Autor Wątek: Rae Sensei  (Przeczytany 10614 razy)

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Odp: Rae Sensei
« Odpowiedź #60 dnia: 2014-01-04, 21:15 »
Nie pisałem nigdzie, żeby robić duelistów bez dueli, kensaiów bez klamek. Napisałem jedynie, że wcale nie trzeba tych dueli/klamek traktować jako podstawy talii. W wypadku shugenja sprawa ma się całkiem inaczej, bo oni zamiast kart strategii mają spelle, więc trzeba dać im większy priorytet przy tworzeniu talii.
Time is precious. Waste it wisely.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #61 dnia: 2014-01-05, 12:59 »
Napisałem jedynie, że wcale nie trzeba tych dueli/klamek traktować jako podstawy talii.

Ależ spoko, ja to zrozumiałem.
Uważam, że na tych samych zasadzkach shugenja nie muszą traktować spelli jako podstawy talii.
Jestem pewien, że tak się da i Shiba Qwal nie będzie narzekał. Pytanie tylko po co i jaki ma to sens.

Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 2014-01-05, 13:12 »
Napisałem jedynie, że wcale nie trzeba tych dueli/klamek traktować jako podstawy talii.

Ależ spoko, ja to zrozumiałem.
Uważam, że na tych samych zasadzkach shugenja nie muszą traktować spelli jako podstawy talii.
Jestem pewien, że tak się da i Shiba Qwal nie będzie narzekał. Pytanie tylko po co i jaki ma to sens.

Tyle że jak chcesz grać bez spelli to po co ci sensei? Równie dobrze można by grać bez niego i nie strzelać sobie w ekonomie.

Nadal nie jestem przekonany że będzie to na tyle stabilne żeby cokolwiek wywalczyć. Nie mówię że nie będzie się tym fajnie grało i że efekty jak się sklei będą mocne ale do stabilności będzie daleko.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #63 dnia: 2014-01-05, 13:19 »
Tyle że jak chcesz grać bez spelli to po co ci sensei? Równie dobrze można by grać bez niego i nie strzelać sobie w ekonomie.

Ja bym poszedł dalej, jak chcesz grać bez spelli to po co Ci shugenje.
Podobnie zresztą jak dueliści bez dueli i kensai'e bez klamek. Co do tego nie mam wątpliwości.
Zapewniam też, że grając bez dueli, albo mając je jako dodatek nie zdecydowałbym się na Hojatsu Sensei.
Hitomi Monroouke

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 2014-01-05, 13:46 »
Różnica jest taka że duele u ciebie może zagrać każda postać (lepiej lub gorzej ale zawsze) a u mnie spela zagra tylko połowa postaci. Dodatkowo z założenia połowa moich postaci nie powinna pojawiać się w bitwach więc przewaga liczebna będzie u przeciwnika. Żeby to zrównoważyć muszą być naprawdę mocne zdolności na spelach a tego raczej takich nie zrobią żeby nie przegiąć w czystych shugenjowych deckach.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #65 dnia: 2014-01-05, 14:11 »
Różnica jest taka że duele u ciebie może zagrać każda postać (lepiej lub gorzej ale zawsze) a u mnie spela zagra tylko połowa postaci.

Co do tego przekonywać mnie nie musisz. Jeśli przeczytałeś to o czym pisałem z Manit0u to wiesz, że o czym innym pisałem.
Tobie mogą nie przyjść wróżki/samuraje, mi mogą nie dojść duele. Tu widzę podobieństwo w zacięciu się decku (i nie działaniu).

Dodatkowo z założenia połowa moich postaci nie powinna pojawiać się w bitwach więc przewaga liczebna będzie u przeciwnika. Żeby to zrównoważyć muszą być naprawdę mocne zdolności na spelach a tego raczej takich nie zrobią żeby nie przegiąć w czystych shugenjowych deckach.

To też doskonale rozumiem. Stad moje wątpliwości po ostatnim previev.
O ile wcześniej samuraje potrafili sami z siebie "coś" (i to solidne coś) zrobić o tyle teraz doszli goście, którzy się pompują.
Wcześniej sam samuraj coś umiał, shugas ze spelem też mógł dać radę. A teraz zaczyna być problem bo synergia musi być coraz ściślejsza. Poszczególne elementy przestają być samowystarczalne. Dlatego wciąż piszę, że rozumiem Twoje wątpliwości.
Jednakże, piszę również, iż moje dotychczasowe doświadczenia pokazują, że inne decki też potrafią się zaciąć.
Dyshonor ze stołu się nie obroni, z ręką pełną politycznych oszczerstw ginie jak nie przymierzając pies pod płotem.
Kensai bez klamek śmiesznie podryguje, aż do ostatniej swojej prowincji. Dueling bez dueli, rozsypuje się kompletnie.
Nie jesteś sam! To był mój przekaz. Nic więcej nie twierdziłem.
Hitomi Monroouke

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 2014-01-05, 16:06 »
Jednakże, piszę również, iż moje dotychczasowe doświadczenia pokazują, że inne decki też potrafią się zaciąć.
Dyshonor ze stołu się nie obroni, z ręką pełną politycznych oszczerstw ginie jak nie przymierzając pies pod płotem.
Kensai bez klamek śmiesznie podryguje, aż do ostatniej swojej prowincji. Dueling bez dueli, rozsypuje się kompletnie.

po parunastu grach stwierdzam ze pomysl z grami do 2 zwyciestw byl dobry.
juz 2 gry mialem gdy w zasadzie po 3min gry moglem sie poddac. raz udalo sie wyrzezbic w gownie (gl.przez komfort gry z honorowka- tam nie ma bitewnego zdobywania honoru, a rezolucje wygrac to duzy klopot). druga gra byla z militarka i w zasadzie po screw zostalo brutalne skakanie po glowie.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.