Autor Wątek: Negowanie/przekierowanie a targety  (Przeczytany 2679 razy)

TomaK

• blank Personality
Negowanie/przekierowanie a targety
« dnia: 2012-11-10, 18:35 »
Mam pytanko.
Załóżmy, że mam akcje, która targetuje i niszczy cały unit, np. A Stain Cleansed. Co się dzieje w następujących sytuacjach:

A) mam akcję, która przekierowuje z personalki na personalke, np Chugo Seido.
B) mam kartę zabraniającą targetować tą personalkę, np. Emerald Armor
C) neguje efekt akcji na daną kartę, chcę zanegować na personalkę, z np. Champion of Thunder.

Znalazłem też takie wyjaśnienie zasad "An action or trait that targets a unit targets only its Personality." (źródło: http://rules.l5r.com/EE_Glossary_U). Nie za bardzo wiem jak je interpretować.

Pozdr

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: Negowanie/przekierowanie a targety
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-11-10, 19:19 »
Mam pytanko.
Załóżmy, że mam akcje, która targetuje i niszczy cały unit, np. A Stain Cleansed. Co się dzieje w następujących sytuacjach:

A) mam akcję, która przekierowuje z personalki na personalke, np Chugo Seido.
Ponieważ
An action or trait that targets a unit targets only its Personality
A Stain Cleansed targetuje od tej pory samuraja, którego wskazałeś za pomocą reakcji Chugo Seido. Teraz dopiero odbywa się płacenie (zgodnie z porządkiem czynności w constraint block A Stain Cleansed i "miejsca", w którym zachodzi reakcja). Jeśli samuraj zostanie zniszczony, zostanie zniszczony też jego unit (attachmenty w unitach nie mogą istnieć w grze bez personalki, chyba, że efekt karty stanowi inaczej - normalnie trafiają na discard).

B) mam kartę zabraniającą targetować tą personalkę, np. Emerald Armor
Jeśli są inne legalne targety - j.w., czyli: ponieważ
An action or trait that targets a unit targets only its Personality
Emerald Armor chroni ją (i automatycznie jej cały unit) przed A Stain Cleansed. Targetowania personki z EA po prostu nie było, bo jest nielegalne.

C) neguje efekt akcji na daną kartę, chcę zanegować na personalkę, z np. Champion of Thunder.
Tu nie jestem pewien, ale kminię tak:
Champion of Thunder tylko neguje efekty akcji, w tym przypadku na personalce. Zapobiega jej zniszczeniu, ale nie zapobiega jej stargetowaniu przez przeciwnika. Co prawda targetowanie unitu to "targetowanie tylko personalki", ale już jego zniszczenie to zniszczenie personalki i attachmentów:
A unit is made up of a Personality and all his or her attached cards. (...) A cost or effect like ?Destroy a unit? or ?Bow a unit? is considered to be multiple separate costs or effects, each affecting one card in the unit.
Stąd attachmenty zostają zniszczone, co więcej, bez ich stargetowania. A to oznacza, że np. Near Miss'a nie zagrasz (Reaction: After another player's Battle action targets one of your attachments: Negate the attachment's destruction from the action's effects).
« Ostatnia zmiana: 2012-11-10, 21:04 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-11-11, 00:27 »

Tu nie jestem pewien, ale kminię tak:
Champion of Thunder tylko neguje efekty akcji, w tym przypadku na personalce. Zapobiega jej zniszczeniu, ale nie zapobiega jej stargetowaniu przez przeciwnika. Co prawda targetowanie unitu to "targetowanie tylko personalki", ale już jego zniszczenie to zniszczenie personalki i attachmentów:

RTFC, Champion neguje tylko efekty akcji na SOBIE, zaneguje kill ze Stained, ale postać padnie i zabierze go ze sobą
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-11-11, 01:34 »
RTFC, Champion neguje tylko efekty akcji na SOBIE, zaneguje kill ze Stained, ale postać padnie i zabierze go ze sobą
Fakt, ten post i linki w nim precyzują, co autorzy mieli na myśli pod pojęciem "this card". Ale na inne attache po Stain Cleansed i tak nie da się zagrać Near Miss'a. :>
« Ostatnia zmiana: 2012-11-11, 12:23 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-11-11, 19:14 »
czemu zajmujemy się hipotetycznymi sytuacjami które nie wynikają z zasad czy kart ?

a.) przekierowanie :

większość kart ma w tekście "The action targets him instead, if legal." co chyba wskazuje że nie ma przekierowania jeśli akcja jest nielegalna (jeśli teoretycznie jest legalna nożna przekierować).

b.) zabranianie targetowania (tu raczej nie będziemy mieć zbyt wielu opcji)

ale występuje tekst "Other players may not target this Personality with actions while there is another Personality at his location who is a legal target for the action." ... z opcji "a" przekierowujemy tylko w legalne cele (do czasu kiedy ta postać nie zostanie sama nie jest legalnym celem - tak mi się wydaje).

c.) na przykładzie nie występuje ...

A jeśli chodzi o kwestie równości między personalką i unitem -> jak popatrzycie na stare karty bardzo często w miejscu gdzie teraz występuje odeślij postać występowało odeślij unit => najczęściej dotyczyło to akcji battle gdzie każda personalka z podłaczonymi kartami była unitem, a jednocześnie przy akcjach limited nie występowało słowo unit. Obecnie nadal jest pewna niekonsekwencja i zamiennie występują nadal słowa unit i personality dla akcji gdzie wystarczyło by personality ... no ale taka już uroda Alderaca.

TomaK

• blank Personality
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-11-11, 19:21 »
Dzięki ;)

Czyli po przekierowaniu ASC należy zapłacić koszt nowego unitu, a nie pierwotnego?

I druga rzecz: czy O-Yoroi Troops też chronią tylko siebie (ten sam wording co Champion of Thunder)?

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-11-11, 19:59 »
Dzięki ;)

Czyli po przekierowaniu ASC należy zapłacić koszt nowego unitu, a nie pierwotnego?

I druga rzecz: czy O-Yoroi Troops też chronią tylko siebie (ten sam wording co Champion of Thunder)?

Oba na tak.

Z tym zastrzeżeniem, że jak przekierowujesz ASC, to chyba faktycznie płacisz koszt personalki, a nie całego unitu. Głupie to. Wolałbym to sklaryfikować na rulzach.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-11-11, 22:29 »
Z tym zastrzeżeniem, że jak przekierowujesz ASC, to chyba faktycznie płacisz koszt personalki, a nie całego unitu. Głupie to. Wolałbym to sklaryfikować na rulzach.
Nie dam sobie obciąć ręki, ale moim zdaniem - z ASC wynika, że bulisz albo koszt karty bez attach'ów, albo koszt unita. Przy przekierowaniu CS'em targetujesz owszem, nową "tylko" personkę, ale wording kosztów ASC pozostaje bez zmian - bulisz koszt całego nowego unita (no, chyba, że personka nie ma attach'ów, wtedy na jedno wyjdzie). Bulenie za samą personkę byłoby illegalem w stosunku do warunków ASC (karta bez attachów albo cały unit).
« Ostatnia zmiana: 2012-11-11, 22:31 by Zapasnik »

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-11-11, 23:17 »
Hrrr...
Boś mnię zwiódł na manowce tym "targetowaniem od tej pory samuraja"...

Masz rację.

Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador