Autor Wątek: ART OF WAR boardgame  (Przeczytany 1801 razy)

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
ART OF WAR boardgame
« dnia: 2008-07-12, 07:05 »

http://www.l5r.com/products/board-game/

Pewnie słyszeliście już o tej grze, miała się zwać Emperor. Z opisu innej gry, "Senji", o której napisal na swojej stronie sam Bruno Faidutti - wynika że planszówka w Rokuganie będzie do niej bardzo podobna (a różnić się ma settingiem, gdzie w Senji jest klasycznie feudalna Japonia).

Tu odnośnik do strony Bruna i opisu Senji; http://www.faidutti.com/index.php?Module=ludotheque&id=550

Czy ktoś tu, oprócz mnie, jara się AOW podobnie jak ja i zamierza w to grać? Przydałby się jakiś egzemplarz jak już wyjdzie we Wrocku jak to tylko wyjdzie, może kupię własny jak będzie gotówka na to, albo poczekam aż zrobi to ktoś inny jeśli takowej nie będzie w tym czasie - natomiast od razu zaznaczam, że BARDZO chętnie bym w to zagrał, bo lubię planszówki.

« Ostatnia zmiana: 2008-07-13, 10:15 by Monk »

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: ART OF WAR boardgame
« Odpowiedź #1 dnia: 2008-07-12, 07:41 »
kumpel sciaga Senji (chyba nawet juz ma), bedzie mozna porownac. ja pewnie wydam na to kase, choruje na planszowki... kwestia kasy :/
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #2 dnia: 2008-07-12, 08:03 »
To jak będziecie grali w Senji kumpla i będzie brakowało chętnych do gry to bym się pisał, daj tylko znać.

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2008-07-12, 11:01 »
Sprawa jest prosta. Dla mnie nalepiej w klimatach orienalnych wypada Shogun. Art of war bedzie albo bardzo dobry albo nędza kalką z dodatkami rokuganu.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2008-07-13, 09:59 »
Shogun jest fajny, ale sporo osób drażni jego nieprzewidywalna mechanika walki. Poza tym - AoW to ma być wariacja na temat Senji, a nie Shoguna.

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2008-07-13, 12:40 »
Wieża w Shogunie jest specyficzna i moi znajomi, którzy w to grają nie narzekają, a gra sprawia im frajdę. To co zapowiadają w l5r zajeżdża mi bardziej Grą o Tron.   

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2008-07-13, 13:06 »
Na pewno nie GoT. Tam element losowy jest sprowadzony do minimum... a w AoW będzie losowa ręka kart do zagrywania, więc element 'czy on ma to coś na co ja nie mam kontry' jest znacznie większy. Senji kumpel ma miec na dniach, to będę miał okazje obmacać...

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #7 dnia: 2008-07-13, 13:18 »
Sprobujcie sobie pograc w StarCraft the Board Game, bardzo fajna sprawa :)
A co do planszowek to i tak chyba nic nie pobije talismana :P
Time is precious. Waste it wisely.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #8 dnia: 2008-07-13, 13:32 »
Talisman? Dzis nic go nie pobije? Nie żartuj stary, od czasu jego wydania (pierwszych edycji) wyszła masa o wiele bardziej grywalnych rzeczy, które tak nie nużą :)

Kakita Tatsuyoshi

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2008-07-13, 15:35 »
StarCrafcik planszuwkowy całkiem niezły. Dla mnie jednak absolutnie nie pobija Shoguna. Co do wieży to wałśnie według mnie jest najbardziej czaderski element gry i najbardziej mi sie podoba.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2008-07-13, 18:53 »
GoT jest najlepsza gra ever jesli chodzi o planszowki...

shogun jest taki sobie, za duzo losowosci, duzo za duzo (wlasciwie jest tam cos nie losowe?:)

starcrafcik tez jest zarabisty ale do GoT i tak sie nie umywa ;D
Shoju na prezydenta! :)

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #11 dnia: 2008-07-13, 18:54 »
No w GoT też bym chętnie szarpnął.. zresztą w dużo gierek, szkoda że kasa nie rośnie na drzewach :P

Bayushi Seita

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Skorpion z imienia, Skorpion z natury
    • Scorpion hideout
« Odpowiedź #12 dnia: 2008-07-13, 22:51 »
Jeśli o planszówki chodzi to naprawde polecam Arkham Horror. Ostatnio zakupiłem i jestem bardzo zadowolony.

Ludzie, to nie jest forum o grze "Legend of the Five Lawyers"!

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2008-07-14, 08:25 »
Arkham Horror bije GoT na głowę w każdej płąszczyźnie. W sumie jest chyba najciekawiej dopracowaną planszówką w jaką grałem. Z drugiej strony Peryklesik to całkiem przyjemna gra. Starcraft jest super ale nie wbija w ziemię.

Hanson

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2008-07-14, 10:26 »
Moim zdaniem ciężko porównać GoT i Arkhama bo to troszkę inne gry, przy czym obie są bardzo dobre i jakość obu podnosi klimat literatuty na której je oparto. GoT ma tą wade, że po pewnym czasie gra staje się straszliwie przewidywalna i kompletnie odechciewa się grać.
Starcraft natomiast zupełnie nie przypadł mi do gustu.

A grał ktoś w osadników z catanu?

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2008-07-14, 16:18 »
osadnicy bardzo miodni, fajna gierka, malo miejsca zajmuje w stosunku do innych :)
losowość podzielona z handlem (handlem 3/4 niefarta można nadrobić), ładnie zbilansowane zasady, generalnie polecam jako lekką i stosunkowo krótką grę (jak wszyscy znają zasady do godziny jedna rozgrywka)

jeśli chodzi o arkham horror to będę polemizował... niestety ale to syf jakich mało... gra nie dość że kooperacyjna co już powoduje że badziewna to na dodatek czysta losowanka, zamiast w to grać lepiej rzucić kostką... parzyste wygraliśmy .. nieparzyste potworek nas zaje*... beznadziejne ;D

GoT przewidywalne? lol, Hanson albo grałeś w to ze słabymi graczami albo wpadlicie w schematy i to wszystko... na około 20 gier jakie zagrałem w tą grę zawsze grało się inaczej.. mimo pewnej nierównowagi (przy wyrównanym poziomie graczy nie da się wygrać starkiem niestety (a może stety bo jak w książce)...) za wyjątkiem starka, któremu zwycięstwa mogę policzyć na jednym palcu ;), to zwycięstwa rozkładały się równomiernie... a co ważniejsze przebieg gry zawsze inny, różne sojusze, różni gracze różnymi nacjami co już powoduje że każda nacja w kolejnej grze gra inaczej bo gracz ma inne podejście... no chyba że jak powiedziałem schemat... no i te cudowne nożyki w plecki, hehe to co miśki lubią najbardziej :)
Shoju na prezydenta! :)

kunoichi

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2008-07-14, 18:28 »
Co do Arkham to ta kooperacja sprawia, że gra się fajnie, gra w sumie dla fanów Mitów.

Co do GoT'a to nie ma w sumie nudnych rozgrywek - zależy wszystko od graczy. A co do Starków to można się przejechać na niedocenianiu tego rodu w rękach sprytnego gracza 8)

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2008-07-14, 18:33 »
jeśli chodzi o arkham horror to będę polemizował... niestety ale to syf jakich mało... gra nie dość że kooperacyjna co już powoduje że badziewna to na dodatek czysta losowanka, zamiast w to grać lepiej rzucić kostką... parzyste wygraliśmy .. nieparzyste potworek nas zaje*... beznadziejne ;D

Tu sie w pelni zgodze - w AH nie da sie grac. To jedyna gra ktora nasza ekipa chciala kupic, a po przetestowaniu spasowalismy.

GoT przewidywalne? lol, Hanson albo grałeś w to ze słabymi graczami albo wpadlicie w schematy i to wszystko... na około 20 gier jakie zagrałem w tą grę zawsze grało się inaczej.. mimo pewnej nierównowagi (przy wyrównanym poziomie graczy nie da się wygrać starkiem niestety (a może stety bo jak w książce)...) za wyjątkiem starka, któremu zwycięstwa mogę policzyć na jednym palcu ;), to zwycięstwa rozkładały się równomiernie... a co ważniejsze przebieg gry zawsze inny, różne sojusze, różni gracze różnymi nacjami co już powoduje że każda nacja w kolejnej grze gra inaczej bo gracz ma inne podejście... no chyba że jak powiedziałem schemat... no i te cudowne nożyki w plecki, hehe to co miśki lubią najbardziej :)

Kazdym da sie wygrac i kazdym przegrac - wszystko zalezy od tego z kim na poczatku sie dogadasz. Jak Stark dogada sie z Baratheonem to jest juz prawie w domu. Schematy w grze sa na samym poczatku - jak w szachach jest kilka otwarc i wiadomo co kto zrobi (oczywiscie trzeba sie odpowiednio dogadac). No i cios w plecy to sam miod :)

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2008-07-14, 18:37 »
Co do Arkham to ta kooperacja sprawia, że gra się fajnie, gra w sumie dla fanów Mitów.

Jestem wielkim fanem mitow, ale AH jest po prostu slaby.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #19 dnia: 2008-07-14, 18:37 »
A ja tam lubię z rzadka pyknać w Neuroshimę HEX. A że toto ma więcej z karcianki (losowość) niż z ułożonej strategii mi specjalnie nie przeszkadza - i tak jest fajna zabawa przy grze w 3-4 graczy.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe