Autor Wątek: 2014 Floor rules  (Przeczytany 1789 razy)

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: 2014 Floor rules
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-11-26, 11:11 »
Wy naprawdę jesteście nienormalni?
Chcecie legendy 4 tur czy normalnej gry? System 2 z 3 w 75 min ma szansę się sprawdzić tylko jak gra trwa ekstremalnie szybko, dziękuję bardzo to już widziałem. W normalnej grze wygrywasz po mniej więcej 40 minutach, potem 10 minut tasowania, stalowanie na maxa i jeden wielki bezsens z tych 75 minut.

O tym, że masz 'baja' albo przeciwnik poddał i czekasz 75 minut to już w ogóle nie wspomnę - sama myśl powoduje u mnie koszmary (na wymioty zbiera się na obecnych turniejach - czekanie i czekanie :P ).
Shoju na prezydenta! :)

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-11-26, 11:27 »
Nigdzie nie jest napisane, że w 75 minutach muszą się skończyć 3 mecze.
Nigdzie nie jest napisane, że muszą się skończyć choćby dwa.

Jedyny problem jaki w tym systemie widzę, to 2 szybkie 5 minutowe wpierdole i godzina szwendania się.
Bye faktycznie jest jeszcze gorszy.

No ale dla kreatywnego nic trudnego.
Książkę można, albo iść na obiad w tym czasie :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-11-26, 11:31 »
Na EC Warsaw zakwalifikowałem się po 5 rundach (a taki fart - zdarza się), więc nie kadź mi tu o 75 minutach baya - musiałem czekać na ponad 8 godzin nudząc się na śmierć ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-11-26, 11:33 »
Chord mylisz się - na nic nie musiałeś czekać, po zakwalifikowaniu się mogłeś najzwyczajniej w świecie pójść w pizdu - hotel, miasto, kino, restauracja, whatever...

Jest to zupełnie co innego :P
Czekałeś na kolegów - twój problem :P

edit:
@Chmielu - skoro masz takie podejście, że i tak nigdy nie skończy się tych 3 gier to po chu* takie zasady? Żeby upodobnić się do innych karcianek czy co? Nie kumam.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-11-26, 11:44 »
Mylisz się, czekanie na kolegów i kolejną rudę to równie ważne sprawy.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-11-26, 11:52 »
Myślę, że można by spróbować się tym pobawić na jakimś jednym turnieju w Polsce (nie sądzę by firma odmówiła propozycji takiego eksperymentu), jeśli organizatorzy mieliby na to siły i ochoty.

Spoko, jest taki turniej, który nadaje się na tego typu eksperymenty. Wakacje w siodle (muszą być i już), nie inaczej.
Tam czekanie na następną rundę nie stanowi problemu żadnego (choć zdarzały się sytuacje gdy zbierało się na wymioty  :P).

...Chociaż nie... to chyba nie najlepszy pomysł... ludzie mogliby zacząć się masowo poddawać by mieć dłuższe przerwy na picie w grze. Lipa, nie dogodzisz  ;D
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-11-26, 11:56 »
edit:
@Chmielu - skoro masz takie podejście, że i tak nigdy nie skończy się tych 3 gier to po chu* takie zasady? Żeby upodobnić się do innych karcianek czy co? Nie kumam.

Żeby graczowi który dostał ewidentny screw dać szansę zwinać się w 5 minut i dozwolić choćby możliwość zremisowania partii. A kto wie, czy nie wygranej 2-1. Tu oczywiście duża rola jego przeciwnika i ewentualnie sędziego. Zegar szachowy wery macz przydatny. W dobie smartfonów nie widzę z tym naprawdę żadnego problemu, żeby go mieć przy zawsze sobie.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-11-26, 11:59 »
Teoria teorią, a w praktyce promuje to cwaniaczków, którzy umiejętnie stalują, rewelacja po prostu.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2013-11-26, 12:04 »
Jak dla mnie te nowe zasady promowały szybkie talie, które są w stanie rozegrać dwie-trzy gry w 75min, zwłaszcza w sytuacji, gdy po dwóch turach widać czy siadło.
Nie doszło to i to, trudno, poddaję partię, mam 70 min na wygranie dwóch gier, wyrabiam się w 45min i mam 2-1.
Jeśli gram czymś podobnym co na EC (defensywa i powolne robienie honoru) to nie grając z blitzem kończę pierwszą grę np. po 45-60 min z praktyczną niemożliwością dokończenia drugiej. Dodatkowo, po dwóch, trzech turach zwykle nie mogę określić czy siadło/nie siadło, nie mam możliwości szybkiego poddania pierwszej, wygrania dwóch kolejnych. Przegrywam pierwszą? Nie wyrobię się z rozegraniem i wygraniem drugiej, nie mówiąc o trzeciej.

Efekt taki, że szybkie decki wygrywają 2-1, 2-0, a wolniejsze 1-0. Grając kontrolą automatycznie gromadzimy mniej Game Pointów i przegrywamy remisy w punktacji.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #29 dnia: 2013-11-26, 12:05 »
Teoria teorią, a w praktyce promuje to cwaniaczków, którzy umiejętnie stalują, rewelacja po prostu.

Jaki procent naszej spolecznosci to 'cwaniaczki'? Widze ze masz bardzo dobre mniemanie o graczach L5R.

Zaluje ze pomysl nie wypalil bo przynajmniej dawal szanse na zniwelowania pecha przy otwarciu.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #30 dnia: 2013-11-26, 12:13 »

Jaki procent naszej spolecznosci to 'cwaniaczki'? Widze ze masz bardzo dobre mniemanie o graczach L5R.

Dzięki Kempy, właśnie miałem napisać, że od kiedy to normalne ludziska przejmują się jakimś tam ułamkiem dziwnych ludzi.

Zaluje ze pomysl nie wypalil bo przynajmniej dawal szanse na zniwelowania pecha przy otwarciu.

+1
Hitomi Monroouke

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2013-11-26, 12:24 »

Hej cwaniaczku :P - tasuj szybciej :D
A tak poważnie. Ok pomysł upadł ale to nie znaczy, że nie można dać mu szansy na jakimś lokalnym evencie i zobaczyć jak działa. Pewnie, że ma swoje minusy (75 min, spinki "on staluje") ale ma też plusy. Nie raz miałem tak, że w drugiej turze miałem ochotę wstać i podziękować (np. na EC gdzie WSZYSTKIE postaci, które wystawiałem ginęły w najbliższym Limited przeciwnika). Dodatkowo ten system minimalnie poprawiał szanse na uniknięcie gold screw - albo raczej jego konsekwencji - quick loss.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #32 dnia: 2013-11-26, 12:44 »
Dodatkowo ten system minimalnie poprawiał szanse na uniknięcie gold screw - albo raczej jego konsekwencji - quick loss.

Może być tak, że ludziska już zapomnieli co to jest gold screw.
Najpierw Gifts and Favors a później cała rodzina Borderów oddaliła tą plagę.
Teraz wracamy jednak do czasów sprzed tej rewolucji. Tak wiem, jest jedno mielenie, ale i tak można zostać z jednym storngholdem po pierwszej turze.
Bez możliwości wystawienia czegokolwiek. Znów gold screw będzie prawdziwą plagą. Być może wtedy ludzie zaczną znów się zastanawiać nad tą zmianą.
Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #33 dnia: 2013-11-26, 12:52 »
Dodatkowo ten system minimalnie poprawiał szanse na uniknięcie gold screw - albo raczej jego konsekwencji - quick loss.

Teraz wracamy jednak do czasów sprzed tej rewolucji. Tak wiem, jest jedno mielenie, ale i tak można zostać z jednym storngholdem po pierwszej turze.
Bez możliwości wystawienia czegokolwiek. Znów gold screw będzie prawdziwą plagą. Być może wtedy ludzie zaczną znów się zastanawiać nad tą zmianą.

Raczej bedzie sie wkladalo z 18 holdingow i problemem moze stac sie brak postaci do kupienia. :) Niby Kharmic ma z takiej sytuacji ratowac, ale kto wie jak to bedzie wygladalo.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #34 dnia: 2013-11-26, 12:57 »

Raczej bedzie sie wkladalo z 18 holdingow i problemem moze stac sie brak postaci do kupienia. :) Niby Kharmic ma z takiej sytuacji ratowac, ale kto wie jak to bedzie wygladalo.

Mozę być i tak. Z tym, że jak nie urok to... sraczka.
Jak nie brak holdingów (nadal może się zdarzyć) to brak postaci. W d... tak czy tak.
Może wtedy wszyscy się przeproszą z omawianym pomysłem na zmianę rozgrywki.
Hitomi Monroouke

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2013-11-26, 12:58 »
Proszę wyluzujcie z gold screw. Czego by mechanika nie zakładała, takie coś w grze karcianej zawsze będzie występować - rolą gracza jest tak złożyć dek aby szansa na jego wystąpienie była jak najmniejsza. To jest kolejna rzecz która podoba mi się w zmianach - znowu będzie skill 'składanie deka' a nie jak w EE - 2 flipy na starcie i w sumie co mi tam, 2 holdingi się trafią...

edit:
poprawka -> ive na EE oczywiście :)

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #36 dnia: 2013-11-26, 13:10 »
kempy to nawet nie cwaniakowanie tak sie poprostu gra w topach
Ja widziałem praktycznie na każdym polskim koteiu i zagranicznych jak ktoś wygrał pierwsza grę to już się nie spieszył żeby rozegrać kolejne dwie.
Walec

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 2013-11-26, 13:15 »
Centurion - owszem, zawsze będzie możliwość gold screw. Owszem, rola gracza polega na tym by to zminimalizować. Ale obecna wersja zasad - jeden 'flip' i zero gwarancji holdingow (Legacy) promuje fuxa, a nie skilla. I popraw, bo "a nie jak w ive" to raczej EE dotyczyło.

Czas gry : Problemem nie są stallersi, tylko to, ile czasu planowo powinna trwać (wg. designu)  partia L5R. Jeżeli chcą zrobić najwyżej półgodzinne gry już na początku edycji, to całe gadanie o zmniejszeniu powerlevelu to pic na wodę.
(Półgodzinne, bo to 2 pełne partie plus 15 minut na niedokończoną/szybką trzecią, razem 75 minut. )
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2013-11-26, 13:21 »
kempy to nawet nie cwaniakowanie tak sie poprostu gra w topach
Ja widziałem praktycznie na każdym polskim koteiu i zagranicznych jak ktoś wygrał pierwsza grę to już się nie spieszył żeby rozegrać kolejne dwie.

Tego już mi się nie chciało tłumaczyć bo trzeba być ślepym, żeby nie widzieć stalowania.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #39 dnia: 2013-11-26, 13:22 »
Centurion - owszem, zawsze będzie możliwość gold screw. Owszem, rola gracza polega na tym by to zminimalizować. Ale obecna wersja zasad - jeden 'flip' i zero gwarancji holdingow (Legacy) promuje fuxa, a nie skilla. I popraw, bo "a nie jak w ive" to raczej EE dotyczyło.

Czas gry : Problemem nie są stallersi, tylko to, ile czasu planowo powinna trwać (wg. designu)  partia L5R. Jeżeli chcą zrobić najwyżej półgodzinne gry już na początku edycji, to całe gadanie o zmniejszeniu powerlevelu to pic na wodę.
(Półgodzinne, bo to 2 pełne partie plus 15 minut na niedokończoną/szybką trzecią, razem 75 minut. )

OoO, Sejmitar trafił w sedno.
Hitomi Monroouke