Autor Wątek: [Personality:Crane] Doji Kazuo ? experienced  (Przeczytany 2949 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
[Personality:Crane] Doji Kazuo ? experienced
« dnia: 2013-02-07, 07:29 »
Doji Kazuo ? Experienced (L5R.com)
Personality - RARE

Force: 2
Chi: 5
Required Honour: 6
Gold Cost: 9
Personal Honour: 4

Crane Clan ? Imperial ? Courtier ? Samurai ? Duelist ? Magistrate ? Overconfident ? Scout ? Experienced ? Unique ? Imperial Explorer

During a duel involving Kazuo, the other player must focus at least once from his hand at his first opportunity (if able).

After your End Phase begins, if Kazuo won a duel, or you have gained 4 or more Honor, this turn: Look at the top 3 cards of a Fate deck. Put them back in any order.

"I am an Explorer, not a common thief."
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Matsushiro

• temptation Personality
Odp: [Personality:Crane] Doji Kazuo ? experienced
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-02-07, 08:21 »
Ale beznadzieja, ręce opadają :o chyba pozostaje grać JSDK do końca edycji.

Ostatnio nawet ciężko jest spełnić warunek 4 Fh na kolejkę :P

tragedia :'( kolejne dno, w razie czego mam ich jeszcze sporo.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-07, 08:48 by Matsushiro »

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-02-07, 10:39 »
Że też mu się nie udało popełnić sepuku kiedy miał okazję :/

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-02-07, 10:43 »
Wow, expowy Lew a ma Crane Clan napisane :D
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-02-07, 10:49 »
Nie da się ukryć. Nadawać to on się nadaje do rozbijania wazonów. I naturalnie, jak zwykle, zamieniłbym się chętnie z dragonami.
Generalnie sprawdza się to com przemyśliwał ostatnio z Pakiem. Żury i smoki dostają unikalnych duelistów na odwrót. Jak szeregowi duelist/magistrate są u crane'a jak jeden mąż (żona, partner, partnerka) bitewni i militarni - przypominam, że żadna akcja/trait na żurowym non-unique magistrze nie daje się wykorzystać poza bitwą, to u smoka Kitsuki wszyscy są twardo wydawani pod kontrolkę (z drobnym wyjątkiem w postaci nonexp Daisuke, ale on też do obrony się nadaje) i cudowanie w action phase.

A jak już wydadzą duelistę bez magistrate'a to jest dokładnie na odwrót - my mamy "genialną" Genshi/Yosugę, dwa expy Tadanobu i nawet Makoto, którzy zwyczajnie powinni siedzieć w domu, a nie rozbijać się po prowincjach. Smok ma Inouichiego i bandę rozbuniqów jak Ichizo, Houken, dwóch Yozo i sam Shikei, którzy w honorze potrzebni są głównie jak trzeba czasem kogoś wcisnąć.
Wniosek jest prosty, jak Genshi i Inouichi są nieudanymi pomysłami z początku edycji, to unikalnych duelistów dostajemy z dragonem na odwrót.

I tan pajac (w asyście Yozo exp2) doskonale dowodzą tego trendu.
Jaki ja mam mieć z niego pożytek? W decku w którym wszystkie postaci działają tylko w bitwie mam bulić 7g za blanka z 2F? Nie ma głupich - samobójca będzie ozdobą klasera (albo decków imperialnych czy innego badziewia) .
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-02-07, 10:51 »
Hmm, generalnie to kogoś popierniczyło przy kombinowaniu nad jego kosztem.
Jednak poza tym.... jest to kolejny dowód na to, że DT nie ma pojęcia czym się obecnie gra w niektórych klanach.
Odsyłam do mojej opinii na temat Mirumoto Yozo exp. Można ją spokojnie tu zastosować, z tym, że... odwrócić klany.
Tym razem ten koleś byłby zdecydowanie lepszy do Dragona niż dla Crane'ów (byłby gdyby nie koszt, my nie mamy portów).
Bardzo fajna postać, gdyby miała żółto-zielony kubraczek cieszyłbym się jak dziecko i wkładał do każdego WeD'a, ale nie ma....
Ma za to niebieskie wdzianko i.... jako taka nie bardzo się do czegokolwiek nadaje. Brawo panowie z DT (tam naprawdę już nikt nie gra Crane'ami)

Edit: Chord, lepiej to ująłeś.  :)
« Ostatnia zmiana: 2013-02-07, 10:57 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-02-07, 10:52 »
Widzę klątwę "ale trzeba go zrobić tak, żeby nie był za mocny". Zwłaszcza w GoldCost.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-02-07, 10:59 »
Widzę klątwę "ale trzeba go zrobić tak, żeby nie był za mocny". Zwłaszcza w GoldCost.

Ale Sejmi, ja bym go wziął nawet z tym GoldCostem, tylko w innej pidżamie.
To jest naprawdę świetna postać, tylko klany pomyliła. No dobra, z tym Overconfidentem to już przegięli.
Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-02-07, 11:07 »
Lojalki nie podpisał, więc kto ci broni go używać :) Gdyby kosztowął 8, rawie na pewno hulałby w smoku i mógłby zrobić mniej miltarną duelówkę u żurawia.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-02-07, 11:07 »
Overconfidenta to szybko traitem nadrabia. Idea postaci jest super tylko im się klan i numerki popier...
Boże... Kogo ja mam w klanie?
« Ostatnia zmiana: 2013-02-07, 11:36 by Chord »
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-02-07, 11:33 »
Overconfidenta to szybko traitem nadrabia. Idea postaci jest super tylko im się klan i numerki popier...
Boże... Kogo ja mam w klanie?

@ Sejmi
Wiesz, że nie używam innoklanowców. Jedyna alternatywa to unaligned.
Nie zdziwię sie jednak, jeśli Smoki i tak bedą próbowali go wcisnąć do decku.

@ Chord
Chodziło mi o to, że i overconfident i wysoki goldCost to lekkie przegięcie.
Co nie zmienia faktu, że gdyby był Smoczych barwach to byłby w każdym decku na WeD'ie.

@Boże... Kogo ja mam w klanie?
Bo to naprawdę dobry koleś jest ;)
Może właśnie tacy goście projektują te karty. Sama karta - extra, a ze się nie wpisuje w żaden way? szczegół.
Hitomi Monroouke

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-02-07, 11:44 »
Może właśnie tacy goście projektują te karty. Sama karta - extra, a ze się nie wpisuje w żaden way? szczegół.
Nie jest naprawdę dobry. Średnio przeciętny. Jego trait pozwoli Ci zagrać focus effect. Łał! Ale moc, dwa honoru do przodu jak masz szczęście (to nie CE, żeby focus effecty grę wygrywały). Jego trait pozwoli ci bywrać, którą z trzech kart weźniesz na koniec tury - masz ciut większe szanse na coś, co uratuje ci prowkę i zachowujesz się tak jakbyś nie grał Courtesy w turze przeciwnika w 90% gier.
Najlepsze, co on robi to dyskarduje przeciwnikowi rękę, ale to się kombi tylko z Duel of Haiku, bo jak unikalny overconfident przeżywa bitwę to chyba grasz z facelessem ^^

Jest fajny i ciekawy, ale niespecjalnie przydatny o jego żałosnych statystykach w tym poście nie wspomnę.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-02-07, 13:15 »
Nie jest naprawdę dobry. Średnio przeciętny. Jego trait pozwoli Ci zagrać focus effect. Łał! Ale moc, dwa honoru do przodu jak masz szczęście (to nie CE, żeby focus effecty grę wygrywały).

Akurat jego pierwszy trait bardziej służy do uszczuplania ręki przeciwnikowi a focus efekty to przy okazji.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-02-07, 13:27 »
Coś o tym wspomniałem.
Najlepsze, co on robi to dyskarduje przeciwnikowi rękę

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-02-07, 14:38 »
Jego najlepsza zasada jest taka, że jako courtier/ scout ( absurd ) może przy odrobinie szczęścia kutnąć prowincję spiderowym ninjom :P

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-02-07, 15:28 »
Dopiero teraz zauważyłem że do way'a na discard by się idealnie nadawał, bo można obejrzeć kartoniki przeciwnika z fejta :)