Autor Wątek: Inexorable vs engagement reaction  (Przeczytany 1986 razy)

Kask

• Dragon Clan
  • blank Personality
  • *
Inexorable vs engagement reaction
« dnia: 2012-11-28, 16:12 »
Pytanie:

Czy inexorable dziala na reakcje typu greatful reward lub reakcja z domku DBC ?? (Moim zdaniem nie jakoze jest przed pierwsza battle akcja ale wole sie upewnic)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-11-28, 16:24 »
Po pierwsze nie pytasz o Inexorable (które naturalnie można odpalać na Greatful Reward czy smoczą twierdzę, ale żadnego widocznego skutku to nie przyniesie) tylko o Entrenched Position lub No Time For Games i masz rację te karty mogą negować tylko efekt Battle akcji.

A jeśli pytasz o to kiedy rozpoczyna się bitwa i czy można grać Inexoable na reakcje na engaging (np. Torch's Flame Flickers czy The Snow Has Teeth czyli kiedy granie Inexorable ma sens) to odpowiedź brzmi tak: Engaging ma miejsce podczas Combat Segment.
Engaging is the time point at which the battle, and the Combat Segment, both begin. Specifically, things that are triggered ?before engaging? do not occur in or during the battle, and things that are triggered ?after engaging? do occur in and during the battle.
http://rules.l5r.com/CE_Battles
« Ostatnia zmiana: 2012-11-28, 16:32 by Chord »
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-11-28, 16:32 »
TEKST KARTY. Zacznę za to bany walić. Raz, że brak cytatu z tekstem o który się pyta - to po prostu niechlujstwo jest. Dwa - że bardzo często podczas przeklejania następuje olśnienie powstałe na skutek przeczytania tekstu karty.

Inexorable
Reaction: After another player announces a Reaction during the Combat Segment: Its effects will not negate other effects.

Grateful Reward
Reaction: After engaging, choose your performing Samurai at the current battlefield: Create a 1F Ashigaru ? Cavalry Follower and attach it to him. If he is a Paragon, gain 2 Honor and draw a card.

Dragon's Breath Castle
Reaction: Even if this card is bowed, after engaging at a battlefield at one of your provinces: The Attacker targets and bows one of his Personalities there.

WĄTEK. Pytasz o zasady? Zakładasz własny wątek w rulzach, a nie dopisujesz do byle czego... w noobs.

FORMUŁOWANIE MYŚLI. Co to znaczy "czy działa"?

Jeżeli pytasz o to, czy można użyć Inexorable w reakcji na akcję z Grateful Reward, lub na Dragon's Breath Castle, to jak najbardziej tak. Inexorable reaguje na reakcję w Combat Segment. Combat segment zaczyna się w momencie "engagement" na danym polu bitwy. Trigger "after engaging" można odczytywać jako "after combat segment begins". Rules : http://rules.l5r.com/EE_Battles#B._Combat_Segment

Jeżeli pytasz o to, czy efekty Inexorable działają na w.w. reakcje - to jak najbardziej. Ani GR ani DGC (ani żadna inna reakcja na engagement jaką znam) nie ma klauzul mówiących o tym, że na ich efekty nie można reagować czy coś...

Jeżeli jednak przeczytasz Inexorable to stwierdzisz rzecz następującą : Inexorable powoduje, że efekty inna reakcji (tej na którą odpowiedzią jest Inexorable) nie będą negowała efektów. Dokłada dodatkowy efekt do cudzych efektów. Ponieważ ani GR ani DGC niczego nie negują, reagowanie na nie Inexem ma raczej wątpliwy sens.

Także odpowiedź na twoje pytanie brzmi : tak, działa, dlaczego miało by nie działać? Ale po prostu się nie opłaca.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Kask

• Dragon Clan
  • blank Personality
  • *
Odp: Inexorable vs engagement reaction
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-11-28, 17:19 »
Dziekuje :) jutro przyjde z mama i dzienniczkiem ;)

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-11-28, 22:21 »
a jesli
zagram
Sneak Attack
Reaction: After engaging: The Attacker has the first opportunity to take a Battle action or pass in this battle.

ktos odpowie
No Time for Games
Reaction: After an attacking player announces a Battle action before the Defender's first normal opportunity to act or pass: Negate its effects.
Open: Choose your performing dishonorable Personality: Rehonor him. After the next time (this turn) you lose Honor from another player's card effect, give him three +1F Revenge tokens.
lub
Entrenched Position
Reaction: After the Attacker announces a Battle action before the Defender's first normal opportunity to act or pass: Negate its effects.
Battle: Target an enemy card without attachments: Bow it.
a ja na to

Inexorable
Reaction: After another player announces a Reaction during the Combat Segment: Its effects will not negate other effects.

to mój Sneak działa tak ?:P

Swoja droga jeszcze inna sprawa

Torch's Flame Flickers   
Reaction: After engaging, choose your performing Scout at the current battlefield: You have Reconnaissance there. Negate the next card effect that bows one or more of your Personalities who is there (at the time).

jak ktos to zagra to zaneguje tylko jedna karte która kaze pokłonić jedna do trzech personek, ale nie neguje tego jak bym jedna karta pokłonił mu jedna z nich a  w moim nastepnym ruchu by juz nie było to kłonienie negowane. Dobrze rozumiem ?

The Snow Has Teeth
Reaction: After engaging: The current battlefield's province has a maximum strength equal to its base strength until the end of the battle. Negate the next effect that would move one of your Personalities from its battlefield. After the next time this battle a Terrain enters play, destroy it.

Neguje tylko ruchy (movementy) z pola bitwy na inne lub do domu (podejrzewam ze podróży do grobu raczej nie neguje ;pp).
Co do siły prowki i niszczenia najblizszego terraina to tekst TSHT bedzie działac, czy żle zrozumiałem ?
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-11-29, 07:02 »
Krótko: Sneak nie jest battle akcją więc zarówno No time... ani Entrentched nie zadziała.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-11-29, 10:00 »
Nie widziałem nigdy w jednym wątku tyle kapusty z grochem. Sejmi, this is dobrze, że tyrasz, ale ja bym ten wywód skrócił do "Przeczytaj na spokojnie tekst karty i jebnij się otwartą dłonią w czoło, z dość dużą siłą. A teraz odejdź.".

Koziu: Wprowadzasz nieco zamieszania. Poniżej tłumaczę dlaczego.

Nimrod: Ogarnij się. Jak ktoś zagrywa Sneaka, to czy od razu zagrywasz w odpowiedzi Entrenched lub No Time for Games? NIE. Zagrywasz je dopiero w odpowiedzi na BATTLE AKCJĘ! CZYTAJ! KARTY! W tej sytuacji zagrane potem Inexorable faktycznie zneguję negację.

Inexorable to moim zdaniem dość łatwa w zrozumieniu karta. Jest to jednocześnie karta, na temat której słyszałem chyba najwięcej pytań. Do moich ulubionych należą "czy mogę znegować inexorabla inexorablem?" i "czy mogę zagrać inexorabla w reakcji na redirect?". Są to bardzo rozczarowujące pytania. Mam wówczas wrażenie, że źle wybrałem kolegów.

Pytanie o Torch Flame flickers - odpowiedź brzmi tak.
Pytanie o The Snow Has Teeth - mimo najlepszych chęci nie wiem o co pytasz, kiedy chodzi Ci o siłe prowki i niszczenie terenów. Dlaczego miałby nie działać?
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-11-29, 10:13 »
co do Sneaka jedno z wielu niedoczytań ;p co do innych katy Pytanie o Torch Flame flickers  Pytanie o The Snow Has Teeth
to wymysliłem cos zeby ichteksty kart zamiescic tu ;p.  i sie upewnic  dzieki :P
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"