Autor Wątek: TBS czy TBS_J  (Przeczytany 352 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
TBS czy TBS_J
« dnia: 2016-05-29, 17:29 »
Jak już wiecie jeden z członków DT (Jeremy Sumerlin) zaczął systematycznie rozpowszechniać na sieci wzory kart z dodatków The Blackest Storm, bazowego Onyx edition, Rise of the Jigoku oraz Road to Ruin. O ile materiał od Onyx wzwyż w "naszych" przeciekach wyglądał na wczesną betę w której wszystko mogło się jeszcze zdarzyć, o tyle Evil Portents i The Blackest Storm wyglądały na sfinalizowane. Sytuacja zmieniła się gdy w pierwszych wyciekach TBS zaczęły się pojawiać mniejsze lub większe rozbieżności, które dotyczyły głownie klanu Pająka i Żurawia, oraz dosłownie paru innych kart.

Przeprowadziłem małe śledztwo w którym pomógł mi był członek rules-teamu. I co się okazało? TBS był zamknięty i gotowy do druku. Zmiany, które widzimy teraz na niektórych kartach wynikają z osobistej korekty Jeremyego, który w ten sposób chciał poprawić to co wcześniej wymyślił. Modyfikacje te dotyczą więc wyłącznie kart przez niego przygotowanych - cała reszta została nietknięta co zresztą powoli się potwierdza.

Rzucam więc otwarte pytanie jak będziemy grać? Na "naszym" TBS, czy na TBS z poprawkami Jeremyego?

Przed udzieleniem odpowiedzi warto też wziąść pod uwagę fakt, że my tak naprawdę nie wiemy czy to "nasz" TBS był finalny i które z poprawek Jeremy'ego były testowane a które nie. Ekipa wrocławska była jedną z wielu ekip PT i nigdy nie dowiemy się czy nie było rozbieżności między "ich" kartami a materiałem dostarczonym do innych grup.

Co Wy na to?

Osobiście jestem za grą z poprawkami mimo, że wiąże się to z pewnym dyskomfortem. Ale nie ma też co przesadzać, dotyczy to raptem kilku kart w całym secie i zapamiętanie korekt nie powinno stanowić żadnego kłopotu.

PS. Będę próbował jeszcze dotrzeć do finalnej wersji TBS.

PS. "Nasz TBS" jednak podlegał poprawkom. Corruption Sensei do drukowania miał iść pod nazwą Damned Sensei a Unknown Hooded Figure miał wrócić do The Dark Horseman.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: TBS czy TBS_J
« Odpowiedź #1 dnia: 2016-05-30, 07:38 »
a czy zmiany jeremyego rzeczywiscie wplywaja na jakosc rozgrywki czy moze jest to jego widzimisie i on chcialby te zmiany w ten sposob widziec?

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #2 dnia: 2016-05-30, 11:25 »
Jeżeli sprawa wygląda tak jak to Kempy opisałeś, to jestem zwolennikiem grania ostatnim pewnym wyciekiem, którym były znane nam PDFy.
Mimo wszystko, jako pracę zbiorową grupy designerów, uważam je za bardziej wiarygodne i sensowne, niż wizje jednostki która chce przepchnąć jakieś swoje, nieprzetestowane w szerszym środowisku, wymysły.
To że gość był w DT nie znaczy, że jego pomysły są jedyne słuszne.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #3 dnia: 2016-05-30, 14:05 »
Jeżeli sprawa wygląda tak jak to Kempy opisałeś, to jestem zwolennikiem grania ostatnim pewnym wyciekiem, którym były znane nam PDFy.

Zgadzam się, ale tylko w przypadku TBS bo nasz Onyx/RoJ był daleko w tyle w porównaniu z tym co teraz wyciekło. Szkoda, że się skończylo i mamy teraz tylko jakieś 60-70% całości.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 2016-05-30, 23:31 »
Zgubiłem się w w wyciekach (onyxowych) :/ czego NIE ma ? Może da się grać (np.) Onyx + dodatki wstacz, tak jakby samo OE wyszło ?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #5 dnia: 2016-05-31, 00:46 »
Zgubiłem się w w wyciekach (onyxowych) :/ czego NIE ma ? Może da się grać (np.) Onyx + dodatki wstacz, tak jakby samo OE wyszło ?

Nie ma kuca, skorpa i feniksa oraz kartek powiązanych z nimi. Gdyby się uprzeć i podziergać z "naszym" materiałem pewnie dało by się uzyskać coś grywalnego. Ale jako, że nikomu się nie będzie chciało tego zrobić, trzeba czekać na resztę przecieków. :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 2016-05-31, 02:43 »
Podziergać - jedną metodę dziergania masz, można porównać, jak bardzo było podziergane od tego momentu. Metoda dziergania samodzielnego i wyjścia ze stanu lipcowego i dojścia do wrześniowego może być ciężka - lipiec to często jeszcze etap 'a może by to robiło to i to, ee, bez sensu, to robimy nowe'.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.