Autor Wątek: ISA a L5R  (Przeczytany 1267 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
ISA a L5R
« dnia: 2012-01-15, 11:00 »
Wspomne bo moze nie wszyscy wiedza, ale wraz z Emperor Edition dystrybucja oraz promocja legendy bedzie sie zajmowac wydawnictwo ISA. Jesli dobrze zrozumialem chca rozkrecic scene tam gdzie jej nie ma albo ma charakter szczatkowy (np. WaWa).
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
Odp: ISA a L5R
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-01-15, 11:12 »
hmm... a skąd takie info?
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

N0RMAN

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-01-15, 12:03 »
Przyznaje ze slyszalem te wiesci ale sa one dla mnie zaskakujace. Tonacy brzytwy sie chwyta.

Nie wiem co ISA chce rozkrecac skoro z powodu slabej promocji i marketingu w grudniu utracili kontrakt z Wizards of the Cost ( Magic The Gathering, D&D itd... itp... ). Kontakt zostal przejety przez CD Project.
W srodowisku panuje przekonanie ze to ostatni rok ISY'y i definitywny koniec tej zasluzonej ( choc najczesniej niechlubnie slynnej ) firmy na polskim rynku.

ISA albo wezmie sie pozadnie w garsc i zrobi cos fajnego z L5R albo bedzie chciala wydusic ostatnie grosze z tego kontraktu zeby cos jeszcze zarobic zanim pojdzie na dno. Niestety znajac polskie realia i poprzednie dzialania ISY stawiam na to drugie.

Zdravim
N0RMAN

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-01-15, 12:32 »
Jak sie to ma do Barda - czyżby wyleciał z obiegu??
Squeek

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-01-15, 12:38 »
O Boże tylko nie ISA! :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-01-15, 12:48 »

Nie.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-01-15, 12:54 »
o to w pyte!
sadzilem ze po akcji z M&G ISA w koncu sczeznie. a tutaj niespodzianka :)
nie liczylbym na nagly zryw pomyslowosci/kompetencji itp.  chcialbym sie mylic...ale tez moze byc mniej lub bardziej zabawnie.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-01-15, 12:57 »

Nie.

Możesz trochę rozszerzyć tą wypowiedź? Wydawało mi się, ze Bard jakiś czas temu został wyłacznym dystrybutorem na PL.
Squeek

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-01-15, 13:25 »

Nie.

Możesz trochę rozszerzyć tą wypowiedź? Wydawało mi się, ze Bard jakiś czas temu został wyłacznym dystrybutorem na PL.

Ale już nie jest.Teraz jest dwóch dystrybutorów. Wiem tylko tyle.

N0RMAN

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-01-15, 13:43 »
Jak dla mnie sytuacja co najmniej dziwna.

Jak na Europe w polsce jest calkiem sporo graczy ale i tak mimo wszystko rynek jest raczej nie duzy. Wiadomo ze cena towaru zalezy od wielkosci zamowienia.
Jesli dwoch dystrybutorow podzieli zamowienie na pol to zaden z nich nie bedzie mogl zaoferowac nic lepszego niz obecne ceny ( chyba ze w ramach konkurencji beda obnizac marze - ale wiadomo ze dziala to na calym swiecie tylko nie w polsce - tutaj modne sa zmowy cenowe )

Tak czy siak ISA idzie raczej na dno. AEG obecne zamowienie wyslal w calosci do BARD'a i nic nie wspominal o ISI'e.
IMHO jest to jakis zart pozatym zadne powazne zrodlo tego nie potwierdzilo czyli jest to ploteczka poki co.

Jak dla mnie poprawy nie bedzie :)

Zdravim
N0RMAN

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-01-15, 14:37 »
Informacja dotarła do mnie niezależnie od właścicieli dwóch największych Stronghold Store w kraju. Może zapytani bezpośrednio potwierdzą to co napisałem.
« Ostatnia zmiana: 2012-01-15, 15:40 by kempy »

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-01-15, 21:16 »
mysle ze Bard dostal kredyt zaufania od graczy i na taki sam kredyt zaufania zasluguje ISA. jakos nigdy nie widzialem problemu w konkurencji. zmowy cenowe popularne sa nie tylko w polsce ale na calym swiecie. zobaczymy co czas przyniesie i tyle.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-01-15, 21:59 »
chodzi o to, że o ISA w sumie nigdy nie słyszałem nic dobrego
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • "Bo mi karty nie podeszły..."
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-01-15, 22:13 »
ISA kredytów zaufania w środowisku rpg/fantasyki dostała przez lata tyle, że można by w spory worek zebrać. Albo trzy. I w większości wypadków dawała ciała, zmieniała decyzje, czy wystawiała ludzi do wiatru. Nie będę po niej płakał, ale jeśli chodzi o l5r nie spodziewam się z jej strony niczego dobrego. Imo po prostu nie zrobią nic.
Crane Clan ? Lord ? Knight ? Bastard ? Unique ?  AGOT Paratrooper

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-01-16, 00:36 »
jeżeli chodzi o MTG i Isę... to może pracowałem z nimi jedynie ponad rok rok, ale nie było nigdy problemu jeśli chodzi o sklep.
pełne info, jasne terminy zgłoszeń eventów, support 100% na czas. Czytałem różne wypowiedzi an forach MTGowych,
ale większość to powtarzane "legendy". Może faktycznie sama scena nie miała wsparcia, ale to była kwestia personalna osoby za to odpowiedzialnej,
która XXX lat pełnila tą funkcję już raczej z tradycji niż samej pracy - poza tym nie wiem na ile w tym było roli i możliwości ISY
a na ile brak zainteresowania samych Wizardów. CD projektowi życzę jak najlepiej, ale jako, że siedzę i śledzę od wielu wielu lat
różne środowiska różnych gier, wiem, że to chleb niełatwy, robota niewdzięczna i szybko wielkie plany kończą mizernymi skutkami.
Co do sceny i dystrybucji: Myślę, że zamiast oczekiwać 10zł obniżki w ramach walki "konkurentów" należy modlić się o "pracę u podstaw"
czyli o jakiekolwiek inicjatywy poza sklepowe ew. to aby faktycznie l5r zawitało nie tylko w Gnomie, Pegazie i sklepach Barda...
bo inaczej ciężko aby gra jakkolwiek się rozwijała.

Narazie jest tak, że ryba psuje się od głowy, czyli Alderac udziela informacji tak, jakby nie udzielał i w sumie cała sytuacja z EE jest w swoistym zawieszeniu...
Tak czy siak wydaje mi się, że dla graczy może być tylko lepiej, nawet jeżeli Isa włoży swoją pracę po części nadarmne, zawsze to będzie jedynei plus dla środowiska.
Może jednak z racji na 15 letnie kontakty z sklepami i jakby nie patrzeć na zajebiste doswiadzenie z dystrybucją nie tylko l5r... jakoś zaktywizuje martwą stolicę i parę innych
czarnych dziur na mapie Polski gdzie nie sięgają ramiona Barda, czy też 2 pozostałych satelit ;d

Ja mam tylko nedzieję, że sam Alderac tą całą akcją z EE nie zakopie się, tak, że nie będzie co zbierać...

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • "Bo mi karty nie podeszły..."
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-01-16, 09:18 »
Ja podchodzę do isy zdecydowani bardziej negatywnie, ale to przez moje i znajomych bezpośrednie doświadczania. Choćby zawalony nowy świat mroku z wybitnie nieszczęśliwym tłumaczeniem, czy wystawienie do wiatru całej ekipy Wolsunga na etapie samego końca projektu.. Plus kwestie płacenia. Mi tej firmy szkoda nie będzie.
Crane Clan ? Lord ? Knight ? Bastard ? Unique ?  AGOT Paratrooper

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #16 dnia: 2014-10-18, 21:06 »
Nekromancyja.

---

Świeży tekst usłyszany dzisiaj na Town Square:

Cytat: SeeM
Byłem przejazdem w wydawnictwie ISA i pogratulowałem im graczy w L5R. Chłopak nie bardzo kumał o co chodzi. :|

;)

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #17 dnia: 2014-10-20, 08:59 »
Nekromancyja.

---

Świeży tekst usłyszany dzisiaj na Town Square:

Cytat: SeeM
Byłem przejazdem w wydawnictwie ISA i pogratulowałem im graczy w L5R. Chłopak nie bardzo kumał o co chodzi. :|

;)

Dodać należy że chodzi o MŚ :) A ja uważałem Galaktę za negatywny przykład dystrybutora....
Przepraszam Galakto!
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2014-10-20, 12:31 »
moglo byc gorzej
to isa mogla MS organizowac :P
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2014-10-20, 14:57 »
moglo byc gorzej
to isa mogla MS organizowac :P
ISA nie ma Reese'a.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.