Autor Wątek: Granie z ograniczeniem ...  (Przeczytany 2804 razy)

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
Granie z ograniczeniem ...
« dnia: 2008-05-31, 12:53 »
Ne jestem pewny czy dobrze trafiłem z działem ( ale chodzi mi o umówienie się na granie )

Od długiego czasu napotykam sytuacje że ciężko graczom "młodszym stażem" zbudować coś samemu i kopiują decki które już coś wygrały.
Wiem że ta gra nie ma ograniczeń innych niż 1 uniq/ring/event oraz 3 z innych ale chciałbym wypróbować coś co już kiedyś się sprawdziło ( mieliśmy dzięki podobnemu pomysłowi jakieś 2 miesiące dobrej zabawy w czasie Gold edycji ).
Granie z ograniczeniami w "kosztach" decku wydaje się zbyt wielkim wyrzeczeniem dla graczy którzy tego nie próbowali ale ... jeśli może stać się dodatkowym "formatem" w przyszłości ( tak jak decki 4/5 czy inne granie dla zabawy ).

Propozycją jest :
1.) - ilość commonów : nieograniczona
2.) - ilość uncommonów : max 50% decku
3.) - ilość kart innych niż powyższe dwie rarity ( Rare, Promo, Fixt etc ) : max 6 na deck ( dla graczy z niskim stażem 10 - niski staż to poniżej pół roku grania w legendy ).
4.) - domek jest oczywiście domkiem i nie wliczamy go do ilości z kategorii 3

Zapraszam do wyrażania opinii na temat pomysłu i proszę o nie załączanie decklist ( bo samodzielne budowanie decków jest głównym celem tego "formatu" ). Liczę że dzięki temu sporo graczy będzie mogło poćwiczyć klanami którymi zazwyczaj nie grają bez ponoszenia wysokich kosztów .
« Ostatnia zmiana: 2008-05-31, 12:58 by AkodoJacek »

MotoChagatai

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
Odp: Granie z ograniczeniem ...
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-05-31, 13:06 »
zasadiczo mi sie pomysł podoba :D szczególnie że w tym 'formacie' wieksze znaczenie ma umiejętnośc gry niż rarki które sie wrzuci do dekcku... no i bedzie to gra bardziej kreatywna niż kopiowawanie i powielanie ruchów autora decku...

a dla mankolmentów którzy mówia 'to po co zbierałem te eki' przy takim ograniczeniu decku nie problem jest złożyć dwa decki jeden standardowy gdzie ponad połowa kart to erki a drugi na tych zasadach najwyzej sie przełoży karte czy dwie..

to tyle z mojego zdania ;p
Unicorn clan Samurai* Tactician* Cavalry* Uniq* Loyal*
'Who can stop me?" only The Khan could stop himself...

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-05-31, 14:39 »
Mnie się taki pomysł też podoba, mimo, że psuje koncepcje niektórych deków, w których na 80 kart promo/fix/rare to 70+ :P sam nie mam masy erek w klaserach, ale nie znaczy to, że połowa mojego deku to nie jest rare. Przy czym pamiętam swoje początki, gdzie jedyną erką był trafiony np. Tsuruchi Nobumoto EXP (lotus) - grałem przez miesiące na samym starterze z lotusa i wysępionych od ludzi postaciach w zielonych ramkach ;p

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-05-31, 15:24 »

3.) - ilość kart innych niż powyższe dwie rarity ( Rare, Promo, Fixt etc ) : max 6 na deck ( dla graczy z niskim stażem 10 - niski staż to poniżej pół roku grania w legendy ).

3x Holding klanowy, 2x Legacy, 1x Champion? To nawet mi 3 erki ze startera sie nie zmieszcza? :P
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-05-31, 15:44 »
3x Holding klanowy, 2x Legacy, 1x Champion? To nawet mi 3 erki ze startera sie nie zmieszcza?

holding klanowy => 3G za 2G ... no albo taki bonus złota albo inne w deck ;P
legacy => są nie fixtowe ( oczywiście mogą się nie podobać bo zdolności dodatkowe są gorsze )
Champion => a nie potrafisz grać bez ?

a młodociani gracze mają ten zestaw ( chempion + klanowe holdingi ) w gratisie
« Ostatnia zmiana: 2008-05-31, 15:47 by AkodoJacek »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-05-31, 15:46 »
Champion => a nie potrafisz grać bez ?

Wytłumacz to zdanie Pająkom.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

krzemian

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
    • www.uwolnij-orki.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-05-31, 16:45 »
fajnie pol decka ratlesow

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-05-31, 17:40 »
Ilośc efektywnych kombinacji na talie jest ograniczona. Liczy się skill, wiadomo, ale odnośnie samych talii to poza małymi zmianami nie da się pewnie nic przełomowego wymyślec na tym polu i odkrywczego wielce. Pewne karty dzialaja ze soba po prostu, inne nie, wsio na temat.

Tu dochodzimy do miejsca w ktorym warto by zapytac zapewne po co tak naprawde ktos gra - czy dla wyniku czy dla przyjemnosci grania samego w sobie jedynie. I na czym gra dla niego polega - czy na graniu wlasnym deckiem czy takim zlozonym przez kogos innego.

Mysle ze jak ktos zaczyna to samemu nic nie zlozy dobrego, ale jesli pogra takim dekciem zlozonym przez kogos innego i bedzie odczuwal potrzebe zmiany czegokolwiek "pod siebie" tak by to jemu sie tym deckiem dobrze gralo to z czasem to zrobi zapewne, jak juz ogarnie nieco temat  :P

Ucinanie nie prowadzi do niczego tak naprawde, bo w koncu powstana decki poucinane w tym wymyslonym formacie ktorymi i tak wszyscy beda grali albo i nie, to zalezy od graczy juz wlasnie czy chca cos kopiowac czy kombinowac swoje.

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-05-31, 19:21 »
Ilośc efektywnych kombinacji na talie jest ograniczona. Liczy się skill, wiadomo, ale odnośnie samych talii to poza małymi zmianami nie da się pewnie nic przełomowego wymyślec na tym polu i odkrywczego wielce. Pewne karty dzialaja ze soba po prostu, inne nie, wsio na temat.

Bardzo odkrywcze ... choć z jakiegoś powodu te "działające ze sobą karty" zbyt często okazują się eRkami ... z tego co zauważyłem 80% kart nie jest granych z powodu istnienia ich odpowiedników jako eRek ale dziwnym trafem te eRki mają mocniejsze efekty. Jeśli zastanowimy się czy bez "drogich kart da się grać ... wystarczy przypomnieć sobie ratlingi w poprzedniej edycji i to że zostały usunięte ( koszt decków na szczurkach był 2-4 raza niższy od pozostałych klanów ).

Tu dochodzimy do miejsca w ktorym warto by zapytac zapewne po co tak naprawde ktos gra - czy dla wyniku czy dla przyjemnosci grania samego w sobie jedynie. I na czym gra dla niego polega - czy na graniu wlasnym deckiem czy takim zlozonym przez kogos innego.

Głównym powodem dla którego nie mam przyjemności z grania z niektórymi przeciwnikami jest przeładowanie decków eRkami, sam łapię się na tym że w moich deckach jeśli mają działać poprawnie znajduję jakieś 50-60 eRek / Promek / Fixtów.
Niesamowitą radość z gry daje mi to kiedy spotykam graczy którzy odkrywają karciankę i chcą próbować nowych sposobów.

Ucinanie nie prowadzi do niczego tak naprawde, bo w koncu powstana decki poucinane w tym wymyslonym formacie ktorymi i tak wszyscy beda grali albo i nie, to zalezy od graczy juz wlasnie czy chca cos kopiowac czy kombinowac swoje.

Może to jest "dziwne" dla niektórych osób ale ja chcę mieć ten drugi deck którym będę mógł pokazać że za 100zł można pograć całkiem sympatycznie.
Obecnie nie wyobrażam sobie zachęcenia nowego gracza który chciałby rozpocząć grać ... w pewnym momencie rozbijam się na tym że muszę powiedzieć że ja wydawałem dość spore sumy przez ostatni rok na tę trwającą edycję i on jeśli chce grać na jakimś akceptowalnym poziomie musi być gotowy na to by nadgonić te wydatki ... niestety L5R nie jest już "tanią" grą.
I to jest głównym celem tego ucinania ... nie dla graczy którzy grają dla wygrywania i co dodatek potrafią zmienić klan którym grają "bo już nie jest najskuteczniejszy" ten którym grali ostatnio. Wiem że dla takich zająców skaczących po klanach ten format jest zły... dla kogo jeszcze jest zły nie wiem. Ale obawiam się że większość tych standardów które traktuje się jako "skuteczną kombinację" opiera się na 9-15 eRkach co daje nam tylko nowe nieznane kombinacje przy tym formacie.
« Ostatnia zmiana: 2008-05-31, 19:23 by AkodoJacek »

katsa

• experienced Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-05-31, 20:21 »
Bah, bez sensu format, zabieranie sobie opcji, ciekawych decków tak nie poskładacie. Nie lepiej sproxować sobie rary, jak Cie nie stać? Ew. pożyczyć od kogoś na turniej?

Btw - co wy z tymi nowymi graczami? Sprzedajecie heroinę? 'Ta gra nie jest droga, popatrz, złożyłeś deck za stówkę.', a prawdę powie się potem, jak już będzie uzależniony?:)

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-05-31, 20:24 »
którym będę mógł pokazać że za 100zł można pograć całkiem sympatycznie.

Mój znajomy wydał od początku Samuraia  50zł i się dobrze bawi. Co prawda parę kart mu się pożyczyło (najczęściej erki) co nie zmienia fakty że można
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

benjiro

• boxable Personality
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-05-31, 20:55 »
Osobiście uważam, że idea warta jest wskrzeszenia. Z drugiej strony obawiam się, że są klany takie jak chociażby Feniksy, które bez erek daleko nie zajadą. Niemniej, ja Cię Jacek popieram tylko po raz kolejny mam niezłą zabawę, kiedy na całkiem niezły pomysł ktoś odpowiada z d...y argumentami.
Przecież nikt wam malkontenci nie każe z takim okrojonym deckiem startować na kotei. Mnie się właśnie wydaje, że takie ograniczenia każą wyjść poza pewien dostępny w sieci schemat czyli tym samym zmuszają do samodzielnego myślenia... To moim zdaniem poza klimatem jest również (a dla niektórych przede wszystkim) rozrywka intelektualna... Zmiana warunków to nie tylko szansa dla nowych graczy na złożenie taniej talii ale też wyzwanie dla starych. Po prostu walka z entropią. No i czasami się okazuje kto myśli a kto gra portfelem.
Tyle mojego zdania.
"Victory needs no explanation, Defeat allows none"

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-05-31, 20:59 »
Bah, bez sensu format, zabieranie sobie opcji, ciekawych decków tak nie poskładacie. Nie lepiej sproxować sobie rary, jak Cie nie stać? Ew. pożyczyć od kogoś na turniej?

Ja widzę to odwrotnie ... usuwam ograne opcje i rozpoczynam szukanie nowych potencjalnie ciekawych opcji ... odnośnie proxów to poziom zmian MRP jest pomału dla mnie zbyt uciążliwy a granie proxami jest dla mnie czymś poniżej jakiejkolwiek krytyki ( nie masz to pokombinuj czymś innym do czasu aż nie zdobędziesz ).

Btw - co wy z tymi nowymi graczami? Sprzedajecie heroinę? 'Ta gra nie jest droga, popatrz, złożyłeś deck za stówkę.', a prawdę powie się potem, jak już będzie uzależniony?Uśmiech

w sumie masz rację ... karcianki są uzależniające i zazwyczaj trzeba znaleźć coś na co można zamienić to uzależnienie ;) by przestać grać.
W tej chwili szukam raczej sposobu na alternatywę dla "5 typów" decków które są dla każdego klanu - L5R coraz bardziej zaczyna przypominać przyciętą wersję VtES'a gdzie dyscypliny zastąpiono traitami ale nie ma "mocniejszej" wersji traitu i jest ograniczenie w budowaniu decków.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-05-31, 21:15 »
Osobiście uważam, że idea warta jest wskrzeszenia. Z drugiej strony obawiam się, że są klany takie jak chociażby Feniksy, które bez erek daleko nie zajadą. Niemniej, ja Cię Jacek popieram tylko po raz kolejny mam niezłą zabawę, kiedy na całkiem niezły pomysł ktoś odpowiada z d...y argumentami.
Przecież nikt wam malkontenci nie każe z takim okrojonym deckiem startować na kotei. Mnie się właśnie wydaje, że takie ograniczenia każą wyjść poza pewien dostępny w sieci schemat czyli tym samym zmuszają do samodzielnego myślenia... To moim zdaniem poza klimatem jest również (a dla niektórych przede wszystkim) rozrywka intelektualna... Zmiana warunków to nie tylko szansa dla nowych graczy na złożenie taniej talii ale też wyzwanie dla starych. Po prostu walka z entropią. No i czasami się okazuje kto myśli a kto gra portfelem.
Tyle mojego zdania.

Przecież nikt nikogo nie atakował, nie napisał że pomysł jest do dupy itd. Poddany dyskusji został jakiś pomysł, ludzie napisali co w nim się im podoba, a co nie, jak dla kogoś są to że zacytuję "argumenty z dupy", no to cóż - trudno. Ogólnie beka.

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-05-31, 22:55 »
patrze w tej chwili na post windsowy deck mientusów w testach prawie cały line up postaci to postaci z promo setów a reszta to out of clan erki i in clan erki . fate to samo 7 nowych erek + 1 drawy 2 flanking action 3 doomy 2 determinacje 2 few 2 crude trapy , 3 superiory[wiem crap erka ale zawsze] , 3 oni daikyu , 2 inne erkowe bronie , 2 JEV , 2 snow raidery 2 taoist archery . własciwie z commonów/fixów to w facie  2 strenghty mientusowe , 2 hired killer 1 ruthless advance . i to wszystko . a deck i tak dostaje w dupla od nowych phoenixów :( , a myślałem , że chociaż na koniec arka sobie poszalejemy .
« Ostatnia zmiana: 2008-05-31, 23:14 by THE JESKE »
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #15 dnia: 2008-05-31, 23:00 »
Pomysl fajny, ale u nas my rownamy slabaszych graczy do silniejszych a nie silniejszych do slabszych, czyli pomagamy skladac decki, dajemy karty do deckow (za longera ;P) i tym podobne inicjatywy. Ponadto ja sobie zawsze drugi deck skladam, z definicji gorszym wayem (aczkolwiek nie ograniczam sie w zaden sposob) i dzieki temu moge sobie pograc z innymi ludzmi z gorszymi taliami.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Pong

• blank Personality
« Odpowiedź #16 dnia: 2008-06-01, 00:49 »
Jesli znajdą sie chetni do takiego grania = pomysł dobry.

A grywalne deki na pewno sie złoży, w końcu to taki okrojony open? bo jesli tylko z SE wybieramy to lipa.

A jesli chodzi o rownanie do silniejszych.. skilla w konstrukcji deków by na pewno taka zabawa podnosiła

MotoChagatai

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2008-06-01, 00:50 »
Przecież nikt nikogo nie atakował, nie napisał że pomysł jest do dupy itd.

nie??

Bah, bez sensu format,

szczegóły....

w zasadzie deck z limitami  w intencji ma grać  z innym deckiem z limitami co powinno wyrównać szanse...  a nie występować na koteiu czy turnieju gdzie ludzie mają poupychane decki erkami...

zabieranie sobie opcji, ciekawych decków tak nie poskładacie.
a udowodnisz?? ja osobiście spotkałem sie z innymi reakcjami jak miałem decki poskładane na większej ilości commonów i uncomonow niż pakowania w deck 80% erek
a poza tym jakich ciekawych decków?? w większości topowych decków co najwyżej zmienia sie postać dwie... wszystko jedzie na utartych schematach ;/

Nie lepiej sproxować sobie rary, jak Cie nie stać? Ew. pożyczyć od kogoś na turniej?

jak Cie stać luz.. a jak nie idzie pożyczyć bo ktoś tego samego używa ?? pożyczyć doomed intention ::)

w zasadzie nikt nie każe tak grać nie chcesz nie grasz prosta sprawa...

Unicorn clan Samurai* Tactician* Cavalry* Uniq* Loyal*
'Who can stop me?" only The Khan could stop himself...

katsa

• experienced Personality
« Odpowiedź #18 dnia: 2008-06-01, 10:26 »
Przecież nikt nikogo nie atakował, nie napisał że pomysł jest do dupy itd.

nie??

Bah, bez sensu format,

szczegóły....

w zasadzie deck z limitami  w intencji ma grać  z innym deckiem z limitami co powinno wyrównać szanse...  a nie występować na koteiu czy turnieju gdzie ludzie mają poupychane decki erkami...

zabieranie sobie opcji, ciekawych decków tak nie poskładacie.
a udowodnisz?? ja osobiście spotkałem sie z innymi reakcjami jak miałem decki poskładane na większej ilości commonów i uncomonow niż pakowania w deck 80% erek
a poza tym jakich ciekawych decków?? w większości topowych decków co najwyżej zmienia sie postać dwie... wszystko jedzie na utartych schematach ;/

Nie lepiej sproxować sobie rary, jak Cie nie stać? Ew. pożyczyć od kogoś na turniej?

jak Cie stać luz.. a jak nie idzie pożyczyć bo ktoś tego samego używa ?? pożyczyć doomed intention ::)

w zasadzie nikt nie każe tak grać nie chcesz nie grasz prosta sprawa...

Pożyczyć doomed'a jest łatwo. Serio. :) A imho ciekawsze decki da się złożyć z rarami, niż bez. Nikt nie każe Ci kopiować decka z sieci/Ulotki Reklamowej AEG'a (aka IH).

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #19 dnia: 2008-06-01, 10:48 »
Zaczynam się zastanawiać skąd bierze się opór niektórych osób przed zmianami.
Czyżby ten format mógł stać się na tyle "konkurencyjny" by spowodować straty u ludzi zajmujących się handlem singlami ?
Osobiście uważam to jedynie za ciekawostkę ale widząc jak niektóre osoby bronią eRek zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem nie jest to na tyle poważna konkurencja dla normalnego formatu że stanie się czymś więcej niż ciekawostką.

BTW.

mała prośba ... nie mam możliwości niczego narzucić graczom, to jest jedynie propozycja dodatku-zmiany, jeśli wam się nie spodoba to zawsze możecie w waszym gronie ją odrzucić. Postarajcie się nie atakować tego pomysłu jeśli wam się nie podoba ;) w końcu to jedynie ciekawostka a nie sugestia zmiany w sposobie toczenia rozrywek, a na początku prosząc o opinie miałem raczej na myśli modyfikacje czy uzupełnienia a nie zupełne odrzucanie pomysłu.