Autor Wątek: 2x Faint Praise  (Przeczytany 2503 razy)

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
2x Faint Praise
« dnia: 2011-10-08, 22:11 »
Mam pytanie co do Faint Praise

Open: Before the next time this turn a player gains Honor during his Dynasty Phase or from one of his own actions, he loses that amount of Honor instead of gaining it.

Powiedzmy że jest taka sytuacja:
Mój przeciwnik jest aktywnym graczem, robi jakiś tam open, i wtedy ja rzucam Faint Praise, po czym on np. mówi pas, następnie ja rzucam kolejnego Faint Praise. Czy gdy jakąś akcją/kupieniem postaci z honorem, będzie miał sprawić sobie honor to zamiast zyskać to straci podwójnie czy tylko straci raz, a drugi Faint będzie czekał na następny gain?
I can swim.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Odp: 2x Faint Praise
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-10-21, 16:58 »
Stracilby 2x gdyby nie byl zbyt sprytny i nie kupil postaci bez honoru po prostu.

Ogolna odpowiedz na twoje pytanie: oba fainty wejda w tym samym czasie.
Time is precious. Waste it wisely.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-10-21, 17:22 »
Wydaje mi się, że jest inaczej. W sytuacji kiedy dwie reakcje "trigerują się" w tym samym momencie (na ten sam efekt), aktywny gracz (czyli ten, którego jest tura) wybiera kolejność, w której rozpatrywane są te reakcje. Co oznacza, że rekacje nie są rozpatrywane w tym samym momencie tylko po kolei. Co za tym idzie pierwszy faint praise, zamieni zysk na stratę sprawiając, że drugi się "niestrigeruje" i pozostanie aktywny.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-10-21, 19:59 »
@Manitou:
"or from one of his own actions,"

więc tak czy tak to jest pewna blokada bo jednak tura bez honoru dla honorówki to jest zło.
I can swim.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-10-21, 22:47 »
jedno oczko w dol a potem juz chulaj dusza  ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-10-22, 10:42 »
Dla czystości wypowiedzi - to nie są reakcje tylko delayed effects ;)
Pomijając ten drobny szczegół, sądzę, że Mirumo ma w tej dyskusji najwięcej racji.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-10-22, 14:50 »
Mirumo ma racje, ja bylem w bledzie:

Cytat: rules: Timing: Resolving timing conflicts
The order of resolution means that triggered effects that come first, due to the above order, the order of Reactions, or the active player?s decision, can negate or otherwise make impossible triggered effects and Reactions that come later. When this happens, Reactions to the now nonexistent trigger may not be taken, and other effects are not triggered by it. [Clarified & expanded 5 Mar 2011]

Zgodnie z:

Cytat: rules: Timing: Resolving timing conflicts
A. Apply any ongoing, continuous, or triggered effects that negate, prevent, or substitute the occurrence that defines the trigger, making the occurrence not happen in the first place. If more than one of these effects conflict, the active player decides the order in which they happen. (Note that failure is not always an effect; i.e., trying to put a card into a state it is already in. Failure of this kind takes precedence over effects that negate, prevent, etc.)
« Ostatnia zmiana: 2011-10-22, 14:56 by Manit0u »
Time is precious. Waste it wisely.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #7 dnia: 2011-10-23, 12:39 »
Czyli żeby ułatwić i zakończyć wątek:

Przy honor gainie aktywny gracz wybiera która akcja triggeruje się pierwsza, po czym druga czeka na swój trigger.
Dziękuję, dobranoc.
I can swim.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #8 dnia: 2011-11-29, 18:35 »
Jako że temat rozchodzi się o triggerowanie, a ja nie chcę spamować naszego kochanego forum(viva la Seppun Chikan) to czy gdy rzucę the Fires of War, który daje możliwość użycia strongholdu jeszcze raz, i użyje strongholdu Midday shadow court:Political Open: Even if this card is bowed, target another player's Personality: After the next time this turn he is assigned, or an action that he performed ends, dishonor him and his controller loses 1 Honor. to czy:
a) pierwszy raz się striggeruje przy np. assignie albo performowaniu i potem będzie znowu czekać na trigger
b)przy performowaniu akcji/assignie delikwent straci 2 honoru?
I can swim.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-11-29, 21:19 »
polityka ci nie sluzy
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #10 dnia: 2011-11-29, 22:01 »
polityka ci nie sluzy
Lepiej bys napisal odpowiedz na zadane pytanie albo w ogole najlepiej nic nie pisz zamiast nabijac 1451-ego posta ktory nic nie wnosi.

@Mlody-kolo straci 2 honoru.
« Ostatnia zmiana: 2011-11-29, 22:03 by Bayushi Shinzo »

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #11 dnia: 2011-11-29, 22:09 »
i jeszcze jedno ale to już ostatnie pytanie. czy jest akcja którą performuje wroga personalka? tj. ja rzucam kartę, a ten pan to zperformuje?
I can swim.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: 2011-11-29, 22:22 »
i jeszcze jedno ale to już ostatnie pytanie. czy jest akcja którą performuje wroga personalka? tj. ja rzucam kartę, a ten pan to zperformuje?

http://rules.l5r.com/CE_Glossary_P-Q#Perform

A szczególnie fragment "A Personality or Follower is performing an action if its controller is the player taking the action [...]"
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe