Autor Wątek: [Strategy] Harbor of Kalani's Landing  (Przeczytany 8749 razy)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: [Strategy] Harbor of Kalani's Landing
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-02-14, 13:50 »
bo jezyk polski jest durny i istnieje w jezyku polskim podwójne zaprzeczenie które "działa" i wiele innych róznych dziwactw z tego powodu logika polska i słowa i  oraz lub   and & or   wydaja sie troche mylne na 1 rzut oka.

w wordingu tej karty oznacza ze blokuje i odjazd i dojazd. Nie mogli uzyc słowa and bo było by to po angielsku nielogiczne.

Daigotsy Aya

Open: Give Aya Cavalry, Duelist, or Tactician.
jest tu wyrazny przecinek z tego powodu jest to traktowane  jako "to albo to"
ponadto jest tu zaznaczony wyraźny wybór

w wordingu zas tereny niema zadnego przecinka i moze sie to wydawac mylne ale oznacza to "to i to gdy zachodzi taka a taka sytuacja"
"to or from" oznacza, że możemy sobie wybrać? Mam nadzieję, że "or" u nich to nie to samo, co "and".
Z tym OR to w ogóle jest fajna zabawa, bo - ponieważ to jest trait - można próbować wały robić. Jak moje dojazdy zagrywam, to trait działa na odjazdy. Jak przeciwnik zagrywa swoje, to już działa na dojazdy...

Nie mogę doczekać się pytań o TA w rulzach :)

Ee.. trochę się wszyscy (włącznie ze mną) rozpędziliśmy. Wszystko jest jasne.
If an action does not explicitly state which player makes a choice between several options, the choice belongs to the player taking the action. In traits, the choice belongs to the player whose card it is (that is, the controller of the card if it is in play, or its owner if it is not).
Pogrubienie moje.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-02-14, 14:18 »
Panowie, powtórka z logiki. Język nie ma tu nic do rzeczy.

Jeśli tekst karty brzmi "movement to or from" oznacza to, że zanegowany jest każdy ruch do lub z pola bitwy. Tekst negujący ruch z i do pola bitwy nie miałby praktycznie żadnego zastosowania, bo nie ma takich ruchów (a po angielsku - u cannot move to and from battlefield at once).
Jednocześnie zacytowana pani Aya daje sobie jeden z wymienionych keywordów, bo tym razem "or" jest alternatywą wykluczającą (znaną po naszemu "albo").

W przypadku terenu nie ma znaczenia czy interpretujemy "or" jako alternatywę  czy alternatywę wykluczającą, gdyż przypadek "to and from" i tak jest zbiorem probabilistycznej miary zero.

Słowem, karta jest napisana dobrze i żadne wątpliwości natury logicznej czy też językowej nie mają racji bytu.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-02-14, 14:40 »
W przypadku terenu nie ma znaczenia czy interpretujemy "or" jako alternatywę  czy alternatywę wykluczającą, gdyż przypadek "to and from" i tak jest zbiorem probabilistycznej miary zero.

Chord... chodziło mi o coś innego, niż czy ta sama personka może w tym samym momencie przyjechać i odjechać :P
O to, czy jest tak:

gram teren i w myśl zacytowanych wyżej Rules mówię, że wybieram do zanegowania odjazdy z battlefielda. Znaczy to, że przyjeżdżać na bf można do woli, dopóki ktoś nie zagra np. drugiej kopii tego terenu i nie wybierze przyjazdów

czy też tak, że jedna kopia terenu neguje wszelki ruch na tym bf.
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-02-14, 15:03 »
Nic nie wybierasz. Ten spójnik logiczny określa trigger na trait. Negacja następuje jeśli spełnisz wymieniony warunek:
"movement to or from", gdy tam było and teren byłby blankiem.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-02-14, 15:18 »
Nic nie wybierasz. Ten spójnik logiczny określa trigger na trait. Negacja następuje jeśli spełnisz wymieniony warunek:
"movement to or from", gdy tam było and teren byłby blankiem.

Czy w takim razie drugi efekt eventu Too Close To Home jest blankiem?

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-02-14, 15:28 »
Dokładnie.
Warto by zwrócić ćwokom uwagę, że wydrukowali taki bubel.
« Ostatnia zmiana: 2013-02-14, 15:31 by Chord »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-02-14, 15:57 »
Na pewno się okaże, że tam wcale nie jest napisane to co jest napisane. Spoko.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-02-14, 19:52 »
@Chord przecie piszesz to samo co ja ;p
podzro
ja to uwazam za akonczone puki ktos nie wkopie w to imć Giladora of the ruleZ Junta  jak go nazywa Sejmitar (zmieniłem s na Z  a bo on *RULEZ*)
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"