Autor Wątek: Reverse Fate  (Przeczytany 2196 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Reverse Fate
« dnia: 2013-11-04, 10:50 »
Reverse Fate (L5R.com)
Spell - UNCOMMON

Gold Cost: 0

Void Interrupt, : Give the first card discarded by the action +1FV or -1FV. (This does not affect cards focused in a duel).

Focus Value: 4

"That which was shall not be, and that which would not have been, is. The tapestry of the Void allows all things to be rewritten." - Isawa Kimi

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Reverse Fate
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-11-04, 10:53 »
Oj, w niektórych deckach będzie grane. A potencjał stiktaczenia się za 9 jedną kartą ... (Akodo A++ oraz 3x ten spell oraz jakaś czwóreczka)...

Co mnie dziwi to to, że nie ma konsekwencji w elementalnych keywordach. Na niektórych kartach Air/Fire/Earth/Water/Void jest i jako keyword, i jako desygnator (np. tutaj). Na innych - tylko jako desygnator. Jak to ma się do DesignShouldBe ?

SHOUTBOX

Tensai
Na oraclu Reverse Fate się pojawiło. Czar mieszkający w FV kart wyrzucanych do akcji.

Matsushiro
Po głębszym zastanowieniu, uważam, że to dobry karton i może być przydatny.

Chord
Jeśli masz shugenje, co discardują karty. Na razie wiele tego nie widzę (chyba, że improwizowana broń +7)

Walec
albo wiekszy gain honoru u spidera

Tensai
Strzal za 5 też jest. Albo zmniejszenie taktyki, działa też chyba na gamble i horde

Chord
Tylko mało shugenjowe te akcje, ale kto wie, może w IE będzie się opłacało mieszać postaci.

Tensai
No przecież teraz keywordy dają tylko bonusy, a nie są wymagane. ;] Ale jak się uda zrobić shug + samurai wreszcie dobrze, to będzie ok. Strzał za focus jest na czarze, więc shugenjowe, no i pewnie będzie więcej akcji wyrzucajacych karty.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-11-04, 10:55 »
brakuje tylko żeby dało się to odpalać dowolną liczbę razy i żeby w koszcie nie było "bow" :)
a tak to ciężko powiedzieć, ale chyba szkoda by mi było slota na to (chociaż to już przecież nie EE :) )
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-11-04, 11:01 »
Oj, w niektórych deckach będzie grane. A potencjał stiktaczenia się za 9 jedną kartą ... (Akodo A++ oraz 3x ten spell oraz jakaś czwóreczka)...

Co mnie dziwi to to, że nie ma konsekwencji w elementalnych keywordach. Na niektórych kartach Air/Fire/Earth/Water/Void jest i jako keyword, i jako desygnator (np. tutaj). Na innych - tylko jako desygnator. Jak to ma się do DesignShouldBe ?

To może mieć więcej sensu.
W CE o ile mnie pamięć nie myli było tak, że jak np. postać miała akcję "ninja battle" to sama też dostawała keyworda ninja. W EE przyznaję się bez bicia nie wiem jak jest :D bo nigdy mi to do szczęścia potrzebne nie było.

Teraz chyba chodzi o to, żeby faktycznie było jasne. Karta sama z siebie Void nie jest (czyli np. nie da bonusów za "posiadane karty żywiołów") ale jej akcja już void jest (i będzie można reagować na "void akcję").

Wiem, że teoria lekko naciągana ale ja tu potencjalnie konfliktu nie widzę.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-11-04, 11:31 »
Szczerze mówiąc blisko mi do wersji podanej przez Koziu.

A  co do samej karty, to może być naprawdę niezłą opcją.
Mam też coraz większe wrażenie, że budowanie armii nie będzie opierało się na build'ach/way'ach, a na użyteczności postaci.
Coś jak powrót do czasów pierwotnych tej karcianki. Tak mi wychodzi, że chyba czas przestać myśleć way'ami.
Taktycy z wróżką mogą być skuteczniejsi niż na samych "kafarach". To samo tyczy się inszych klanów.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-11-04, 11:33 »
Ale ta karta ma void tylko przy akcji. Keyword jest tylko przy spellach  co mają tylko traity.
A oracle miesza i dodaje jeszcze keyword z akcji na czar.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-11-04, 11:43 »
Czar ma ogromny potencjał, bo fv na kartach już teraz pokazanych ma różnorodne zastosowanie. Najbardziej ustawia to chyba Fires of Turmoil, zawsze będzie powodować zamierzony efekt. A można jeszcze dopalić followera, stworzyć broń, strzelić rangem, lub zyskać honor.

Mega.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-11-04, 11:51 »
Ale ta karta ma void tylko przy akcji. Keyword jest tylko przy spellach  co mają tylko traity.

Sorry, spisywałem z trybu tekstowego, bo mi obrazki ładują się 100 lat...

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-11-04, 11:57 »

ale, ale, to oczywiście może być błąd, ale też może to oznaczać, że wracamy do czasów gdy karton z akcją np. void, będzie też dostawał keyword void.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-11-04, 12:02 »
w niektorych deckach widze go bardziej niz w innych -> wrozki w lwie kosztuja min 5 i maja jakis zabawowy parametr F, mieszanie ich z tiktakiem po to zeby efektywniej zrzucac karty....jak dla mnie wygodniej jest doplacic 1-2gc i miec po prostu postac z wiekszym F i nie zasmiecac sobie fate decka.

ale juz np dla susumu z honorem za zrzut karty jest bardziej sensowne (bo zwykle to 1-2 oczka sa kluczowe), wrozki maja jakies strzelanie za FV a wiekszy RA zwykle cieszy bardziej.

nie robi WOW! ale kolejny z serii do pokombinowania. dla mnie kategoria "pozyjemy, zobaczymy"
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-11-04, 12:04 »

ale, ale, to oczywiście może być błąd, ale też może to oznaczać, że wracamy do czasów gdy karton z akcją np. void, będzie też dostawał keyword void.
Jakoś kłóci się to z ideą uproszczenia zasad.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-11-04, 12:10 »
prawde powiedziawszy mnie to rybczy czy elemental jest wyluszczony pod obrazkiem czy w tekscie.
zacznie miec to znaczenie przy akcjach typu- "znajdz void spella" albo za "kazdego elemental spella" albo przy chlopkach typu mahatsu exp.

implikacje danych zapisow kart bedzie mozna ocenic dopiero po lekturze RB
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-11-04, 12:41 »
Akurat w trakcie EC dowiedziałem się o takim rulingu:

http://alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=104570&p=1374038&hilit=typhoon+surge#p1374038

Czyli na jeśli na spellach dual bugged zdolność na elemental keyword to liczy się jakby spell miał tego keyworda. Znaczy się że w IvE ponownie zmienia się ta zasada.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-11-04, 15:29 »
Czar ma ogromny potencjał, bo fv na kartach już teraz pokazanych ma różnorodne zastosowanie. Najbardziej ustawia to chyba Fires of Turmoil, zawsze będzie powodować zamierzony efekt.
Mega.
Akurat nie. Interrupty mają wchodzić przed rezolucją akcji (i ma to być jedyne miejsce, kiedy można reagować), więc odpalasz spella zanim zrzucisz kartę.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.