Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
O jednej różnicy zapominacie - klimacie. Heroik fantasy jest dużo bardziej chwytliwe dla młodszych graczy niż jakieś chińczyki na kartach. Nie mam nic do MtG (poz tym że mam dość w grach magów srajacych czarami ) ale ogólnie odbiór jest taki że L5R jest grą o poziom wyżej.
Sorry to teraz z łezką w oku powspominam Doom Troopera
Kiedy był w MTG heroic fantasy ostatnio? Chyba że liczymy set oparty na greckiej mitologi jako heroic fantasy.
pozwolę sobie wrócić do tematu wątku, czyli "co zrobić, żeby zwiększyć popularność" ... dlatego jeżeli możecie - grajcie w sklepie.
wiem, że dyskutowaliście, czytałem wątek ;-) stąd moje "jeżeli możecie". a co zrobić, żeby chciały? tu już każdy musi zastanowić się, jakie są na jego podwórku możliwości. u nas jest tak, że z początkiem emperora zmieniliśmy sklep. nie wiem, czy właścicielowi udało się przy nas wyjść na zero, ale jak na razie nie podziękował za współpracę ;-) sam jest zapalonym medżikowcem i organizuje turnieje "swojej" karcianki. oprócz tego do sklepu - raczej ciasnawego - przychodzą ludzie, którzy chcą pograć w planszówki. w naszej sytuacji widzę tylko jedną możliwość: zaproponować, że promocją l5r z okazji nowej edycji zajmiemy się my: poprowadzimy jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie nie tylko w mechanikę gry, ale też w charakter karcianki (bo nie da się ukryć, że wielu graczy przyciąga nie tyle mechanika, co opowieść, jaka stoi za grą i to, że gracze są dopuszczeni do jej współtworzenia). tak to widzę.
W naszej sytuacji widzę tylko jedną możliwość: zaproponować, że promocją l5r z okazji nowej edycji zajmiemy się my: poprowadzimy jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie nie tylko w mechanikę gry, ale też w charakter karcianki (bo nie da się ukryć, że wielu graczy przyciąga nie tyle mechanika, co opowieść, jaka stoi za grą i to, że gracze są dopuszczeni do jej współtworzenia). tak to widzę.
A może tak wybrać jakiś JEDEN dzień i zorganizować takie pokazy w całej Polsce?Poprowadzić tak jak było już powiedziane jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie do mechaniki gry, przedstawić charakter karcianki. Napisać do ISA aby Nas wsparła ulotkami, plakatami itp.Dać infa na portale z planszówkami, porozwieszać plakaty, porozdawać ulotki... Taka akcja w całej Polsce.
mam adres do ISA Jak się nie spróbuje to nie będziemy wiedzieć.