Autor Wątek: Surprise Attack  (Przeczytany 3031 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Surprise Attack
« dnia: 2007-05-11, 00:24 »
Battle: Target one or more of your Nonhuman Personalities at the current battlefield: Target one of the enemy leader's Personalities at this battlefield or his home. Create a battlefield not associated with any province. Move all targets there. (The current battle continues normally.)

Czy SA rzucony podczas obrony gdy Modliszki dokonują raid battle, tworzy oddzielny battlefield który również traktowany jest jakby był raid battle?

Czy na takim dodatkowym polu bitwy obrońca pozostaje obrońcą, czy ten, który zagrywa SA w fazie ataku przeciwnika może zostać atakującym?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-05-11, 00:25 »
Warto dodać, że te Modlichy dokonywały Łupieżczego Ataku przy pomocy łódek :P (Naval Invasion)

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-05-11, 10:47 »
tak

obrońca pozostaje obrońcą, ataker atakerm
Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-05-11, 11:19 »
tak więc z racji tego, że modlichy atakowały z morza i był to Raid Attack, to w bitwie stworzonej przez SA bitwa jest Raid Battle, a atakujący ma pierwszą akcję bo wszystkie karty były naval?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Surprise Attack
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-05-14, 01:54 »
po zagraniu SA tworzy ci się dodatkowy battlefield (pole bitwy, alias bitwa).
Ponieważ jest to 'tylko' dodatkowy battlefield, a NIE dodatkowe attack phase (porównaj : Retribution), jest traktowany jak każda inna bitwa tej fazy ataku (czyli, np : jeżeli był to raid, to bitwa jest raidowa).

Bitwę tę trzeba będzie w którymś momencie rozstrzygnąc. Po wybraniu tej bitwy do rozstrzygnięcia, ZGODNIE Z ZASADAMI NAVAL, można (ale nie trzeba) zadeklarować Navala. To, czy naval zostanie zadeklarowany zależy od kompozycji poszczególnych armii i woli atakującego/obrońcy (patrz : zasady Naval). Ponieważ jest to osobna bitwa, dla potrzeb Naval Invasion to, że jednoskti które w niej uczestniczą zostały 'zabrane' z innej bitwy (która np . mogła być naval) Nie Ma Żadnego Znaczenia - Naval sprawdza i deklaruje sięw  momence rozpoczęcia bitwy, bez względu na to czy był on deklarowany gdzie indziej i czy jednostki tam uczestnioczące były już w 'navalonej' bitwie.

Przykład : bitwa A, atakuje water dragon exp (naval), broni się jakiś Yoritomo (naval) i Tsuruchi (non naval). Water dragon deklaruje Naval Invasion (może), zagrywa SA, przenosi siebie i Yoritomo na nowy battlefield (nazwijmy go B) >>  (...przerwa na dokocnzenie bitwy A...)

Bitwa B, znowu Water dragon kontra yoritomo - BEZ Naval Invasion : obie strony mają Naval w całej armii, więc NI nie można zadeklarować. To,że wcześniej WDex deklarował Navala nie ma tu nic do rzeczy.

[ EDIT : zdublowane słówka ]
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-05-14, 10:42 »
Dzięki za klarowne wyjaśnienie.

Tylko mi Kempy teraz nie mów, że przez, to, że nie powiedziałem, że deklaruję Naval Invasion, bo nie byliśmy pewni jak w przypadku SA  to wygląda, nie powinienem był tych bitew wygrać xD

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-05-14, 11:51 »
Nie byłeś pewny jak działają twoje karty ? Przegrałeś na własne życzenie.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-05-14, 22:25 »
Mam nadzieję, że nie zachęcasz do własnej interpretacji pewnych oczywistych rulingów :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-05-15, 19:38 »
Zdecyduj się -'oczywiste' czy 'własna interpretacja' ? Owszem, pewnych rzeczy można nie wiedzieć (człowiek się uczy przez całe życie), ale stwierdzenie 'jakbym wiedział że to tak działa to bym wygrał' nie jest najlepszym 'last words' :P

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Surprise Attack
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-05-15, 20:21 »
Ja mam na odwrot :) jakbym wiedzial ze to nie dziala to bym przegral :)
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Surprise Attack
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-05-15, 22:00 »
Ty masz tak długą listę 'Gargamel instant errata' w pamięci, że wolisz już uznawać, że jeżeli jakiś ruling jest na twoją korzyść to na pewno źle go pamiętasz :)