Autor Wątek: Dobry karton to martwy karton  (Przeczytany 406 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Dobry karton to martwy karton
« dnia: 2013-08-18, 13:53 »
Patrząc na poziom kart  nadchodzącej edycji trudno nie oprzeć się wrażeniu, że mordowanie z akcji będzie bardzo rzadkim rarytasem, zarezerwowanym dla niewielu. Bitwy, wydaje się, będą ciągiem zagrań modyfikujących F kart a zastosowanie prostego kiwnięcia stanie się powodem usłyszenia głośnego "Osz k...!" z drguiej strony stołu. Czy to źe, czy dobrze?

Moim zdaniem beznadziejnie.

Spójrzmy na stoły podczas grania turniejów Draft gdyż większość z nich ma bardzo podobny przebieg. Jeśli nie uda się farciarsko dopaść postaci z dobrym killem lub traitem Cavalry gra polega na szybkim dziabnięciu jednej czy dwóch nie bronionych prowincji a później następuje faza stagnacji. Po jednej i drugiej stronie stołu zaczyna się okopywanie pozycji aż do skończenia Dynasty. Dlaczego? Bo nie opłaca się atakować, gdyż albo się odsłonimy przed kontrą, albo rozdzielając armie narażamy się na anihilację sporej części jednostek. Wynika to z tego, że brakuje nam głównie akcji usuwających karty przeciwnika i postawienie obrońcy czy dwóch z reguły kończy się ich zagładą bez strat wśrod atakujących. Tak napędzany efekt kuli śnieżnej odstrasza od zbędnego ryzyka. Stąd też sporo gier w Draft kończy się dżentelmeńską umową o walnej napierdzielance w jednej bitwie na pięć minut przed końcem czasu rundy.

Obawiam się, że gry w IvE będą miały podobny charakter.

Zabijanie jest moim zdaniem elementem balansującym bitwy, gdzie poświęcenie garstki skazanych na zagładę obrońców może i tak poskutkować zabraniem do grobu części atakujących. Brak zabijania przeradza dowolny konflikt w coś na kształt "wchodzi dwóch - wychodzi jeden". I ten opuszczający klatkę robi to najprawdopodobniej z przytłaczającą już pozycją na stole.

"Tupu tup po śniegu..."

Jest jednak szansa, że bazowy set Ivory Edition pozwoli na radosne wypady całymi hordami, gdyż pojawią się kartony umożliwiające na "taktyczny odwrót na z góry upatrzone pozycje" części jednostek z ataku - co dałoby większe pole do manewru. Oczywiście nie liczę na powrót takich potworków z rodzaju Rallying Cry, Orderet Retreat czy Seikitsu Mountains - jednak DT może nas (nie)mile zaskoczyć.

Jakimś pomysłem jest też trait Expendable. Owszem kasujesz mi ziomków, ale za to przegrywający odbudowywuje sobie rękę. Ale czy to wystarcza?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Dobry karton to martwy karton
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-08-18, 14:05 »
Kempy
-ale po co modyfikowac F skoro mozna zabic? zwlaszcza kiedy w srodowisku sa karty kasujace modyfikatory
-ale po co kiwac skoro mozna zabic? rownoczesnie w srodowisku beda kartony do wstawania (juz o totalnym nieporozumieniu w postaci stalwart i elite nie bede sie wypowiadal)

w EE jest taka masa battle-zgin ze skladanie czegokolwiek innego mija sie z celem.

i teraz juz totalny odlot; obecnie gra jest tak szybka ze wyeliminowala praktycznie aspekt kontrolny.

IMO zabijanie tak, ale nie z 1 karty. dlatego jestem wyrozumialy dla RA:2 w srodowisku z duza liczba obnizarek F i generalnie 2-4F postaciami (nawet zerki sie skurczyly a oniacze sie skonczyly)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-08-18, 15:43 »
Kempy powi3m tak nigey nie gralem gry w drafta ktorej bastapil by taki stalmate trzeba tylko inaczej dobierac karty i naczej nastawic sie na atakownie, a quasu co co do szybkosci dal3j deki kontrolne sobie radza calkiem niezle przyklad KL
Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-08-18, 15:46 »
Kempy powi3m tak nigey nie gralem gry w drafta ktorej bastapil by taki stalmate trzeba tylko inaczej dobierac karty i naczej nastawic sie na atakownie

Walec, ty grasz w inną grę chyba - zawsze wszystko jest na opak. :)
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-08-18, 16:09 »
Wiem:p ale naprawde da sie jakos temu zaradzic w goldzie nie kazdy czekal na crya dalo sie do obchodzic
Walec

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-08-18, 16:28 »
Wiem:p ale naprawde da sie jakos temu zaradzic w goldzie nie kazdy czekal na crya dalo sie do obchodzic

zaraz tam obchodzić ... zostawiałeś 3 golda i liczyłeś że przeciwnik widzi ten call to arms na twojej ręce którego nie widzisz ty bo ci nie podszedł.  ;D

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-08-18, 16:33 »
Ale tez czesto byly ataki z wykozystaniem movementu itd
Walec

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-08-18, 18:31 »
1.W samuraiu tez bylo malo killa, a gralo sie fajnie.
2. Gralem troche w drafty i zawsze konczylem przed czasem.
3. W Ive nie bedzie wcale tak zle.
Juz masz karte ktora zmiesci kazda militarka i ktora zabija kazdego championa za marne 5-6 kasy. Do tego nie patrzy na atachmenty(chyba ze cos ma folowera) i jest w stanie zabic krowe za 20 golda placac 8-10 zlota.
Czytaj Deliberations. Watpie zebym komus sie chcialo bawic w obnizanie f i bowowanie jak sa takie skarby
Ja sie wlasnie w ive obawiam nierownych kart. Porownajmy deliberations z karta - 3 do forca.
Albo poruwnajmy zalozenia ze trzeba bedzie min 3 postaci do zjechania prowki z koan's whisper, gdzie byle kto jedzie kazda prowincje w grze. Niby Koan's jest unique,ale jest item unique co go moze znalesc i pewnie beda inne opcje na jego znalezienie.
Na moje oko w nowej edycji rozwalac beda shugenje, switche i honorowki:)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-08-18, 20:24 »
quasu co co do szybkosci dal3j deki kontrolne sobie radza calkiem niezle przyklad KL
jezeli ltd kill to kontrolka to ok, maja sie niezle.
najbardziej kontrolny deck to teraz chyba spider ninje (ale o ile mnie pamiec nie myli to oficjalnie tez za duzo nie zwojowal)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-08-18, 21:17 »
bo kontrolom grałem tylko ja :P ale 3,4 i 7 miesjce na koteiach zrobiłem :P
Walec