Autor Wątek: Unexpected betrayal i inne takie :P  (Przeczytany 2280 razy)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Unexpected betrayal i inne takie :P
« dnia: 2007-03-31, 15:13 »
No wiec oto moje pytanka:

1. Koles atakuje mnie 1 zdyshonorowana postacia, ja bronie sie jedna tylko, rzucam unexpected betrayal po czym on mi zabija moja postac (takim np tsuruchi technique). Co sie stanie na koniec bitwy? Koles sam sie zaciuka? Nic sie nie stanie?

Unexpected Betrayal

Battle: Target a dishonorable Personality in an army. Cards in that unit cannot perform actions. During battle resolution, the unit's Force is added to your army's total instead of its controller's.

2. Czy moge rzucic doomed intentions na postac, ktora sie zdyshonorowala po przyznaniu do bitwy/uzyciu akcji jezeli siedziala na niej bayushi saya?

Bayushi Saya

Political Open: Target a Personality. After the next time this turn his controller assigns him or an action resolves that he performed, his controller loses Honor equal to his Personal Honor, then he is dishonored.

Doomed Intentions

Reaction: After another player's action resolves that dishonored any of his own Personalities: Destroy one of those target Personalities.

3. Wiem, ze to troche glupie pytanie, ale jezeli bylaby taka sytuacja:
W bitwie mam 3 postacie, bayushi kan exp, bayushi kaukatsu exp2 i bayushi shun, uzywam akcji kan na kaukatsu a potem przenosze ja misdirection na shun, to czy ciagle zadziala trait kaukatsu a potem bede mogl ta postac zabic shun? (kan exp podalem w przykladzie dlatego, ze przeciwnik z wlasnej woli by chyba nie targetowal kaukatsu ^_^ )
Time is precious. Waste it wisely.

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-03-31, 19:26 »
1.sam sie zabije,

2. nie bo jego asygment nie jest akcja, to twoja saya go dishonoruje

3. combo nie zadziała, bo misdirekja ozawala redirectowac tylko akcje rzeciwnika nie twoje własne.
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-04-01, 18:58 »
Ale bayushi kan generuje akcje, ktora jedyne co robi to wlasnie to, ze przeciwnik wlasnie stargetowal twoja postac.
Time is precious. Waste it wisely.

Ratman

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-04-01, 19:16 »
Co nie zmienia faktu, że to wciąż twoja akcja.

Matchii

• blank Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-04-01, 21:52 »
Cytat: "Manit0u"
1. Koles atakuje mnie 1 zdyshonorowana postacia, ja bronie sie jedna tylko, rzucam unexpected betrayal po czym on mi zabija moja postac (takim np tsuruchi technique). Co sie stanie na koniec bitwy? Koles sam sie zaciuka? Nic sie nie stanie?

Zgodnie z instrukcją i zdrowym rozsądkiem nic się nie powinno stać. Siła armii, w której nie ma jednostek, automatycznie wynosi 0, bez względu na efekty kart. Lotus Rulebook str. 52: "If one or both armies are empty and the attacking army doesn't exceed the Province strenght, there is no winner, no loser, no destruction and no Honor gain."

Tylko że Chris wydał bardzo dziwny rulling na ten temat, który mówi coś wręcz przeciwnego. W tej chwili ktoś się o to kłóci na forum AEG, więc coś się jeszcze może zmienić.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-04-02, 00:05 »
Cytat: "Matchii"

Tylko że Chris wydał bardzo dziwny rulling na ten temat, który mówi coś wręcz przeciwnego. W tej chwili ktoś się o to kłóci na forum AEG, więc coś się jeszcze może zmienić.

QFT

Na razie chyba Chris upiera się (i to jest obowiązujący ruling), że jednak mimo że armia obrońców jest pusta to i tak siła się dodaje i ten na którego rzucono UB sam się zabija. Uzasadnienie: jak karta jest sprzeczna z instrukcją to karta prevails:)

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-04-07, 14:20 »
Z betrayalem nic się nie powinno zmienić bo działa dobrze, aby go zagrać trzeba mieć presence w bitwie i z tagretować z dishonorowaną postać, to dosyc duze wymagania, w chwili gdy on idzie ta postać zaczyna sie dodawać do total forca strony przeciwnej, więc to juz nie ma znaczenia czy ma się wciąż unit z drugiej strony czy nie.
Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-04-07, 15:38 »
Cytat: "Kakita Aoshi"
Z betrayalem nic się nie powinno zmienić bo działa dobrze, aby go zagrać trzeba mieć presence w bitwie i z tagretować z dishonorowaną postać, to dosyc duze wymagania, w chwili gdy on idzie ta postać zaczyna sie dodawać do total forca strony przeciwnej, więc to juz nie ma znaczenia czy ma się wciąż unit z drugiej strony czy nie.

To chyba nie od tego zależy że jak się to zagrywa, to jest unit po drogiej stronie, bo na przykład dzięki Ran może go tam wcale nie być. Po prostu tak se Rules Junta wymyśliła (że karta działa) i już.