Autor Wątek: House of Loose Silk  (Przeczytany 3433 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
House of Loose Silk
« dnia: 2014-07-14, 23:46 »
House of Loose Silk (Kolat Informant)
Holding - COMMON - 9

Gold Cost: 6

Geisha House • Sake House

: Produce 5 Gold.
After a Personality is Recruited, you may bow and destroy this Holding to bow him, and you gain a Conspiracy token if his controller has no unbowed Personalities in play.

"Something warm, honored samurai?"

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: House of Loose Silk
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-07-20, 10:39 »
śliczny art, a holding - wiadomo.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-07-20, 11:18 »
Conspiracy tokens będą musiały być jakoś masakrycznie potężne, jeśli ktoś będzie miał sobie zniszczyć holding za 6G, żeby dostać jeden taki token.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-07-20, 11:48 »
Samo zbowowanie typa za zniszczenie holdingu moze byc niezle, w sytuacji gdy ktos ma 1-2 prowincje.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-07-20, 11:54 »
Samo zbowowanie typa za zniszczenie holdingu moze byc niezle, w sytuacji gdy ktos ma 1-2 prowincje.
jak dotąd nikt nie był taki kozak, żeby grać holdingi za 6 poza oraclem czy school of w. nie sądzę, żeby dla bowa ktoś ryzykował gold screw. poza kolatem oczywiście.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-07-20, 12:09 »
Czy ja wiem, grasz np dragonem na sensaiu do bowowania.
Jednego typa bowujesz z holdingu ( holding trzymasz do odpowiedniego czasu), drugiego bowujesz z senseja i wjezdrzasz jak w maslo:P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-07-20, 12:18 »
ja to rozumiem. tylko pytanie, w jakiej proporcji będą się rozkładać trzy scenariusze:
sc.1) gdyby nie luźny jedwab, nie dałbym rady tego wygrać
sc.2) zagrałem mu na koniec luźny jedwab, ale to było kopanie leżącego
sc.3) gdyby nie ten cholerny jedwab, może dałbym radę to wygrać.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-07-20, 13:26 »
Drogi... chyba za drogi...no chyba, że Kobi będzie stanowić realne zagrożenie i po prostu musiał być drogi.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-08-13, 13:45 »
Może nie jestem aktualny z zasadami ale mam takie pytanie...
Ta karta stanowi:
After a Personality is Recruited, you may bow and destroy this Holding to bow him, and you gain a Conspiracy token if his controller has no unbowed Personalities in play.

Jeśli mnie pamięć nie myli karty obecnie mają zapis w stylu: "Bow your unbowed shugenja" - coby pokazać, że bow musi mieć miejsce faktycznie.
Tutaj jest: You may bow and destroy...
Czy to znaczy, że jeśli ten holding jest kiwnięty to mogę odpalić ten trait?
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-08-13, 13:51 »
Nie, bo masz "Bow to <x>" co mówi, że jak nie kiwniesz, to nie zrobisz x
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-08-13, 14:06 »
"You may" bo to jest trait. Gdyby nie "you may", to MUSIAŁBYŚ wykonać taką akcję przy pierwszej okazji (rekrutacja postaci). Natomiast muszę sprawdzić gramatykę L5R, czy efekt "and you gain token (...)" nie zachodzi nawet jak nie kiwnąłes & zniszczyłeś. Raczej nie, bo wtedy byłoby oddzielone kropką... Ale przecinek ma magiczne właściwości w świecie L5R.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-08-13, 16:03 »
Tensai - Ale przecież mogę kiwnąć kiwniętego typa. Dlatego teraz są zapisy "Bow your unbowed".
Sejmi - Wiem, że nie muszę "You may".

Rozchodzi się dokładnie o takie na przykład scenariusze:
1) Holding jest kiwnięty. Przeciwnik rekrutuje postać -> odpalam trait. Czy dostanę token?

2) Tu dużo zależy od timingu. Kiedy invest? Kiedy trait z holdingu? Bo chodzi o coś takiego: Nie mam postaci, wystawiam Oboro, the liar z investem. Teraz odpalam holding, wybieram, że nie bowuję i nie niszczę -> dostanę token?

EDIT:
W sumie sprowadza się to do kilku pytań:
1) Czy muszę istotnie kiwnąć holding aby dostać token
2) Czy muszę go zniszczyć aby dostać token (czy też kiwanie + niszczenie jest tylko "kosztem kiwnięcia postaci")
3) Czy mogę odpalić to po invest Oboro (czy też innym traicie -> np. rywal wystawia postać (pierwszą), ja ją kiwam senseiem a potem odpalam holding
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-08-13, 17:09 »
Tensai - Ale przecież mogę kiwnąć kiwniętego typa. Dlatego teraz są zapisy "Bow your unbowed".
Zauważ że przy takim zapisie masz kropkę ("Bow your target unbowed Personality." czy "Bow your target unbowed Ring.") Jest to dlatego, że elementy po kropeczkach są osobnymi efektami akcji i nawet jak jeden nie zajdzie, to zachodzą inne.
ALE! Targeting jest wymaganym elementem akcji (rule of good faith czy coś do tego), więc musi być zapis o unbowed, bo sprawdza się tylko dostępność legalnych targetów, a nie to, czy można coś kiwnąć, czy nie.
Jeśli masz natomiast zrobić coś "to", to pierwsze musi być wykonane, żeby zadziałało. I nie, nie można kiwnąć kiwniętej karty, można ją co najwyżej stargetować, a potem bow się nie odbędzie, ergo nie będzie efektu po "to"
to wszystko jest w independence of effects z CR:
Independence of effects

Each of an action or trait’s effects happens separately regardless of whether other effects can be applied.

There are two exceptions:

•   failing to meet targeting will stop later effects from happening (see step C of the action sequence, above)

•   effects linked by the word “to” mean that the second effect depends on the first effect actually happening; likewise, effects linked by the word “as” or “after” mean the first effect depends on the second.
EDIT:
więc
ad1), ad2) Nie, nie zrobiłeś warunku przed to, więc nic po to się nie odbywa.
ad3)
An Invest trait on a card entering play is triggered by the cost payment of the action that brings its card into play.
więc invest wskoczy przed zaistnieniem trigeru "after a personality is recruited"

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-08-13, 18:54 »
Generalnie spójnik "to" zastąpił  dwukropek i stary podział na koszty i efekty akcji (a właściwie nie tylko akcji, ale też innych efektów). Teraz cały tekst akcji jest efektami, ale niektóre efekty brzmi "kiwnij samuraja, żeby strzelić za 3" czy coś w ten deseń.

Wow! Udało mi się to napisać bez plucia żółcią. Opanowanie tak wielkie! Dużo samokontroli!
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-08-13, 19:21 »
Wow! Udało mi się to napisać bez plucia żółcią. Opanowanie tak wielkie! Dużo samokontroli!
A gdzie hashtagi? :D
Ale fakt, kiedyś było przejrzyściej :D