Autor Wątek: Ryoshun Guidance and ToD exp  (Przeczytany 2161 razy)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Ryoshun Guidance and ToD exp
« dnia: 2012-11-30, 14:42 »
Pytanie niby proste. Czy mogę przekierować Limited z ToDa przy użyciu Ryoshunowej reakcji (mam powiedzmy w discardzie Gozaru no Oni i Ugulu no Oni - oba discarded, żeby nie brzmiało jak bezsensowne pytanie)?
Cytat: Temple of Death exp
Limited: Target a discarded Personality: He becomes honorably dead.
Cytat: Ryoshun Guidance
Reaction: When another player's action would target one of your cards, discard this card: Choose another of your non-Stronghold cards at the same location. The action targets it instead, if legal.

Technicznie, rzecz ujmując "discard pile" nie jest "location" - do tej grupy zaliczają się tylko "home" i "battlefield", więc warunek "at the same location" wydaje się nie być spełniony, ale z drugiej strony nie byłoby całkiem bez sensu, argumentować, że choć nie jest to "the same location" to z pewnością jest "the same area in game" i nawet bym nie zbluzgał Junty za taką interpretację.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Ryoshun Guidance and ToD exp
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-11-30, 15:00 »
Moim zdaniem nie możesz.

Wyobraźmy sobie gdyby się tak dało i próbujesz np. usunąć Aroru xp z stosu kart odrzuconych. Aroru nie dość, że przerzuciłby akcję na innego nindżę/ziomka w stosie to jeszcze na dodatek próbowałby wyskoczyć (bezskutecznie) na stół lub do bitwy. Słabe by to było...

Reaction: When an action would target a Ninja at Aroru's location: Choose another of your cards. The action targets it instead, if legal. After the action's resolution, you may move Aroru to a different location
« Ostatnia zmiana: 2012-11-30, 15:19 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-11-30, 15:19 »
To jest trochę inaczej, bo warunek o "location" siedzi w kosztach.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-11-30, 15:27 »
Kempy, o ile nie jest to wyraźnie napisane inaczej, akcje z personalek można robić tylko gry personalki są w grze. Nie mieszaj. Nie mieszaj tym bardziej, że argumentacja "Ale taki ruling spowodowałby, że zupełnie inne debilne kombo byłoby realne" nigdy RT nie zatrzymała :P

Chord - wiesz do czego doprowadziły "sensowne implikacje" Giladora :P
Tekstu karty się nie interpretuje, tekst się czyta i interpretuje się niedomówienia czy niejasności. Czy jesteś w stanie po stargetowaniu gościa w discardzie cudzą akcją wskazać innego gościa w tej samej lokacji? Nie, ponieważ gość w discardzie nie znajduje się w żadnej lokacji. Znajduje się w obszarze gry który nie ma statusu lokacji. Period. Tu nie ma niejasności w tekście. To co chcesz zrobić to zgiladorować tekst - dopisać tam coś, co jest w oczywisty sposób implikowane, ale wcale w tekście nie występuje. Pozdrowienia od Incense Mill

Oczywiście po zabraniu tego do RT może się okazać, że Gilador odzyskał sprawność bojową :/
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-11-30, 15:46 »
Interesujące pytanie.
A jeśli ktoś chce nam zbowować holding, możemy z ryoshuna przekierować tą akcję na inny holding? Czy holdingi siedzą w jednej lokacji? Można powiedzieć, że holdingi są "in home"? Wydaje mi się, że nie, a z drugiej strony nie widzę nic złego w przekierowywaniu akcji z holdingu na holding.
Nie znalazłem na forum AEG żadnego wątku poruszającego ten temat więc może warto tam to pytanie umieścić?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-11-30, 15:47 »
Interesujące pytanie.
A jeśli ktoś chce nam zbowować holding, możemy z ryoshuna przekierować tą akcję na inny holding? Czy holdingi siedzą w jednej lokacji? Można powiedzieć, że holdingi są "in home"? Wydaje mi się, że nie, a z drugiej strony nie widzę nic złego w przekierowywaniu akcji z holdingu na holding.
Nie znalazłem na forum AEG żadnego wątku poruszającego ten temat więc może warto tam to pytanie umieścić?

To akurat by zadziałało.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-11-30, 15:51 »
Holidingi oczywiście są "in home".

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-11-30, 16:03 »
Bo http://rules.l5r.com/EE_Areas_of_the_game :
Home (in play)

The home is the area where a player?s Stronghold is located and where cards usually enter play. It is represented by the area in front of the Provinces and decks. It is also a location.

A Personality will not move to, enter play in, or otherwise change location to the home of a player who does not control the Personality, unless card text specifically mentions another player's home, or unless the Personality is also changing control to the new player. An effect that moves a Personality or unit to an unspecified "location" will not allow the home of a non-controller player to be chosen.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-11-30, 16:05 »
Edit: Sejmitar mnie ubiegł :P

No w sumie odpowiedź jest w instrukcji :P

"Home : The location in front of a player?s provinces where cards normally enter play, as opposed to battlefields."

Jest też zdefiniowane pojęcie location:

"Location: An area holding cards in play. Each battlefield and each player?s home is a separate location."

Pytanie czy in play oznacza "in play" czy jest to ogólne odniesienie do całej gry :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-11-30, 16:08 »
Lokacja - podzbiór kart ze zbioru kart "in play" :P
Wracając do przykładu Miromo - Ryoshunem da się przetargetować uberkiw z raidowego domku mantisow z postaci na holding lub na odwrót.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-11-30, 20:05 »
swego czasu ryoshunem rozdzielalem scarsy w grach z yasukimi :)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-12-01, 00:18 »
Pytanie czy in play oznacza "in play" czy jest to ogólne odniesienie do całej gry :P
In play and out of play.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".