Autor Wątek: [Personality:Lion] Matsu Sango  (Przeczytany 4427 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
[Personality:Lion] Matsu Sango
« dnia: 2013-02-05, 17:15 »
Matsu Sango (L5R Facebook)
Personality - COMMON

Force: 1
Chi: 3
Honour Requirement: 7
Gold Cost: 5
Personal Honour: 3

Lion Clan ? Samurai

Will not attach Items.

During battle resolutions, if Sango is attacking, he contributes his Force twice.

"Peace is a blessing to the Empire, perhaps, but a curse upon a warrior."
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: [Personality:Lion] Matsu Sango
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-02-05, 17:17 »
And there was a great silence, and Lion decks trembled in anticipation, and in silence a thunderous voice roared : Thou shall play blitz!

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-02-05, 17:43 »
Mvp tego preview jak dla mnie,z sop jedzie prowke,z ta nowa strategia co daje 3f token jedzie prowke co ture,z taktykiem z 4 fv jedzie prowke nawet krabowi na cc,a to wszystko za 5 golda? Mysle że mozna już kazdy lionski deck robic na pure blitz,albo blitz opcja na midgame. A i dobrze że chlop nie ma zadnej useless zasady bo lapie się na topaza,potestuje go w scoutach,taktykach i parascoutach,wystawic go w 1,zjesc prowke a potem grac jak normalna militarka,taki jest plan na ten dodatek

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-02-05, 17:50 »
Wystarczy o 3/4 dopalić i po meczu, bardzo fajny typek :)

Yyyyy, to gdzie ta meta na blitze ?

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-02-05, 17:52 »
jest to takie ktore mowi ze nie mozna deklarowac ataku w 1-2 turze i ma druga abilitke ze wyciagasz postac z discarda
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-02-05, 17:57 »
Consideration w chłopka i prowka spada
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-02-05, 18:01 »
Strength of Purity do Consideration trzeba mieć drugą postać i to jeszcze taktyka.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-02-05, 18:28 »
Strength of Purity do Consideration trzeba mieć drugą postać i to jeszcze taktyka.
Lepiej chyba najpierw Gaining Experience, a później to już co tylko fortuny zdarzą.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-02-05, 20:32 »
Najlepsze jest to ze chlopy na swifswordzie na niego narzekaja, a spuszczali sie na widok Satoru;)
Eh... Ja sie chyba nie znam na tej grze, ale ja go raczej bede gra i dla mnie bije scouta na glowel:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-02-05, 22:29 »
chlopek z serii cud miod i orzeszki :)
z 3ph lapie sie pod purity...z samuraja na reszte rozsadnych zabawek.
mozna tez pomyslec o tictaku...idee w skrocie Klepek przedstawil.

Klepek
chyba wypada sie z Toba zgodzic.
scout po prev. nie jest az tak dobry-po prostu z jednym wyjatkiem tereny zaczynaja posysac :( (co niestety rozpizdzilo mi defense). Satoru tez jest imo slabszy.
a ten kolo mowi- graj blitzem :) patrzac na reszte ferajny- graj blitzem/swarmem :)
dla prawdziwych twardzieli- graj swarmem na ancestorach/chlopach z dupy.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-02-05, 22:48 »
No. To może już przestaniecie narzekać na Tansen'a ;]

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-02-05, 23:19 »
Widze narazie 2 opcje z nim.
Wersja  bezpieczna:
1 tura Sango + holding.
2 tura atak, wykup typa + holding
3 tura wjazd w dwie i wykupujemy juz po 2 chlopy z prowki, bo mamy zloto jak normalna militarka.
Jak sie nadziejemy na mete po drodze to mozna grac po prostu jak kazda normalna militarka, wiec to jest opcja safe, a 2 sloty na dopal do forca, celestial kurohito sie znajda.
Wersja hard-core, mniej safe, meta moze zabic:
1 tura Sango + copper mine, albo inny holding + small farm
2 tura na prowce pojawia sie Ashiko, Sango jedzie jedna, Ashiko druga. Wykupujemy holding
3 tura - od teraz gramy jak zwykla militarka.
W tej opcji trzeba wiecej dopalek zeby wspomoc Ashiko, ktora niestety nie odpala SOP

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-02-05, 23:41 »
musze jeszcze wymyslec fajny sposob na dopalanie chlopa bez przymusowego "zgin"- bo poleganie na SoP+Sango w regularnym podejsciu to troche sliska sprawa.
Ashiko nie odpala niestety SoP :/ a akcja klanowa jest badziewna do tego brana tylko pod 4Ph na konkretnej personalce....znajda sie wazniejsze rzeczy.

btw, o ile TA wprawil mnie w marazm o tyle ten typ jest niczym biale swiatelko w tunelu :)
sie jeszcze okaze ze bede ganial blitzem w kotei sezonie  8)
mam nadzieje ze nie nadzieje sie na jakas doopiata errate ;)

Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-02-05, 23:58 »
Też będę na niego narzekał.

Narzekanie ze względu na niekonsekwencję AEGa :  z jednej strony usiłuje spowolnić i wygładzić grę (elite, stalwart, karty antyblitzowe, erraty Low Market, zbanowanie Abandon, negative play experience z Utą) a z drugiej łąduje pełnymi łopatami do kotła z napisem Blitz.

Narzekanie na gościa : Gościu nie jest z żadnego oficjalnego waya. Lwy dostały 4 opcje od design teamu, ten gościu nie jest do żadnej opcji bo tworzy i wspomaga piątą - blitz/swarm. To miło, że komuś w DT podoba się ta idea. Tylko dlaczego olewa zapowiedzi, jakie AEG dawało na początku edycji.

Narzekanie na skuteczność gościa : przykro mi, ale ja tego nie widzę. Gość jest zbyt leszczarski i dodatkowo starannie udupiony (zakaz itemów), żeby mu coś do głowy nie wpadło.

Narzekanie na ideę : szkoda, że AEG ciągle próbuje wspierać tą durną ideę jaką jest blitz. Jedna z tych rzeczy, które w L5R mnie strasznie drażnią. Blitz to deck w stylu MtG : mam kombo na ręku albo nie mam. Niech mnie zniechęcają do gry dalej...

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-02-06, 00:36 »
3 sztuki Sop, 3 sztuki spirit of knowledge/gaining experience i celestial kurohito i tyle, cala reszta standardowy deck.
Paragoni : cast-y, gratefule itp, a force zawsze sie sprzyda.
Jest dopalka, wystawiasz goscia w 1 i jedziesz.
Nie ma , grasz normalnie.
Po prostu tylko opcja blitza, moze blitzowac, ale nie musi zeby grac skutecznie, tak samo zatrzymany w 1 ataku nie traci na skutecznosci.
Jak chcecie zobaczyc o co chodzi sprobujcie koniowego blitza na jek z mistrzost swiata, tam w pierwotnym buildzie byl 1 gosc co wchodzil w 1, jak doszedl to sie blitzowalo w 2, jak nie to gralo sie normalnie.
Ja dodalem do decku jeszcze comandera bo jako jedyny ma 4 f za 7 golda i sa 2 typy co wchodza w 1 i w 2 jada prowke, a jak nie podejda gra sie normalnie.
Jak juz zostalo kiedys powiedziane, jak cos nie ma opcji skonczyc gry w 4 turze jest slabe.
Dlatego ten gosc to jeden z lepszych lionow w tej edycji.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-06, 00:39 by Klepek »

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-02-06, 00:47 »
I właśnie doprowadzenie do sytuacji w której "jak coś nie ma opcji kończyć w 4 to jest słabe" to największa zbrodnia DT. Której pokłosiem są tacy goście.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-02-06, 00:56 »
Chyba raczej środkiem niż pokłosiem. Ten jeden ma w sobie, co prawda elementy pokłosia (ależ on antypolski ^^), bo służy raczej kontynuacji parcia na tempo, ale tacy jak on są przede wszystkim przyczyną legendy czterech tur.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-02-06, 01:09 »
No macie troche racji;)
Shadow Dragon w 2-ej....
Chlop za 3 ktory jako taktyk z 4fv jedzie kazda prowke....
Crane ktore wystawiaja 4 gozaru w 2 turze...
Strata ilu to bylo? 30?40? honoru w 2 czy 3 turze....
Oswiecenie, ktore jak nie jest w stanie oswiecic sie w 4 turze to jest kiepskie;)
A na drugim biegunie postacie w stylu jak jestes defending masz stalwart:)
Mimo ze to w miare wyrownana edycja lepiej gralo mi sie w tamtej bo mozna bylo grac lionem na atachmentach i pograc wiecej niz 5 tur:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-02-06, 09:03 »
demonizujecie chlopa. jakby nie mial udupiajki to by zaginal system. tak daje fajne opcje.

Sejmitar:
wszystkimm nie dogodzisz. z jednej strony masz glosy ze edycja bez combo deckow,ze DT sam sklada ci decka. z drugiej- jak sie pojawi cos takiego to narzekanie ze przeebane.
dla mnie w tej edycji jest za duzo "negowania", do tego dokonano najbardziej brutalnego mordu na "bow tech" odkad gram w te gre /SE/

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-02-06, 11:02 »
"wszystkim nie dogodzisz" - L5R jest grą bez mulligana na dwóch 40-kartowych deckach z toną opcji (pojedynki, 3 rodzaje attachów,  9 frakcji klanowych etc). Budowanie na takim fundamencie gry, w której standardowo w 4tej czy 5tej turze kończysz grę to nieporozumienie. 4-to turowy deck w WoW/MtG uchodzi za błyskawiczny, a w niektórych formatach jest wręcz niemożliwy - a są to gry z fafnaście razy prostszą mechaniką. Taki nacisk oznacza zarzucenie strategii i przerzucenie się na los. Dojdzie combo/nie dojdzie combo moje i nie dojdzie kontra przeciwnika. Bo niestety coraz częściej gry sprowadzają się do tego, czy oponent dociągnął tę 1/40 czy 2/40, a decki składa się zaczynając od kontry.

Obecna edycja jest IMO jeszcze bardziej żenująca niż Celestial. Design nie wie co robić, łamie niektórym techom kark (też uważam, że zadźganie bowa to zbrodnia, ale takich rzeczy jest więcej), daje podobnym wayom karty różniące się o lata świetlne  (Scorpion i Phoenix yojimbo, na przykład), zmusza do grania swoimi wypocinami i tępi odstępstwa - ale sam niektóre wynaturzenia uznaje za normę. Nie dziwi mnie to, że ludzie próbują grać np. Croni czy nonhuman swarm Liona praktycznie bez lwich postaci -  gra się tym co jest skuteczne. Ale wkurza mnie to, że DT na to pozwala a wręcz zachęca. Dla mnie deck Lwa to nie jest deck w którym jest stronghold Lwa i 6 jego postaci na 20.  Deck taktyczny to nie jest deck w którym jest EVD i Kamina + Makotai a reszta to paragoni czy skauci. Liczy się forma, to dla formy gram w L5R i tę formę DT coraz skuteczniej zarzyna.

Co do gościa. Jakby gość nie miał zakazu itemów to faktycznie zaginałby system. Ale mógłby mieć "will not gain Force from items and item effects", co daje to samo udupienie a pozwala np wrzucić na niego kaczuszkę , chryzantemę czy mokszę. Mógłby być shugasem (z traitem "will not gain force form attached cards' or  their effects) i wejść do funowego ofensywnego decka Kitsu. Commanderem i pozwolić Lewkom pobawić się w Cmd. Nie, gościu jest TYLKO I WYŁĄCZNIE do blitzowania, do wystawienie w pierwszej turze i dopalenia F. Jest dobry w starannie obliczonym środowisku w starannie wyucowanym decku DT. Jak wszyscy wiemy, staranne testy i obliczenia DT są g#wno warte, więc koleś okaże się za cienki i zmarnuje kolejnego commonowego slota (to moja opinia - dla mnie ładowanie w Force przestało wygrywać gry w L5R wiele lat temu) albo spowoduje, że Lewki masowo zaczną grać blitzem lub z opcją blitza i jeszcze bardziej skrócą czas gry (wasza opinia). Tak w ogóle ładowanie 9 kart do fate i 3 do dynastii po to, by raz na jakiś czas poblitzować, a jak nie wyjdzie ręka - to grać "normalnie" najwięcej mówi o stanie obecnej edycji.