Autor Wątek: Dwugłowy Oni vel Gliwicki :) 2v2 na podstawie 6 rundy Zbrosławice 2012  (Przeczytany 1571 razy)

MasaYa

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • Exp MarcOs ? KamiKadze
na początku wielkie DZIĘKI dla Klepka, Mareckyego oraz Shinza za pomysł odnośnie 6 rundy (naprawdę fajna odskocznia)

jak sama nazwa wskazuje każdy team (2 graczy) to jeden oni z dwoma głowami jednak dla urozmaicenia zmieniliśmy "trochę" zasady orginalnego oniacza (w szczególności odrzuciliśmy możliwość innej wygranej niż zajazd - takie decki były :) )

każdy z graczy miał swój deck i tylko nim grał tzn. mógł wystawiać tylko swoją dynastię i jeżeli była akcja np. perform your... to mogliśmy zagrywać je jedynie na postacie z naszego decku

zaczyna team którego suma honoru jest większa (sumujemy honor z obu domów) team który nie zaczyna ma bamboosy (każdy gracz swój)

ponieważ tura przypada dla całego teamu więc gracze muszą ustalić który z nich bierze pierwszą akcję (np. open/battle) następnie możliwość inicjatywy jest oddawana dla drugiego teamu który również musi ustalić który z graczy bierze akcję.

odnośnie asygnacji również każdy z graczy w teamie asygnował jedynie swoje postacie

każdy z graczy miał swoj celestial (mój yoritomo działał tylko wtedy kiedy jakaś moja postać była w bitwie)

każdy z graczy w teamie dobiera kartę na koniec tury do swojej ręki

w momencie gdy jeden z graczy tracił wszystkie swoje prowincję to grał dalej tylko że nie miał prowincji

tyle jeżeli chodzi o to co pomiętam (a pamiętam niewiele ;) ) teraz postarm się to zebrać w jakiś bardziej przyswajalny sposób wraz z moimi pomysłami odnośnie zwiększenia egzotyczności tego formatu :P

każdy team gra jako jeden gracz jednak z następującymi zmianami:

team ma:

- 2 decki dynastii np. jeden z lewej (normalnie) a drugi z prawej (tam gdzie leży fate)
- 8 prowincji (po 4 dla każdej głowy i karty z dynasti każdej z głów można kłaść jedynie na prowinji należącej do tej samej głowy)
- 2 klany (podobnie jak w drafcie tylko że klany graczy czyli w tym samym czasie jesteśmy np. mantis/lion zarówno ja jak i drugi gracz z teamu)
- wspólny honor (na starcie sumuje się oba honory z domów głów)
- wszystkie karty na stole oprócz celestiala, domu, i fate są pod kontrolą całego teamu (tzn. ja mogę korzystać z holdingów, postaci, wykupywać postacie z prowincji drugiego gracza oraz grać na te karty akcje z fate  tak jak by były moje :)  itp )

każda głowa ma:

- swój deck fate
- swoje celestiale
- swój stronghold
- swój discard (zarówno fate jak i dynasty)
-możliwość użycia zdolności tylko z jednego z border keep'ow należących do teamu i tylko na swoich prowincjach i fate

z uwagi na to że każda głowa ma swoje pomysły ( jak to na dwugłowego przystało) to w celu rozwiązania konfliktu wizji/interesu każdej głowy w teamie to głowa z wyższym honorem (na swoim domu)  ma pierszeństwo akcji w 1,3,5,7 itd turze (oraz w 1,3,5,7 itd. turze przeciwnika) względem drugiej głowy i w takim wypadku może zdarzyć się następujące - np. jest asygnacja i pierwsza głowa (ponieważ dla przykładu jest jej tura):
1. asygnuje wszystkie postacie do bitwy pomimo że drugiej głowie to się nie podoba
2. asygnuje tylko część postaci do bitwy i po tej asygnacji druga głowa może
  a. zaasygnować kolejne postacie
  b. pass
3. pass i inicjatywe przejmuje druga głowa która może
  a. dokonać asygncji a następnie pierwsza głowa może również dokanać asygnacji pozostałymi postaciami lub również zpasować
  b. pass

powyższe w inny sposób opisane :)
1. wszystkie akcje są wykonywane naprzemiennie tzn. np. TM1/TM2/TM1/TM2 jednak w akcji np TM1 również występuje takie zjawisko jednak bardziej rozwiniętę tzn. głowa mająca inicjatywę w danej turze może wykonac pierwszy akcję bądź spasować przekazująć możliwość akcji drugiej głowie, następnie akcję ma TM2 (ta takich samych zasadach odnośnie inicatywy głowy), w drugiej akcji TM1 pierszeństwo w jej wykonaniu należy do grugiej głowy, trzeciej do pierwszej itd. bez względu która głowa wykonywała poprzednią akcję
2. głowa z wyższym honorem może brać pierwszą akcję (inicjatywę) w każdej fazie (czyli pierszy teamowy open/asygnacja/battle/dynastia/reakcja ) teamu w turach nieprzarzystych, zaś głowa z niższym w parzystych - dotyczy to również tur przeciwników tzn. głowa z wyższym honorem może brać pierwsze akcję w teamie w nieparzystych turach przeciwnego teamu
3. w takich momentach gry jak np. open głowa która ma inicjatywę w danej turze może powiedzieć zawsze pass i w takim momencie druga głowa może wykonać akcję - ogólnie tak jak z akcjami graczy w 1v1 tylko że tutaj to może wyglądać tak:

opis: O1/O2 - głowa 1/2

pierwsza akcja w turze teamu

O1 - akcja/pass
O2 - akcja jeżeli był pass
O1 - akcja jeżeli jest możliwa np. ( j/w z asygnacją)
druga akcja teamu w turze
O2 - akcja/pass (ponieważ pierszeństwa akcji w teamie są brane w każdej fazie naprzemiennie zaczynając od głowy która ma w tej turzę inicjatywę następnie druga, później pierwsza czyli np.  O1/O2/O1/O2/O1)
O1 - akcja jeżeli był pass
O2 - akcja jeżeli jest możliwa np. ( j/w z asygnacją)

...itd...

czyli 2xpass po sobie (po jednym od każdej głowy) kończy akcję/fazę np. asygnacje/open/battle

Fate:

w przypadku używania kart które daję efekty dla fate np. dobieranie peddler/bamboos itd głowa która zagrała akcję dobiera kartę

w przypadku kart które wyrzucają karty z ręki przeciwnika takich jak np. strategia klanowa smoków gracz który ją zagrał wskazuję tylko jedną głowę przeciwnika która ma wyrzucić kartę

każda głowa ma swój deck i zaczyna z 6 kartami na ręku

każda głowa na koniec tury teamu dobiera 1 kartę z swojego fate

każda głowa może grzebać jedynie we własnym discardzie chyba że akcja mówi any (zarówno fate jak i dynasty)

Dynasty:

każda głowa ma swój zamek którym sama rozporządza kiedy i z jakich zdolności korzysta

proclamować postacie można 2x na turę (ale tylko 1x z prowincji należącej do każdej z głów)

eventy takie jak np. imperial gift daje możliwośc jedynie skorzystać z search tej głowie na której prowincji się pojawił (czyli właściciela)

każdy team może mieć max 2 celestiale w grze (chyba że są tempelki do celestialów w grze) jednak tylko po 1 dla każdej głowy i muszą wyjść z prowincji należącej do danej głowy (tzn. jak druga głowa nie ma celestiala a mi się pojawił drugi to nie mogę mu go oddać), celestal jak jset aktywny daje swoje bonusy dla calego teamu czyli dla obu głów lecz drugą zdolność celestiala z kosztem discardu moze użyć jedynie głowa do której należy dany celestial

celestiale są aktywne jedynie jeżeli dana głowa ma teamową inicjatywę w danej turze - czyli jeżeli pierwsza głowa ma celestial zaś druga nie to:
1. jeżeli inicjatywę w tej turze ma O1 celestial jest aktywny i daje swoje zdolności dla całego teamu (np. z feniksowego obie głowy ciągną kartę)
2. jeżeli inicjatywę w tej turze ma O2 celestial O1 jest nie aktywny i nie można korzystać z jego zdolności (nawet z opcji discardu na nim)

wszystki holdingi są wspólne i głowa z inicjatywą ma możliwość wykupu pierwszej karty z prowincji używając do tego wszystkich holdingów należących do teamu, drugi wykup przysługuje dla drugiej głowy, 3 dla pierwszej itd...

w przypadku gdy jedna z głów straci wszystkie 4 prowincje które należały do jej dynasti to dalej pozostaje w grze na dotychczasowych zasadach jednak jej dynasty deck staje się bezużyteczny

w przypadku np. duelów lub eventu robiącego provincję/zwiększająca rękę głowa z inicjatywą może wziąść akcję czyli np. ciachnąć lub focusować (tylko ze swojego fate) lub zrobić pass i druga głowa musi podjąć decyzję ciachnąć lub focusować (również tylko ze swojego fate), jednak w przypadku focusu na duelu to druga akcja focusu/cut przypada na drugą głową w teamie która tak jak wyżej może z niej skorzystać lub spasować i przekazać pierwszej głowie aby ta dokonała akcji

możliwości wygrania gry
1. team niszczy wszytkie prowincję drugiego teamu
2. team zaczyna turę na poziomie 80 honoru lub wyższym
3. team przeciwny kończy turę z honorem na poziomie -40
3. team wystawia 10 ringów z ich traitów (i zaczyna z nimi turę - chyba nigdy w to nie wnikałem w tej edycji) lub 7 ringów z ich traitów (po 1 z każdego radzaju + 2 dowolne) i przeżyć z nimi 2 lub 3 swoje tury

ponadto tak jak można już zauważyć w grze team może posiadać w jednym czasie 2 takie same karty uniq/singular oraz 6 takich samych nonuniq pod warunkiem że wyszły w dozwolonej ilości (tzn. 1uniq/singular i 3 nonuniq) z decków należących do różnych głów (np. po zniszczeniu prowincji obie głowy mogą wystawić ring of fire jeżeli mają go na ręku lub z prowincji każdej głowy może wyjść w nawet tej samej turze 2x peddler czyli po jednym z prowincji każdej głowy)

Myślę że to tyle odnośnie mojej koncepcji tekiego formatu gry aby urozmaicić nasze rozgrywki i był bardziej rozbudowany niż ten z 6 rundy (brakowało mi tego że nie mogłaem grać Klepkowym ring of fire na mojego masaya i że nie mogłem grać akcji z ręki (bo wszędzie brawie było "your") na postacie Klepka a on na moje)

jak ktoś ma inną koncepcje niech pisze, bo format wydaje się naprawdę interesujący a fajnie by było gdyby na kolejnym zjeździ można było w niego wieczorem popykać :)
Mantis Clan ? KamiKadze ? Samurai ? Naga ? Fudo ? Exp MarcOs

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
Tak naprawde to rozkminialismy z Mareckim idee 2vs2 po drodze do Szczecina a jak sporo osob wie droga zajmuje 6-7h wiec generalnie wszystko mamy rozkminione jak to powinno wygladac.
Zasady sa w trakcie spisywania i na dniach wrzucimy je na forum.
Zastanawiamy sie rowniez nad jakimis dodatkowymi zmianami. Byc moze na wstepie pojawi sie kilka banow lub errat w kartach (na tapecie jest ninjowy dom do spidera) specjalnie pod ten format ;]

Prawdopodobnie pojawi sie mozliwosc gry na honor/dishonor/enlightment ale to wymaga wiekszych testow ze strony samych graczy.
Liczymy na to ze temat bedzie sie rozwijal i wrzucicie swoje pomysly co do zmian.
« Ostatnia zmiana: 2012-07-25, 13:54 by Bayushi Shinzo »

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

MasaYa

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • Exp MarcOs ? KamiKadze
więc czekam na Wasze zapiski odnośnie tego formatu....

w erraty bym się nie bawił bo to ma być dla urozmaicenia gry a nie jej utrudniania że tak karta w tym nie gra , tamta robi to co robi ale inaczej, itd... (moje osobiste zdanie w tym temacie)

jeżeli chodzi o domek ninja spider to tylko jedna z klanowych/themowych karta które są delikatnie zgiętę (jeżeli przeciwnik ma fall back lub wyrmbone to go to delikatnie ziębi), lepiej uznać że może korzystać tylko ze swojej zdolności tak jak pisałem w turach w których głowa co kontroluje ten dom ma inicjatywę

dodatkowo jeżeli będą bany lub te erraty może się okazać że aby ktoś zagarł w tym temacie będzie musiał przerobić deck a fajniej by było że może siadać do gry ze zwykłym deckiem ee legal

tyle odnośnie mojej wizji nt. rozwinięcia tego.. :)
Mantis Clan ? KamiKadze ? Samurai ? Naga ? Fudo ? Exp MarcOs