Autor Wątek: [Stronghold:Unaligend] Journey's End Keep (experienced)  (Przeczytany 6400 razy)

Matsushiro

• temptation Personality
Odp: [Stronghold:Unaligend] Journey's End Keep (experienced)
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-01-21, 17:26 »
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak matołowi, co to jest w obecnym formacie klan discount.
I jak wygląda kupowanie postaci grając na tym pałacu?
W sensie kiedy dostaję honor tylko z postaci z Imperial traitem czy z każdej postaci.
Bo nie wiem.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-01-21, 17:40 »
http://rules.l5r.com/EE_Card_types#Playing_Personalities

Clan alignment and entering play

Each time a player brings into play a Personality aligned to his Clan, unless the Personality is being created, that player has options to modify the Gold cost paid for bringing the Personality into play.

He or she may increase the Gold cost to play the Personality by 2. If he does so, he may ignore the Personality's Honor Requirement to bring him into play. This is known as buying with "Clan allegiance."

He or she may reduce the Gold cost to play the Personality by 2. This is known as buying with "Clan discount.?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-01-21, 17:56 »
Sejmi jak widać nic mi nie wyjaśniłeś :(

Czyli reasumując czy mając postać np klanu spidera za 7g mogę ja, grając na tym domku , kupić za 5g lub 7g z honorem.
Chyba że ma jeszcze dodatkowo napisane imperial to wtedy mogę ją kupić tylko za 7g ale też z honorem ?

A i co z postaciami Imperial i Unalined, czy jak kupie Seppub Ritisharu za 2g dostanę 3 FH ?
« Ostatnia zmiana: 2013-01-21, 17:59 by Matsushiro »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-01-21, 18:32 »
Matsuhiro, odpowiadając oczekiwałem elementarnej znajomości zasad oraz czytania kart, która u osoby grającej Żurawiami powinna występować...

Cepem :
Domek mówi : jesteś IMPERIAL. To znaczy postacie IMPERIAL są z twojego klanu (mają twój Clan Alignment). Żadne inne postacie nie są z twojego klanu. Domek zakazuje używania Clan Discountu, chyba, że kupujesz postać z jeszcze jednym Clan Alignment. Jest twoja piętnasta tura, masz na stole domek ,  pierdyliard złota i aktualnie 6 (SZEŚĆ) honoru (zdarza się).

Co mógłbyś kupić i jak :

Kitsuki Jakuei - bazowy koszt 8, HR 5
* możesz go kupić za 6 "bez honoru "
- masz wymagany honor (twoje 6, wymagane 5)
- jest Imperial, czyli z twojego klanu, czyli możesz wykorzystać Clan Discount (kupowanie postaci o 2 taniej)
- jest Imperial oraz Dragon Clan, czyli ma dodatkowy CLan Alignment, czyli nie obejmuje go restrykcja z domku
- ponieważ używasz Clan Discount i płacisz za niego mniej, nie możesz użyć Proclaim i dostać honoru
* możesz go kupić za 8 "z honorem"
- masz wymagany honor (twoje 6, wymagane 5)
- ponieważ płacisz pełen koszt i jest z twojego klanu (Imperial) możesz użyć Proclaim i dostać honor

Matsu Koyama exp - bazowy koszt 9, HR 10
* możesz go kupić za 9 "bez honoru"
- nie masz wymaganego honoru (twoje 6, wymagane 10)
- jest Imperial, czyli z twojego klanu, czyli możesz wykorzystać Clan Allegiance (kupowanie postaci o 2 drożej ignorując wymagania honorowe)
- jest Imperial, czyli z twojego klanu, czyli możesz wykorzystać Clan Discount (kupowanie postaci o 2 taniej)
- jest Imperial oraz Lion Clan, czyli ma dodatkowy Clan Alignment, czyli nie obejmuje go restrykcja z domku
- ponieważ używasz Clan Discount i płacisz za niego mniej, nie możesz użyć Proclaim i dostać honoru
* możesz go kupić za 11 "z honorem"
- nie masz wymaganego honoru (twoje 6, wymagane 10)
- jest Imperial, czyli z twojego klanu, czyli możesz wykorzystać Clan Allegiance (kupowanie postaci o 2 drożej ignorując wymagania honorowe)
- ponieważ płacisz pełen koszt i jest z twojego klanu (Imperial) możesz użyć Proclaim i dostać honor

Otomo Demiyah - bazowy koszt 4, HR -
* możesz go kupić za 4 "z honorem"
- masz wymagany honor (twoje 6, wymagane nic)

Otomo Suikihime = bazowy koszt 10, HR 8
* możesz go kupić za 12 "z honorem"
- nie masz wymaganego honoru (twoje 6, wymagane 8)

W skrócie : jak jest Imperial, to możesz używać proclaima. Jak jest Imperial, to możesz przepłacać o 2 żeby zignorować wymagania honorowe. Jak jest Imperial ORAZ jedno z : Crab/Crane/Dragon/Lion/Mantis/Phoenix/Scorpion/Spider/Unicorn, to możesz zmniejszać koszt o 2.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-01-21, 22:20 »
Pani gubernator jest kobietą (mamy na to papiery), więc nie można "go" kupić.

Swoją drogą
to już wiem jaki decka będę na tym składał.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-01-22, 01:24 »
I co to Ci da ze wszystkie magistry imperialami ?
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-01-22, 03:06 »
Jeszcze nie wiem, ale będzie mhorcznie i epicko.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-01-22, 06:27 »
no nie wiem od kiedy mahistry sa mhroczne ;p jak dla mnie to oni maja troche oswietlac ten ich swiatek swiatłem  prawosci ;p
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2013-01-22, 07:35 »
no nie wiem od kiedy mahistry sa mhroczne ;p jak dla mnie to oni maja troche oswietlac ten ich swiatek swiatłem  prawosci ;p

w tej edycji cos przygasl ten kaganek swiatlosci: albo sa przekupni albo nieistotni ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2013-01-22, 08:25 »
Dzięki sejmi za pomoc, ale spokojnie wystarczyły by te dwa ostatnie zdania :)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2013-01-24, 12:23 »
Ciekawy domek.
Czekałem na coś co pozwoli kombinować coś zupełnie innego zamiast rozwijać w nieskończoność jeden schemat.
ano, wychodzi nam siedziba Unii Europejskiej...  :) kto wie, może z czasem i jakieś sensowne Chi death da się złożyć na tym kosmopolitycznym domu. Tak czy siak, takich kart oczekuję od tej gry, a  nie żadnych medżikowatych brashów i stalwartów.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".