Ankieta

Ile razy (łącznie) użyłeś, bądź byłeś celem, akcji Footsteps of Madness podczas turniejów EE Constructed?

0
14 (77.8%)
1
1 (5.6%)
2
2 (11.1%)
3-4
0 (0%)
5 i więcej
1 (5.6%)

Głosów w sumie: 18

Głosowanie skończone: 2013-11-07, 17:21

Autor Wątek: Footsteps of Madness  (Przeczytany 581 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Footsteps of Madness
« dnia: 2013-11-02, 17:21 »
Skoro nadal trwa dyskusja czy banować FotM czy po prostu używać - bardzo dobrej wg Palmera - karty Footsteps of Madness mam pytanie jak często widzieliście ją w w akcji podczas Emperor Edition.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: Footsteps of Madness
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-11-02, 17:27 »
Uważam, że pytanie jest tendencyjne  ;D
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-11-02, 17:41 »

Tendencyjne byłoby gdybym je zadał na tym forum. To poważna sprawa jest, proszę o przemyślaną i uczciwą odpowiedź.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-11-02, 17:42 »
Gram z FotM. FotM zaczyna oczywiście, ja na ręku nie mam TejKarty. W pierwszej swojej turze kopię się po TąKartę (Border XP i chyba Void), nie dochodzi (także na koniec tury). Wystawiam dwóch ziomali - bez szkody dla mnie bo tak działa deck. FotM robi drugą turę. W mojej turze bez ataku (Overpower, a jak).

W trzeciej mojej turze przychodzi mi TaKarta 2x na koniec tury (tiktaczny domek). Gram 3 kopie w 40kartowym fate.

ch...FFG..., a nie kontra na FotM. W razie czego - niech Palmer (czy kto to tam kretynizmy takie wali) policzy sobie matmę, jaką ma sie szanse na dostane tej karty najpóźniej do końca swojej pierwszej tury...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-11-02, 17:44 »
Dwa razy użyłem, raz przeciwko Masai na FotM Oniaczach (cel zamierzony), raz chyba na vonSchabova żeby nie dostał honoru na pokemonach czy coś tego rzędu.

Wsadziłem też tę kartę na 3 głowego oniacza (opcja full-meta na FotM), nie spotkałem, na berserków nie podeszło, choć by się przydało.

Taki jestem szalony, coby nie nazwać inaczej. :D
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-11-02, 17:45 »
ch...FFG...

Keep the spirit.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-11-02, 17:49 »

Tendencyjne byłoby gdybym je zadał na tym forum. To poważna sprawa jest, proszę o przemyślaną i uczciwą odpowiedź.

Z tym, że to pytanie nadaje się tylko na tamto forum. Niemniej jednak odpowiedziałem w pełni uczciwie, przemyśleć nie musiałem.
Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-11-02, 17:50 »

Z tym, że to pytanie nadaje się tylko na tamto forum. Niemniej jednak odpowiedziałem w pełni uczciwie, przemyśleć nie musiałem.

:)

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-11-02, 18:01 »
KL mogło używać tej karty najbardziej efektywnie ze wszystkich klanów. Proponuje żeby pan Palmer przejrzał rozpiski KL z przed bana żeby sprawdzić czy była używana... :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-11-02, 18:13 »
KL mogło używać tej karty najbardziej efektywnie ze wszystkich klanów. Proponuje żeby pan Palmer przejrzał rozpiski KL z przed bana żeby sprawdzić czy była używana... :)

Cytat: Palmer
I can't really help that people you play against aren't sophisticated metagamers, but Footsteps was commonly used during the 2012 Kotei season - a good percentage of those decks were Kalani's, but I was hit with it out of Unicorn, Crab and Phoenix as well. Basically any deck that wanted to drop a surprise beating on Kyuden Hida and Halls of the Forgotten.

PROSIAK_PULAS

« Odpowiedź #10 dnia: 2013-11-02, 18:16 »
<EDIT> pomylily mi sie kartoniki.
Karton wygrywa gre z ninja bo nawet jak podejdzie pozniej w grze to daje rade z reszta jak nie podejdzie na pierwsza reke to cienko.
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-11-02, 18:19 »
ch...FFG...

Keep the spirit.

Pominąłeś kontekst, niezwykle istotny w tym przypadku.

Ale wy pitolicie (Palmer tez, ale jemu nie zmienilo sie od lat), ta karta nie dziala na domek madnessowy, kazdy dobry gracz na madnessie w pierwszej swojej akcji uzyje domku i wtedy jak to powiedzial Sejmi "ch...FFG...".

To nie ma nic wspólnego ze skillem gracza madnessowego. Musi ci podejść w pierwszych 6ciu kartach (bo FotM zaczyna), ewentualnie w ciągu twojej pierwszej tury (zeby zdążyć popsuć trochę drugą FotM). To jest reakcja, więc albo to masz na ręku albo nie, a nie że musisz wcelować w odpowiedni moment.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-11-02, 18:19 »
Kazdy dobry gracz na madnessie w pierwszej swojej akcji uzyje domku i wtedy jak to powiedzial Sejmi "ch...FFG...".

I właśnie wtedy dostaje Footstepem.

Ależ Gali, ogarnij się - nie mówimy o Interference. :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-11-02, 18:20 »
...ta karta nie dziala na domek madnessowy, ktory jest najwiekszym problemem teraz.
Kazdy dobry gracz na madnessie w pierwszej swojej akcji uzyje domku i wtedy jak to powiedzial Sejmi "ch...FFG...".
Karton wygrywa gre z ninja a tak to nadaje sie do klasera.

Gali, a Ty na pewno o tej karcie co trzeba piszesz? Czy jednak niebałdzo ?  8)

edit: aha, mogłem się spodziewać, że któryś z botów Kempego będzie szybszy ;)
Hitomi Monroouke

PROSIAK_PULAS

« Odpowiedź #14 dnia: 2013-11-02, 18:22 »
Juz sie poprawilem, kartony pomylily mi sie :D .

W kazdym razie w przeciwienstwie do tego, co chcialby AEG, ten karton nie jest cudownym panaceum na wypuszczanie totalnie nieprzemyslanych stronholdow.
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-11-02, 18:36 »
<EDIT> pomylily mi sie kartoniki.
Karton wygrywa gre z ninja bo nawet jak podejdzie pozniej w grze to daje rade z reszta jak nie podejdzie na pierwsza reke to cienko.

Teraz ci się tez pomyliły karty, ale w drugą stronę :) Ninjowy domek olewa FoM , bo FoM neguje. I to w dodatku tylko jedno użycie. Za to właśnie Interferencja robi bubu, bo wypłaszcza cały domek.

Ganbitsu

« Odpowiedź #16 dnia: 2013-11-02, 18:59 »

Cytat: Palmer
I can't really help that people you play against aren't sophisticated metagamers, but Footsteps was commonly used during the 2012 Kotei season - a good percentage of those decks were Kalani's, but I was hit with it out of Unicorn, Crab and Phoenix as well. Basically any deck that wanted to drop a surprise beating on Kyuden Hida and Halls of the Forgotten.

No to naprawdę przykład rzucił z obecnej epoki :) Przejrzałem większość decków KL które coś wygrały w tym roku - żaden nie grał FoM.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-11-02, 19:29 »
FoM na koniec EE jest w zasadzie kontra na madnessowy domek. ale jak juz to Sejmitar opisal-> masz 6 kart na poczatek gry, przy farcie przejedziesz przez 6+3(BKexp)+3(kostki)+RoV
a to wszystko po to zeby de facto przejac zaczynanie, no a przy dobrym podejsciu w turze 1 to madness moze sie wystawic w turze 2 normalnie (wszystkie holdingi/chlopek i jakis holding)

combos z finalu Fudo vs.Madness jest imo nieobiektywny. przyciecie szalencow przez pierwsze 2 tury masakruje....ale to podobnie jak mialyby ninje przy 2x interference napotykajac blitza, czy tez grajac np z Yasukimi (vide Walec na ETC, kiedy swoja 3 ture zaczol na -20).
po prostu sie zdaza.

wracajac do samego FoM- niestety jest kilka domkow na ktore nie robi zupelnie nic (bo boli trait/nienegowalnosc), czesto ciezko wygenerowac srednio 4 pieniazka; a EE jest zbyt szybkie by pozwolic sobie na karte ktora dziala tak kondycyjnie; jezeli juz sie chce w ten sposob pometowac(np w blitzu) to wole interference...ktore w tym kolejnym meczu gra tylko jak naprzeciwko siedzi jakis ciapciak.

w swojej przygodzie z FoTM nie dostalem FoM ani razu. pare razy po pierwszych 2 turach przeciwnicy zrzucali interference
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-11-02, 19:47 »
1. Żeby to miało jakikolwiek sens trzeba by ze 3 sztuki wrzucić do decku.  Fothoold zaczyna, więc nie ma żadnej opcji na przemiał, odpala domek jeszcze w pierwszej akcji, więc nawet voidem nie zdazysz przemielic karty. Czyli realnie trzeba dobrać 1 z 3 kart, na startowej ręce.
O ile dobrze pamiętam zajęcia z matematyki, to wychodzi mi 40% szans na to, że dobierze się przynajmniej 1 taką kartę, mając 3 sztuki w 40 kartowej talii. Trochę słabo jak na ostateczną metę. Z drugiej strony zagrana w następnej turze też pomaga, w między czasie dobiera się jeszcze jedną kartę i można przemielić 3 z bordera (jak się gra akurat tym). Szanse na dobranie rosną do jakiś 60%. W trzeciej i następnych turach to już nie ma większego znaczenia.

2. Nawet jeśli Footstep byłby w 100% skuteczną metą przeciwko Madnesowym deckom, to uważam, że sytuacja, w której trzeba wrzucić do talii 3 karty, tylko i wyłącznie żeby zabezpieczyć się przed jednym strongholdem, dodatkowo, karty które w innych match-upach są praktycznie bezużyteczne, jest chora i sam ten argument powinien wystarczyć to podjęcia decyzji o erracie / banie.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-11-02, 20:13 »
Swoją drogą FoM byłoby nawet niezłą kartą, gdyby nie Gilador i jego "komentarz do efektu karty". Ale, co ja tam wiem.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.