Autor Wątek: Kogo i co przedrukują w IE  (Przeczytany 1376 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Kogo i co przedrukują w IE
« dnia: 2013-10-31, 13:44 »
Baza do porównań już jest, wieć można zacząć gdybać : co przedrukują? Nie "co chcę żeby przedrukowali", bo to zupełnie inny temat...

Ja jestem strasznie ciekaw, czy wróci Careful Planning. Arrows from the Woods już jest (jako Unholy Strike).  Extended Maneuvers (teren który prostuje samuraja i kiwa nie-samuraja) aż się prosi o powrót...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
Odp: Kogo i co przedrukują w IE
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-10-31, 14:12 »
Jest lakeside, który wstaje postać lub followera, nie wiem czy extended nie byłby za mocny :P

Szczerze mówiąc odnoszę wrażenie, że będzie bardzo mało przedruków, raczej podobne karty w słabszych wersjach
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-10-31, 14:16 »
Nie wiem, czy się na to odważą, ale gdyby przedrukowali Focusa to byłby naprawdę srogo grany na początku edycji - naliczyłem już dwa RA za FV, może dopałek do F i ze dwa honor gainy, a liczę z pamięci.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-10-31, 14:16 »
Może coś co idealnie wpisuje się w klimat nic nie robienia, haha.

http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=5943

Pewnie Charge będzie w Lwie.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-10-31, 15:37 »
osobiście wydaje mi się, że zobaczymy sporo przedruków, ale z kart ze starszych edycji
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-10-31, 15:46 »
Zgadzam się z Vasquezem.
Zakładam, że mogą przedrukować cos w tym stylu:

Shinjo's Courage
heroes of rokugan
charge
Flattery
Kolat assassin
Defensive screen
Focus/Let Your Spirit Guide You
District Governor
Fantastic Gardens
My Father's Shrine   
Meditation Chamber
South Hub Village

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-10-31, 22:21 »
Focusa może, ale Let Your Spirit - wątpię. Za duży dopał do F by dawał...
Shinjo's Courage - daje minus do F i zabija i daje honor. Za mocne :)
Charge - reprint nie. Jeżeli już to jakaś wariacja w stylu +1F, i jeszcze jedenu +1F jak jest lwem. +2/+3 unopposed to za mocne. Ale jak przedrukują, to pewnie ze starym Strength of Purity - tym +3/+3.
Flattery - gdyby nie to kończenie rezolucji
Fantastic Gardens - oj, chyba będą.
My Father's Shrine - raczej nie. Wracają monoakcyjne holdingi (kiwają się do wszystkiego). Raczej Hawks&Falcons, albo Temple of the Ancestors.

Ale Shireikan?  Chrysanthemum Festival? Evil Feeds Upon Itself :) ? Glimpse of the Unicorn ? Test of the Emerald Champion? Spearmen :D !

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-11-01, 10:51 »
Prawdę mówiąc nie ma pojęcia co przedrukują. Ciężko coś wskazać z wystarczającą dozą pewności.
Natomiast nie ulega moim wątpliwościom, że kart trzeba szukać na samym dnie pudełka z kartonikami do L5R.
Wracają czasy dopałek, minusów do siły, czy innych na pierwszy rzut oka nic nie robiących kart.

Naturalnym kandydatem do powrotu jest Focus, pasuje jak ulał. Nie zdziwiłbym się widząc też Rend the Soul, który byłby mocną kartą.
Nie wiem jak będzie działał dueling (na razie nie działa) ale widząc focus kart bitewnych nie zaskoczy mnie powrót; Kharmic Strike i Another Time.
Jak już bawimy się favorem to ciekawą i dość mocną opcją byłby powrót Arrival of the Emerald Champion. A jeśli już tworzymy to czemu nie Barbarian Horde.
Mając na uwadze siłę range attacków bitwy mogą być rozgrywane z rana, a wtedy nietrudno o Fog, które ułatwiłoby unikanie niedobrych sniperów.
Bo jeśli nie, to atakujący mogą trafić na Narrow Ground obrońcy, nie ulega wątpliwości, że taki atak mógłby skończyć się tragicznie dla najeźdźców.
Z kolei Honorable Seppuku może być tym co pomoże zhańbionym przywrócić wiarę w bushido. Inną opcją byłoby Remorseful Seppuku.
W innym wypadku ktoś może podjąć tą decyzję za nas (I Believed In You).

Mając na uwadze powolność edycji przedruków mogą doczekać się wszystkie Oracle, gra z nimi mogłaby być interesująca.
Generalnie rację ma Vasquez21, starsze edycje wydają się być kopalnią świetnych i klimatycznych kart odpowiadających Power Lewelem IvE.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-11-01, 11:28 »
Istnieje jednak jeszcze jedno ryzyko: mityczni legendarni Nowi Gracze. Będzie bardzo źle jeśli AEG uzna, że po co im mącić w głowie i prowokować sytuacje, kiedy na stole pojawia się karta sprzed fefnastu lat i jej aktualny wording należy wyszukać na Oracle? Prościej będzie skorzystać z dawnego pomysłu, zamienić + na -, dodać lub odjąć cyferkę oraz wymyślić nowy tytuł.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-11-01, 11:30 »
Istnieje jednak jeszcze jedno ryzyko: mityczni Nowi Gracze. Będzie bardzo źle jeśli AEG uzna, że po co im mącić w głowie i prowokować sytuacje, kedy na stole pojawia się karta sprzed fefnastu lat i jej aktualny wording należy wyszukać na Oracle? Prościej będzie skorzystać z dawnego pomysłu, zamienić + na -, dodać lub odjąć cyferkę oraz wymyślić nowy tytuł.

legendarni :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-11-01, 11:46 »
Istnieje jednak jeszcze jedno ryzyko: mityczni legendarni Nowi Gracze. Będzie bardzo źle jeśli AEG uzna, że po co im mącić w głowie i prowokować sytuacje, kiedy na stole pojawia się karta sprzed fefnastu lat i jej aktualny wording należy wyszukać na Oracle? Prościej będzie skorzystać z dawnego pomysłu, zamienić + na -, dodać lub odjąć cyferkę oraz wymyślić nowy tytuł.

Kempy, nowi gracze (Ci legendarni) będą grali nowymi kartami z edycji głównej. Myślę więc, że nieco dramatyzujesz.
Nie wydaj mi się również by AEG wydało fefnaście tysięcy nowych kart w głównej edycji IvE. Będziesz miał prykaz mieć przynajmniej jedną nową kopię i już.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-11-01, 11:47 »
A ja mam przeczucie, że liczba przedruków będzie wynosić 0, min. z takich powodów jakie wymienił Kempy.
Najwyżej skopiują kilka pomysłów ze starszych kart ale wydadzą je pod nowymi nazwami.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-11-01, 12:04 »
Kempy, nowi gracze (Ci legendarni) będą grali nowymi kartami z edycji głównej. Myślę więc, że nieco dramatyzujesz.
Nie wydaj mi się również by AEG wydało fefnaście tysięcy nowych kart w głównej edycji IvE. Będziesz miał prykaz mieć przynajmniej jedną nową kopię i już.

Tylko, że ja lubię grać starymi kartami to raz. Teraz pozostało by tylko odgrzebać wszystkie wersje Ringów. ;) Przedruki to często było też dla weteranów kilka złotych więcej w kieszeni.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-11-01, 12:53 »

Zgadzam się z tezą o tym, że AEG nie będzie chciał mącić Nowym Graczom w głowach. Ale jest ciągle spora pula kart, które nie wymagają właściwie żadnych korekt, a są w stylu IE. A Glimpse of the Soul's Shadow, A Pure Stroke, sporo postaci blank albo semi blank (Doji Ayano, Doji Gotobo albo takie z akcjami Doji Toyoaki,

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-11-01, 13:27 »

Zgadzam się z tezą o tym, że AEG nie będzie chciał mącić Nowym Graczom w głowach. Ale jest ciągle spora pula kart, które nie wymagają właściwie żadnych korekt, a są w stylu IE. A Glimpse of the Soul's Shadow, A Pure Stroke, sporo postaci blank albo semi blank (Doji Ayano, Doji Gotobo albo takie z akcjami Doji Toyoaki,

Albo wóz albo przewóz. Co z tego że karty łatwe i proste, ale wording IvE jest inny i basta. Focus się tylko łapie. :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-11-01, 13:35 »
Jak Focus to wszystkie inne blanki też.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-11-01, 13:40 »
Jak Focus to wszystkie inne blanki też.

Nie. Jak nie będzie zasady Soul of...

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-11-01, 15:24 »
Po co w ogóle na nie nadrukowywać SoulOf? To skomplikowany keyword, mieszałby niepotrzebnie. Nie ma ŻADNEGO powodu, dla którego AEG musiałby/chciałby utrzymywać rozdzielność starych i nowych kart. Przypomnij sobie, do czego służyło SoulOf - po to, by były takie same (mechanicznie) ale nie te same (fluffowo) postacie. W CE i SE jakoś Soula nie było, ale postacie były często łudząco podobne do starych, czasami nawet żywcem zerżnięte z poprzednich arców. Teraz problem fluffowy odpada, bo mineło parędziesiąt lat i (pra)wnusiowie mogą spokojnie nazywać się tak jak dziadkowie. Problem z mieszaniem Nowym Graczom przez MRP także odpada, bo przy odpowiednim doborze kart - wording praktycznie się nie zmienia.

Jest MASA postaci, które można przedrukowywać as is. Wystarczy wziąć taką Ayano. Cy chociażby Daidoji Kedamono, , Bayushi Eiyo, Shiba Aikune (nonexp), Hida Rohiteki nonexp i exp, Hitomi Ijojin, Mirumoto Daini, Mirumoto Songui, Akodo Ijiasu, Akodo Matoko, Makashi, Kitsune Diro, Iuchi Daiyu... a to tylko pojedycze przykłady blanków z Jade. A do tego dochodzą postacie z czasów, gdy AEG nie mieszał w zasadach (np. Iuchi Katta), które mają abilitki tak opisane, że nawet Nowy Gracz będzie w stanie je ogarnąć. Albo sensownei napisani "nowi" goście (Bayushi Kahiku nonexp). Pula zwiększa się, jak się dopisze, że "reaction" to "interrupt" - naprawdę, cała masa gości do zwykłego copy&paste.

Ignorujesz też sporą pulę blanków, które nie są postaciami - itemów (Bloodsword, Crysal Nagamaki, Fan of Command, Wakizashi). Po prostym tłumaczeniu "zignoruj HR" dochodzą jeszcze followerzy (Ashigaru, Light/Medium/Heavy Infantry/Cavalry, Jal-Pur Raiders, Ogre Warriors). To blanki, a można stosować takie same kryteria jakie wcześniej opisałem przy postaciach.

Ostatnia, kto wie czy nie najważniejsza rzecz. Jakie mieszanie Nowym Graczom przez stare karty? Oni mają kupować NOWE karty. I najlepiej grać nimi w drafta. Nie będą mieli jak się spotkać ze starymi kartami.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-11-01, 16:10 »
Ostatnia, kto wie czy nie najważniejsza rzecz. Jakie mieszanie Nowym Graczom przez stare karty? Oni mają kupować NOWE karty. I najlepiej grać nimi w drafta. Nie będą mieli jak się spotkać ze starymi kartami.

A takie, że przy ew. przedrukach będą się z spotykać z ich starszymi odpowiednikami podczas turniejów. Brak przedruków = brak takiego problemu.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-11-01, 18:20 »
Ha, będzie jakiś przedruk. Incapacitated. Nie jest to w sumie jakiś zabytek, ale będzie.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant