Autor Wątek: Komentarze o i po preview (Kolat Edition PDF)  (Przeczytany 44180 razy)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Komentarze o i po preview (Skorp vol. 1)
« Odpowiedź #160 dnia: 2013-12-18, 16:46 »
Hitomi, przed pre nie dalo sie wogole zlozyc dyshonoru (gowniana baza kart)
po-masz juz naprawde brzydkie zabawki: na wysokohonorowe postacie masz np saye, jak na poczatek edycji jest mnostwo bezkondycyjnego dyshonoru, akcje -2, podbijarki strat.
podstawa decku jest,  reszta to juz metodologia obrony.

takiego zestawu narazie nie dostal nikt.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #161 dnia: 2013-12-18, 16:50 »
W SE scorp byl dobry do momentu erraty Adeiko, potem nic nie robil.
Wiem bo gralem wtedy DUZO wiecej niz w EE i bardzo duzo gier z Kluskiem - z jego dyshonorem. Moze dla innych klanow byl to problem, ale Liony wciagaly DVD nosem.
Zreszta pamietam gre Walca z Ravenem, gdzie Walec rozwalil Ravena chyba w 10-15 minut mimo ze Raven stalowal, a byla to gra za czasow swietnosci DVD.
Widac bylo ze jak sie nie pier.... z dyshonorem to jedziesz w niego jak w maslo.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #162 dnia: 2013-12-18, 16:57 »
Widac bylo ze jak sie nie pier.... z dyshonorem to jedziesz w niego jak w maslo.

I tak to na razie wygląda. Święte słowa "Chewy" powiedizałby Han Solo i zadeklarował atak w Scorpiona.  ;D

Hitomi, przed pre nie dalo sie wogole zlozyc dyshonoru (gowniana baza kart)
po-masz juz naprawde brzydkie zabawki: na wysokohonorowe postacie masz np saye, jak na poczatek edycji jest mnostwo bezkondycyjnego dyshonoru, akcje -2, podbijarki strat. Podstawa decku jest,  reszta to juz metodologia obrony.

Co nie znaczy, że zabiją zdyshonorują wszystkich. A tak to wygląda jak się czyta to forum ;)

takiego zestawu narazie nie dostal nikt.

Z tym, że jesteśmy na 1/3 wyścigu. A oznacza, że do mety jeszcze daleko.
Moim zdaniem warto zostać na tym "Tytanic'u" a ja tu widzę niezłą panikę (niektórzy już skaczą)  :P
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #163 dnia: 2013-12-18, 17:45 »
Klepek optymistycznie zajeżdża Skorpiony (w 4 tej turze). Hitomi widzi potencjał podobny jak w innych klanach...  Klepek twardo opisuje, jak dobrze mu się grało z dyshonorem ... w SE czy CE. Yasukich już jakby tak ciepło nie wspominał...

1) Saya jest po prostu OP, a przedrukowanie jej w wersji o 2 taniej tylko to OP wzmacnia. Naprawdę można było dać/przedrukować Skorpowi lepsze (tzn. grywalne, ale nie tak zjebane) postacie niż ta. Albo chociaż dać jej koszt "kiwnij się" (see 2).
2) Ivory lubi płacić kiwnięciem postaci za akcje. Co jeszcze bardziej wzmacnia Sayę.
3) Opiewane przez was biedowe czasy dyshonoru dotyczą czasów, kiedy można było się pociąć albo relatywnie łatwo zrehonorować, a straty honoru szły głównie z ręki. Teraz samych holdingów zabierających honor jest 6-7 sztuk. Tempo gry zmalało, ale straty jakoś nie - to co zniknęło jako "lose base PH" wróciło jako dopałki do strat. Do tego dochodzi większy nacisk na siłę armii  która ma uzbierać na prowkę - z czym skorpion naprawdę już teraz dobrze sobie radzi.

Złóżcie sobie parę decków i potestujcie, to zobaczycie...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 2013-12-18, 18:03 »
W SE scorp byl dobry do momentu erraty Adeiko, potem nic nie robil.
Wiem bo gralem wtedy DUZO wiecej niz w EE i bardzo duzo gier z Kluskiem - z jego dyshonorem. Moze dla innych klanow byl to problem, ale Liony wciagaly DVD nosem.
Zreszta pamietam gre Walca z Ravenem, gdzie Walec rozwalil Ravena chyba w 10-15 minut mimo ze Raven stalowal, a byla to gra za czasow swietnosci DVD.

akurat wtedy lew mial dobrze ze scorpem. mobilnosc + honor + spokojne granie battle: pass najczesciej ustawialo gre.
btw, opisujesz gre z koteia ktorego wygral Raven? :>
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #165 dnia: 2013-12-18, 18:27 »
Exactly. I odpimpajcie sie od Ravena, to nie jest wątek o nim.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #166 dnia: 2013-12-18, 19:48 »
Zmieniajac temat nie wydaje Wam sie, ze w Ivory nie bedzie wcale tak duzego spadku power lvl?
Owszem w porownaniu do EE roznica jest znaczna, ale EE bylo zblizone pod wzgledem power levelu do lotusa.
W porownaniu do SE/CE to wydaje sie bedzie podobny lvl i juz powoli zarysowuje sie ze beda ogromne roznice w power level kart, bo jak porownac np -3 do force, z bowem typa i strata 2 honoru;)
Jeszcze przed preview Ivory kazdy myslal ze favor bedzie op, teraz to prostu dobra akcja;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #167 dnia: 2013-12-18, 20:32 »
1) Saya jest po prostu OP, a przedrukowanie jej w wersji o 2 taniej tylko to OP wzmacnia. Naprawdę można było dać/przedrukować Skorpowi lepsze (tzn. grywalne, ale nie tak zjebane) postacie niż ta. Albo chociaż dać jej koszt "kiwnij się" (see 2).
Jakby zabierała maks 2, to też byłoby trochę lepiej, natomiast nie rozumiem o co wam chodzi z tymi kosztami? Przecież ona nie jest tańsza o 2g, kosztuje dokładnie tyle samo jak zawsze, tyle, że teraz aby "kupić postać z honorem" nie trzeba dopłacać 2g jak kiedyś. Kiedyś wszystkie postaci były 2 tańsze niż ich napisany tekst, także kosztuje ona dokładnie tyle samo co zawsze.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #168 dnia: 2013-12-18, 21:21 »
Jakby zabierała maks 2, to też byłoby trochę lepiej, natomiast nie rozumiem o co wam chodzi z tymi kosztami? Przecież ona nie jest tańsza o 2g, kosztuje dokładnie tyle samo jak zawsze, tyle, że teraz aby "kupić postać z honorem" nie trzeba dopłacać 2g jak kiedyś. Kiedyś wszystkie postaci były 2 tańsze niż ich napisany tekst, także kosztuje ona dokładnie tyle samo co zawsze.

Dokładnie, widział ktoś Scorpa co ją wystawił kiedykolwiek za 7koku?

Złóżcie sobie parę decków i potestujcie, to zobaczycie...

Zrobione, a raczej złożone. Jak na razie jeżdżę po tym bez zmian.
A nie przepraszam kończyłem czwartą prowincję (Scorpa oczywiście) na -11 honoru.
Wcześniej takie akcje nie miały miejsca. Nie zdążył, a teraz owszem.

Z tym, że jak już zaczął się masowo kłaść do zjeżdżania mojego honoru to nie stało go do bitew.
Albo jak kto woli stało, ale zdecydowanie za mało by mógł coś ciekawego wskórać.

Oczywiście to o niczym nie świadczy, bo; decki składane na szybko, przemyślane ale nietestowane.
Niemniej jednak nadal nie widzę powodów do ogólnej paniki i wykrzykiwania OP!, OP! o nietestowany OP!  :D

Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #169 dnia: 2013-12-19, 01:37 »
Hitomi : Będziesz razem z Klepkiem w duecie recytował.

Gold Cost Sayi : Widziałem jak wystawiano Doji Dainagon za 3G, i w życiu nie widziałem wystawnia za pełen koszt Matsu Ryoichi (która w dodatku ma 8HR i 2PH) czy Matsu Agoro. Cała trójka przeszła w niezmienionym koszcie. Saya za 7G na pewno by dalej była grana, a te 2GC skompensowałoby jej OP. Bo ona w środowisku Ivory jest OP (see above).

Pojawiły się rzeczy z A Matter of Honor. W sumie 145 reprintów już mamy, do tego 27 nowych fixedów. Not bad.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #170 dnia: 2013-12-19, 02:34 »
Gold Cost Sayi : Widziałem jak wystawiano Doji Dainagon za 3G, i w życiu nie widziałem wystawnia za pełen koszt Matsu Ryoichi (która w dodatku ma 8HR i 2PH) czy Matsu Agoro. Cała trójka przeszła w niezmienionym koszcie. Saya za 7G na pewno by dalej była grana, a te 2GC skompensowałoby jej OP. Bo ona w środowisku Ivory jest OP (see above).
Ok, czyli chciałbyś, aby była 2 droższa niż zwykle ;) (ja w sumie też)
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: 2013-12-19, 08:57 »
My tu pitu pitu a i tak przez pierwsze 2 miesiące wygrywać będzie lew ;)
Shoju na prezydenta! :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #172 dnia: 2013-12-19, 09:46 »

Na razie mam innych faworytów, ale Lew na pewno na końcu stawki nie jest.

Hitomi : Będziesz razem z Klepkiem w duecie recytował.

Sejmi, ja wiem, że będę się z Sayą męczył całą edycję, ale wybacz chyba mamy inną definicję OP kart.
Choć jak już napisałem o jej sile nie musisz mnie przekonywać. OP bym jej jednak nie nazwał (na tą chwilę).

Hitomi Monroouke

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 2013-12-19, 10:21 »
ufff
dobrze ze kotei w Szczecinie jest w 3 miesiacu sezonu  ;)

Lew ma sie calkiem niezle, ale nie jest to wejscie na ostrej pi#$%^ jak w CE.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #174 dnia: 2013-12-19, 10:25 »
Ta do tego czasu ktos napewno wymysli deck na "liony z internetu";)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
Odp: Komentarze o i po preview (Kraby vol. 1)
« Odpowiedź #175 dnia: 2013-12-20, 05:32 »
Rozsądne to znaczy jakie? Nawet spokojne Knife in the Darkness jest za mocne jak na Ivory, bo ma klauzulę o nienegowalności. Never safe? Shadow Games? Touch of the Night? Te wszystkie rzeczy w Ivory mają potencjał na rozwalanie systemu. A rzeczy takie jak The Art of Ninjitsu pewnie nie uznasz za "rozsądne". Do tego właściwie wszystkie akcje pod ninja wymagają ninja (lub innego keywordu) aby w ogóle zadziałać,  a to się kłóci z filozofią Ivory. Obecnie akcje pod keyword to "jak to zrobisz i jesteś KEYWORD - masz bonus". Akcji "musisz mieć KEYWORD" właściwie nie ma. Co oznacza, że "rozsądne akcje do ninja" będą i dla innych, a ninjowanie z nich będzie głównie dla flaffu... z tych 2 kart które do decku wstawisz.

Sorry, że wrócę do tematu ale dawno mnie nie było :) Przez "rozsądne" akcje dla ninja miałem na myśli akcje klimatyczne, dużo movementu (myślałeś, że jestem na tej prowincji = źle myślałeś), dziwnych szutczek w stylu "wtasujmy się do decku" etc. etc.
Tak naprawdę to w nich podobał mi się bardziej motyw, że robili akcje, których nie widziałeś w innych archetypach. Był to pewien powiew świerzości i odmiana od "standardowego tupania". Fajne też to było, bo nijak się miało do dawnych ninja (podglądanie ręki, podglądanie prowincji, duele, ATF etc.) a nie było aż tak zgięte jak lotusowe skorpowe ninja z wystawianiem wszystkiego ze znikontu i morderczymi duelami.

Żeby nie było, zgadzam się, że domek pająkowy pod ninja był zbyt mocny (jak by dali domek 6/4/0 + nie tracisz honoru za ninja/fate to by w zupełności wystarczyło) ale akurat pajęcze ninja trzymały klimat (rozpadanie się na 2 mniejsze postacie w reakcji, skakanie po lokacjach, tasowanie talii etc.) niespodziewajkowy i to było fajne. Nie zgodzę się natomiast, że akcje w stylu KitD były by w IvE zbyt mocne. Zwróć uwagę, że ta akcja odsyła tak przeciwnika jak i Ciebie, więc jest "fair" i pasuje do klimatu ninja w stylu "wygrywamy, bo mamy więcej przemieszczania i mieszania" a nie "mam od groma F czy czegoś i mi nie podskoczysz". Pomysł był ogólnie dobry ale zwalona została otoczka (to, że do tej talii pasowały rzeczy do "standardowych" wjazdówek), oraz to, że postacie miały zbyt dobre staty (4F w standardzie?), co tylko promowało tego typu styl gry.

Mi się tęskni do oldskulowych ninja, gdzie większość postaci była 1/3 blank i trzeba było ostro pokombinować żeby cokolwiek zrobić (poison dartgun, night medallion, garrote etc.).
Time is precious. Waste it wisely.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 2013-12-20, 13:21 »
Wersalka!
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #177 dnia: 2013-12-20, 13:46 »
Dokładnie :D
Twoja stara, to Fosuta!

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Komentarze o i po preview (Miętus vol. 1)
« Odpowiedź #178 dnia: 2013-12-20, 18:42 »
Horda navali. Ale to wszyscy Yoritomo, u Tsuruchi może będzie z tym słabiej :) Expert archersi - fajnie, wersalka - teraz może być całkiem mocną kartą, zwłaszcza na początku.

Jakoś strasznie dużo rarów w postaciach. W CE i SE były po 2 unique i po 1 non-unique... A tu miętus ma już 2, a fenol aż 3 nieuniki. A to na razie same reprintów, a do tego ma dojść jeszcze (minimum) jedna 'ekskluzywna IE' postać.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Komentarze o i po preview (Miętus vol. 1)
« Odpowiedź #179 dnia: 2013-12-21, 22:44 »
A.Dairuko ma numerek 97, A.Kenaro 98. Potem jest wolne 99, I.Shika 100 i I.Yoshimoko na 101. Na liście na L5R.com jest Akodo Kaiken. I albo ktoś się rąbnąl z nazwą i Akodo Kaiken tak się nie nazywa, albo Akodo Kaiken nie jest Lwem, albo ktoś numerek A.Kenaro dał jak ten się jeszcze nazywał Ijiasu. A gdybam o tym, bo na slocie 99 zmieściła by się też Ikoma Ichimoko :)
Jeszcze dwóch Kitsu się w Lwie zmieści. I to raczej będzie dwóch Kitsu, więcej Ikoma Y-Z albo Matsu A nie przewiduję :)