Autor Wątek: Iweko Seiken i Concealed Reserves  (Przeczytany 1596 razy)

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Iweko Seiken i Concealed Reserves
« dnia: 2013-11-20, 00:37 »
Cytat:  Iweko Seiken
Interrupt: After you Recruit Seiken, Recruit a non-Unique Samurai with lower Gold Cost, ignoring costs.
Cytat: Concealed Reserves
Battle: Give Reserve to your target Personality in a Province. (You may Recruit a Reserve card, if it would be opposed, as an Absent Battle action.)

Używam strategii na Seikenie, w kolejnej akcji kupuję go i wrzucam do bitwy, na prowincjach mam nieunikalnych samurajów z niższym kosztem. Co się stanie?
a) z zasady kontrapozycji: Reserve mówi, ze mogę wrzucić do bitwy postaci z tym keywordem, więc jeśli nie mają keywordu to nie mogę ich rekrutować. Odpalam Interrupt Seikena i nie działa.
b) w Interrupcie nie ma kosztów, wszystko to efekt, rekrutuję samuraja i dorzucam do bitwy
c) jak wyżej, ale kupiony samuraj ląduje w domu

Skłaniałbym się ku opcji a), choć nie jestem w pełni przekonany.

Chodzi mi o zasady w chwili obecnej, do rulebooka z IvE pewnie doprecyzują opisy, jednak jak na razie chciałbym wiedzieć jak to zagra np. w drafcie jeszcze na zasadach EE.
Pomysły?
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Iweko Seiken i Concealed Reserves
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-11-20, 01:04 »
c)
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-11-20, 11:05 »
Opcja a) wynika z błędnej interpretacji tego, co robi reserve. To nie jest keyword, który mówi, że tylko rezerwistów możesz rekrutować (czytaj wprowadzać do gry) w bitwie, po prostu rulebook pozwala przeprowadzić recruit dowolnej karty z prowincji w dynasty phase oraz kart z reserve jako battle action (jeśli jest prezencja) i tyle.

Twierdzenie, że nie da się rekrutować kart bez reserve poza dynastią to jak uważać, że nie da się odpalać pierwszej akcji z postaci bez navala - można, tylko potrzeba na to jakiejś karty.

Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-11-20, 13:59 »
c)
z rezerwy wychodzi Seikan- zgodnie z zasadami (rezerw)na pole bitwy. z jego reakcji rekrutuje sie postac- jako ze nie ma wpisanego zadnego wyjatku to zgodnie z zasadami (na chwile obecna w domu)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-11-20, 14:31 »
Ok, dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-12-18, 11:02 »
Cards brought into play or created during a battle join your current army by default.
Czyli już teraz po kupieniu Seikena z Reserve, dodatkowy samuraj może wskoczyć od razu do walki.