Autor Wątek: Zakupy w AEG Online Store - pytanka do korzystających  (Przeczytany 2145 razy)

Duckingman

• blank Personality
Hej,

Zastanawiam się nad małymi zakupami w sklepie AEG Online Store. Zapewne część z was korzysta z ich sklepu i mam kilka pytań.
1. Ile tam wynoszą koszty przesyłki do Polski? (nigdzie na ich stronie nie mogę znaleźć tej informacji :/)
2. Jak liczy się cło? Od ceny produktu, czy od ceny produktu plus koszty przesyłki? A może jeszcze wcześniej VAT trzeba doliczyć? Gdzie go się płaci?
3. Jak liczy się VAT (tylko od produktu, od produktu plus koszt wysyłki, czy od produktu plus koszt wysyłki plus cło?). Ile on wynosi? Gdzie go się płaci?
4. Ile się czeka na przesyłkę?

I pytanie extra. Może wiecie czy jakiś sklep z grami w Polsce zajmuje się sprowadzaniem produktów z AEG na zamówienie?

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
Odp: Zakupy w AEG Online Store - pytanka do korzystających
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-09-21, 18:24 »
ja na to pytanie ostatnie chyba odpowiem. z tego co mi wiadomo to Jabbas(centrum gier pegaz) ma w sklepie trochę gier z AEG'u, więc sądzę, że jest w stanie sprowadzić też te których nie ma.
I can swim.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-09-23, 00:24 »
Podam swój przykład:
FL kosztował 90$, wysyłka 25$, czekałem 3 miesiące ;)

Z cłem jest jakoś tak, że do pewnej, zadeklarowanej przez nadawcę wartości go nie ma. To było coś koło 400 czy 500 zł (więc nie miałem przyjemności płacić), znajdziesz aktualne stawki w necie, potem jest naliczany od wartości.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-09-23, 00:41 »
przy czym wartosc paczki to jest kwota wpisana na paczce + koszt przesylki;
placilem juz przy duzym pudle TSE

koszty wysylki- jak robisz zamowienie to po zakonczeniu "koszyka" masz pare opcji wysylkowych, wybierasz (albo anulujesz cale zamowienie) i dopiero pozniej jest oplata.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Duckingman

• blank Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-09-23, 10:00 »
Z cłem jest jakoś tak, że do pewnej, zadeklarowanej przez nadawcę wartości go nie ma. To było coś koło 400 czy 500 zł (więc nie miałem przyjemności płacić), znajdziesz aktualne stawki w necie, potem jest naliczany od wartości.

A VAT musiałeś potem jeszcze płacić, czy skoro zwolnili Cię z płacenia cła to i z VATu autoamtycznie też?

Mnie interesują zakupy za jakieś 100$-120$ więc wydaje się, że jest spora szansa na ominięcie cła skoro Ciebie ominęło :)

przy czym wartosc paczki to jest kwota wpisana na paczce + koszt przesylki;
placilem juz przy duzym pudle TSE

Dobrze rozumiem, że płaciłeś za to wielkie pudło 200$?

Pozdro

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-09-23, 10:19 »
Zastanawiam się nad małymi zakupami w sklepie AEG Online Store. Zapewne część z was korzysta z ich sklepu i mam kilka pytań.

Formalnie od 50$ mogą clić bez ziewania. zapewne wielkość paczki ma znaczenie, gdyż fizycznie to wygląda tak
że jedzie taśmociąg i wyłapuja Panie paczki do oclenia.

1. Ile tam wynoszą koszty przesyłki do Polski? (nigdzie na ich stronie nie mogę znaleźć tej informacji :/)

25-100$ (zależy od wielkości paczki - różnica czy paczka promek czy planszówki)

2. Jak liczy się cło? Od ceny produktu, czy od ceny produktu plus koszty przesyłki? A może jeszcze wcześniej VAT trzeba doliczyć? Gdzie go się płaci?

(koszt towaru+koszt wysyłki)+23% vat +3% cła od całości

3. Jak liczy się VAT (tylko od produktu, od produktu plus koszt wysyłki, czy od produktu plus koszt wysyłki plus cło?). Ile on wynosi? Gdzie go się płaci?

przychodzi listonosz i mówi - jest paczka - trzeba dokleić 23% vatu+3% cła i tyle

4. Ile się czeka na przesyłkę? zależy ile poleży na celnym i czy wyślą AIR czy woda czyl 7-30 dni

I pytanie extra. Może wiecie czy jakiś sklep z grami w Polsce zajmuje się sprowadzaniem produktów z AEG na zamówienie?

To zalezy czego szukasz - AEG ma w PL swojego dystrybutora ISĘ, czyli część produktów jest fizycznie w PL.

Jak napiszesz listę na PM mogę Ci sprawdzić na kiedy i how much.
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz