Autor Wątek: Dojezdzanie  (Przeczytany 2544 razy)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Dojezdzanie
« dnia: 2007-07-30, 13:11 »
Jak to jest z dojezdzaniem w SE?

Musze miec jednostke (prezencje) w bitwie aby moc dojechac do niej? Czy tak jak w LE (i innych edycjach) moge dojechac do bitwy jezeli po tym bede mial tam prezencje?
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-07-30, 13:49 »
The Rule of Presence: Battle actions can only be taken by a player who controls a unit at the current battlefield.

EXCEPTION: A player who controls no units at the current battlefield can take an Action if its costs or effects say they can move one or more of his units there. He must then make choices within the action, if possible, such that it does move one or more of his units there, fulfilling Presence. Note, however, that a unit that was in an attacking army during a battle’s resolution can not move to another battlefield.

The Rule of Location: This rule has two parts:

1. Any cards in units must be at the current battlefield to be legally targeted by a Battle action.

2. If a Battle action is on a card in a unit (a Personality or attachment in play), the unit must be at the current battlefield.

EXCEPTION: A Battle Action can target or be taken by a card in a unit at another location if its costs or effects say they can move the unit to the current battlefield. Choices within the action must then be taken, if possible, such that they do move the unit there.

I w jednej i drugiej zasadzie wyjatki mowia ze mozna podejmowac akcje ktora polegaja na przesunieciu do bitwy nawet jesli reguły nie zostaly spelnione.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-07-30, 15:36 »
Czyli dla przykładu: Mogę wysłać do bitwy jednostkę przy pomocy Uwavering Assault nawet jeśli nie ma tam obrońców ani moich jednostek (kosztem jest 2G, a condintions to posiadanie traitu Samurai), zaś kiedy używam zdolności z Yoritomo Kurei, to już mogę wysłać tylko wtedy, gdy jest tam jakiś przeciwnik.

Rozjaśniajac - jeśli na karcie nie pisze nic na temat przeciwnika albo Twojej obecności (albo czegoś w stylu: target your samurai at this battlefield), to mogę sobie dojeżdżać i bimbać sobie na przeciwnika i na to, czy wcześniej tam coś miałem, lub nie?

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-07-30, 15:56 »
Cytat: "Geralt_Bialy_Wilk"
Czyli dla przykładu: Mogę wysłać do bitwy jednostkę przy pomocy Uwavering Assault nawet jeśli nie ma tam obrońców ani moich jednostek (kosztem jest 2G, a condintions to posiadanie traitu Samurai), zaś kiedy używam zdolności z Yoritomo Kurei, to już mogę wysłać tylko wtedy, gdy jest tam jakiś przeciwnik.

Rozjaśniajac - jeśli na karcie nie pisze nic na temat przeciwnika albo Twojej obecności (albo czegoś w stylu: target your samurai at this battlefield), to mogę sobie dojeżdżać i bimbać sobie na przeciwnika i na to, czy wcześniej tam coś miałem, lub nie?

dokładnie tak. dlatego Unwavering Assault jest zgięty.

Kicek

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Swarmastycznie! :)
    • Logopeda Wrocław, Gabinet logopedyczny Wrocław
Dojezdzanie
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-07-30, 16:09 »
Ale fajny temat :)

To ja sie podlacze. Osso w tym chodzi?-->

http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=59406

Yasuko moze przesunac kogos do bitwy tylko jezeli stoi w domu, inaczej moze wsunac tylko siebie? Ke?
Pozdrawiam,
Kicek
Lion Clan Swarmmaster - Chepper's Left Hand - ex Vice Leszcz:) - inexp - unique
www.l5rNews.dvd.pl

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Dojezdzanie
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-07-30, 16:40 »
Odpowiedź (zwłaszcza do horrora, który spłycił rulzy) :

Rule of Presence : MUSISZ mieć oddział w bieżącej bitwie, żeby zagrać akcję.

Rule of Location : Jeżeli akcja pochodzi z karty w oddziale (tj. akcja z karty typu Personality, Follower, Spell, Item, Ancestor) to oddział musi być w bieżącej bitwie.

Wyjątek : jeżeli akcja przenosi oddział do bitwy, RoP i RoL sprawdza się, jakby akcja zakończyła się sukcesem. NIE oznacza to, że akcja automatycznie jest wyjątkiem do RoP i RoL jednocześnie - ale jedna akcja może okazać sie wyjątkiem do obu rulzów.

Przykład #1 : Akodo z akcją titkaczną 'przesuń ten oddział do bitwy' - może sam dojechać do pustej bitwy, bo sam spełnia RoP i RoL.

Przykład #2 : Mantisowy generał z akcją 'przesuń jakiś oddział do bitwy' - spełnia RoP (oddział będzie w bitwie), ale żeby spełnić RoL będzie musiał byś w bitwie przed odpaleniem akcji, albo przesuwać samego siebie [ nota : prawdziwy generał ma zastrzeżenie 'even if in home', czyli MOŻE machać oddziałami z domu]
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-07-30, 16:45 »
Kicek :

Yasuko 1) dociąga do bitwy 2) nawet jak sama jest w domu. [ czego nie zauważył autor posta ]

Zatem, zgodnie z RoP i RoL :

Yasuko może dociągnąć kogoś go _bieżącej_ bitwy, będąc _w_tej_bitwie_ lub _w_domu_ - i spełnia to RoL niezależnie od jej lokalizacji.

Jeżeli Yasuko jest w domu, aby spełnić RoP do jej akcji, musisz dociągać własny unit, albo już mieć jakiś unit - i wtedy łapiesz przeciwnika.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-07-30, 17:00 »
Na początku nie mogłem załapać, po tych paru przykładach już wszystko rozumiem.

Reasumując - jeśli gość sam z siebie wrzuca coś do bitwy, w której ja nic nie mam, to musi wrzucić siebie, chyba, że ma dopisek "even if X is at home" (vide Yoritomo Kurei).

Czyli żeby z Naizena Exp 2 wciągnąć coś do bitwy, gdy on jest w domu, to to musi być on sam. Ale jeśli znajduje się na Battlefieldzie, to mogę wciągnąć dowolną jednostkę na stole? (oczywiście obowiązują ograniczenia z wordingu; "if there are any units in the enemy army there", tylko co jeśli wciągam coś przeciwnikowi? To enemy odnosi się do jednostek przeciwnika (enemy for him) czy zawsze do mnie? To znaczy, czy naizen może wciągnąć przeciwnikowi jednostkę, jeśli przeciwnik jeszcze tam żadnej niema? )

Uff, trochę zamieszałem, ale chcę rozwiać wątpliwości :)

Jeszcze raz dzięki :D

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Dojezdzanie
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-07-30, 18:00 »
No to Sejmi zaraz... wychodzi ze Chagatron moze sam sie doslac do bitwy, tak samo te panieny co sie dosylaja na adjecnta tez moga... so?
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-07-30, 20:08 »
Sorki, miałem starą instrukcję, w której był jeden exception (nie wiem skąd ją wziąłem). Feniksy Maćka otworzyły mi Drogę Do Prawdy :) Miałem ci powiedzieć w Bardzie :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Dojezdzanie
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-07-30, 20:16 »
Czyli żeby z Naizena Exp 2 wciągnąć coś do bitwy, gdy on jest w domu, to to musi być on sam.

Tak jest. Bo tylko wtedy spełni RoL (przy okazji automatycznie spełni RoP).
Ale jeśli znajduje się na Battlefieldzie, to mogę wciągnąć dowolną jednostkę na stole? (...)

Tak, bo Naizen automagicznie spełnia RoL i RoP - jest w bitwie (masz Presence) i akcja odpalana jest z karty w bitwie (Location).

(...)tylko co jeśli wciągam coś przeciwnikowi?
To enemy odnosi się do jednostek przeciwnika (enemy for him) czy zawsze do mnie? To znaczy, czy naizen może wciągnąć przeciwnikowi jednostkę, jeśli przeciwnik jeszcze tam żadnej niema? )

Enemy - zawsze do Naizena. Czyli, jak Naizen jest w bieżącej btwie i opposed ('there is enemy') - możesz dociągnąć dowolną Personalkę na stole, włącznie z przeciwnikiem (przynajmniej nie przypominam sobei zastrzeżeń targetowania cudzych postaci).

Nota na koniec : 'wyjątek' dociągania, dotyczy wyłącznie Rule of Presence i Rule of Location -  a nie dodatkowych zastrzeżeń / warunków jakie są na akcji... Czyli akcja z 'if you have personality current battlefield, move target personality there' wymaga obecnosci personalki na battlefieldzie _przed_ ruchem.