Autor Wątek: Co zrobić by zwiększyć popularność  (Przeczytany 4572 razy)

Rafal75

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Młody Samurai
Odp: Co zrobić by zwiększyć popularność
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-01-03, 08:16 »
Magic jest popularny, bo popularne jest grać w MTG. I faktycznie przedział wiekowy jest w granicach 13-20 lat. Oczywiście są wyjątki.
No i pewnie swoje robią także ceny pojedynczych kart. Każdy ma nadzieję na wyciągnięcie karty za 80zł...
"wybór mniejszego zła wciąż jest wyborem zła"
A Game of Thrones LCG
Legend of the Five Rings CCG

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-01-03, 09:07 »
Magic jest samonakrecajaca sie maszyna. nowi gracze sie pojawiaja bo jest z kim pograc a zasady ogolne sa proste jak budowa cepa.
do tego Wizardzi osiagneli wysoki lvl promocji. np.swego czasu dawali startery za friko (logowanie na ichniej stronie, wydruk potwierdzenia, odbior w sklepie), rozbudowali scene turniejowa gdzie magnesem jest $$$.
rynek jest na tyle duzy ze jest masa sklepow gdzie kupuje sie single (co jest wygodne).

L5R jest przy tym jak ubogi krewny z prowincji. Produkt nie dość że cięższy to jeszcze w mniej ciekawym opakowaniu.
Tara to fajnie opisal: MtG jest jak praca w corpie, L5R jest jak szklaneczka po pracy w ulubionym fotelu.

Wizard duzo mowi i sporo robi, AEG tylko duzo mowi.
do tego gdy spojrzec z punktu widzenia klienta na marketingowe posuniecia AEGa to ma sie wrazenie ze pracuja tam jakies glaby.
/np nie probuja skorzystac z darmowej promocji przy okazji "wielkich produkcji kinowych"....ot chocby nadchodzacy roninowy filmik/

BTW, sklep stacjonarny nigdy nie osiagnie w detalu cen z hurtowego zakupu boxow. ale gdy kreci sie scena turniejowa to sporo staffu moze pojsc na nagrody. gdy to nie trybi to nie dziwie sie sprzedawcom- tez wolalbym nie zamrazac gotowki w produkcie z ktorym utkne (i ktory z kazdym tygodniem tylko traci na wartosci)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-01-03, 09:27 »
O jednej różnicy zapominacie - klimacie. Heroik fantasy jest dużo bardziej chwytliwe dla młodszych graczy niż jakieś chińczyki na kartach. Ostatnio z Kuflem tłukliśmy się w L5R przy jednym stoliku z nastoletnimi Medżikowacami. Po 10 minutach skwitowali że gramy w jakąś dziwną grę.
Zauważyłem na lokalnym środowisku MtG - w wieku 20+ rozpoczynają poszukiwania innych karcianek (z reguły LCG, najczęściej SW) często odpuszczając już MtG. Co ciekawe - mówię tu o naszym rodzącym się środowisku - to jest ono 30+, młodsi przyglądają się, kukają ale nic więcej.
Nie mam nic do MtG (poz tym że mam dość w grach magów srajacych czarami ;) ) ale ogólnie odbiór jest taki że L5R jest grą o poziom wyżej.
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-01-03, 14:43 »
O jednej różnicy zapominacie - klimacie. Heroik fantasy jest dużo bardziej chwytliwe dla młodszych graczy niż jakieś chińczyki na kartach. Nie mam nic do MtG (poz tym że mam dość w grach magów srajacych czarami ;) ) ale ogólnie odbiór jest taki że L5R jest grą o poziom wyżej.
Tak, faktycznie młodszym bliżej do Fantasy niż do Orientu...
Może to taka kolej rzeczy, najpierw grasz w MTG i około podobne karcianki,  a później szukasz czegoś innego. Tylko trzeba znaleźć...
A Game of Thrones LCG

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-01-03, 15:02 »
Kiedy był w MTG heroic fantasy ostatnio? Chyba że liczymy set oparty na greckiej mitologi jako heroic fantasy.

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-01-03, 15:18 »
generalnie MTG kojarzy się z Fantasy...
Rozmowa zaczyna krążyć wokół MTG a mamy rozmawiać o L5R.
A Game of Thrones LCG

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-01-03, 15:21 »
Sorry to teraz z łezką w oku powspominam Doom Troopera  :'(

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #27 dnia: 2014-01-03, 15:56 »
Sorry to teraz z łezką w oku powspominam Doom Troopera  :'(
;)
A Game of Thrones LCG

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #28 dnia: 2014-01-03, 15:57 »
Kiedy był w MTG heroic fantasy ostatnio? Chyba że liczymy set oparty na greckiej mitologi jako heroic fantasy.

A to co tam jest że tak spytam z ciekawości? Bo ja mówię o klimacie artów na kartach.

Nad martwemi karcioszkami to wspólnie mozna by pobuczeć... bo tęskno...

Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #29 dnia: 2014-01-03, 16:18 »
Generalnie dostajesz hoplitów, pegazy, harpie, minotaury i resztę takiego badziewia. Poprzedni set Innistrad to był generalnie mash up horrorów typu dracula, frankenstein itp. Jeszcze poprzedni mirrodin ciężko opisać w dwóch słowach. Ostatni prawdziwie heroic fantasy i to w mocnym D&Dwski stylu był zendikar..a potem zaatakował go wielki chtulhu.

Enywej możemy zostawić MTG i porównać na przykład z Netrunnerem który też jest niszowy raczej ale się trzyma. Tylko że to LCG

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2014-01-03, 18:06 »
pozwolę sobie wrócić do tematu wątku, czyli "co zrobić, żeby zwiększyć popularność" :P
na pewno dobrze, jeżeli gracze spotykają się w "swoim" sklepie - nie mówię, że wyłącznie tam, bo ze względu na godziny otwarcia naszego przybytku jest to przynajmniej z kilku względów niekorzystne dla żywotności karcianki, ale dobrze jest przynajmniej od czasu do czasu usiąść obok ludzi grających w inne gry i zainteresować ich legendą. w krakowie nie ma już niestety takiej tradycji i dlatego krąg graczy jest raczej zamknięty i od lat ten sam, z drobnymi wewnętrznymi cyrkulacjami (ktoś na chwilę przestaje grać, ktoś inny wraca). dlatego jeżeli możecie - grajcie w sklepie.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #31 dnia: 2014-01-03, 18:24 »
pozwolę sobie wrócić do tematu wątku, czyli "co zrobić, żeby zwiększyć popularność" :P... dlatego jeżeli możecie - grajcie w sklepie.

Masz rację, granie "po kątach" to największa bolączka karcianki.
Tylko widzisz o tych sklepach już dyskutowaliśmy. Co zrobić by one chciały?
Zarobek na nas żaden (w porównaniu do popularnych gier), a miejsce zajmujemy.
Nie mówiąc już o tym, że wielu z nas lubi przy kartach zapalić, wypić piwko, lub dwa(naście).
I zaczyna się problem, turnieju na ogólnodostępnej imprezie zrobić się nie da, granie w sklepie też nie do końca pasuje.
Choć nie ukrywam, że my tu w stolycy staramy się jak możemy aby grać w widocznym miejscu, sklepie lub gralni.
Inaczej L5R zejdzie do podziemia. Znowu.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2014-01-03, 19:36 »

Tylko widzisz o tych sklepach już dyskutowaliśmy. Co zrobić by one chciały?
[/quote]

wiem, że dyskutowaliście, czytałem wątek ;-) stąd moje "jeżeli możecie". a co zrobić, żeby chciały? tu już każdy musi zastanowić się, jakie są na jego podwórku możliwości. u nas jest tak, że z początkiem emperora zmieniliśmy sklep. nie wiem, czy właścicielowi udało się przy nas wyjść na zero, ale jak na razie nie podziękował za współpracę ;-) sam jest zapalonym medżikowcem i organizuje turnieje "swojej" karcianki. oprócz tego do sklepu - raczej ciasnawego - przychodzą ludzie, którzy chcą pograć w planszówki. w naszej sytuacji widzę tylko jedną możliwość: zaproponować, że promocją l5r z okazji nowej edycji zajmiemy się my: poprowadzimy jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie nie tylko w mechanikę gry, ale też w charakter karcianki (bo nie da się ukryć, że wielu graczy przyciąga nie tyle mechanika, co opowieść, jaka stoi za grą i to, że gracze są dopuszczeni do jej współtworzenia). tak to widzę.

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #33 dnia: 2014-01-03, 20:27 »

wiem, że dyskutowaliście, czytałem wątek ;-) stąd moje "jeżeli możecie". a co zrobić, żeby chciały? tu już każdy musi zastanowić się, jakie są na jego podwórku możliwości. u nas jest tak, że z początkiem emperora zmieniliśmy sklep. nie wiem, czy właścicielowi udało się przy nas wyjść na zero, ale jak na razie nie podziękował za współpracę ;-) sam jest zapalonym medżikowcem i organizuje turnieje "swojej" karcianki. oprócz tego do sklepu - raczej ciasnawego - przychodzą ludzie, którzy chcą pograć w planszówki. w naszej sytuacji widzę tylko jedną możliwość: zaproponować, że promocją l5r z okazji nowej edycji zajmiemy się my: poprowadzimy jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie nie tylko w mechanikę gry, ale też w charakter karcianki (bo nie da się ukryć, że wielu graczy przyciąga nie tyle mechanika, co opowieść, jaka stoi za grą i to, że gracze są dopuszczeni do jej współtworzenia). tak to widzę.

I to jest to o co mi chodziło! Wreszcie jakiś konkretny pomysł, dobry pomysł!
A Game of Thrones LCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #34 dnia: 2014-01-04, 09:44 »
W naszej sytuacji widzę tylko jedną możliwość: zaproponować, że promocją l5r z okazji nowej edycji zajmiemy się my: poprowadzimy jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie nie tylko w mechanikę gry, ale też w charakter karcianki (bo nie da się ukryć, że wielu graczy przyciąga nie tyle mechanika, co opowieść, jaka stoi za grą i to, że gracze są dopuszczeni do jej współtworzenia). tak to widzę.

Taką akcję to my nawet już planujemy, tylko nie wiem czy przesunięcie IvE nie popsuje nam planów.
Z tym, że... to wciąż mało. Pojawić się na jednym, dwóch konwentach to kropla w morzu.
Na więcej nie ma kasy/czasu/ochoty (niepotrzebne skreślić), a nasz kochany dystrybutor ma gdzieś promocję martwej karcianki.
Niemniej jednak będziemy próbować. Mamy też w planie zarazić społeczność naszej nowej gralni. Jak wyjdzie? zobaczymy.
Hitomi Monroouke

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #35 dnia: 2014-01-04, 09:50 »
A może tak wybrać jakiś JEDEN dzień i zorganizować takie pokazy w całej Polsce?
Poprowadzić tak jak było już powiedziane  jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie do mechaniki gry, przedstawić charakter karcianki. Napisać do ISA aby Nas wsparła ulotkami, plakatami itp.
Dać infa na portale z planszówkami, porozwieszać plakaty, porozdawać ulotki... Taka akcja w całej Polsce.
A Game of Thrones LCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #36 dnia: 2014-01-04, 10:12 »
A może tak wybrać jakiś JEDEN dzień i zorganizować takie pokazy w całej Polsce?
Poprowadzić tak jak było już powiedziane  jakieś tutoriale, pokazowe gry, wprowadzenie do mechaniki gry, przedstawić charakter karcianki. Napisać do ISA aby Nas wsparła ulotkami, plakatami itp.
Dać infa na portale z planszówkami, porozwieszać plakaty, porozdawać ulotki... Taka akcja w całej Polsce.

Aha, aha, podoba mi się Twój zapał. Jak tylko znajdę adres do ISY to Ci podrzucę.
Tylko uważaj, żebyś miał potem gdzie pomieścić te wszystkie ulotki i gadżety, które ISA podeśle ;)
Hitomi Monroouke

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #37 dnia: 2014-01-04, 10:19 »
mam adres do ISA :)
Jak się nie spróbuje to nie będziemy wiedzieć. Może teraz coś by podesłali... Jak nie to trzeba będzie wymyśleć coś samemu...
A Game of Thrones LCG

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #38 dnia: 2014-01-04, 11:29 »
mam adres do ISA :)
Jak się nie spróbuje to nie będziemy wiedzieć.

A skąd pomysł, że nie próbowaliśmy ;)
Hitomi Monroouke

Rafal75

• Lion Clan
  • *
  • Młody Samurai
« Odpowiedź #39 dnia: 2014-01-04, 11:38 »
Domyślam się ze próbowaliście  :) Ale trzeba trochę ich może pomęczyć, bo nie wierzę że nie dostają takich rzeczy od AEG.
Wcale nie zarzucam że nie robiliście nic w tej sprawie, wiem że było inaczej, ale jakby nakręcić więcej ludzi w całej Polsce, to może odzew byłby większy. Więcej osób by się dowiedziało o L5R.
A Game of Thrones LCG