Autor Wątek: silient movements  (Przeczytany 2571 razy)

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
silient movements
« dnia: 2007-10-24, 08:49 »
Mam takie pytanie, albowiem ta karta jest dla mnie napisana dość na "około"

Sytuacja na stole jest następująca:

1.)jadę pojedynczym ninją na prowincję, opponent broni przede mną, rozpatruje pierw bitwę na innej prowincji, czy mogę movnąć się z silient movements na tą niebronioną prowincję i dać minusy personalce na batelfildzie gdzie pierwotnie był mój ninja??

albo

2.)deklaruje atak nie wysyłam piechoty ani kawalerii, przeciwnik nie broni, zagrywam silient movements, movuje mojego ninję na current battlefield i daję minusy postaci opponenta w homie??

Text      Ninja Battle: Target one of your unbowed Ninja Personalities: If he has no non-Ninja Followers, you may move him to another location. You may then give a target Personality at your Ninja's location -3F/-1C, even if not at the current battlefield.

bedę wdzięczny za wyjaśnienie

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
silient movements
« Odpowiedź #1 dnia: 2007-10-24, 10:51 »
W Card Clarifications (daja w kazdym starterze) czytamy:

Silent Movements: The movement and penalties are separate optionale effects, so it is poossible to choose not to move the Ninja and then give the penalties to someone at his or her (original) battlefield.

Wiec co do pytan:

1. Nie mozesz, bo musisz sie przeniesc do another location czyli w bitwie, w ktorej nie masz jednostek tego nie rzucisz.

2. Patrz clarification. Poza tym, nie mozesz silent movements dawac komus penalty w domu.

Jak wiec widzisz, silent movements nie mozesz sie dosylac, jedynie odsylac.
Przynajmniej ja bym to tak czytal, bo another location zapewne odnosi sie do danej bitwy.
Time is precious. Waste it wisely.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
silient movements
« Odpowiedź #2 dnia: 2007-10-24, 11:06 »
eee, czytalem instrukcje i cos mieszacie:)

to jest battle, więc poprostu żeby to zagrać musisz mieć postaci w bitwie...
skoro rozpatrujesz bitwę na pustym battlefildzie, nie masz postaci nie możesz zagrać! Ale chyba(?) można zrobić na odwrót, najpierw rozpatrujesz bitwę gdzie masz ninjasa i przenosisz go na inną prowincje wtedy.

chyba of course, niech się jakiś guru wypowie;
Shoju na prezydenta! :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
silient movements
« Odpowiedź #3 dnia: 2007-10-24, 11:23 »
skoro rozpatrujesz bitwę na pustym battlefildzie, nie masz postaci nie możesz zagrać!

Mozesz zagrac :) polecam smignac instrukcje jeszcze raz.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
silient movements
« Odpowiedź #4 dnia: 2007-10-24, 11:40 »
Mozesz zagrac Smile polecam smignac instrukcje jeszcze raz.

serio?
no to ja już nic nie kumam, raz mówicie tak... raz inaczej...  :shock:

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Re: silient movements
« Odpowiedź #5 dnia: 2007-10-24, 17:28 »
Od końca :
Cytat: "Centurion"

to jest battle, więc poprostu żeby to zagrać musisz mieć postaci w bitwie...

Aby móc zagrac BATTLE akcję w bitwie, muszę spełnić Rule of Location i Rule of Presence.
Rule of Location : jeżeli akcja pochodzi z karty w unicie, lub targetuje kartę w unicie, to unit musi być na bieżącym battlefieldzie.
Rule of Presence : musisz mieć swój (controled by) oddział na bieżącym battlefieldzie.

Wyjątek : jeżeli akcja 'dociągnie' unit na bieżący battlefield, zarówno RoL i RoP rozpatruje się jakby oddział sie już ruszył. Czyli np.  koleś który ma na sobie akcję 'dojedź na jakiś battlefield' zawsze może dojechać, nawet jak w bieżącej bitwie nie mamy żadnych unitów.

Cytat: "klusek"

1.)jadę pojedynczym ninją na prowincję, opponent broni przede mną, rozpatruje pierw bitwę na innej prowincji, czy mogę movnąć się z silient movements na tą niebronioną prowincję i dać minusy personalce na batelfildzie gdzie pierwotnie był mój ninja??

Tak i nie.
Tak, możesz się ruszyć, bo ruch ninja na 'pustą' prowincję spełnia Rule of Presence i Rule of Location  (przypominam : RoL i RoP w przypaktu akcji które ruszają rozpatruje się 'po' ruchu).
Nie, nie możesz dać minusów, bo minusy dajesz personalce w lokacji w której jest twój ninja. Jeżeli go ruszyłeś, to wraża personalka i twój ninja są na różnych battlefieldach. Jeżeli go nie ruszyłeś, to (w opisanej sytuacji) akcja jest illegal.

Cytat: "klusek"

2.)deklaruje atak nie wysyłam piechoty ani kawalerii, przeciwnik nie broni, zagrywam silient movements, movuje mojego ninję na current battlefield i daję minusy postaci opponenta w homie??

Jak wyżej. Tak, możesz ruszyć, nie , nie możesz dać minusów.

Dlaczego nie można dawać minusa ? Bo cel do minusowania musi być w tym samym miejscu w którym TERAZ znajduje są twój ninja (text). Niezależnie od tego czy ninja się ruszył czy nie i ew. skąd się ruszył...

Post scriptum : co jest trudnego w wyrażeniu "give a target Personality at your Ninja's location -3F/-1C, even if not at the current battlefield. " ?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Re: silient movements
« Odpowiedź #6 dnia: 2007-10-24, 20:49 »
Cytat: "sejmitar"

Post scriptum : co jest trudnego w wyrażeniu "give a target Personality at your Ninja's location -3F/-1C, even if not at the current battlefield. " ?

Jest po angielsku :wink:

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
silient movements
« Odpowiedź #7 dnia: 2007-10-24, 20:53 »
jak ktoś rozumie 'give a target personality a -3/-1' , to naprawdę nie zrozumie 'at Ninja's location' ? Jakieś Skorpiońkie sztuczki ...

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
silient movements
« Odpowiedź #8 dnia: 2007-10-24, 20:53 »
Jest po angielsku

hehe, to jest akurat najprostsza czesc bo sie nie odnosi do zadnych wyjatkow:D

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
silient movements
« Odpowiedź #9 dnia: 2007-10-24, 22:41 »
jak ktoś rozumie 'give a target personality a -3/-1' , to naprawdę nie zrozumie 'at Ninja's location' ? Jakieś Skorpiońkie sztuczki ...

Problemem tutaj jest tekst po przecinku czyli ",even if not at the current battlefield", ktore pozwala tak jakby ominac rule of location (w momencie zagrania target bylby chyba nielegalnym celem dla akcji). Dziwnie rzeczywiscie skonstruowali tekst tej karty.

Reasumujac:

1. Mozesz przemiescic ninje z 1 miejsca w 2.
2. Mozesz dac komus -3/-1 w miejscu, w ktorym sie znalazl po ruchu (w SWOIM domu albo na battlefieldzie, na ktorym sie wlasnie znalazl bo innych opcji raczej nie ma).

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
silient movements
« Odpowiedź #10 dnia: 2007-10-25, 00:14 »
Naprawdę, gramatyka polska i angielska nie są aż tak odległe.
'Wybranej postaci w tej samej lokacji, nawet na innym polu bitwy'. Czytać, czytać, czytać !

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
silient movements
« Odpowiedź #11 dnia: 2007-10-25, 00:55 »
'Wybranej postaci w tej samej lokacji, nawet na innym polu bitwy'. Czytać, czytać, czytać !

Ale mozna dac na tym battlefieldzie, z ktorego sie wlasnie odeszlo czy tylko na tym, na ktory sie przyszlo?

Mnie dzisiaj w kosciele i na zajeciach z laciny odmuzdzyli totalnie i ja juz nic nie wiem...

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
silient movements
« Odpowiedź #12 dnia: 2007-10-25, 01:15 »
Cytat: "Manit0u"

Ale mozna dac na tym battlefieldzie, z ktorego sie wlasnie odeszlo czy tylko na tym, na ktory sie przyszlo?

Mnie dzisiaj w kosciele i na zajeciach z laciny odmuzdzyli totalnie i ja juz nic nie wiem...

/rant mode on (nie dostałem roboty, którą miałem dostać)
Ojezu.. :roll: Przeczytaj tekst karty:
1. Ninja Battle: Target one of your unbowed Ninja Personalities: If he has no non-Ninja Followers, you may move him to another location. ---> ruszasz ziomka gdzieś (gdzie Ci wolno, powiedzieli już inni)
2. You may then give a target Personality at your Ninja's location -3F/-1C ----> mozesz dac penalty postaci w lokacji twojego ninja. o ile nie jest on, kur.wa, Jezusem, nie moze byc w dwóch miejscach na raz, więc jest tylko tam gdzie go, do chuja, ruszyłeś, albo tam, skąd go ruszałeś, jeśli ruch został zanegowany, więc nie masz zbytniego wyboru.
3. , even if not at the current battlefield ----> ten kawałek został dodany dlatego, że bez niego rule of location zabroniłoby dawania penalties postaciom poza current battlefield.

Zrozumiano?

PS. odmóżdżyli po polsku piszemy przez "ó"
/rant mode off