Autor Wątek: Ivory edition  (Przeczytany 2196 razy)

Matsushiro

• temptation Personality
Ivory edition
« dnia: 2013-04-11, 11:34 »
Na Oracle of the void już dostępne są legalne karty do Ivory Edition.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Ivory edition
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-04-11, 12:03 »
Eee tam, to sa te najrzadsze odrzuty z FLa ktorymi nikt nie gra.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-04-11, 12:46 »
Na Oracle of the void już dostępne są legalne karty do Ivory Edition.
Eee tam, to sa te najrzadsze odrzuty z FLa ktorymi nikt nie gra.

O których od dawna było wiadomo, że jako najsłabsze przechodzą do kolejnej edycji
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-04-11, 15:35 »
Dobrze, że chociaż te słabsze mają przedruki co to by było, jakby te lepsze przedrukowali :D

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-04-11, 15:36 »
Dobrze, że chociaż te słabsze mają przedruki co to by było, jakby te lepsze przedrukowali :D

A kto powiedział że będą przedrukowane? To że są legalne wynikają z czerwonego znaczka w prawym górny rogu (tzw. Eternity Bug)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-04-11, 15:41 »
jak ich nie przedrukuja to bedzie jak strzal w stope

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-04-11, 15:44 »
jak ich nie przedrukuja to bedzie jak strzal w stope

Tez mi się tak wydaje, ale jak na razie rację ma młody Walec.
Hitomi Monroouke

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-04-11, 15:45 »
A ja nie będę zaskoczony jeśli ich nie przedrukują... Bo przecież FL miało być takie zajebiste, że kto nie kupił niech teraz płacze! (Nie tak mówili?)
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-04-11, 16:06 »
Spoko spoko, FL będzie kupowalny w IvE (VE?) tak samo jak DaK w EE. Przez pół roku w normalnej cenie a potem za niewielkie pieniądzie. Oczywiście bez reprintu, jak ktoś chce to zapraszamy do AEG store :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-04-15, 08:46 »
oglądacie Ivory Edition Design Diaries?

w skrócie:
uproszczania zasad ciąg dalszy...
performowanie odchodzi do historii...

tak samo reakcje - teraz będą Engage - w przykładzie był pokazany stary dobry wording sneak attack'u
oraz Interruption - tu przykład to Know no Fear

"reakcje" mają teraz zawsze być "before action resolves"

zmienia się też wygląd "bugów" oznaczających legalność edycyjną...

heh... i niby upraszczają zasady a wprowadzili nowe keywordy z filmiku wyłapałem: Absent - można zagrać bez prezencji, Home - można zagrać z domu, Repetable - ile razy się chce w turze, Tireless - można zagrywać ze zbołowanej karty,
oraz "piktogramy" oznaczające koszty

keywordy na kartach albo będą pogubione albo nie (by rozróżnić rzeczy przydatne w mechanice od tych czysto fluff'owych) - fajny pomysł moim zdaniem

i chcą wywalić z followerów wymagania honorowe...

Reese wspominał też coś o eventach, że niby znów zmieni się trochę ich "mechanika"...
"Czasem drobny gest znaczy więcej, niż najbardziej heroiczny wyczyn..."

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-04-15, 09:08 »
Oglądam... no i tak:
1. Upraszczanie zasad.
Zgadzam się, że czasami te karty były tak napisane, że oko bolało od ich czytania ale teraz obawiam się, że będzie dużo problemów z kartami skoro taki timing. Będzie trzeba się przestawić. No i przyznaję, że będą biednie niektóre karty wyglądały bez tego tekstu całego :)

2. Engage oraz Interrupt
Wyjdzie w praniu ale moim zdaniem pozbycie się opisu okna do zagrania karty to nie jest dobry pomysł. Może na początku jak będą się zastanawiać (w sensie dłużej nad kartami) to jakoś będzie działało. Ale pod koniec edycji będą się sypały erraty.

3. Nowe "bugs"
Szpetne :/ Zabierają miłe dla oka i nie rzucające się ikony zastępują dużą "pieczątką". Dla mnie spory - Nie dało się starych "bugów" nie wiem... pokolorować nieco wyraźniej?

4. Piktogramy w kosztach - NIEEEEEEEEEEEE i tyle w temacie. Koszt złota jeszcze ok ale ten kiwający się samuraj?

5. Keywordy:
Absent - można zagrać bez prezencji
Home - można zagrać z domu
Repeteable - bez limitu
Tireless - będąc bow
To w sumie może nie być taki zły pomysł. Zamiast w akcji "Even if this card is bowed" mamy "Tireless" w akcji. Zobaczymy ale do tego się chyba uda mi przyzwyczaić.

6. Pogrubienie keywordów, które dają jakiś rulebook ability (np UNIQUE, LOYAL, ale z przykładu (pokazali championa skorpiona) EXP już nie).
Dobry pomysł. Nawet bardzo dobry. Siadaj: trzy z plusem.
A poważnie - historyjka o kolesiu szukającym przez pół godziny socjopaty w rulebooku dobrze naciągana. Jak dal mnie kosmetyka ale OK, pod warunkiem, że nie będzie tych keywordów 10 nowych (stelwart, overconfident itd...).

7. Nowe działanie eventów.
Tu ciężko coś powiedzieć... nie kumam do końca jak to ma działać biorę go na rękę czy jak?
Przykład pokazany miał tekst:
"Limited: No player may..."
Czy co? Muszę "odpalić" w Limited? Nie muszę? To musi być ten limited? Gdzie tu niby prościej jest niż że resolve od razu i trait na karcie?
Nie kumam tego.

8. Z followerów znikają ikony i zostaje tylko gold cost.
Moim zdaniem zmiana nie tylko kosmetyczna. Trochę to będzie "śmieszne" jak elitarna gwardia honorowa będzie się dopinała do jakiegoś prostaka spide... albo żeby nikogo nie urazić: undeada z 0ph. Zmiana nie przypada mi do gustu.

9. Znika gold cost ikona z kart akcji i  ewentualny koszt przechodzi do hieroglifów akcji.
Dobra zmiana generalnie. 80 jak nie więcej procent kart akcji i tak miało tam 0.

W sumie może i zmiany mają ułatwić wejście nowym graczom... ale starych mogą zniechęcić :P
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-04-15, 09:56 »
Do L5R przeszedłem, bo znalazłem w tej grze to co zatracił M:tG przez lata. Teraz dowiaduję się że L5R chce się hamburgeryzować w kierunku właśnie M:tG. Nie widzę tego dobrze panowie samuraje. 

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-04-15, 10:10 »
Ikona srającego samuraja FTW!

Edit: Na pierwszy rzut oka, zmiany mi się podobają.
« Ostatnia zmiana: 2013-04-15, 10:21 by mirumo »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-04-15, 10:35 »

To mnie trochę razi. Obecne "bugi" były bardzo zgrabne, nie kłóciły się z wyglądem karty. Stare bugi pasowały wtedy idealnie do layoutu a w IE wygląda to po prostu brzydko.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-04-15, 10:43 »
Do L5R przeszedłem, bo znalazłem w tej grze to co zatracił M:tG przez lata.
Teraz dowiaduję się że L5R chce się hamburgeryzować w kierunku właśnie M:tG. Nie widzę tego dobrze panowie samuraje.

Pewne zmiany musiały nastąpić, stopień skomplikowania zasad i tak jest niebotyczny.
Przejście z innej karcianki nie jest jeszcze koszmarem, rozpoczęcie gry od nowa to gehenna.
Pytanie jak daleko pójdą te zmiany, usystematyzowanie w klaryfikacja by się przydała, ale sprymitywnienie jest niewskazane.

To mnie trochę razi. Obecne "bugi" były bardzo zgrabne, nie kłóciły się z wyglądem karty. Stare bugi pasowały wtedy idealnie do layoutu a w IE wygląda to po prostu brzydko.

Niby tak, ale myślę, że każda wyrazista nowość razi, zmiany są z natury ciężkie do akceptacji.
Pokazane osobie nigdy nie grającej nie spowodowało żadnej reakcji negatywnej, może być tak, że za "chwilę" się opatrzy i będzie ok.
Generalnie to samo tyczy się "srającego samuraja". Jak na razie (bez glębszej wiedzy) zmiany wcale nie wyglądają  źle.
Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-04-15, 11:03 »
Tu ciężko coś powiedzieć... nie kumam do końca jak to ma działać biorę go na rękę czy jak?
Przykład pokazany miał tekst:
"Limited: No player may..."
Czy co? Muszę "odpalić" w Limited? Nie muszę? To musi być ten limited? Gdzie tu niby prościej jest niż że resolve od razu i trait na karcie?
Nie kumam tego.

Może będzie w zasadach przykaz, że w każdej fazie trzeba będzie sprawdzić wszystkie wystawione Events i akcje na nich zapisane będą się odpalać automatycznie jako pierwsze..

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-04-15, 11:17 »
1. Uproszczenie zasad.

Od lat próbują, co rok nowy pomysł i co roku nowy pomysł powoduje spiętrzenie ruchu na serwerach Rules Teamu :) Ja jestem jak najbardziej za tym, by tekst kart był czytelny. Ale zmiany które tu widzę nie tylko upraszczają karty, one upraszczają grę. Przy starym sposobie opisywało się sytuację, w której można kartę zagrać. Przy nowym sposobie będzie wszystko będzie w jednym sztywnym gorsecie. Czyli albo gra stanie się uboższa (bo będzie mniej kolorowych efektów i triggerów), albo idea łatwiejszych kart się sama utopi (bo nadal trzeba będzie wpisywać tony tekstu wyjaśniającego/ograniczającego). Prosty przykład - zademonstrowane zmiany na Know No Fear, Po "ivoremu" karta staje się uniwersalna (nie wymaga samuraja), albo trzeba tam jeszcze po min. 1 zdaniu dodać aby zachować pierwotną ideę. Drugi przykład - Yasuki Makoto. Co z tego, że schowali część tekstu, jak efekt dalej zajmuje 3 linijki i trzeba się o nim rozpisywać.
W związku z odstrzeleniem keywordów pojawia się też nowy problem. Na razie tego nie pokazali, może w dzisiejszym previu kuca to będzie. Dało się zauważyć właśnie w Know no Fear. Jak będzie zapisane na kartach "używanie" keywordów? Takie Deadly Orders na przykład (choose your performing Commander). Do tej pory to było w bloku ograniczeń, skoro cały blok przenosi się przed dwukropek i performowanie znika to... ? Nie będzie już takich kart?

Boję się, że będzie to miało bardzo negatywny wpływ na bogactwo mechaniki. Albo karty będą pod jedną sztancę robione, albo każda będzie miała pół tony tekstu opisujący jak się ją zagrywa i tyle wyjdzie z uproszczenia.

2. Engage oraz Interrupt

Nie lubię Keyword Magic, ale mogę się przestawić. Ale jak napisałem wyżej - obawiam się, że to się nie uda z powodów mechanicznych. O ile Engage jest w porzo, to Interrupt wywala wszystkie triggery to jednego wora - i teraz zaczyna się zabawa. Strach się bać.

3. Nowe "bugs"
Rozumiem ideę, ale bugi są paskudne. Naprawdę można było się bardziej postarać.

4. Piktogramy w kosztach
Przyzwyczaję się :/ szkoda, bo to ostatnia chyba karcianka, w której było (kulawo bo kulawo) napisane co się dzieje. Wywalenie kosztu z miejsca na karcie - ok. Faktycznie i tak większość akcji miała 0 i trzeba było pamiętać o różnicy w koszcie zagrania karty i zagraniu strategii. Koku icon - ok. Shit samurai - naprawdę nie było lepszego? I naprawdę nie można było zostawić BOW, 2 literki więcej a jak bardzo różni się od MTG :/

5. Więcej keywordów
Keyword Edition FTW. Cóż, gra ma się dobrze sprzedawać, a nie być lubiana przez starych graczy. Można się przyzwyczaić.

6. Pogrubienie keywordów
Ujdzie w tłoku. Mi się różnokolorowe (a raczej różnowagowe) keywordy niezbyt podobają... Ale nowa szata L5R też mi się dwa razy nie podobała i się przyzwyczaiłem  :) Nie zwrócili chyba uwagi na to, że problemem nie jest odróżnienie keywordów działających od niedziałających, ale to że jedna karta może mieć ich fafnaście.

To jest po prostu głupie. Co z tego, że Event będzie miał napisaną na sobie akcję i każdy noob będzie wiedział jak to grać. Tak czy siak będą (bo muszą!) zasady do resolvovwania eventów, żeby jego karta jakoś ci tę akcję dała. W najprostszym przypadku eventy będą miały na sobie okienko Limited z akcją, którą do tej pory miały jako trait - czyli trzeba będzie napisać, co się dzieje z kartą Event na prowincji, oraz co się dzieje z akcją event i kiedy można/należy ją zagrać. Faktycznie, "prostsze" od tego co jest... Zobaczymy jak jakiś event pokażą.

8. Z followerów znikają ikony i zostaje tylko gold cost.
Jak followerzy nie będą mieli wymagań honorowych na okienku to odlatuje część mechaniki (np. pewien sensei :) ). Chyba, że łopatologicznie na followerach napiszą "Honor Requirement : 3" w pierwszej linii traitów. Jeżeli całkowicie zarzucą ideę minimalnego HR na followerach - NIE!

W skrócie - popieram ideę upraszczania zapisu kart, ale nie kosztem nadmiernego uproszczenia mechaniki. Niestety, gra ma zdobywać nowych graczy, dlatego mechanika musi być PROSTA, inaczej nowi gracze nie będą lubili grać... Co najprawdopodobniej oznacza, że Ivory będzie moją ostatnią edycją, bo z L5R zostanie tylko logo.

A, nie, zaraz, logo nie ma już od nastu lat :/

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-04-15, 11:20 »
Aha, i Ivory zarżnie wszelkie próby grania Legacy. "Nowi" gracze nie będą siadali do gry z encyklopedią "jak to właściwie działa". A jak nie daj kami w normalnych boosterkach zaczną przedrukowywać legacowe karty...

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-04-15, 11:24 »
Aha, i Ivory zarżnie wszelkie próby grania Legacy. "Nowi" gracze nie będą siadali do gry z encyklopedią "jak to właściwie działa". A jak nie daj kami w normalnych boosterkach zaczną przedrukowywać legacowe karty...

To pomyśl o tym łosiu czy dwóch, którzy przez rok czy więcej przepisywali wszystkie stare karty do layoutu EE. Teraz cały ich wysiłek odszedł w niebyt.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-04-15, 11:41 »
Niech się zwrócą do Reese z pretensjami. To on chce "uprościć" grę.