Autor Wątek: Komentarze o i po preview (Kolat Edition PDF)  (Przeczytany 44148 razy)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
Odp: Komentarze o i po preview (Żuraw vol. 1)
« Odpowiedź #40 dnia: 2013-12-06, 20:38 »
Znalazłem!
Cytat: Bryan Reese
My name is Bryan Reese, I am the Lead Designer for the L5R CCG, and I am drinking some good old Absinthe. Helps get the Design juices flowing.
Źródło
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 2013-12-06, 21:50 »
Najnudniejsi są właśnie Asako. Rodzina tak monotonna, że flaki z olejem są szczytem szyku... Isawa może wszyscy wyskakują spod jednej sztancy "jezdem pro szugasem", ale ich przepychanki o powerek i odchyłki od archetypu (ten lubi shadsy, a tamten to dobrze walczy mieczem, etc etc etc) są znacznie mniej nudne.

Oczywiście ja jestem fanem Shiba "Make it anew, but with enough room for six" Tsukune i jej duchowych spadkobierców. Nie będzie Isawa pluł nam w twarz :P

Niemniej zgadzam się z Tensajem. Domek jest strasznie ubogi jeżeli chodzi o reprezentowanie klanu. Feniks to nie tylko spelologia, są równie skomplikowani jak Smoki jeżeli chodzi o strukturę wewnętrzną...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #42 dnia: 2013-12-07, 04:27 »
Oczywiście ja jestem fanem Shiba "Make it anew, but with enough room for six" Tsukune i jej duchowych spadkobierców. Nie będzie Isawa pluł nam w twarz :P

Niemniej zgadzam się z Tensajem. Domek jest strasznie ubogi jeżeli chodzi o reprezentowanie klanu. Feniks to nie tylko spelologia, są równie skomplikowani jak Smoki jeżeli chodzi o strukturę wewnętrzną...

Mogliby akurat odejść trochę od dawania kolejnego domku do spelli. Ja bym chętnie zobaczył militarne fenole na Shiba samurajach dla odmiany. Może z jakimś twistem niewielkim (elemental keywordy na samurajach, dające dostęp do nietypowych akcji np.).
Time is precious. Waste it wisely.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #43 dnia: 2013-12-07, 11:29 »

Mogliby akurat odejść trochę od dawania kolejnego domku do spelli. Ja bym chętnie zobaczył militarne fenole na Shiba samurajach dla odmiany. Może z jakimś twistem niewielkim (elemental keywordy na samurajach, dające dostęp do nietypowych akcji np.).

Poczekaj, poczekaj, czym ty grasz? Phoenixem? czy jednak "Pajonkiem"? Niech się Fenol wypowiada czy by chciał grać.
Mam niejakie wątpliwości czy grający płonącymi kurczakami marzą o bitwach dowodząc samurajami Shiba. Ale może się mylę.

. . . . . . . . .

Nie wiem jak Phoenixom, ale mnie domek się podoba. 
Pokazuje też, że w klanie bez shugasa ani rusz (to gdyby ktoś zapomniał).
Klimat ma, nie wiem tylko jak z użytecznością, ale to wyjdzie w praniu. Pytanie też co do niego dodadzą senseie?
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2013-12-07, 11:32 »
Jak to co? Sensei fenola będzie miał trait "Your Stronghold's ability may target Phoenix Clan Yojimbo Samurai as if they were Shugenja" :)

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2013-12-07, 11:43 »
Liczę na senseia z redirectem akcji z Shugenji na Yojimbo, żeby nie na samych czarodziejach grać.
Ciekawe jak z honorem będzie. W tym tekście przy okazji pokazania twierdzy zapowiedzieli, że będzie dało się grać honorowo, choć jak na razie żadnej karty do tego nie pokazali.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 2013-12-07, 11:47 »
Jak to nie ? Isawa Amihiko.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #47 dnia: 2013-12-07, 11:48 »
A po cholerę samuraiowi kihos albo spell? Jak sensei, to z dodatkową akcją, a nie zmianą tego, co na domku jest.
Co do honoru, pojawi się pewnie jakiś Ero i Erfo wróżkowy sensei dla honoru. Ale nie w Base secie, tylko w dodatku którymś.
Isawa Amihiko jest przypadkiem i go jeszcze nie uznali :D
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #48 dnia: 2013-12-07, 11:56 »
Tensai, bo Ty nie rozumiesz tego komba. Najpierw sobie kiwasz shugasa pod domek i bierzesz na rękę banisha. Później z banisha kiwasz kolejnego shugasa i bierzesz uwaga uwaga! -3f :D
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2013-12-08, 23:56 »
No to można ringówkę składać na smoku. Zaczynasz z RoWater w stole i hajda :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2013-12-09, 00:03 »
i modlisz sie o RoV w pierwszych kilku kartach?
bo to jedyny krazek (narazie) ktory musi byc wystawiony szybko.

sadze ze nad swiatelkiem byc moze bedzie mozna sie pochylic jak sie pojawia wszystkie karty.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #51 dnia: 2013-12-09, 00:03 »
i modlisz sie o RoV w pierwszych kilku kartach?
bo to jedyny krazek (narazie) ktory musi byc wystawiony szybko.

sadze ze nad swiatelkiem byc moze bedzie mozna sie pochylic jak sie pojawia wszystkie karty.
Wyszukujesz go z wisdoma :P
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2013-12-09, 10:17 »
Bang!
Spidery mają, swego rodzaju, najnudniejsze pre jak dotąd. Z 10 pokazanych (liczę SH jako dwie) kart tylko jedna nie jest oparta na Fear... Masakra jakaś.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2013-12-09, 10:35 »
Bach się strać.
Susumu i ciekawsze akcje pokażą pewnie w drugim preview, albo to co widzieliśmy do tej pory było takim żartem.
Spidery mają świetny przelicznik siły, 2 za 3, 3 za 5 i 4 za 7, wszystko z akcjami i bez straty honoru na wejściu.
Z Daigotsu Roburo przegięli, nieunikalny 4/3 z fearem 4 (kiedy standardem wszędzie są akcje o sile 2-3), do którego nie musi się nawet kiwać. Jedna z lepszych postaci pokazanych do tej pory w base secie. Drugą rewelacyjną kartą jest follower 2 za 2 z fearem 3, również bez bowowania. Jednorazową stratę 2 oczek honoru w większości przypadków da się przełknąć, a wizja 6F unitu z fear 7 za 9 golda jest niczym spełnienie koszmaru z dzieciństwa. Złok i mro.
Domek jest mało wyrafinowany, za to skuteczny. Z synergią kart fate'a i postaciami będzie morderczy.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2013-12-09, 10:45 »
O ile nie wystawią szybkiego Kanapki to połowa tych Fearów będzie się marnować ^^ Wystraszą mi followerów - ojej.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #55 dnia: 2013-12-09, 10:55 »
Bo wszyscy będą grać na followerach. Zresztą bołowanie followerów to zawsze strata forcea dla wrażej armii więc nie widzę problemu. Jedyne co może martwić to jacyś kensaje

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #56 dnia: 2013-12-09, 11:14 »
Kwintesencja IvE. Gosc, ktory w CE ogladal kolegow w klaserze, teraz staje sie wymiataczem. LOL.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 2013-12-09, 11:17 »
przelicznik F/gc b.dobry. do tego maja akcje, w zdecydowanej wiekszosci bez bowa.

b.dobra twierdza- 8SP, z 2 akcjami tireless.

czy mocne- imo tak, czy skuteczne-> w tej narazie bow wydaje sie b.mocny; pytanie ile malych followerow bedzie w systemie. ale nawet jezeli bedzie ich duzo to koniec koncow beda walne bitwy z liczeniem F.
w kazdym razie synergia jest wrecz łopatologiczna. masz fear, masz wiecej fear, masz reakcje odpalana za fear.

edit
@Kempy ale przynajmniej DT jest konsekwentny. i widac ze tna rowno z gleba.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #58 dnia: 2013-12-09, 11:23 »
Podwojny Cycle tylko na jednej stronie domku kuca? Co za bzdura... Nie mozna sobie pozwolic na frywolnosc przy budowie zlota, bo bedziesz przez przypadej zaczynal i sie zatniesz
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2013-12-09, 11:26 »
Można można, jak się jest pierwszym to znacznie mniej (czytaj wcale) przeszkadza wzięcie tylko jednego holdingu w pierwszej. To nie EE czy CE - tu się złoto kupuje pierwsze cztery tury ^^ A postaci przy okazji, jak przyjdą.