Autor Wątek: [SoD] Monastery of New Thought (Dragon Clan Stronghold)  (Przeczytany 4537 razy)

Matsushiro

• temptation Personality
Monastery of New Thought
Dragon Clan Stronghold
7PS 4GP 5FH
Limited: Target your Tattooed Personality: Give him a +1F Fire Token.
Battle: Destroy a Fire Token on your performing Personality: Ranged 5 Attack.
"Their methods and actions are as indecipherable as ever, yes, but I believe we have no choice. We must trust in the Togashi to be our eyes and hands throughout the Colonies." - Kitsuki Daisuke

http://i18.photobucket.com/albums/b127/demon_wings21/Gencon%202012/DSCF0744.jpg

To jest MEGA Super PaŁac, Hitomi oj będziesz musiał pozyskać tych MONKÓW  :D
Ekstra, naprawdę chyba najciekawszy pałac jaki widziałem.
Smoki w końcu mają fajny Way monkowy :)
Super , po prostu Super :D
« Ostatnia zmiana: 2012-08-18, 12:01 by Matsushiro »

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: [SoD] Monastery of New Thought (Dragon Stronghold)
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-08-18, 01:35 »
mila odmiana po PoV
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: [SoD] Monastery of New Thought (Dragon Stronghold)
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-08-18, 09:24 »
Rzeczywiście wygląda obiecująco, może w końcu uda się fire monków zrobić.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Odp: [SoD] Monastery of New Thought (Dragon Clan Stronghold)
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-08-19, 14:12 »
Przy Pillars of Virtue to ten Stronghold normalnie jest super genialny.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-08-19, 14:16 »
ch...FFG..., wygląda na to, że ktoś mi musi wyjaśnić genialność tego strongholdu.
No i tych oczywistych przewag nad Pillars of Virtue ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-08-19, 14:20 »
Genialność polega na tym, że ma RA:P To nie jest nie wiadomo co, ale to więcej niż miał PoV, który sam z siebie nie miał akcji a za to gwarantował szybkie sprucie się z kart.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-08-19, 14:34 »
Genialność polega na tym, że ma RA:P To nie jest nie wiadomo co, ale to więcej niż miał PoV, który sam z siebie nie miał akcji a za to gwarantował szybkie sprucie się z kart.

Owszem, teoretycznie racja.
Z tym, że po tym spruciu się z kart przeciwnik miał prawo wyglądać... powiedzmy nie najlepiej.
Jeśli nowa klamka  http://i18.photobucket.com/albums/b127/demon_wings21/Gencon%202012/DSCF0806.jpg?t=1345236384
służy do strzelania do pcheł, to ten stronghold również. A problem umieralności monków często nie pozwala na kolejna akcje.
Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-08-19, 14:39 »
RA5 zabija o wiele wiecej rzeczy niz RA/MA4. A dwa dostep do RA na domku pozwala spokojnie grac na boostach w Fate i Dynasty. Kill to kill.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-08-19, 14:40 »
Ale widzisz, ta klamka strzela deczko słabiej, to raz, musi dojść to dwa. A RA z domku masz zawsze. Jak masz go zawsze to możesz pomyśleć o snipingach, holdingu boostującym RA czy precision. 5 RA to nie jest juz tak wcale mało. Jasne , że berków nei sięgniesz, czy kensaiów z 2 klamkami. Ale ani jedni ani drudzy nie stanowią większości środowiska z którym grasz. Pewnie , że PoV daje możliwość 2 akcji pod rząd. Fajnie , o ile nie trafi na jakąs kontre których jest zatrzęsienie(od negowania bow, czy send homa po negowanie dodatkowej akcji). RA też moze trafić na kontre , ale w zasadzie nic nie tracisz. Karty na ręku masz nadal.

Edit: Kempy mnie ubiegł:P

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-08-19, 14:56 »
RA5 zabija o wiele wiecej rzeczy niz RA/MA4. A dwa dostep do RA na domku pozwala spokojnie grac na boostach w Fate i Dynasty. Kill to kill.

Co fakt, to fakt. Z tym polemizował nie będę.

Ale widzisz, ta klamka strzela deczko słabiej, to raz, musi dojść to dwa.

To był przykład, nie najepszy - racja

Jak masz go zawsze to możesz pomyśleć o snipingach, holdingu boostującym RA czy precision.

Precision już i tak u mnie gości ;)

Ale ani jedni ani drudzy nie stanowią większości środowiska z którym grasz.

Błąd w rozumowaniu  :P

Pewnie , że PoV daje możliwość 2 akcji pod rząd. Fajnie , o ile nie trafi na jakąs kontre których jest zatrzęsienie(od negowania bow, czy send homa po negowanie dodatkowej akcji). RA też moze trafić na kontre , ale w zasadzie nic nie tracisz. Karty na ręku masz nadal.

Negowanie boli zawsze tak samo. Niestety też często kończy się tak samo.
Jeśli jednak zablokują mi na PoV-e akcje to drugi monk (często jest drugi, nawet jeśli mały) ma szansę posprzątać raz jeszcze.
Strzał z RA5 nigdy (no dobra często) nie będzie pierwszym wyborem. Potem zaś może się okazać, że... nie ma kto go wykonać.

Poza tym to są moje widzimisia,
bez testowania, bez kilku partii z tym czy innym deckiem.
Niemniej jednak jeśli wygrywałem na PoV-ie to właśnie dzięki tej reakcji.
Bez niej.... jakoś tego nie widzę. Co nie znaczy, że po kilku grach i przemodelowaniu decku nie zacznie działać.
Na pewno nie nazwałbym jednak tej chałupki genialną w porównaniu z PoV. Inną, owszem, ciekawą, też, ale nie genialną.
Hitomi Monroouke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-08-19, 15:12 »
Jak gram na carpenterze, to ranged 5 z domku jest jedną z najlepszych akcji w decku i myślę, ze tutaj będzie podobnie, moim zdaniem domek dużo lepszy niż PoV, powtarzalny kill to jednak zawsze powtarzalny kill.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-08-19, 15:31 »
Jak gram na carpenterze, to ranged 5 z domku jest jedną z najlepszych akcji w decku i myślę, ze tutaj będzie podobnie, moim zdaniem domek dużo lepszy niż PoV, powtarzalny kill to jednak zawsze powtarzalny kill.

Na pewno akcja na domku to jest dobra rzecz.
Z tym polemizował nie będę. Pytanie czy to jest to czego mnichom było potrzeba.

Niejednokrotnie wjeżdżałem Togashi Sakatą (battle: RA5) i jego akcja wchodziła po pierwszej przygotowującej.
Bez "przygotowania" już tak różowo nie było. Gdybym musiał najpierw przygotować, a potem zagrać to... już by Sakaty nie było.
Tu na nowej chałupce jest lepiej, bo odpali to każdy, każdy monk jest tak samo groźny, ale powtarzam czy tego monki potrzebowali ?
Tu już przekonany nie jestem. Na pewno chciałbym się bardzo mylić i przyznać Wam rację.
Hitomi Monroouke

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-08-19, 15:37 »
umieralnosc monkow jest dokladnie taka sama jak wiekszosci postaci. nie kazdy ma parametry zerka.
4F za 7gc to jak najbardziej normalny przelicznik.

dla mnie ten domek jest bardzo dobry. daje paliwo do strzalu (zreszta nie on jeden), jak juz bylo wspomnane przy powtarzalnym strzale ze stolu spokojnie mozna wlozyc chocby sniping/precision czy tez archery range. RA 10-12 rozwiazuje znaczaca wiekszosc problemow.

PoV przywiazywal do kihosow, tutaj otwieraja sie szersze mozliwosci. wydaje mi sie ze monkowie nagle nie awansowali do poziomu gamebreakera ale juz nie sa na poziomie szamba

ps."przygotowanie" RA jest reakcyjne. a zastrzelic to mozna nawet shadow dragona ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-08-19, 15:51 »
umieralnosc monkow jest dokladnie taka sama jak wiekszosci postaci. nie kazdy ma parametry zerka.
4F za 7gc to jak najbardziej normalny przelicznik.

bez sprzeciwu

dla mnie ten domek jest bardzo dobry. daje paliwo do strzalu (zreszta nie on jeden), jak juz bylo wspomnane przy powtarzalnym strzale ze stolu spokojnie mozna wlozyc chocby sniping/precision czy tez archery range. RA 10-12 rozwiazuje znaczaca wiekszosc problemow.

Dobry na pewno, czy bardzo dobry?.. zobaczymy, ale nie genialny.
A tylko z tym określeniem polemizuję.

PoV przywiazywal do kihosow, tutaj otwieraja sie szersze mozliwosci. wydaje mi sie ze monkowie nagle nie awansowali do poziomu gamebreakera ale juz nie sa na poziomie szamba

Grałem na strzelaniu, będę grał na strzelaniu. Czy daje więc szersze możliwości ?
Po prostu będzie łatwiej, ale czy lepiej ? nie jestem pewien. Niemniej jednak akcja na domku to zawsze plus.

Wydaje mi sie ze monkowie nagle nie awansowali do poziomu gamebreakera ale juz nie sa na poziomie szamba

Czyli jednak daleko mu do genialności? czy nadal czegoś nie rozumiem?

ps."przygotowanie" RA jest reakcyjne. a zastrzelic to mozna nawet shadow dragona ;)

Pisząc o przygotowaniu myślałem o zdjęciu followera, klamki, spellu czy innego tam attachmentu.
Ewentualnie obniżeniu siły, po tym delikwent jest gotów do odstrzału. Dobrze to działa w jednej akcji.
W dwóch nie będzie tak tak efektowne (przeciwnik nadal ma prezencję), trzeba będzie grać inaczej.
Pytanie czy będzie skuteczniej, mam wątpliwości stąd moje obiekcje.

ps: Nie mówiąc już o tym, że wkurza mnie droga monków smoczych.
Kurna nie mogli wymyślić czegoś ciekawszego niż plucie na wszystkich i wszystko?

Hitomi Monroouke

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-08-19, 16:00 »
sam domek-b.dobry.
teraz jeszcze trzeba do tego dobudowac dynastie i fate. poziomu gamebreaker w tej edycji nie osiagnol narazie zaden deck.

w lwim decku na RA nie babram sie w zadne obnizanie F/kasowanie klamek. po prostu strzal musi byc odpowiednio mocny. problem klamki rozwiazuje sie "na przy okazji" ;)

bardziej problematyczni beda followerzy ale to problem raczej systemowy w grach z 1 domkiem craba i kartami tylu nakanu/greatfull.

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-08-19, 16:38 »
IMHO domek bardzo fajny, juz sam dawanie tokenow jest bardzo mile, bo i zwieksza force'a i jest tez kilka kart, ktore z tego korzystaja - dla mnie ta chatka rozwiazuje wiekszosc problemow... pozostaje tylko dyshonor, a patrzac na Engulfing Flames, to ten domek wyglada juz bardzo milo... tym bardziej, ze nawet bowniety koles to odpala, wiec mozna spokojnie zagrac nerve strike'a czy volcano tattoo i dalej mamy chlopka, ktory jest potencjalnie grozny

Ja ciesze, jak cholere, bo na taki domek czekalem juz od CE

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-08-19, 17:59 »
Cóż, z takim domkiem średni GC monków w militarkach mocno spadnie... do tego nowy smoczy artysta robiący za Inexorabla i nic się nie uchowa :P
Zgadzam się z Tarą co do jednego. Na obecną chwilę monki smocze mogą oddać zylion RA, wzmocnionych o wszystkie snipingi, precisiony, archery range i inne flesh cuttery, stąd RA na domku niespecjalnie wpływa na winrate tego decka. No chyba, że gramy z innym monkiem, Żurem albo Lwem, który nas kiwa na potęgę, a my mimo to możemy strzelać. A negacji zniszczenia zamiast np. trzech RA nie wsadzimy do fate'a. Lepszy już jest jego Ltd, który nie tyle daje paliwo do strzałów, co Force i spełnienie warunku posiadania fire tokena, którego domaga się albo przynajmniej lubi masa monkowych akcji.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 18:03 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-08-20, 14:20 »
super, podoba mi się,
battle akcja zawsze w cenie (pora iść szukać archery rangów, snipingów, no hidding place'ów i podobnych)

poza tym problem braku "fire tokenów" wymaganych przez akcje staje się jakoś bardziej drugorzędny.

dobra rzecz :)
"Czasem drobny gest znaczy więcej, niż najbardziej heroiczny wyczyn..."

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-08-20, 14:59 »
poza tym problem braku "fire tokenów" wymaganych przez akcje staje się jakoś bardziej drugorzędny.

Ten już chyba i tak zostałby rozwiązany przez pojawienie się nowego monka i Dragon Tattoo exp.
Niemniej jednak muszę się zgodzić, że +1F Fire token co turę tez ma swoją wymowę ;)
Hitomi Monroouke