąca. Zastanów się wielokrotnie, zanim naciśniesz "wyślij wiadomość".

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: EE DD Pheonix
« Odpowiedź #19 dnia: 2011-08-29, 20:28 »
generalnie liczylem ze domy beda lepsze

ze henshin bedzie zabijac, albo chowac na spod ecka, albo w ogole cos robic. sorry, ale deck zakalda ze twoje postacie gina i bedziesz chcial je recyklingowac...

chociaz moze tedy droga...

a co do MA uwazam ze bedzie cos na zasadzie "MA:4=destroy personality without followers or follower with str 4 or less"

byly poprostu niszczenia kart do danego force'a i chca to opsiac w engine, jak vigilance w MTG,

cos tam cos tam.

pzdr
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)