Autor Wątek: Werbowanie nowych graczy  (Przeczytany 3452 razy)

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: Werbowanie nowych graczy
« Odpowiedź #40 dnia: 2008-07-01, 00:44 »
Jest tez dowiedzione naukowo, ze jak ktos obcuje ze zbyt wieloma osobami to moze zlapac HIV, syfilis czy rzezaczke...

jasne Ertaii mozesz napieprzać, przekomarzać ale prawda jest taka ze do tematy dyskusji wnosisz tym tyle co nic,

poza tym zgadzam siez Walcem jeśli traktować innych ludzi na zasadzie "i tak mam Cie w dupie masz tylko grać w karty bo jestestylko graczem (kolegów juz mam)" raczej nie zacheca innych do obcowanie (i to nie na tle seksualnym) z takim środowiskiem graczy w gre karcianą,

Gdybym traktował nowych ludzi na zasadzie "ok chcesz graćw Legende? ok! to tu masz zasady, turniej jest w sobote a teraz spieprzaj" nie miałbym chyba nawet połowy tej liczby która występuje na turniejach

a tak pro forma nie wydaje mi sie zeby zdarzali sie gracze w L5R którzy graja "bo Ertai w to gra", raczej kazdy gra dla siebie i czerpie z tego bonusy w postaci nowo poznanych osób, a jesli Ty masz juztylu znajomych że wiecej nie potrzebujesz to zazdroszcze Ci bardzo, ja wprawdzie mam znajomego lekarza, dentyste, informatyka, ksiegowego ale przydał by mi sie jeszcze np. prawnik :D

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #41 dnia: 2008-07-01, 00:52 »
Powiedz mi gdzie ja napisalem, o jakims zlym traktowaniu ludzi itp itd... w zasadzie to zdaje mi sie, ze raczej jest dokladnie na odwrot niz to co opisales w moim przypadku. Ja stwierdzilem po prostu, ze nie jest nalezy do legendy przekonywac w sposob "o popatrz jaki to ja nie jestem zajbisty, wiec chodz zrob cos co ja zrobie i zacznij grac w legende" tylko na zasadzie, patrz ta gra jest super bo: ma wsparcie od dystrybutora (gowno), ma fajne arty (roznie), ma proste i przejrzyste zasady (gowno) i wydawca sie nia interesuje i bardzo nas wspiera (gowno)... tak wiec nie doszukuj sie jakis innych rzeczy w moich wypowiedziach niz to co jest tam zawarte, jezeli zas nie potrafisz czytac ze zrozumieniem nie czytaj wogole.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #42 dnia: 2008-07-01, 01:04 »
Jeszcze tego brakuje, żebyście sobie dali po pyskach z powodu gry. :) Wrzucamy na luz i turlamy sie dalej (poboczem).
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #43 dnia: 2008-07-01, 01:11 »
No dobra to ustaliliśmy że ja napiszę art.. Ale co tak będę sam promował, może też jakieś sobie zadanko każdy wymyśli, huh?

Tylko proszę bez "ja już się napromowałem" ;)

(Mroczny Narrator, prywatnie Pan Kazik, mechanik lat 54, Suwałki) ;
Niech każdy tu z wypowiadających się i czytających spojrzy w głąb swojej duszy i zastanowi się czy nie mógłby ruszyć dupy bardziej, a wtem powiadam Wam, graczy przybędzie, zaleją nas niczym Mroczne Hordy prosto z otchłani piekieł.. Ich młode mózgi wypełnione po brzegi Pokemonami i Transformersami będą chłonąć Samurajowe story i gameplay jak młode pelikany cegłówki..
« Ostatnia zmiana: 2008-07-01, 01:16 by Monk »

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2008-07-01, 01:18 »
ok moze za mocno pojechałm

nigdzie nie napisałes o traktowaniu ludzi źle tylko o traktowaniu ich przedmiotowo, nie wiem z iloma ludźmi potencjalnie zainteresowanymi w legende rozmawiałeś ale wg mnie ekstra promki, obrazki, czy mechanika o budowie cepa sa tak naprawde na poczatku mało istotne, bo gdyby człowiek chciał te wszystkie powyzsze przymioty mieć takie jak je opisałes to pójdzie graćz MTG albo WoWa i nie ma ch....ja, lecz gdy na samiusieńkim poczatku gdy mamy surowiutkiego delikwenta który stojac przy stole przy którym gramy w legende zapyta "jak w to sie gra?" i jest powiedzmy zaiteresowany grą bo nie spotkał sie jeszcze z karcianków w realiach feudalnej Japonii to napewno moimi argumentami za nie będą "bo jest w ciul supportu, bo na duzych turniejach można wygrać kupe wartosciowych rzeczy, bo  ogólnie wszyscy dookoła nam pomagaja i patrz jak sie fajnie krecę", nie wiem jak Ty ale ja bym takiego gracz raczej nie chciał, dlaczego? bo taki gracz będzie tylko brał i nic nie dawał od siebie.

A tak poza tym nie za bardzo wiem o co wam chodzi bo osobiscie zauważyłem ze jakaś nowa osoba zaczyna grac w ta gre to najczesciej z następujacych powodów:

a) ciekawa mechanika, która wymaga wysiłku intelektualnego a nie tylko wykładania kart na stół
b) ciekawy Fluff, narzekajcie ile wlezie ale o zadnej karciance nie mozna opowiedzieć tylu fluffowych historyjek co o L5R
c) specyficzne środowisko graczy, o wiele spokojniejsze i bardziej stonowane niz w wiekszosci innych GIER (nie tylko karcianek)

ale najważniesz dla nowego gracza jest OTWARTOŚĆ i CIEPŁE PRZYJĘCIE (tylko bez podtekstów) żeby wiedział że jest naprawde akceptowany

prosta zasada marketingowa, chcesz zeby klient został przy produkcie? pozwól mu poczuć sieczęściąspołecznosci zwiazanej z tym produktem, dla mnie to wszystko jest proste

ja osobiście postaram sie w najblizszym czasie pomóc Kempemu w miare mozliwosci (kierownik sklepu ma sie popytać i mi dac odp), a jeśli mi sie uda osiagnać na turnieju magiczna dla mnie liczbe 20 dusz to spróbuje sam cos nakręcić w Katowicach nie raczej mało sie bede ogladał na AEG

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #45 dnia: 2008-07-01, 11:25 »
Raven, wszystko to co napisales jest absolutna i swieta prawda... tylko jak widzisz takie podejscie NIE DZIALA... a dlaczego? A dlatego, ze ciagle tak robimy, ze wlasnie tak przekonujemy graczy do tej gry jak napisales, ja poslalem juz mnostwo kartonow kart do ludzi, ktorzy sie po prostu odezwali i potem jak kontakt chce z nimi zlapac to sie okazuje, ze juz nie graja bo bylo za trudne czy cos w ten desen... gdyby przedstawione przez ciebie podejscie spoleczno-socjalne dzialalo to nie mielibysmy tego tematu...

Dlatego wnioskuje, ze trzeba by sie skupic juz na ludziach w cos grajacych, ktorzy maja czas (bo przeciez graja w inna gre), maja pieniedze na takie hobby (z tego samego powodu) i wiedza o co mniej wiecej chodzi... taki gracz, jak wyda pieniadze + dostanie karty i zobaczy... "wow chlopaki, w MTG mnie okradali a tutaj dostaje karty od was za darmo" i zobaczy ze moze rywalizowac na tym samym turniejowym poziomie (albo jakim kolwiek innym, co kogo kreci) to wtedy bez bolu i zalu przejdzie tutaj i sie wkreci (a jak jeszcze mu sie klimat i fluff podoba to juz mega mrok).

Zobaczysz za dwa lata ilu ludzi, z wkreconych przez ciebie bedzie jeszcze gralo w L5R... i zapytaj sie dlaczego graja? Pewnie, ze znajomi beda waznym czynnikiem, ale wytlumacz mi dlaczego nie mieliby grac ze znajomymi (tymi samymi) po prostu w inna gre i miec gre lepsza (pod jakimis tam wzgledami) niz grac z tymi samymi ludzmi w gre gorsza?

O tym staram sie caly czas napisac, zeby nie miec tylko podejscia "patrzcie jestesmy zajebisci bo sie wszyscy tutaj kochamy" tylko zaczac cos organizowac, jakies turnieje, jakies mega gry na Polske, jakas lige... i tak probowalem roznych z tych podejsc i roznie to wszystko wychodzilo, glownie rozbijalo sie to o brak zainteresowania ze strony ludzi, bo trzeba byc sumiennym do czegos, bo trzeba wykazac sie inicjatywa czy trzeba ulozyc sobie tak zycie, zeby moc stale poswiecic jego czesc na rzecz czegos... itp

Wy zas znow chcecie znalezc jakis ludzi (pewnie RPGowcow), ktorzy lubia klimaty orientalne i pokazac im legende, gdzie jak dowiedza sie o storyline i debilizmach jakie tam sa to moze im sie zwyczajnie to przestac podobac i skonczyc z gra, po uslyszeniu zasad (ktore zeby wyjasnic jasno, z sensem i kompletnie to minimum godzinne tlumaczenie jest potrzebne i litr napoju do zapicia suchego gardla) rownie dobrze moga stwierdzic, ze to nie dla nich (i zostac przy RPGu) itp... sa gracze, ktorzy dzieki temu rowniez sie wkreca... ale powiedz mi czy oni sami by nie znalezli tej gry gdyby byla na polkach sklepowych? Albo gdyby byla pokazowka na jakims konwencie? Albo gdyby bylo glosno o jakims wiekszym turnieju?
« Ostatnia zmiana: 2008-07-01, 11:27 by Ertai »
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Kicek

• Lion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Swarmastycznie! :)
    • Logopeda Wrocław, Gabinet logopedyczny Wrocław
« Odpowiedź #46 dnia: 2008-07-01, 11:36 »
Ja tak tylko z szybkim pomysłem.. A może warto byłoby, oprócz 'planszówkowców' i innych karciarzo/erpegowców spróbować zainteresować legendą fanów Mangi/Anime?  Zawsze to japaneese-like klimaty - a moze ktos sie skusi?
Pozdrawiam,
Kicek
Lion Clan Swarmmaster - Chepper's Left Hand - ex Vice Leszcz:) - inexp - unique
www.l5rNews.dvd.pl

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 2008-07-01, 12:05 »
Nawet sobie, Ertai, nie wyobrażasz jaka powszechna szczęśliwość zapanowała w naszym młodziutkim playgroupie, kiedy z Wrocławia przyszedł cały karton lotusowych kart od Ciebie do Kamosa ;]

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #48 dnia: 2008-07-01, 12:20 »
Na szczescie sa wyjatki :)

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2008-07-01, 22:54 »
Oczywiscie masz racje, duze turnieje i prezentowanie gry na imprezach masowy równiez jest bardzo wazne

i zapytaj sie dlaczego graja? Pewnie, ze znajomi beda waznym czynnikiem, ale wytlumacz mi dlaczego nie mieliby grac ze znajomymi (tymi samymi) po prostu w inna gre i miec gre lepsza (pod jakimis tam wzgledami) niz grac z tymi samymi ludzmi w gre gorsza?

całkiem prawdopodobne dlatego warto zostać ich znajomymi żeby ich rozumowanie nie było "po co mam iśćdo tego Barda czy Flambraga skoro moge usiaść z kumplami i zagraćw kameralnym gronie" ale "o spoko będzie turniej pójde na niego bo będzie tam mnóstwo moich nowych znajomych", przynajmniej bardzo bym chciał zeby tak było, w sumie niejednokrotnie byłem świadkiem dialogu

J: idziesz na turniej?
A: nie chce mi sie leje na to
J: a wy?
B: ja sie przyejde a co
c: to ja chyba też
A: no to w sumie jak wszyscy idato czemu ja mam nie iść

i to tez trzeba wykorzystywać nawet jeśli uda sie to w 1 przypadku na 10

Wy zas znow chcecie znalezc jakis ludzi (pewnie RPGowcow), ktorzy lubia klimaty orientalne i pokazac im legende, gdzie jak dowiedza sie o storyline i debilizmach jakie tam sa to moze im sie zwyczajnie to przestac podobac i skonczyc z gra, po uslyszeniu zasad (ktore zeby wyjasnic jasno, z sensem i kompletnie to minimum godzinne tlumaczenie jest potrzebne i litr napoju do zapicia suchego gardla) rownie dobrze moga stwierdzic, ze to nie dla nich (i zostac przy RPGu) itp... sa gracze, ktorzy dzieki temu rowniez sie wkreca...

hmm.. chyba widze dlaczego masz taki a nie inny punkt widzenia  8)

sprawa pierwsza: moim zdaniem (oczywiście moge sie mylić), podchodzisz do sprawy zbyt kompleksowo
, tym nowym ludziom trzeba dawkować wiedze, ja pierwszą gra zawsze gram na uproszczonych zasadach, zeby nie zniechecić z miejsca, i daje takiemu ludkowi rulebooka, wierz mi niektórzy sami do mnie dzwonia czy mam dal niego juz tego rulebooka, sotyline - nioe generalizuj to że Tobie sie on nie podoba i paru innym osobom to wcale nie znaczy ze sie nie spodoba temu nawemu graczowi i dwa nie wykłada mu sie całej historii od zarania aż po czasy obecne tylko np.: koleśchce graćŻurawiem to mozesz mu przytoczyć opowiaskte lub dwie dotyczącą tego klanu łatwiej wtedy oddać jego charakter i jest szansa że nowy sie słysząc ze l5r to nie tylko karty jeszcze bardziej sie wkręci (opowiastki najlepiej oprzec o ostatnie story ,zeby nasz przyszły gracz mógł je bez problemu znaleźć i sobie przeczytać)

ale powiedz mi czy oni sami by nie znalezli tej gry gdyby byla na polkach sklepowych?

szczerze? nie. Bo powiedz ile jest gier karcianych na półkach sklepowych w które nie grałeś?

Albo gdyby byla pokazowka na jakims konwencie? Albo gdyby bylo glosno o jakims wiekszym turnieju?

to było by cudownie! Tu też sie przejawia twój kompleksowy sposób myslenia, bo chcesz upiec 2 pieczenie ana jednym ogniu czyli pozyskaćgraczy i zwrócić uwagę supporterów (o ile to mozliwe) i wierz mi lub nie ale chwała Ci za to i wierzeze juz niedługo takich imprez bedzie wiecej jak 2-3 w roku

Ertai, nic do Ciebie nie mam, to mój punkt widzenia, staram sie zawsze mysleć pozytywnie bo dla mnie inne myślenie nie ma sensu, jak cos sie nie udaje to wg mnie i tak trzeba próbować dalej a nóz zaskoczy i bedzie git.

to tyle ode mnie. Howgh!

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #50 dnia: 2008-07-01, 23:23 »
Raven - masz u mnie ciasteczko.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2008-07-01, 23:43 »

z orzechami o kawałkami czekolady?

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #52 dnia: 2008-07-01, 23:44 »

z orzechami o kawałkami czekolady?

Z bitą śmietaną.

;) :D

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #53 dnia: 2008-07-02, 00:16 »
sprawa pierwsza: moim zdaniem (oczywiście moge sie mylić), podchodzisz do sprawy zbyt kompleksowo

Fakt. Podchodze do sprawy zbyt kompleksowo i staram sie tlumaczyc wszystko na raz, moze to i rzeczywiscie za duzo... ale nie trafiaja mi sie wieksze grupki nowych osob, zebym mogl ich przeszkolic i mogliby grac miedzy soba na rownym poziomie, trafiaja mi sie pojedyncze osoby, ktorym albo wytlumacze wszystko zeby mogli zagrac albo nie zagraja wcale (bo jak tutaj grac talia na taktykach kiedy nie wytlumaczysz o co chodzi, a potem jak masz duelowke, dyshonor... jakies inne mroki)... mozna talie skladac pod nowych graczy i to tez praktykuje ale mimo wszystko granie bez czesci zasad albo skladanie tali bez pewnych mechanik jest po prostu odzieraniem gry z jej piekna w danym wypadku.

Myslisz, ze dlaczego AEG daje jakies punkty do race za nagranie filmiku instruktazowego jak grac w krazki? To nie jest takie proste wlasnie nauczyc kogos od zera w 15 minut jak grac. ALE nie udalo mi sie jeszcze nikogo wystraszyc tlumaczeniem zasad... za to sama gra wystraszyla mi kilka osob bo w PRAKTYCE wyszlo, ze jednak za duzo trzeba pamietac (i tego nie zmienisz, taka jest gra i tyle, nie wazne czy wytlumaczysz wszystko czy polowe).

całkiem prawdopodobne dlatego warto zostać ich znajomymi żeby ich rozumowanie nie było "po co mam iśćdo tego Barda czy Flambraga skoro moge usiaść z kumplami i zagraćw kameralnym gronie" ale "o spoko będzie turniej pójde na niego bo będzie tam mnóstwo moich nowych znajomych", przynajmniej bardzo bym chciał zeby tak było, w sumie niejednokrotnie byłem świadkiem dialogu

Wlasnie, trafiles w sedno... po co mam isc do Barda czy gdzies tam skoro moge zagrac z tymi samymi ludzmi gdzies indziej gdzie mi jest wygodniej, a bedzie tam ktos inny... jakby byl turniej, z nagrodami, z mozliwoscia sprawdzenia swoich umiejetnosci to i owszem... a jak za ten turniej bylyby jakies nagrody, jakas liga, to i sam bym chcial czesciej grac zeby swoje umiejetnosci podnosic zeby cos osiagnac itp itd...

Musisz zrozumiec, ze ja wyroslem z przesiadywania X godzin w Bardzie czy gdzies tam i graniu z kazdym czlowiekiem jaki sie naiwnie, nie mam tyle czasu na to, nie mam tylu checi i nie chce sobie robic 12-14 letnich znajomych...

sotyline - nioe generalizuj to że Tobie sie on nie podoba i paru innym osobom to wcale nie znaczy ze sie nie spodoba temu nawemu graczowi

Generalizacja jest jedyna metoda mowienia o jakiejs rzeczy w ogole. Generalnie wiekszosc ludzi (po wypowiedziach z tego forum, a pisze o Polakach wiec nie interesuja mnie ludzie z zagranicy, bo nie ich bedziemy werbowali do grania) twierdza ze obecny storyline to wielka kupa (i to zatwardziali fani tej gry). Nie tlumacze nowym graczom, co sie wydarzylo, ewentualnie wrzucam jakies co ciekawsze wstawki, ale nie o to tutaj chodzi, tylko o brak realnej mozliwosci wplywania na ten storyline, jezeli sie nie ma kupy pieniedzy i nie jedzi po swiatowych imprezach. Powiedz mi, teraz mialy byc jakies eventy storylinowe w zwyklych sklepach, czyli rowniez w Bardach... i co z tego wyszlo? Jak to ma pozytywnie przyciagac nowych graczy?

szczerze? nie. Bo powiedz ile jest gier karcianych na półkach sklepowych w które nie grałeś?

1 -> WoW (jakos cholerstwo do mnie nie przemawia i omijam wszystko co z tym zwiazane szerokim lukiem).
I jestem w tym miejscu zupelnie innego zdania. To turnieje i dostepnosc towaru na sklepie nakreca wieksza koniunkture w grze niz jakas tytaniczna praca u podstaw i poznawania mnostwa ludzi i wkrecaniu ich w dany system (sry, nie kazdy pracuje w sklepie z grami i moze polaczyc zarabianie pieniedzy z tego typu rzeczami).

Ertai, nic do Ciebie nie mam, to mój punkt widzenia, staram sie zawsze mysleć pozytywnie bo dla mnie inne myślenie nie ma sensu, jak cos sie nie udaje to wg mnie i tak trzeba próbować dalej a nóz zaskoczy i bedzie git.

Szanuje kazdy uargumentowany punkt widzenia. Napisales co myslisz i dlaczego i spoko, zgadzam sie z toba w wielu wypadkach, w czesci mam inne zdanie. Co do negatywnego myslenia... coz, zrobilem kilka (nascie?) rzeczy aby ruszyc z ta gra i po prostu mi sie juz nie chce, rzucam swoje spostrzezenia i doswiadczenie jakie mam na tym polu, inicjatorzy pomyslu zrobia co beda z tym chcieli, jezeli jestescie nastawieni hurra optymistycznie do sprawy to jest to jak najbardziej wasze prawo... po prostu nie zniechecie sie jak zmarnujecie X godzin na sprawe ktora wszyscy oleja.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2008-07-02, 14:37 »
ja, lecz gdy na samiusieńkim poczatku gdy mamy surowiutkiego delikwenta który stojac przy stole przy którym gramy w legende zapyta "jak w to sie gra?"
to wy chyba macie u siebie sklep supportujący karcianki albo to jest klub studencki lub coś na kształt , bo mnie to uderza ogromnym surrealizmem . Problemem nie jest mechanika , czy nauka grania /zachwalanie systemu , problemem jest brak styczność między ludźmi ze środowiska l5r i ludźmi co mogliby a nie grają jeszcze w ccg [albo właśnie zmienili system] .
tym nowym ludziom trzeba dawkować wiedze, ja pierwszą gra zawsze gram na uproszczonych zasadach
i tu się troche z tobą nie zgadzam . Ja widziałem i dawałem karty kilku grupą osób co zaczęło grać w fajnym funowskim otoczeniu [sami zaczynający , militarki itd] . A potem wpada ktoś z controlnym scorpionem , lotusowymi mantisami , czy inny "normalny deck" i gostek odchodzi . Bo jego deck z boxa boosterów i wymian z old timer'ami nie działa . czy raczej nie działa tak ja decki pełne promosów , postaci i akcji z nie main set'ów itd .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2008-07-02, 18:50 »
Żeby to ładnie funkcjonowało - werbowanie graczy musi być moim zdaniem spełnonych kilka warunków:
- częsta gra - aby wciągnąć i zarazić kogoś trzeba często z nim grać zapraszać na mini turnieje i pokazywać świat l5r,
- dawać karty - demo decki, budować decki z commonów i uncommonów ,,pożyczać" (oddawać)
- dla młodszych opowiadać, opisywać mimo zgrzytów storyline jako calkiem fajny - czemu Game of thrones się przyjął? Po części ze względu na książki i świat, l5r musi być conajmniej konkurencyjne, w WoW grają ludzie, którzy pasjonują się grą na PC, a w l5r ccg często zaczynają grać rpg-owicze, którzy zaczynali od 1 edycji, ja sam tak zacząłem np i kilku moich znajomych też.
- nawet jeżeli świat zgrzyta to trzeba gio przedstawiać w najkorzystniejszym świetle niestety, aby coś kusiło i przyciągało.
- najważniejsze to chyba atmosfera, gdy człowiek zda sobie sprawę, że fajnie można spędzić przy karciance czas z fajnymi ludźmi sam się wciągnie.

Z tym, ze na to wszystko trzeba mieć i czas i siły. W Lubinie bywało z tym różnie, teraz jest nas maluteńko.

PS Są szaleńcy, którzy grają dla storyline'u i świata. Np ja :-\ Paru jeszcze sie znajdzie...

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #56 dnia: 2008-07-02, 21:10 »
Inwestowałem w tę grę dwukrotnie (gdy kupowałem swój pierwszy starter do Nagi nie miałem pojęcia że ktokolwiek w to gra we Wrocku), zarówno wtedy w Pearle jak i teraz nikt mi nie dawał kart za friko i jakoś gram.

Nie jestem fanem tego rozwiązania, mimo że to może jakieśtam przynosi rezultaty - wg mnie jeśli się nie odmówi sobie czegoś i uzbiera na te karty to później trudniej je rzucić w kąt i traktować je jak makulaturę.

Pomyślcie sobie o tych przerzucanych na allegro łopatami Doom Trooperach. Aż szkoda tych ślicznych ilustracji Bonnera, bo zrobiło się z tego Tazo w pewnym momencie.

Każdy tu ma prawo mieć własne zdanie na ten temat, ale jeśli chodzi o mnie to gratisów nikomu nie robię i sam od nikogo też nie oczekiwałem nigdy :).  I nie chodzi o moją pazerność czy coś, po prostu wydaje mi się jak postrzegam te rzeczy wyczerpująco opisałem powyżej.

Jeśli chcecie rozdawajcie karty, ja widzę promocję gry inaczej i gdzie indziej.

Nie wspominając o akcjach o których słyszałem że ktośtam dostał cały deck do grania i po miesiącu go wystawił na allegro.

Żuku

• blank Personality
« Odpowiedź #57 dnia: 2008-07-02, 22:44 »
nie wiem może ludzie w większych miastach sa po prostu leniwi;) prosta sprawa w takiej warszawie np. młodzi nie mają ani czasu ani chęci na szukanie czegoś ciekawego wciągającego ale mają kase więc nie musza wybierać tej jednej właściwej karcianki która ich chwyci za serca...no więc kupuja mtg albo wow bo w to gra duzo ich znajomych bo to znają wszyscy a wydawcy wydaja olbrzymia kase na reklame i promocje na różnego rodzaju eventach...ja na początku wogóle nie rozumiałem entuzjazmu kumpli co do tej karcianki...grafi wydawały mi się potwornie brzydkie i strasznie pomieszane jesli chodzi o style rysowania(co mi się wtedy absolutnie nie podobało), mechanika zdawała się dość skomplikowana(zwarzywszy na samą ilość typów kart) a dla mnie jedyną karcianką którą uznawałem był Dark Eden...ale że wszyscy grali to myślę co mi szkodzi. poprosiłem kumpla żeby mi złozył deck (który potem wraz z paroma kartami od niego kupiłem) i nawet mi się spodobała...(każda karcianka wciągnie jeśli ma się z kim grać) a co do małych miasteczek i dużych miast...graczy jest u nas 11 ale na dobrą sprawę myślę że gdyby zrobić jakąś małą agitacje wśród rpgowców, czy gości ktorzy wcześcniej grywali w thorgala to pewnie udałoby się ściągnąc jeszcze paru i szczerze powiem że w z tego powodu właśnie nie wiem jaki jest złoty środek na zainteresowanie jak największej rzeszy osób Legędą...

Pojawianie się na konwentach byłoby super...bo co z tego że np. w Wadowicach bęziemy robić według założeń całkiem spory turniej...środowisko jest hermetyczne i wiadomo z jakiej puli osób pojawią się osoby na turnieju...może w krakowie gdyby był on zorganizowany przy bardziej albo w innej uczęszczanej przez gawiedź lokacji to udałoby się zwerbować paru zainteresowanych sytuacją dzieciaków...(kto wie może u nas też ściągną na plakacie z planem na wakacje Wadowickiego Gomu Kultury nasz turniej tez figuruje;) )

Co do dawania kart za friko to można się nieźle przejechać(chociaż ja dość sporo kartonów dostałem od chłopaków u nas na mieście) ale zdarzały się sytuacji złożenia komuś tali i wylądowania owej tali właśnie na allegro... jednak jak dla mnie kwestia sponsoringu nie jest najgłupsza(sam ciągle cierpie na brak coponiektórych C i U a sprowadzanie ich specjalnie w pojedynczych sztukach mija się z celem) Pomyślcie sami ile zbędnych kilogramów kart się wam wala po pokojach...ja sam wszystkie nadmiary po przegrzebaniu przyniosłem na nasz lokal w domu kultury dla żerowania dla nowych...(zostawiłem sobie po secie wszystkiego(chyba że brakowało mi do seta;p) a reszta rozdałem ubogim;p)

Myślę że fajnie by było gdyby Legęda pojawiała się też na innych forach i stronach związanych z fantastyką i grami ccg,rpg...przecież kazdy z nas jest zapisany w kilku(kilkunastu) co najmniej takich forach...czemu by nie założyć wszędzie tam oddzielnych tematów poświęconych legędzie5kręgów...można by było opracować jeden wspólny obszerny artykół do zamieszczania w takich miejscach...kiedyś w zamierzchłych czasach Alastro bodajże sklecił dość obszerny kawał tekstu opisujący każdy z klanów i typów kart(te krócej żeby nie zniechęcić nikogo) http://www.rpgi.fora.pl/karcianki,5/legend-of-the-five-rings-ccg,217.html
 tak samo ciekawy bardzo jest artykuł ertaja...i właśnie coś takiego można by spóbować rozpowszechnić po necie...nie wiem czy to dobry pomysł ale zawsze jakaś opcja..

P.S Ertai rozdajesz jeszcze karty Nobom? ;)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #58 dnia: 2008-07-03, 11:20 »
P.S Ertai rozdajesz jeszcze karty Nobom?

Rozdaje :)

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2008-07-03, 11:33 »
no więc kupuja mtg albo wow bo w to gra duzo ich znajomych bo to znają wszyscy a wydawcy wydaja olbrzymia kase na reklame i promocje na różnego rodzaju eventach.
infact to u nas magic też zdechł . nie było gdzie grać , a jak zaczeli wyrzucać z jedynego KFC gdzie dawało się [na pienterku] zrobić turnieje , to magic'owców w wawie trudno znaleźć.
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.