Autor Wątek: RULEBOOK 20F  (Przeczytany 144 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
RULEBOOK 20F
« dnia: 2015-01-16, 14:12 »
Przymierzam się do "przełożenia" rulebooka do L5R z ruleboyzowego na normalny angielski. Tak, wiem, że jest to robota, którą powinno zająć się AEG. Nie, AEG się tym nie zajmuje, o czym świadczy horda pytań na forum rulzowym związanych z niejasnościami... Widzę, jak takie sprawy załatwia się w innych grach i uważam, że AEGowego rulebooka da się zrobić lepiej.

Oczywiście korekty w rulebooku mogą w ten czy inny sposób wpłynąć na istniejące karty. Priorytetem jest jednak upłynnienie rozgrywki, zmniejszenie objętości zasad  i zredukowanie niepotrzebnych wyjątków, rulingów i komentarzy. Jeżeli można wyciąć paragraf lub uprościć zasadę i wymaga to przeredagowania tekstu na 2 kartach lub dodania fragmentu tekstu na wszystkich kartach jednego typu - to akceptowalna cena (patrz niżej, Oświecenie)

Uwaga! Gramatyka L5R pozostaje bez zmian. Owszem, można by wygospodarować tutaaj to i owo... Jednak konsekwencje dla istniejących kart byłyby zbyt daleko idące.

Co według was wymaga uszczelnienia? Które zasady, wyjątki, ustępy są zbędne, do spakowania, do usunięcia? Poniżej przedstawiam listę kilku istniejących zmian lub propozycji, które powinny bardziej rozjaśnić cel, jaki chcę osiągnąć :

Cavalry w wersji Ivory : Zlikwidowano cały ustęp zasad. Zredukowano zdublowane (na poziomie rulebooka) triggery ("after assign", "after maneuver segment"). Zlikwidowano fragment mechaniki, który (czasami) powodował zamęt w głowach nowych graczy i wędrował automatycznie do każdego
. To wszystko zastąpione jest jedną akcją raz na turę.

Oświecenie : W zasadach nie ma żadnych wyjątków, określeń "które po raz ostatni pojawiły się w grze z własnego tekstu". Jest proste "masz pięć różnych ringów, natychmiast wygrywasz grę". Wyjątki od tej zasady są zapisane na tych 6ciu kartach których to może dotyczyć (5x Fudo i Instant Ring).

...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.