Autor Wątek: Okazaki, Breaker of Wills  (Przeczytany 2659 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Okazaki, Breaker of Wills
« dnia: 2013-05-02, 10:59 »
Okazaki, Breaker of Wills (The Mantis Clan)
Personality - FIXED

Force: 4
Chi: 3
Honour Requirement: 0
Gold Cost: 6
Personal Honour: 1

Mantis Clan ? Monk ? Water ? Naval ? Unique
Okazaki enters play ignoring Gold Cost if you control the Ring of Water.
Water Limited: Give another target Mantis Clan Personality Conqueror.

"Your dissembling is entertaining but ultimately futile. Speak the truth. It is inevitable."
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: Okazaki, Breaker of Wills
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-05-02, 14:06 »
Kurna tej tez Navala wcisnęli? To jednak żałuje, że nasza advisorka nie jest Tattooed.
A myślałem, że to już byłoby zbyt wiele, a tu jednak nie. Okazuje się, że da się.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-05-02, 14:48 »
miekka nie jest, 4f za 4, naval i dawanie conquerora, bedzie grana
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-05-03, 00:11 »
Bo niby water, to naval... Dajcie spokój
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-05-03, 10:30 »
jaaaaasne
oglądam te swoje water personalki i o navalu to nawet najstarsi przodkowie nie słyszeli.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-05-03, 10:32 »
sa rowni i rowniejsi, nie wiesz?  ;)

ale tak patrzac od strony balansu to jezeli lion dostalby jeszcze navalanie, to chyba naprawde zrobila by sie legenda 1dnego klanu.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-05-03, 10:37 »
naval powinien być smaczkiem a nie zasada klanowa.
teraz jego substytut mam na Aslanie i jakos nie wywrocilo to swiata na lewa strone.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-05-03, 10:39 »
jaki tam substytut. naval = kill. wszystkie inne akcje przed pierwsza obroncy zazwyczaj malo robia, mozna je odpalac luzno.
Mirumoto Breaker

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-05-03, 10:42 »
Coraz bardziej mnie denerwuje jojczenie na navala.... Nie piszę po każdym zobaczonym koniu "PRZEGIĘCIE, JAK ON MOŻE MIEĆ KAWALERIĘ?! JAK 6/7 POSTACI W PRE MOŻE MIEĆ KAWALERIĘĘ???? TO MAX 1-2 POSTACIE POWINNY MIEĆ TAKIE ZGIĘCIE." Spróbuj quas kiedyś zagrać sowim lionem zaczynając z 2 FH, i zobaczysz że naval jest niezbędny. Pozdrawiam :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-05-03, 11:22 »
Naval triumphs cavalry, Epik. I to tak kilkakrotnie. Jak agresor ma przewagę w ilości cav, to nadal masz prezencje na prowkach, a do tego  jego cav liczy się na pierwszych 1-2 prowincjach.  Jak oponent (!) ma przewagę w ilości nav, twoje nav nic nie robi, a jego nav kosztuje cię pierwszą postać w każdej bitwie. Dlatego ludzie nie narzekają na Cavalry, za to strasznie wkurza ich Naval. I jak nie wierzysz, to pograj PRZECIWKO Mantisom przez 3 edycje.

Epik

• Mantis Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-05-03, 11:28 »
Może troszkę silniejszy jest, pozwala też na INNE - nie wiem czy lepsze - strategie, ale koń jednak ma 4-5 FH i 5G, a jest to ważne :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-05-03, 12:01 »
Naval - pyk, twój kuc z 4-5F za 5G nie żyje, nie tracę na to żadnej karty z ręki (bo zamiast 3 sneaków w talii mam nieskończoną liczbę navali), spada prowka, kupię się ze wszystkich prowincji, teraz ty nie masz czym mnie zaatakować bo masz za mało gości, kupujesz się z jednej mniej prowincji, czynności powtórzyć. NIE MA porównania.

Zresztą, nawet debile z DT mają o tym pojęcie. Cav jest znacznie łątwiejsze do "przeżycia" niż Nav. Mimo to Cav pojawia się regularnie w innych klanach poza kucem (teraz : KAŻDY klan ma coś z kawalerią, a niektóre klany nie-kucowe decki kawaleryskie składają). Nav jest o wiele bardziej zabójczy, dosłownie. Nav poza Mantisem ma w sumie ... 10 (dziesięć) postaci. A - liczyłem od razu CE i EE, w samym EE są to postacie 4 : Hotako (uq), Mitsuru, Chun (unaligned) i Great Death (unaligned).

Dlatego STFU - dopóki Naval nie wróci do korzeni (cała armia naval albo nie masz navala) - będzie przegięty jako keyword na pojedyńczej postaci. Dla przypomnienia - tak działa Cav, jeden tani followerek Infantry i nie masz zalet Cav, kropka.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-05-03, 12:10 »
Naval - pyk, twój kuc z 4-5F za 5G nie żyje, nie tracę na to żadnej karty z ręki (bo zamiast 3 sneaków w talii mam nieskończoną liczbę navali)...

OooO, w punkt. Naval tak nie bolał jak postacie z takowym traitem nie miał na sobie akcji kill (bez bow, bez większych restrykcji).
A obecnie mają już zrób coś i jeszcze coś... to już dwie akcje przed moją pierwszą. To jest problem, z którym się borykamy wszyscy.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-05-03, 16:09 »
w zasadzie calosc podsumowal Sejmitar i jako ze dzisiaj swieto narodowe to się z nim zgodze ;)

cav.wiele stracil- wiele personalek już go ma. a caly urok polega na tym żeby jak najdłużej się omijac.
naval + akcja "kill" na jednej postaci to już jest jakas forma nieporozumienia. do tego obecne srodowisko z licznymi nienegocjowalnymi akcjami wyciela kontre.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-05-03, 21:46 »
Do tego dochodzi jeszcze ilość granych met na jedno i drugie. Negacji reakcji z Navala jest bez porównania mniej, niż sensownych akcji bez prezencji (bo zakładam, że dojazd do Cav można potraktować jak oppos'owanie Navala).
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-05-04, 01:52 »
fajny fenol z tego mantisa! :] 4f i naval water monk za 6g.... biorę :)
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke