Autor Wątek: Werbowanie nowych graczy  (Przeczytany 3476 razy)

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
Werbowanie nowych graczy
« dnia: 2008-06-27, 19:02 »
Rozmawiałem wczoraj z Gajinem nt ilości graczy w Warszawie (ponoć raptem cztery osoby!?) i po tej rozmowie naszły mnie pewne przemyślenia. Nie wiem jak zapatrujecie się na ten temat, ale stwierdziłem, że wątek jest ważny do poruszenia.

Dziś na potwierdzenie jakby wczorajszego przyszedł do mnie email od Rebela z zaproszeniem na konwent w Wawie;

---------------------->8

Zaproszenie

A na koniec zapraszam Cię, Tomaszu na bardzo atrakcyjnie
zapowiadającą się imprezę w Warszawie na początku lipca.
Odbędą się turnieje karciane
- Magic the Gathering: National Qualifier, Pro Tour Qualifier (Berlin),
Grand Prix Tournament (Kopenhaga), Grand Prix Tournament (Paryż)
- World of Warcraft TCG: Regionals
- Call of Cthulhu LCG: nauka gry, turniej dla początkujących i
rozgrywki Ligi Polski (indywidualne i drużynowew)
- Vampire: the Eternal Struggle
- LotR TCG
- The Spoils
- Doom Trooper (tak!!)
z bardzo atrakcyjnymi nagrodami. Więcej aktualnych informacji o
konwencie Avangarda tutaj: http://www.ava.waw.pl

---------------------->8

I pomyślałem sobie, nie przebierając zbytnio w słowach - ja pierdolę, co za porażka!

Nie trudno zauważyć, że na powyższej liście widnieją takie niszówki jak The Spoils, Vampire czy DT, a nie ma Legendy.

Nie wiem ilu jest graczy Krążków w całej Polsce, ale powiedzmy że około stu osób. "Problem" ten nie jest problemem samej Warszawy, ale całej Polandii. Na czterdziesto milionowy kraj to "trochę" mało. Ma to swoje uroki, nie przeczę, o których rozmawiałem pewnego dnia z Krzemianem - środowisko zna się dobrze, przez co karty nie giną tak często jak w Magic'u, jest swojsko, wilgotnie i cieplutko. Jednakże, jak się czyta na zachodnich forach, że w jakimś mieście w Stanach w jednym z kilku Stronghold store'ów jest zarejestrowane trzydziestu samych Skorpionów (sic!) no to trochę ciśnie w dołku, prawda?

Minusów jest sporo i każdy zapewne sobie zdaje sprawę co z nich wynika. Olewka ze strony AEG, brak świeżej krwi etc.

Reasumując - jak zapatrujecie się na taką sytuację, czy Wam ona odpowiada, czy chcielibyście ją jakoś zmienić, a jeśli tak, to czy macie jakieś propozycje jak. Czy lepiej jakby zostało tak jak jest?

Nie staje po żadnej ze stron na dobrą sprawę bo zdaje sobie sprawę zarówno z plusów jak i minusów tego jak jest, ale jestem ciekaw jak sami podchodzicie do tej sprawy?

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Werbowanie nowych graczy
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-06-27, 19:07 »
Jednakże, jak się czyta na zachodnich forach, że w jakimś mieście w Stanach w jednym z kilku Stronghold store'ów jest zarejestrowane trzydziestu samych Skorpionów (sic!)

Z czego jeden gra a 29 stanowi nie mającą odpowiednika w rzeczywistości subskrybcję IH (w postaci znajomych królika).

Ja mogę podać tylko nasz przykład gdzie praktycznie z niczego pojawiła się normalna baza ok. 10 graczy. Wystarczy tylko spróbować zarazić tych których znamy najlepiej - czyli znajomych - i czekać na efekty. 

Albo... mieć dobrego gracza w odpowiednio wpływowych kręgach (szefostwo Rebela, Planszówek, "znanego i szanowanego" wydawnictwa itd.), żeby sypała się kasa na sponsoring.
« Ostatnia zmiana: 2008-06-27, 19:13 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-06-27, 23:21 »
ok to jako ze oststnio próbowałem uruchomić l5r na konwencie Porytkon to moze coś napisze

po primo (rany, Klusek zaraziłem sie od Ciebie :P)

problem braku legendy na Avangardzie to problem nikogo innego jak... graczy w Wawie, przykro mi chłopaki ale juz wyjasniam dlaczego... otóż Wy siedzicie w tym mieście i Wy najlepiej wiecie co sie tam dzieje, i przez to to właśnie Wy macie najprostszy kontakt z ekipa organizujacą tą imprezę, wystarczyło dać znać na forum żeby zorientować sie jakiej mozecie sie spodziewać frekwencji, i wierzcie mi jesli przyjdziecie do orga i rzucicie tekstem "słuchaj koles chcemy tu zrobić turniej zajebistej legendy (tutaj org jest jeszcze nastawiony sceptycznie) i przewidujem frakwencję ok 50 osób ( i tu juz orgowi sie oczy śmieją)" to prawdopodobnie sie z nim dogadacie, a moze nawet cos dodatkowego od nich do puli nagród skapnie

secundo

zrobić turniej legendy na konwencie to super sprawa of course jest tylko jedno ale... mianowicie w zwiazku z tym że jesteśmy nieźle skomunikowana społecznoscia, dosć łatwo jest stwierdzićile osób mozemy przewidywać, gdy napisałem o porytkonie to zainteresował sie tym Jar-Jar... który w tych dniach jechał na kotei do Niemiec, wiec stwierdziłe mze sensu nijakiego to to nie ma, poza tym porytkon dał mi takie warunki że o mały włos nie zakrztusiłem sie za śmiechu

tercio (tak to sie nazywa?)

Jesli chodzi o sponsoring to dopóki sponsor nie dostanie w zwiazku ze sponsorowaniem "cukierka" to będzie na to lał, w Katowicach mamy na tyle dobre relacje z Bardem ze o ile, org konwentu nie powiem ze nie dość ze mamy płacić wejściówke na turniej to jeszcze wejściówke na konwent to mamy naprawde dobre warunki. Pomijam fakt ze pule nagród zawsze mozna rozszerzyć o Ebay :) ale na taki manewr potrzeba czasu wiec trzeba o imprezie wiedzieć odpowiednio wczesniej

to czwarte :P

Ja rozumiem ze Krzemian lubi jak mu jest ciepło i wilgotno, ale nowych ludzi po mimo wszystko da sie zmotywowaćtylko trzeba sie nimi aktywnie interezować czyli: zapraszać na turnieje na forum, pomagać, doradzać, być dla nich kumplami, wtedy zostają a nawet przyprowadzaja kogoś ze sobą

odnośnie tego co napisał Kempy o Scorpionach i IH :P to żeby bronić hono..<khe,khe> klanu to faktycznie działa to na zasadzie takiej ze w stanach jest grupka osób prowadząc akcję finansowania prenumeraty IH tym graczom purpurowych stawonogów którzy go jeszcze nie mają, to takze pomaga ich zatrzymać przy grze

pozatym alepuje o tyćwiecej zaangażowania, bo np ja od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem wybrania na turniej do Krakowa, tylko nie wiem kiedy taki turniej sie odbywa do Karków milczy na forum, chłopaki krakowiaki jesli wasz opiekun legendy (bo z tego co wiem BH nie macie) nie pisze tu na forum, to sami napiszcie to tylko 1 post w tygodniu, palce wam z wycieńczenia nie odpadna :P

pozdrawiam

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-06-27, 23:54 »
Krzemian nie zabrał stanowiska w dyskusji i "ciepło i wilgotnie" to nie jego słowa tylko moje, więc nie chcę by wyszło tak że on to powiedział, czy że w ogóle jest przeciwko nowym graczom czy na tak..

Nie tego dotyczyła wspomniana moja rozmowa z nim i nie wiem, a jakbym nawet wiedzial to sam lepiej by się wypowiedział za siebie jak widzi kwestie o których wspomnialem w tym topic'u. Mój błąd być może, bo mógł ktoś to zainterpretować jako jego słowa.

Jak już poruszony został temat tamtej rozmowy to pytałem go jak to jest z ginącymi kartami na konwentach, bo w Magic'u to ponoć problem. W Legendzie nie i super, dzięki właśnie zintegrowaniu środowiska. Nie ma przypadkowych osób, wszyscy się znają = Ciepło i Wilgotno (Monk TM).

A o tym co napisał Kempy myślę wszyscy wiedzą, jednak jak po mojemu przesadnym jest stwierdzenie że to jeden koleś i 30'stu "botów".

EDIT: Czy tam 29, gance gal ;)
« Ostatnia zmiana: 2008-06-28, 00:09 by Monk »

Bayushi Seita

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Skorpion z imienia, Skorpion z natury
    • Scorpion hideout
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-06-28, 00:51 »
Jak dla mnie właśnie to jest urokiem środowiska legendowego. Sam jestem noobem (staż gry od stycznia) ale zaczynając gre spotkałem się z bardzo ciepłym przyjęciem ze strony innych graczy. Dlatego też staram się znajomych przekonywać (wynik: 2 osoby wciągnięte :) ). Grając wcześniej w Magica, jeszcze w Arkadinie wyglądało to tak: noob kupuje boosterek, wszyscy rzucają się na nooba by za bezcen wyciągnąć od niego karty mając nadzieje ze nie orientuje się w cenach. W wypadku środowiska legendowego nie zaobserwowałem takiej sytuacji. Panuje tu kultura godna Rokuganu. I tak trzymać:)

Ludzie, to nie jest forum o grze "Legend of the Five Lawyers"!

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-06-28, 09:23 »
well ja już to pare razy pisałem , ale w wawie to wygląda tak . nie ma sklepu [wiec brak ludzi w wieku licealno /studiowalnym ,a przynajmniej styczności z nimi] , brak miejsca do grania [no pare lat temu to nie było ważne ] i łaczący się z tym fakt starzenia się fanów [najmłodsi skończyli studia i pracują] . 

Wy siedzicie w tym mieście i Wy najlepiej wiecie co sie tam dzieje
i co śmieszne to nie jest prawda . wawa wbrew pozorom małym miastem nie jest , jak się pracuje/ma rodzine to wieści się słabo rozchodzą , szczególnie ,że nie ma nawet styczność i zinnymi karciankami [poza wampirem z którym styczność ma jedynie oro ] .

Ale nie ma się co tłumaczyć , jak by ktoś chciał/miał czas i zgraną ekipe to pewnie by coś zrobił , ale jak G man mowił karty do SE to ma może z 6/7 osób w wawie a decki to może z 4 .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-06-28, 12:35 »
Ja popieram Self-Appointed Prophet of Doom... u nas byl bardzo mocny fandom L5R, gralismy co tydzien, ale ludzie ozenili sie, maja dzieci, znalezli prace, skonczyli studia i zostali tylko ci, ktorzy najbardziej lubia ta gre. Srodowisko u nas ciagle rotuje, tak jak dochodza nowi gracze ale tez odchodza starzy... karcianka nie ma i nie bedzie miec przebicia wsrod dzieciarni bo ma specyficzny klimat, bo ma trudne zasady, bo jest zlozona.

No i na koniec brakuje animatorow, olewa nas AEG, dystrybutor nas olewa, nagrody dochodza po kosmicznym czasie, o storyline to zebrzemy... i czym mam przyciagnac ludzi do l5r? Powiedziec im, ze nas jest mniej dlatego z nami fajniej? Wszystkie plusy tej karcianki (nie liczac samej gry, bo jak ktos gra to juz nie potrzeba go do gry namawiac) sa zarezerwowane albo dla ludzi z kasa (pojezdze sobie na koteie) albo dla amerykancow (turniej storyline tu, turniej tam).

Na chwile obecna zostaje mi granie na koteiach i czekanie na jakis wiekszy event, ktory niestety nie bedzie w Polsce.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Solefald

• Scorpion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Nadszyszkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-06-28, 12:43 »
Legenda sama jest sobie winna ze gra w nią tak mało osób. Żyjemy w erze internetu i wylewającej się zewsząd łatwo przyswajalnej papki. Wydaje mi się, że od dłuższego czasu L5K traci graczy, ja sam już przestawałem grać dwa razy. ( ale karcianki to mój nałóg, a za słaby jestem żeby permanentnie zerwać z nałogiem =] ) Ludzie się starzeją, z małych miast wyjeżdżają do większych na studia czy do pracy. A z czasem trzeba zrobić dzieci, a później robić na dzieci i w końcu skończyć z takimi hobby, albo ograniczyć się do minimum. To dotyczy każdego hobby i każdej karcianki, ale jak już napisałem na początku żyjemy w czasach gdzie czytanie nie jest w modzie. Ba, lenistwo jest w modzie, wszystko można ściągnąć z internetu, wypracowania, ściągi, można zawsze przybiec na forum i zadać pytanie zamiast samemu poszukać odpowiedzi. Wydaje mi się, że taka mentalność młodych ludzi jest przyczyną dla której Legenda nie jest zbyt popularna. L5R na pierwszy rzut oka jest o wiele bardziej skomplikowane od takiego M:tG, czas rozgrywki jest dłuższy. ( chociaż to oczywiście zależy, od graczy i decków jakimi grają ) Na drugi rzut oka nie jest dużo lepiej, dużo tekstu na kartach, pełno jakichś cyferek po uciskanych dookoła obrazka postaci. Do tego jeszcze jakieś traity, cztery czy nawet pięć sposobów na zwycięstwo. Podam na swoim przykładzie, jakoś 8 lat temu po pewnej przerwie od M:tG chciałem wrócić do karcianek, w Empiku obok siebie stały karty do M:tG i do L5k. z Ciekawości obejrzałem starter do Legendy, zobaczyłem na tylnej stronie pokazana kartę, tony statystyk i stwierdziłem ze pierniczę biorę M:tG które ma proste i przyjazne zasady. Wpływ na to, zę nie zacząłem grać wtedy miało też to ze nigdzie nie słyszałem o nikim grającym w Legendę, a w moim Głogowie w tamtych czasach grało aktywnie i to na dosyć poważnym poziomie ponad 20 osób. Dodam tylko, ze z M:tG w moim Ciemnogrodzie czas też nie obszedł się zbyt łaskawie, z tego co wiem gra około 5 osób, w wieku gimnazjalno/licealnym. Grają w Extendzie z deckami w połowie wypełnionymi proxami. Starsi gracze albo się rozjechali albo założyli rodziny.
 Dodać też trzeba, że mała ilość graczy w Polsce również jest przeszkodą w pozyskiwaniu nowej krwi. Nawet jak już ktoś dowie się o L5K znajdzie to forum, a może i nawet znajdzie kogoś z kim będzie mógł grać. To na przeszkodzie staje dostępność kart w Polsce. Mało graczy = mało kupowanych boosterków, co daje nam małą ilość kart w Polsce. Często jest trudno dostać to czego sie szuka, czasami jest to wręcz niemożliwe. Ma to swoje dobre i złe strony, im więcej energii wkłada się w szukanie i zdobywanie danej karty tym większa radość z jej posiadania. Ale jeżeli ktoś nie chce szukać po zagranicznych forach kart które są mu potrzebne i nie stać go na kupowanie kilku boxów jednego dodatku. To najprawdopodobniej zrezygnuje. W M:tG kwestią dorwania karty byłą tylko jej cena, nie to czy ktoś w Polsce będzie w ogóle chciał ja oddać. Takie trochę błędne koło, jest mało graczy bo jest mało graczy.
 No tego, chciałem coś jeszcze napisać, ale z tego wszystkiego zapomniałem co to było. Mam nadzieje, że przekazałem w miarę to co chciałem przekazać i na tyle zrozumiale, że ktoś to zrozumie. Ja znalazłem u siebie nowego gracz RPG, właśnie go indoktrynuje i niedługo będę miał nowego Lwa w drużynie, złoże mu Lwiego decka z kart które posiadam i jak już zagra sesje lub dwie wyciągnie się go na zagranie kilku partii. Może wsiąknie w klimat na tyle, ze postanowi grać.
Tym optymistycznym akcentem kończę swoje wypociny.
Pozdrawiam

EDIT: Cholerka, strasznie wolno piszę, Ertai ujął w nieco krócej to co chciałem przekazać. =]
« Ostatnia zmiana: 2008-06-28, 12:46 by Solefald »
I love shows with or without a plot
I'll stare 'til my legs are numb, my eyes bloodshot
Because I only have got
One brain to rot
I'm gonna spend my life watching television a lot.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-06-28, 17:47 »
Legenda nie ma przyciągającej oka grafiki. Może to niektórych zdziwić, ale legenda uchodzi za niezbyt ładną (lub wręcz brzydką) w światku karciarzy... Swego czasu zrobiłem nieoficjalną sondę wśród znajomych karciarzy i nie-karciarzy, i okazało się że po prostu nie podobają im się rysunki. Jako kontrę podawali WoW, MtG, GoT czy Wc ... a o gustach sie nie dyskutuje. Mi się taki Grabski czy paru innych na początku też nie podobali...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-06-28, 18:23 »
No jak dla mnie trzyma dobry poziom, choć wolałbym osobiście więcej grafiki rysowanej ręcznie, jak było kiedyś, mniej digital paintingu.. Imho w zestawieniu z konkurencją nie ma się czego wstydzić, ale jasne, kwestia gustu.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-06-28, 22:54 »
mnie się grafiki z MtG w ogóle nie podobają (szczególnie te nowe), na WoWa patrzeć nie mogę... Więc to potwierdza to, co Sejmitar napisał - o gustach się nie dyskutuje. Mnie na ten przykład szata graficzna postaci Mantisowych z Lotusa i wcześniejszych do L5R przyciągnęła :) (między innymi).

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-06-29, 09:59 »
legenda graficznie i pomysłowo|(jezeli chodzi o grafę) jest słabiutka pojawiaja się sporadyczne fajne grafiki
zwłąszcze po skasowaniu urozmaiconych ramek te karty już wogóle straciły klimat
niestety to co przyciągało graczy czyli story line sie spierdolił na całej linii

Walec

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-06-29, 18:33 »
A mi się patrząc na ostatnie (lata!) działania AEG'a w sprawie wspierania karcianki, a zwłaszcza w sprawie podejścia do graczy już po prostu nie chce. Ile można...

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-06-29, 18:37 »
Wydaje mi się że AEG stara się wspierać karciankę tak jak należy i grałem w sporo gier "niszowych" i dużo zależy też od graczy. Większa liczba graczy - poważniejsze podejście firmy produkującej grę do dystrybucji w danym kraju swojego produktu, do wspierania eventów etc. Takie błędne koło nieco, ale jeśli środowisko graczy nie zrobi więcej w kierunku tego by było nas więcej to AEG'owi niespecjalnie będzie zależało na polskim rynku, skoro mają lepszy gdzie indziej.

Zauważyłem natomiast że większość z Was omija dwie podstawowe kwestie, o które pytałem zakładając wątek - czy sytuacja ta nam odpowiada czy coś z nią zrobimy, a jeśli tak czy i jakie macie propozycje jak to przeprowadzić?
« Ostatnia zmiana: 2008-06-29, 18:39 by Monk »

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-06-29, 20:00 »
well w wawie przynajmniej nie da się nic zrobić  , chyba że nagle znikąd wykształciła się jakaś nowa grupa młodych graczy . w wawie poprostu nie ma gdzie się spotkać z ludźmi którzy mogliby się zainteresować l5r , zresztą nie jest to problem jedynie l5r . np w tę sobote turniej wampira . jest support są nagrody itd . 5 osób .pewnie na tym za tydzień będzie wiecej ludzi , ale ilu z nich jest nowych [a przy okazji fajnie się gra w wampira oro mnie zmusił , muliplayer rządzi , za to single jest uber nudny]  ?
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #15 dnia: 2008-06-29, 20:34 »
Wydaje mi się że AEG stara się wspierać karciankę tak jak należy i grałem w sporo gier "niszowych" i dużo zależy też od graczy.
l5r nie jest niszową karcianką w okrecie diamenta na swiecie miała druga pozycję na swiecie pod względem sprzedarzy
ale właśnie brak pomysły wsparcie itd spartolił to
mimo to dalej jest dosyć wysoko wśród karcianek na świecie

jeżeli chodzi o zrobie nie cośz tym powiem tak potrzebne jest wsparcie młodej krwi połaczonej z współpracującymi sklepami ludzie przyciągnie siętylko jezeli beda one widzieć w sklepach ludzi grających w tą karciankę problem z tym że dużo graczy legendowych jest starszych wiekiem i zazwyczaj nie jają czasu pojawiać się na takie granie w sklepie i właśnie w tym rola młodych graczy
Walec

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2008-06-29, 21:29 »
Wydaje mi się że AEG stara się wspierać karciankę tak jak należy (...)

To spróbuj coś załatwić z AEG. Storyline tournament czy zaległe promki, customer support leży - i to w innej galaktyce. Wiesz kiedy miały pojawić się clan level upy (zestaw klanowy dla sklepu) ? W tamtym roku. Firma najpierw stwierdziła, że na jesieni, potem, że miesiąc później, potem - po wieeelu zapytaniach - że do końca roku, a potem po porstu umilkła i nie odpowiadała na pytania. I tak jest ze wszystkim - zero kontaktu, zero wsparcia. W tamtym roku miałem ugadane wsparcie z miasta (załatwione psim swędem), potrzebowałem tylko jakiejś deklaracji ze strony AEG że dają blessa - nawet nie na storyline (o to piszę od chyba 5 lat), coś a'la MP w Bydzi. Wysłałem (kilka razy) aplikację, przy której kotejowa się chowa - fotki, terminy ,wszystko. Goście po prostu ... nie odpowiedzieli. Kiedy wziąłem się na sposób i zacząłem pisać w trakcie kotejów, jako org - części listów w ktorych pytałem o inne sprawy po prostu ignorowali. Tak samo jak ignorowali na (oficjalnym!) forum prósby (oficjalnych!) organizatorów o udostępnienie jakiś grafik, logo etc L5R w celu przygotowania plakatów. Napisali że będą (w styczniu), udostepnili je ... w kwietniu.

I tak jest ze wszystkim. Rozumiałbym, gdyby chodziło o kraj czy kontynent, ale - na przykład teraz - NIKT nie wie, kiedy pojawią się UCP do wszystkich klanów. NIKT. I NIKT ze strony AEG nie raczył napisać - od ponad miesiąca - nawet nie textu 'to będzie wtedy i wtedy' tylko głupiej informacji 'UCP are re-scheduled, more info would follow within month'...

I własnie dlatego mam już coraz bardziej dość legendy... gra w samuraju jest świetna, naprawdę mi się podoba... ale to co wydawca robi - to aż się odechciewa.

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2008-06-30, 00:07 »
Święte słowa.

Dawno nie widziałem takich dziadów jak AEG którzy by tak nędznie traktowali swój sztandarowy produkt i którzy by tak potrafili schrzanić tak ciekawy świat i storyline.

Bayushi Seita

• Scorpion Clan
  • *
  • Skorpion z imienia, Skorpion z natury
    • Scorpion hideout
« Odpowiedź #18 dnia: 2008-06-30, 00:37 »
Czytam ten temat i powoli zaczynam się irytować. Ludzie!! Po co wy gracie?? O złote majtki??
Powiem szczerze, ja i gracze których wprowadziłem ( 2 a trzeci w drodze) gramy po to żeby miło spędzić czas, z naprawdę spoko ludźmi. Nie przejmujemy się aż tak bardzo podejściem AEG'u, nawet storyline nie jest taki najgorszy. Można go po drobnych przeróbkach używać w sesjach. To właśnie przekazuje nowym grzaczom: Że można przy tej karciance miło spędzić czas, że można tu spotkać się ze wspaniałymi ludźmi, którzy pomogą noobom ( w tym miejscu wielkie thx dla Ravena który pomógł mi się wciągnąć i wspomagał, doradzał itp.). To jest najważniejsze. Nie top że firma nas olewa, że nie mamy wpływu na rozwój świata (szkoda, nie przecze, ale płakał nie będe). Bolą może turnieje na które sklep dostarcza 7 boosterków, ale dla nas liczy sie dobra zabawa. I to przekonuje ludzi z mojego środowiska. Przykład? Na ostatnim turnieju, znajomy był po raz pierwszy. Cieszył się z 10 miejsca i mile spędzonego czasu. To powinna być istota tej karcianki. Tak powinniśmy zachęcać ludzi. A nie narzekać na sponsorów.

Z drugiej strony licze że po wyjściu polskiej wersji 3 edycji L5K RPG dojdzie troche graczy. O ile powstanie w ogóle...

Ludzie, to nie jest forum o grze "Legend of the Five Lawyers"!

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2008-06-30, 09:50 »
[a przy okazji fajnie się gra w wampira oro mnie zmusił , muliplayer rządzi , za to single jest uber nudny]  ?

To w wampirze jest jakis single? :P