Autor Wątek: Ranking  (Przeczytany 2858 razy)

Rafal75

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Młody Samurai
Odp: Ranking
« Odpowiedź #100 dnia: 2014-02-17, 12:34 »

Czyli cały rok topów na lokalnych turniejach (12 miechów x 12 osób x 10 punktów x 1 bo mały turniej)  daje ci tyle puntków ile grzanie ławy w EC (12 x 120) .

bo uważam, że turnieje lokalne mają mniejszą rangę niż ogólnopolskie... Chodzi także o to, aby więcej ludzi pojawiało się na turniejach ogólnopolskich...

Wyjaśnij, dlaczego parametr rankingu turniejów, skoro punktację za skalę turnieju uwzględniłeś (mnożąc przez  a frekwencję)? Wyjaśnij, dlaczego takie, a nie inne proporcje -  proporcja 2:1.5:0.5 (lub dowolna inna) wynika z ... ?
To jest propozycja, są na tym forum ludzie bardziej doświadczeni, którzy już nie jeden turniej wygrali, także Ty Sejmitar, i to od Was należy jaki turniej bylby z jaką rangą...
[quote ]
Wyjaśnij, dlaczego ma istnieć kryterium ILOŚCIOWE dla turniejów? [/quote]
Ponieważ nie wszyscy będą jeździć na każdy turniej, nie wszyscy mają tyle czasu itp. Dlatego propozycja, ile turniejów będzie liczonych do rankingu...
Wyjaśnij, dlaczego w ogóle nagrody, żaden znany mi ranking sportowy nie przyznaje nagród za miejsce w rankingu, są to tylko narzędzia porównawcze? Ale jeżeli nawet, to wyjaśnij skąd brać nagrody? Jeżeli ma to być składka od graczy - wyjaśnij, w jaki sposób oceniać udział osób, które się nie złożą finansowo, na wyniki turniejów? Co zrobić w sytuacji, gdy takie osoby stanowią poważny odsetek populacji danego turnieju, , np. w sytuacji w której 15% uczestników Kotei to obcokrajowcy powodujący deflację punktów z rankingu? Wyjaśnij, co w sytuacji, w której tacy obcokrajowcy stanowią 90% turnieju - chyba, że chcesz odmówić liczenia w rankingu wyjazdu naszej reprezentacji na EC?
Nagrody, przyznawane były by na finałowym turnieju... I tu także trzeba WSPÓŁNIE ustalić ilość uczestników.. pierwsza 8, 16, 32 ...
Liczymy miejsca tylko Naszych uczestników. Które miejsce zdobędzie, tyle dostanie punktów do rankingu.... Dlatego wazną rzeczą jest ustalić POZIOM turniejów...
"wybór mniejszego zła wciąż jest wyborem zła"
A Game of Thrones LCG
Legend of the Five Rings CCG

Rafal75

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #101 dnia: 2014-02-17, 12:42 »
Patrz wyżej, przy nagrodach. Oraz wyjaśnij, dlaczego w ogóle ktokolwiek chciałby za to płacić?
ja nie wiem, czy ktoś byłby skłonny płacić, to jest PROPOZYCJA... Chętnie poczytałbym opinie innych...
Każdy, kto się tutaj wypowiadał, chciałby aby taki ranking powstał, to zróbmy to. Im więcej będzie propozycji, pomysłów to może coś się ruszy w tym temacie.  5 PLN co miesiąc, to także propozycja, może być mniej, ale niech coś będzie... Wtedy też i nagrody będą inne a nie tylko karty, które i tak każdy lub prawie każdy ma lub będzie miał... Masz kasę za wygraną, wydajesz na co chcesz...
"wybór mniejszego zła wciąż jest wyborem zła"
A Game of Thrones LCG
Legend of the Five Rings CCG

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 2014-02-17, 14:31 »
Jak dla mnie Ranking mógłby służyć bustowaniu własnego ego, lansowaniu się, powodzeniu u dziewoj/chłopaków, przekładać się na ilość wypitego alkoholu postawionego przez wyrażających swoje uznanie i podziw współgraczy.

pieniądze byłbym na tak - jakaś nieduża ilość, która służyłaby do zakupienia super pucharu dla takiego super gracza.

zresztą robimy ubogą wersję rankingu z Arturem - nagradzamy graczy którzy pojadą na obydwa koteje i zajmą w nich czołowe miejsca - kartami a jak się da to jeszcze innymi nagrodami. W zeszłym roku Santos wygrał Herosów dwóch kotei i został obdarowany wieczną chwałą bycia najepszym pro graczem sezonu kotejowego roku 2013 oraz wejściówką na euro.

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 2014-02-22, 18:25 »
Wasz pomysł był super Horror (i nie mówię tego dlatego, że byłem drugi).
Połączenie rankingu z większych turniejów klasy Kotei robi taki malutki "splendor" i daje kupę radochy w postaci przekomarzania się przy piwie i odwieczna chwałę w Hall of Fame na ścianie w lokalnej ubikacji  ;)

Gdyby dorzucić do tego turnieje większe niż lokalne, typu MP w Bydgoszczy, Oracle of... które dostajemy 1 lub 2 i inne, uśredniłoby to wynik więcej niż o 2 składowe.
Są mniejsze i większe, silniejsze i słabsze playgrupy, ale wystarczyłoby gdyby każda z nich raz do roku zorganizowała turniej w swoim mieście (BB, Krk, Jawo, Waw'a, Wro, Ciechocinek...), i na podstawie tych wyników zbudować ranking, zamiast rozdrabniać się na wszystkie turnieje, granie w sklepach, barach, piwnichach i ogródkach piwnych.

Już teraz wmiarę prężnie działają Ligi, np. w Krk i BB, gdzie jako wpisowe (15 PLN) idzie 5 PLN do puli Ligi na nagrody końcowe. Nikt sie z tego powodu nie burzy "że on tylko raz przyjechał zagrać". W podsumowaniu każdy dostanie Coś - oczywiście karty z redraftu za lokację.
Dorzucając do puli chociaż 1 PLN/turniej więcej na poczet globalnego rankingu nie powinno nikogo zaboleć, a na pewno uzbierałaby się wystarczająca pula na zorganizowanie prizów.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #104 dnia: 2014-03-10, 11:48 »
Dobra, na premierę nie zdążyłem. Powinienem zdążyć przed Szczecinem :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #105 dnia: 2014-03-10, 17:07 »
Sejmi, żwawo tyraj, bo tu czeka w kolejce cała gromada mord, które tylko czekają na okazję do wypowiedzenia sakramentalnego "A nie mówiłem?!" :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #106 dnia: 2014-03-11, 13:03 »
Właściwe wizja widoku rozczarowanych mord i gromadnego jęku zawodu zamiast "A nie mówiłem" to moja główna motywacja :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.