Autor Wątek: L5R CCG bez dual bugów  (Przeczytany 1311 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
L5R CCG bez dual bugów
« dnia: 2013-02-13, 01:00 »
Nie, to nie jest żaden news.

Co by było gdyby ... L5R zmieniło system wydawania kart ? Od razu mówię, że LCG odpada, AEG wielokrotnie deklarował w uczynku i kilkakrotnie w piśmie, że nie zamierza rezygnować z modelu CCG. Ale może dałoby się coś zagospodarować w temacie dual-bugged dodatków, które jak do tej pory mniej lub bardziej psuły system.

Obecnie edycja startuje z pulą 400-450 kart (basic set) plus nawet 150-450 z dual-bugged. Karty z basic setu to w dużej części rzeczy, które się w taliach nie pojawiają. Dual-bugi są często reliktami starych wayów, które nagle zostają ucięte (np. Hero), albo zwieńczeniem starych wayów, które kontynuują zaszczytną służbę w nowej edycji, albo po prostu mocnymi kartami które musiały się sprawdzać w startym arcu a teraz od razu ustawiają poziom nowego (np. Know No Fear).

Jakie są działające alternatywy :
- równolegle funkcjonujące różne systemy legalności (Legacy, Edition, Edition+Last). Co się w L5R właściwie nigdy nie przyjęło.
- rotacja bloków (legalne X dodatków naraz, kiedy wchodzi nowy, najstarszy wylatuje). W przypadku L5R - prawdopodobnie byłby jeszcze potrzebny jeden basic set legalny zawsze, aby zwiększyć pulę podstawowych kart (np. Strongholdów).
- total reset i częstsze wydawanie basic setu
- inne

Jak myślicie ? Co by się sprawdziło najlepiej?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
Odp: L5R CCG bez dual bugów
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-02-13, 08:16 »
Jak myślicie ? Co by się sprawdziło najlepiej?

Aktualne rozwiązanie jest najlepsze.
Oczywiście rotacja bloków moim zdaniem świetnie działała w GoT'cie, ale w L5R moim zdaniem nie da się tego wprowadzić.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-02-13, 09:43 »
Rotacja jest bardzo dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że turnieje rozgrywane z rozszerzonymi blokami mają solidne wsparcie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-02-13, 10:45 »
Nie ma co sie ludzic, ze AEG cokolwiek zmieni. Osobiscie nie mam nic przeciwko obecnemu systemowi d-b, chociaz wolalbym zeby takich zazebiajacych  edycje dodatkow bylo conajmniej dwa. Ostre przejscie miedzy edycjami nie wchodzi w rachube, bo ostatni dodatek przed przesiadka bylby mial ciezko na rynku.

LCG i niesmiertelnosc to bylaby zguba dla krazkow. Jak dla mnie taki system albo zanudzilby nas na smierc a na AEG sprowadzilby bankructwo,  albo wydawca nakrecalby tylko wyscig zbrojen i po 4 latach boxowe postacie mialyby po fefnascie sily a karty  strategii bez wyjatku po trzy akcje, >6 FV i kazda dawalaby dodatkowe zloto. ;)

Na to nie ma wiec co liczyc, widzimy dzisiaj jakie wsparcie jest dla Legacy. Co dziwi, bo przeciez komus sie chcialo przepisac na EE prawie dziesiec tysiecy kart i nadal rulsy odpowiadaja na pytania zwiazane z kartami sprzed lat. I na tym sie konczy.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-02-13, 11:14 »
A ja uważam , że pozbycie się d-b było by krokiem w bardzo dobrą stronę. Niestety stanowią olbrzymią zaporę dla nowych graczy, zwłaszcza jak d-b są takie potworki jak FL. IMo można by z nich zrezygnować, a żeby ostatni dodatek w edycji nie miał niższej sprzedaży przesunąć początek nowej edycji na okres tuż po sezonie koteiowym. Mogli by się też pozbyć starterów klanowych w poszczególnych dodatkach. Ich obecność często powoduje , że czesc graczy nei pojawia się np na pre bo nie ma ich starterów.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-02-13, 13:03 »
Wydaje mi się, że obecny system (podstawka + kolejno wchodzące dodatki bez rotacji) jest dobry. Nie chciałbym ciągle zmieniać decka "w dwie strony", oprócz dokładania do niego nowych kart z nowych dodatków, musieć wyrzucać bardzo dobre stare (bo zaczynają być nielegalne). Jak mam aż tyle czasu na dłubanie przy decku, wolałbym złożyć i przetestować kolejny nowy decktyp niż pozbywać się tego, co jest podstawą decka. Znając kreatywność DT przy takim rozwiązaniu okazałoby się pewnie, że z dodatku na dodatek pojawiają się i znikają coraz to nowe decktypy, i nikt nie ma nad tym procesem kontroli.

Wydłużyłbym natomiast arca do 3 lat, przy jednoczesnym zwiększeniu ogarnięcia DT i ilości playtestów. Poza tym imho wystarczyłyby 4 dodatki na rok, plus różne eventowe promki, ale bez zyliona super-hiper-twojastara-packów z okazji pierdnięcia Córy Niebios Iweko I, co okazało się być wybrane jako nagroda storyline'owa na turnieju w Północnej Nebrasce.

Dodatkowo powinna być większa spójność wewnętrzna edycji. Jeśli wychodzą nowe domki dla klanów A, B, C, to powinny wyjść w tym samym dodatku też dla innych. Inne rozwiązanie sprawia, że część klanów jest potencjalnie uprzywilejowana. Rozumiem, że nie zarobi się aż tyle kasy, bo gracz grający trzema klanami nie wyłoży na startery nie wiem ile, żeby kupić od razu trzy, ale L5R jest karcianką fanowską, a nie gałęzią przemysłu, jak np. MtG , i twórcy nie powinni o tym zapominać. Jestem też przeciwny setom d2p, przykład TSE (moment wydania, cena, dystrybucja, powerlevel) pokazał, że wydawca nie potrafi tego ogarniać. Dual bugi - ok, pod warunkiem, że nie będzie to więcej niz 1-2% kart z poprzedniej edycji.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-02-13, 14:05 »
Dual bugi nie są złym pomysłem tylko (jak wszystko u AEG) źle wykonanym. Koncepcję (?!) i plan (sic!) na nową edycję DT powinien mieć jasno ukształtowane przed wydaniem pierwszego dodatku dual-buged, tak aby kart przygotowane w tym dodatku stanowiły jakiś pomost między edycjami (a nie drogę donikąd jak lwi/krabowi/mantisowi commanderzy, zabłąkani deathseekerzy, militarni dueliści smoka, skorpowi kensaie czy kucowi scouci). Problem z tymi dodatkami to fakt, że DT "myśleć" o tym jak będzie mechanicznie wyglądać kolejna edycja zaczyna najwidoczniej tuż przed jej wydaniem, kiedy dwa lub nawet trzy dual-bugi krążą już po świecie i potem mamy takie kwiatki jak może bezużytecznych focus effectów czy spell, który nie działa.

Problemem nie jest idea dual-bugów tylko fuszerka, lenistwo i amatorszczyzna DT.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-02-13, 14:15 »
IMO idea d-b jest  błędna. D-B powodują jeszcze jedną rzecz, karty z tych dodatków potrafią osiągać astronomiczne ceny i to nie koniecznie wynikające tylko z ich powerlevelu ale i dostępności. KD jest tego świetnym przykładem. Im głębiej w edycję , tym karty d-b były mniej dostępne ze względu na wyczerpanie nakładu i astronomiczne czasami ceny singli na rynku wtórnym. teraz też mamy podobnie, jak ktoś zaczyna zabawę w krazki to dostaje swój pierwszy kopniak w dupę od AEG jak słyszy co musi sobie załatwić(najczęściej na ebayu lub bezpośrednio od AEG) i za ile. IMo brak d-b pozwolił by na łatwiejsze zaczynanie gry i łatwiejszy powrót jak się jakąś edycję pominęło. Pewnie, dla osób które siedzą ciągle w krążkach d-b jest rewelacyjny, bo w sumie nic nei tracą, a kupując karty do obecnego arca mają już kartoniki i do następnego. Ale cała reszta dostaje po dupie przez to rozwiązanie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-02-13, 14:35 »
Podobaja mi sie takie truizmy: 'Im dalej w edycje to karty d-b sa trudniej dostepne'. A w jakiej grze nie sa?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-02-13, 14:42 »
A w jakiejś innej grze jest odpowiednik legendowego DB? Legalny dodatek sprzed 2 lat? MtG i klony czas liczą w miesiącach, AGoT (zanim przeszedł na LCG) miał bodajże rok. AGoT (pre LCG), MtG, WoW oferują sety w których są reprintowane karty "stare" w postaci fixów, dodatkowo w tych grach obowiązuje schemat blokowy więc nawet jak czegoś nie masz ze "staroci" to zaraz wejdzie nowy blok/dodatek w którym będzie zastępstwo.

A teraz zacznij grac i skombinuj postacie klanowe z SC/BtD (w tym fixy ze starterow, ktorych nie przedrukowano w EEG!)

Im dalej w edycje to karty d-b sa trudniej dostepne. To nie truizm, tylko legendowa rzeczywistość.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-02-13, 15:02 »
Moze zle patrze, ale wydaje mi sie ze w Pegazie wszystko jest.

SC i BtD nawet razem wiete nie reprezentuja powera Glory of the Empire a tym bardziej Khan's Defiance. Dodatkowo po co ten jazgot skoro AEG tez zrobil przedruk chodliwych kart w formie Gempukku. Dlatego argumenty o braku dostepnosci uwazam za marudzenie.   

Problemem dla nowych graczy jest tylko DtP .
« Ostatnia zmiana: 2013-02-13, 15:14 by kempy »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-02-13, 15:13 »
A to jak w Pegazie da się kupić Akodo Kamina, Kitsu Fukui i Akodo Ashiko to ja przepraszam. To faktycznie rozwiązuje problem...

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-02-13, 15:17 »
A to jak w Pegazie da się kupić Akodo Kamina, Kitsu Fukui i Akodo Ashiko to ja przepraszam. To faktycznie rozwiązuje problem...

Jak wszedles w posiadanie tych kart? kupiles starter i boostery z dodatku. Kazdy inny gracz moze to zrobic tak samo poniewaz wbrew temu co probujesz nam wmowic karty te sa nadal w sprzedazy.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-02-13, 15:21 »
kempy, to nie jest marudzenie. FL też w Pegazie kupisz? pewnie , że karty BtD czy SC teraz są łatwiejsze do dostania, ale już FL czy promki d-b już nie tak bardzo, a jakoś nadal te ostatnie stanowią sporą czesc decków.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-02-13, 15:44 »
Gendo RTFK
Moze zle patrze, ale wydaje mi sie ze w Pegazie wszystko jest.

SC i BtD nawet razem wiete nie reprezentuja powera Glory of the Empire a tym bardziej Khan's Defiance. Dodatkowo po co ten jazgot skoro AEG tez zrobil przedruk chodliwych kart w formie Gempukku. Dlatego argumenty o braku dostepnosci uwazam za marudzenie.   

Problemem dla nowych graczy jest tylko DtP .
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-02-13, 16:11 »
Ależ czytam misiu i nadal podtrzymuję to co pisałem. Jak wyszedł DaK który d-b nei był, to jakoś nie stanowił takiego problemu jak teraz FL.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-02-13, 16:45 »

Jak wszedles w posiadanie tych kart? kupiles starter i boostery z dodatku. Kazdy inny gracz moze to zrobic tak samo poniewaz wbrew temu co probujesz nam wmowic karty te sa nadal w sprzedazy.

Kempy, nie udawaj... Są dostepne? Nakłady BtD i SC wyczerpały się miesiące temu. Dodruków nie będzie. Gdyby nie EEG, nowy gracz nie miałby szans na naprawdę podstawowe karty do swoich decków, a nawet z EEG jest problem. To że w niektórych, unikatowych sklepach są do dostania nie zmienia faktu - karty sprzed roku są bardzo trudno dostępne. Nie chodzi tu o eRki, b one mają bardzo dobry drugi obieg, ale o commony i uncommony. Nie używaj argumentu "a w Pegazie są" - wszyscy wiemy, że w Pegazie się bo osobiście dba o to Jabbas jako fanatyk karciany. Zresztą, jeżeli fakt tego, ze "gdzieś można to kupić" obala argument niedostępności, to w Potomacu można dostać Anachronism, Spycrafta. A na eBayu figsy do WFB z 1szej edycji. To, że w jakimś miejscu coś można zdobyć, nie oznacza że jest łatwo dostępne. Zwłaszcza jeżeli tym czymś są nasto-miesięczne karty, a osobą wyznaczoną do zdobycia ktoś kto dopiero hobby zaczyna. W Legendzie "stare" karty potrafią mieć i 2 lata. W innych karciankach taki staż to prehistoria, w sklepach - rzecz nie do pomyślenia, bo trzymanie na półce rok-dwa towaru "bo a może się sprzeda" to domena hipermarketów jest, a nie sklepów z grami.

Ale niech będzie Pegaz. Idę do pegaza i poproszę co następuje : Starter do Lwa EE lub EEG, promki z Jewel Eventów, kotei pack 2011, Forgotten Legacy, War of Honor i boxa Second City. Dostanę starter (albo i nie, zależy czy Lwa wykupili czy leży na półce) i może jakieś boostery do SC, bo całęgo boxa już nie ma. To jest "dostępność" starych kart? Proszę cię.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-02-13, 17:07 »
o przepraszam

cykl życia dodatków do MTG do 1,5 - 2 lata...(basic edycje równo rok)
ale jest to cykl równy nie jak w L5R, że pierwsze grają 100 lat,
ostatnie chwile i nikt ich nie kupuje.

2 sprawa to wartość kart - wiele doatków, nawet współczesnych do MTG
które wyrotowały są teraz warte krocie (aka Zendikar, Worldwake i inne z czasów jak był Pegaz)
i box kosztuje teraz 300+$$$..
dlatego nawet bolesna inwestycja w boxy to jak lokata..

a w L5R z racji na brak formetów OPENowych... karty wraz z rotacją są warte NIC..

Nie będę pisał o wynalazkach takich jak TSE.. bo już dosyć zdrowia na tym zmarnowalem
(mam nadzieję, ze AEG wtopiło na tym pomysle i już go nie powtorzą)
bo porównując do FL to była to zbrodnia na graczach...

dla mnie najlepszą opcją byłby 1 dodatek in/1 dodatek out +równo co 2 lata aktualizacja Basic Edycji.

Tylko to kazałoby im testować stare karty raz jeszcze  z nowymi co mija się z ich polityką
"preconstructed" formatu, gdzie specjalistyczne klany+traity+loyal +wymagania powodują
że kombinowanie ponadstandard staje się dalece mało możliwe,
ale za to łatwo testowalne.

Składasz decka na henshinach/paragonach wpisz w wyszukiwarkę paragon EE legal
i masz 90% decka... deckbuilding skill intensive.. ;-)

Ogólnie - PROMKI powinny być jedynie Alternate Art a nie exclusive coś tam... jeszcze rozuiem te Q1 itd..
bo to kazdy lokalnie może skręcić, ale te jewely itd itd.. powinny w boosterach być zwykłe na eventach/gazetce
alternate art...

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-02-13, 18:35 »

Składasz decka na henshinach/paragonach wpisz w wyszukiwarkę paragon EE legal
i masz 90% decka... deckbuilding skill intensive.. ;-)

Niecałą połowę decka a dokładnie większość postaci w Dynastii. Akurat najbardziej kulawy w tym zestawieniu jest Paragon, bo do niego akcji jest sporo i dobrych, ale już np. henshinowe decki Fate mają może łącznie 6 kart z "henshin" w tekście? Ogarnij się Jabbas bo jak się rozglądniesz dookoła to zobaczysz, że ludzie kombinują jak mogą i tworzą się mniej lub bardziej dziwne kombinacje gdzie mało kto się już patrzy na waye a szuka jak najlepszej współpracy pomiędzy najlepszym klanowym strongholdem a  resztą decku.

Łopatologia o której mówisz była gdzieś do drugiego dodatku. A hermetyczne decki były w L5R od zawsze (deathseeker, hero, bloodspeaker etc.).
« Ostatnia zmiana: 2013-02-13, 18:40 by kempy »

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-02-13, 18:42 »
Coś w tym jest. Uczciwe trzymanie się waya to chyba tylko w parajimbos czy ewentualnie deathpriestach (no chyba, że jabbasowych ^^) się zdarza.
Reszta klanów jakoś nie chce trzymać się wyznaczonych "setów" kart.