Autor Wątek: The Snow has Teeth + Thick Marsh  (Przeczytany 3151 razy)

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
The Snow has Teeth + Thick Marsh
« dnia: 2012-05-28, 19:49 »
The Snow Has Teeth
Reaction: After engaging: The current battlefield's province has a maximum strength equal to its base strength until the end of the battle. Negate the next effect that would move one of your Personalities from its battlefield. After the next time this battle a Terrain enters play, destroy it.

Thick Marsh
Terrain
After this card enters play: Choose and bow an enemy card at the current battlefield.

Sytuacja taka, że TSHT zostało zagrane wcześniej i ktoś zagrywa Thick Marsh. Ponieważ obie karty mają "after enters play" to wydaje mi się, że zagrywający teren może wybrać, która karta działa wcześniej tzn. teren wejdzie, zadziała i zaraz zostanie zniszczony. Mam rację?

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: The Snow has Teeth + Thick Marsh
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-05-28, 19:53 »
Właściwie to nie zagrywający, tylko active player wybiera kolejność. Czyli atakujący powie czy najpierw zadziała bow, czy destrukcja...

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-05-28, 19:54 »
Żadnych wyborów. Traity triggeriują przed akcjami.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-05-28, 20:05 »
Czyli, jeśli dobrze rozumiem, trait terenu działa 1-szy, a potem wchodzi akcja z TSHT. Zgadza się?

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-05-28, 20:27 »

nieprawda Kris dobrze napisał,

w zwiazku z tym ze The Snow has Teeth zostało zagrane jako reakcja na inną akcję jej efekt niszczenia terenu jest ongoing efektem i jest traktowany w timingu na równi z traitem Thick Marsha, więc kolejność wyznacza Active player, tyle że obie karty ztriggerują wiec nawet jak sie zniszczy Thick Marsh to i tak zbowuje postać

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-05-28, 20:36 »
Dzięki za odpowiedzi (w obu wątkach) :). pozdrawiam.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-05-28, 23:32 »
tyle że obie karty ztriggerują wiec nawet jak sie zniszczy Thick Marsh to i tak zbowuje postać

Z tego co napisałeś można błędnie wywnioskować, że niezależnie od wyboru kolejności i tak nastąpi bow.
Jest to niestety nieprawdą. Zakodowałem już Twoją postać jako często wprowadzającą w błąd. Proszę, poszperaj na rulzach.
Albo pisz jaśniej, jeśli miałeś co innego na myśli.

http://alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=97872&p=1291948&hilit=snow+has+teeth#p1291948

"Since both of these have the same trigger, and both occur in Step C of the Timing Sequence, "Other non-Reactions", the active player decides which delayed effect or triggered trait to apply first. If you, as the active player, resolve Thick Marsh's triggered trait first, you will choose and bow an enemy card, then The Snow Has Teeth will destroy Thick Marsh. However, if you choose to resolve The Snow Has Teeth's delayed effect first, it will destroy Thick Marsh, and the trait on the out-of-play Thick Marsh will not trigger"

Krótko mówiąc, przy tej kombinacji dwóch kart:
- Jeśli atakuję, to ja decyduję, czy wchodzi bow, czy nie
- Jeśli bronię, to przeciwnik o tym decyduje
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-05-28, 23:57 »
fakt szukałem tylko w rulsach nie szukałem na forum

i poprawie Cię jesli pozwolisz choć zastanawiam sie jak mogę czesto wprowadzaćw błąd pisząc na tym fourm średnio raz na pół roku, nie jest kwestia tego czy atakujesz czy tez nie tylko tego cvzy jesteś aktywnym graczem, bo z Twojej wypowiedzi mozna błądnie wywnioskować ze wystarczy być atakującym

Karcharot

• boxable Personality
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-05-29, 00:56 »
wprowadzaćw błąd pisząc na tym fourm średnio raz na pół roku
szybkiego neta mieli w sredniowieczu?:P

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-05-29, 09:54 »
i poprawie Cię jesli pozwolisz choć zastanawiam sie jak mogę czesto wprowadzaćw błąd pisząc na tym fourm średnio raz na pół roku,

Nie wiem, zakodowałem że tak jest z jakiś przyczyn

nie jest kwestia tego czy atakujesz czy tez nie tylko tego cvzy jesteś aktywnym graczem, bo z Twojej wypowiedzi mozna błądnie wywnioskować ze wystarczy być atakującym

True.
Masz słuszność.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-05-29, 18:47 »
i poprawie Cię jesli pozwolisz choć zastanawiam sie jak mogę czesto wprowadzaćw błąd pisząc na tym fourm średnio raz na pół roku,

Nie wiem, zakodowałem że tak jest z jakiś przyczyn

szkoda że bliżej nieokreślonych