Autor Wątek: Surge + Toketsu  (Przeczytany 2700 razy)

pyh

• blank Personality
Surge + Toketsu
« dnia: 2007-03-10, 18:16 »
Pytanie: czy postac ktorej opoznoino smierc z Kyuden toketsu potraktowana pozniej suitengu's surgem zginie jak wroci na poczatku nastepnej tury?

txty kart:

KT:
     Reaction: Even if your Stronghold is bowed, before a Crab Clan Personality is destroyed by, or receives a Chi penalty from, a card effect: Delay the destruction or penalty until immediately before the turn ends.

Surge:
Reaction: After an action targets a unit you control, bow this Shugenja: Target the unit. Remove it from the game, preserving bowed status and all attachments, including tokens. Its owner returns it to the game in that state after the next turn begins, in his home under his control, without considering it to be entering play.
..

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-03-13, 21:53 »
Ktoś zna odpowiedź na to pytanie
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-03-13, 22:02 »
Nie można zniszczyć czegoś czego nie ma w grze, więc na mój rozum to ten efekt spada i postać powinna być wrócona do gry not dead.
I tak, bardzo się cieszę, że ani toketsu ani surgea nie bedzie w SE :shock:

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-03-13, 22:47 »
ratman ma rację, chociaż różnie to z tym było, bo nasz ukochany Zen najpierw napisał 21 listopada 2005, że
Cards removed using Suitengu's Surge do not lose track of effects and usage limitations, because they are never face-down. See also Rules Archive, Suitengu's Surge: "Existing effects will continue for their normal durations." That includes the delay of Kyuden Toketsu: it will wear off at the appointed time, and the Personality will be destroyed on schedule.

ale niedługo potem, bo już w grudniu tego samego roku Marty stwierdził, że:
Destroying stuff that isn't in play fails. If the delay wears off while the Personality is not in play, the destruction effect itself is fails.

Nie widzałęm przy żadnym z postów, że coś jest official reversal ale kto by się tam takimi pierdołami przejmował.. :roll:

PS. Search function - learn to love it, naprawdę.

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-03-14, 15:04 »
Ja bym powiedział że ginie na koniec bo surge został zmieniony, i efekty pozostaja
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-03-14, 15:22 »
No ale właśnie o to chodzi, Aoshi, że efekt się resolvuje tylko się nie udaje bo karty poza grą nie mogą być targeted ani affected. A jak karta wraca to jest kolejna tura i jest już po zawodach.

Shaft

• Personality
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-03-15, 13:31 »
Szkoda mi będzie surga jak nie zostanie w SE. Zniknie z karciankowej mowy potocznej: "to ja się wysurdżuję"  :twisted:.
rzana's HunterZ Team Member

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-03-15, 14:31 »
A nie dziala to w ten sposob przypadkiem, ze:

1: uzywamy domku na postaci -> dead w end phase
2: surge na postac -> poza gra
3: nowa turka, postac wraca i bedzie dead na koniec tej tury (efekt pozostal ale przesunal sie o jedna turke)

Tak to na moj rozum wyglada...
Time is precious. Waste it wisely.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-03-15, 16:27 »
Cytat: "Manit0u"
A nie dziala to w ten sposob przypadkiem, ze:

1: uzywamy domku na postaci -> dead w end phase
2: surge na postac -> poza gra
3: nowa turka, postac wraca i bedzie dead na koniec tej tury (efekt pozostal ale przesunal sie o jedna turke)

Tak to na moj rozum wyglada...

Ty chyba nie rozumiesz..Dyskusja się tutaj już skończyła bo to co ja zacytowałem to wypowiedzi ziomków z Rules Junta. Oni nie zawsze muszą dawać logiczne rulingi ale ja już je dadzą to do momentu kiedy nie zostaną zmienione (przez nich samych ) są święte. Kropka.

PS. ale tak swoją drogą skąd ten pomysł z przesunięciem o jedną turę Ci do głowy przyszedł, to naprawdę nie wiem.. :shock:

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Surge + Toketsu
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-03-15, 18:04 »
Pomylily mi sie wypowiedzi ^_^
Time is precious. Waste it wisely.