Autor Wątek: Pare takich pytań  (Przeczytany 1383 razy)

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
Pare takich pytań
« dnia: 2013-10-29, 16:56 »
Problem I

The Heir's Wrath

Strategy
Gold Cost: 0

Imperial ? Political ? Unique

Limited: Target another player's Personality, pay Gold equal to his unit's total Gold Cost, and discard the Imperial Favor or bow a Personality with five or more Force: Lose 2 Honor and destroy the target; these effects will not be negated.

gracz Un zagrywa powyższą kartę oddaje Favora płaci x (tu 8g ) celując w mojego M.Houkena - wiedząc że przekieruje bo mam Ryoshuna, i przekieruje właśnie na niego. Dodatkowo to mój najtańszy unit (jest jeszcze M.Shikei M.Kojinrue-Exp z celestialem i M.Houken-Exp).

Ryoshun's Guidance

Celestial

Kami ? Unique

Your Personalities have +1C while they are not involved in a duel.

Reaction: When another player's action would target one of your cards, discard this card: Choose another of your non-Stronghold cards at the same location. The action targets it instead, if legal. 

Mam 2 pytanka:

1. Czy właściwie moge przekierować to na M.Houkena (8g unit), jeśli by celował w Shikeia (12g) Lub Kojinrue (18) ?

2. Czy moge z M.Houkena (8g unit) przekierować na droższy unit, i akcja zfizzluje bo koszt unitu nie został zapłacony ?

Wydaje mi sie że:

1. Mogę

2. bezsensowna strata droższego i lepszego unitu.

Problem II

Pewnie wszystkim jest znajomy fakt że paragony czy to Unikornowe Bitewne Dziewice czy też Lwie mają większośc swoich akcji związaną z swoim honorem czy to zwiększając swojego forca jak Lewki, czy też zmniejszając wrogiego jak Jedorożce. Wiadomo dlaczego Unicorny zmniejszają wrogom a nie zwiekszają sobie - By uniknąc szybkiego dymania provincji, z tego tez powodu Maidenki maja sporo REAKCJI, by użyteczność ich akcji była uzależniona od obecnośći wroga - inaczej, by była bezużyteczna w wypadku ominaniu prowincji bronionych przez piechociarzy, Jednak czy z powodu podobnych sytuacji jak ta przedstawiona poniżej, maja one być totalnie bezsensowne nawet w przypadku obecności wrogich oddziałów na danej prowincjii??

Kitsune Yuribara

Personality

Force: 1 Chi: 4
HR: 4 GC: 7 PH: 4

Mantis Clan ? Earth ? Shugenja

Reaction: After Yuribara enters play: Create a 0F/2C/3PH Mantis Clan ? Nonhuman ? Butterfly ? Cavalry ? Spirit Personality with the traits, "Other player's Battle actions must target a Butterfly Personality at this battlefield, if legal" and "After another player's Battle action targets this card: Destroy this card."

Jak sie ma zasada celowania oraz niszczenia motyla w przypadku NP

Utaku Ji-Yun - exp

Personality

Force: 5 Chi: 4
HR: 5 GC: 9 PH: 4

Unicorn Clan ? Imperial ? Samurai ? Battle Maiden ? Cavalry ? Magistrate ? Paragon ? Experienced ? Unique ? Emerald Champion

Your dishonorable Paragons do not have a maximum Personal Honor of 0 from the rulebook.

Reaction: After engaging at Ji-Yun's battlefield, target a Personality opposing her: He may not use his abilities.

Utaku Ryoko

Personality

Force: 4 Chi: 2
HR: 4 GC: 8 PH: 3

Unicorn Clan ? Samurai ? Battle Maiden ? Cavalry ? Paragon ? Soul of Utaku Liu-Xeung

Reaction: After engaging at Ryoko's battlefield, target a Personality or Follower opposing her: Give it a Force penalty equal to Ryoko's Personal Honor. 

Zakładamy że Mantisy mają x Wróżek i y Spiritów oraz Motyla ja mam 1x Utaku Ji-Yun - exp 2x Utaku Ryoko i z innych postaci/unitów

Możliwośći:

1. Motyl nie zmusza mnie do kierowania reakcji na Siebie, a jeśli wybiore Motyla nie zostaje zniszczony.
2. Motyl zmusza mnie do kierowania na niego tych reakcji, ale ginie gry trafi go pierwsza.
3. Motyl zmusza mnie do kierowania na niego tych reakcji i nie ginie gdy go trafi jakakolwiek, więc wszystkie idą w "pizdu".

Co sie stanie jak jakiś "geniusz" włoży motyla do zbroi (lub załozy motylowi zbroje - jak kto woli):

The Emerald Armor - exp2

Item

Force: +3 Chi: +1 Gold Cost: 6

Armor ? Experienced 2 ? Unique

Attaches to an Emerald Champion ignoring costs.

This Personality has +1PH and Imperial ? Magistrate.

Other players may not target this Personality with actions while there is another Personality at his location who is a legal target for the action.

I czy w ogóle spirity i inne zwierzaki moga używac broni siekier mieczy armorów etc. Bo ja juz widze oczyma wyobraźni wiewiórki w pancerzach samurajskich naparzające sie katanami brrrr. Co za dziwaczna fuzja prawie jak uśmiech kota z cheeshire.

Problem III

a). Jak gosciu dostał penalty (may not perform actions) od np Hotako, Nikaru czy innego rolnika warzywnego to nie może używać swoich mieczy, czarów?

Chodzi o to czy uzywanie miecza to domyślny perform (no oczywiście że miecz sam sie nie uzywa) nawet jesli jesli to słowo nie wystepuje na karcie. (wydaje mi sie że nie można, ale chce sie upewnić ;> )

b). Jak rozumiem Folowerzy beda mogli uzywać swoje zdolnośći nawet mimo tego iż gość za którym sie szlajają jest warzywem?

Problem IV

Miałbym pytanie do jednego z ninjasów - Budyniowca (chodzi o Spidera Ninube Hajime).

Ninube Hajime

Personality

Force: 4 Chi: 4
HR: - GC: 8 PH: 0

Spider Clan ? Shadowlands ? Ninja ? Shugenja

After Hajime enters play: Lose 2 Honor.

Battle: Target an enemy Personality at the current battlefield: Hajime turns his mind to rice pudding and he wanders off. Move him to a different location.

Solved  _ znaczy http://ccg.webd.pl/index.php?topic=5433.msg80444#msg80444 tu spojżałem.

Problem V

Water i inne dojazdy i jeszcze ogólnie ringi.

Z ringów tylko Earth i Void nie sa performowane, reszta ma mapisane performing personality, czyli jak mniemam jest to tożsame z tym ze postać nie może by kiwnięta?

wielokrotnie widziałem jak ktos dojezdzał kiwnietym gośćiem do bitwy z wody prostując go. Ba ja sam tak wielokrotnie robiłem podobnie dosyłałem kiwnietą postać z strategii "like water" prostując ją jednocześnie(popniżej wymieniam parę). Jak to właśćiwie jest że postac performuje z kiwnięcia prostując np unit dopiero pod koniec zakończonej sukcesem akcji.

Moving and Unmoving

Strategy

Battle: If any enemy units are at the current battlefield, choose your performing Kensai: Move him there. Straighten his unit if he moved.

Battle: Choose your performing unbowed Kensai and target an enemy Personality with lower Force: Move him home.
Broken Alliance

Strategy

Battle/Open: Target an attachment and pay Gold equal to its Gold Cost minus two: Destroy it.

Battle: If there are enemy units at the current battlefield, choose your performing Personality: Move him there. Straighten him if he moved.
Back to the Front

Strategy

Battle: Choose your performing Personality: Move him to a battlefield he assigned to this turn. If he moved, straighten his unit.

i jeszcze sporo innych hm wiem ze to głupie pytanie ;] Ale chodzi o zasade, bo pragmatycznie wiem jak działa, chyba że cały czas grałem niewłaściwie ;P

Problem VI

The Shadow's Lair

Stronghold

Province Strength: 0
Gold Production: 4
Starting Honor: 0

You do not lose Honor from Ninja and Fate cards you own.

Ninja Battle: Once per battle, even if this card is bowed and even if you control no units at the current battlefield, target one or more unopposed units with combined total Force of 9 or lower, or one opposed unit: Move each target home; this will not be negated or delayed if you control a Ninja.
budyniowiec

Czy można celować w swojego gostka tą akcją (zda mnie sie że tak), Albo to w przypadku jak jedkak okazało sie że moe masz szans wygrac a chcesz zachowac unit,lub hm np znalazłem takie zastosowanie jak ktos kiwnął mi postac cofnąłem ją a potem dojechałem z czegoś prostując ją - dlatego jest to połączone z poprzednim pytaniem bo własnie nie jestem juz tak pewny czy mogłem to zagrać czy nie.

Problem VII

Siege Volley

Strategy

Siege
Battle: Ranged 4 Attack.

Battle: Even if you control no units at the current battlefield: Increase or decrease its province's strength by the number of Castles you contro

To jest strzał przy którym nie trzeba mieć prezencji w bitwie ?

"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: Pare takich pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-10-29, 17:20 »
Problem 1:
Przekierowanie z Ryoshuna (jak i paru innych) odbywa się po wybraniu celu a przed płaceniem. Po przekierowaniu trzeba zapłacić koszt nowego celu. Jak się nie uda to akcja przepada, koszty nie są spełnione, efekty się nie odpalają, straty honoru nie ma.

Problem 2:
Reakcja to nie Battle Akcja. Wyłączenie Abilities nie wyłącza traitów. Z Emerald Armor vs. Motyl nie wiem, prawdopodobnie aktywny gracz wybiera kolejność rozgrywania traitów. Z podłączaniem attachmentów: to nie widziałeś jelenia-skurwola? :D Da się.

Problem 3:
a) performuje postać albo follower, jeśli zostało to zabronione, to postać nie może używać akcji z broni
b) followerzy sami performują

Problem 5:
Performing nie równa się unbowed, dlatego wielokrotnie jest to na kartach dodawane. Jak nie ma nic o prostej postaci to może performować kiwnięty.

Problem 6:
Nie ma nic o obowiązku targetowania kart przeciwnika - możesz wybrać swoją kartę.

Problem 7:
Akcja bez prezencji to tylko ta druga, zmieniająca siłę prowincji. Do strzału potrzeba prezencji.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Pare takich pytań
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-10-30, 00:30 »
Wykreśliłem z Yrq'owych odpowiedzi rzeczy niewłaściwe lub niekompletne i dodałem komentarz. Ogólna rzecz : nie giladoruj kart. Przeczytaj je dokładnie i stosuj się do tekstu, nie dodawaj nic od siebie. Jak karta mówi o BATTLE ABILITY - to mówi o BATTLE ABILITY, nie o REACTION ABILITY ani o traicie. Jak karta NIE mówi o tym czy targetowana postać ma być prosta czy kiwnięta - to jest jej to obojętne. Jak efekt karty mówi, żebyś wyprostował postać a ta jest prosta / przyjechał postacią do bitwy a ona już tam jest - po prostu nic sie nie dzieje.

Cytat: Yrq
Problem 1:
Przekierowanie z Ryoshuna (jak i paru innych) odbywa się po wybraniu celu a przed płaceniem. Po przekierowaniu trzeba zapłacić koszt nowego celu. Jak się nie uda to akcja przepada, koszty nie są spełnione, efekty się nie odpalają, straty honoru nie ma.
Ryoshunem możesz przekierować tak, jak piszesz. Po przekierowaniu (które następuje przed zapłaceniem) - ponieważ nastąpiła ingerencja w cel zmieniająca koszty akcji - właściciel Heira może, ale nie musi zapłacić kosztu akcji. Jak zapłaci - to koleś (wskazany Ryoshunem) ginie. Jak nie zapłaci kasy, to nie musi też zrzucać favora ani kiwać swojej postaci, efekty akcji (strata hnoru i zniszczenie) nie zachodzą i Heir spada do discarda. Uwaga, wałek : jak przekierujesz Ryoshunem Heira na inny cel, który jednak ma taki sam koszt, to właściciel Heira MUSI zapłacić, bo ingerencja w target nie zmieniła kosztu zagrania jego akcji.

Problem 2:
Reakcja to nie Battle Akcja. Wyłączenie Abilities nie wyłącza traitów. Z Emerald Armor vs. Motyl nie wiem, prawdopodobnie aktywny gracz wybiera kolejność rozgrywania traitów. Z podłączaniem attachmentów: to nie widziałeś jelenia-skurwola? :D Da się.
http://rules.l5r.com/EE_Card_features#Abilities < tak się poznaje abilitki.
Motyl zawęża zakres celów (tylko postacie BUTTERFLY), Emerald zakazuje ci targetowania danej postaci jak są inne legalne cele. Musisz targetować jakiegoś motylka, a ze wszystkich motylków tego z emeraldem jako ostatniego. Jak jest jeden motylek z emeraldem - (prawie zawsze) schodzi z pierwszego Battle przeciwnika . Uwaga, wałek: niektóre akcje BATTLE są tak napisane, że przeciwnik chciałby je odpalić w siebie, ale i tak musi walić w motylka - np. próba odesłania lwiego paragona przez Shamate Keep kiedy są motylki w armii przeciwnika jest nielegalna.

Problem 3:
a) performuje postać albo follower, jeśli zostało to zabronione, to postać nie może używać akcji z broni
b) followerzy sami performują
Uzupełnienie : akcje napisane na postaci performuje postać. Akcje napisane na spellu lub itemie performuje postać, która ma tego itema/spella. Akcje na followerze performuje folower. Wszystkie pozostałe akcje performuje gracz, chyba że w tekście akcji jest napisane inaczej - np. "Choose tour performing (...).
Problem 5:
Performing nie równa się unbowed, dlatego wielokrotnie jest to na kartach dodawane. Jak nie ma nic o prostej postaci to może performować kiwnięty.
Nie giladorować. Jak nie jest napisane UNBOWED, może być kiwnięty.

Problem 6:
Nie ma nic o obowiązku targetowania kart przeciwnika - możesz wybrać swoją kartę.
Nie giladorować. Czy w tekście akcji jest ENEMY albo OPPOSING? Nie? To walisz w czyje unity chcesz, byle reszta się zgadzała.

Problem 7:
Akcja bez prezencji to tylko ta druga, zmieniająca siłę prowincji. Do strzału potrzeba prezencji.
Nie giladorować. Czytasz tekst akcji którą chcesz zagrać - i tylko to.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.