Autor Wątek: Kotei - side eventy  (Przeczytany 28613 razy)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Kotei - side eventy
« Odpowiedź #40 dnia: 2009-02-09, 00:57 »
Ale mozna zapraszac do obrony i ataku kogos. Wiec to nie jest tak ze musisz koniecznie wciskac opa z prawej tylko wlasnie pojedziesz tego po lewej co nie ma gold screw. Tego co ma gold screw zostawisz. Wcisniesz opa z prawej (z lewej ci dalej nie robi) i jestes w domu ale whtv mozemy tak wymieniac strategie i taktyki i to niczego nie dowodzi.

Proste pytanie:

Spotykaja sie przy stole 2 graczy  z Wrocka, 2 z Gliwic 2 ze Szczecina... co sprawia ze ta gra nie wyglada 2v2v2? Gdzie kto siada?
Co jak bedzie sytuacja 3/1/2 (bo 2v2v2 to jeszcze uczciwie w miare).

A co do dyshonoru to mozecie grac tak, ze jak jakis gracz zostanie zdyshonorowany to dzieje sie tak:

1. Przeciwnik, ktory zagral ostatnia akcje zabierajaca honor z dyshonoru dostaje tyle punktow ile by  dostal za zjechanie wszystkich prowincji zdyshonorowanego kolesia.
2. Zdyshonorowany koles wraca do startowego (na domku) honoru.

Im szybciej zdyshonorujesz typa tym lepiej dla ciebie (no i dyshonorowac mozna tylko gracza np na prawo od Ciebie albo wszystkich jak kto woli... do dogadania).

nie mozna zapraszac do ataku. tylko do obrony .nie da sie zrobic dawaj heja na jednego bo tylko gracze z prawej lub lewej moga cie atakowac. Znasz wiec i widzisz swoich opponentow. Nie ma mozliwosci zeby zaatakowal cie ktos 3. Jesli dajmy na to jest 5 graczy 1 ,2 ,3 ,4, 5. Gracze 1 i 3 postanawiaja nekac gracza 2 to automatycznie wystawiaja sie na ataki graczy 4 i 5. Okazuje sie wtedy ze mozna budowac 1 turowe sojusze. Wtedy wkracza najlepsza rzecz w multiplacku czyli polityka. Dwuglowy Oni jest fajny ale tak naprawde to jest gra 1 na 1 tylko ze graczy jest wiecej.

Niestety nic nie poradzisz na zadne uklady wewnetrzne , ale tak to jest  w kazdej grze.

sadzasz graczy losowo wg rzutu kostka.

ad 1 . dyshonor - mogloby byc tak ze dostajesz pkt za prowincje ktore pozostaly zdyshonorowanemu przeciwnikowi zaokraglajac w gore . trzeba przestestowac.

ad 2 raczej nie.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #41 dnia: 2009-02-09, 10:52 »
Ok to nie skumalem zasada mea culpa.

Brzmia te zasady naprawde spoko tylko organizacyjnie nie wiem jak to mialoby wygladac. Graliscie jak mniemam z tymi zasadami tylko w swoim srodowisku, nie bylo 'naturalnych' sojuszy, ktore wlasnie sa w multi wlasnie tym co sprawia, ze ciezko to sensownie zrobic jako ranga turnieju.

No bo jak?

Stoliki graczy 7 osob powiedzmy (mozna wstawic dowolna rozsadna liczbe). Takich stolik z 7-8 bo pewnie gdzies kolo tylu graczy by reflektowalo. To teraz jak podzielic nagrody (ktorych nie ma duzo) na tych graczy? Jak zrobic aby gracze z zagranicy nie poczuli sie zjechani (pozdrowienia dla Pinokya i kolesi z Wegier ktorzy ogarneli ten format wybitnie... bylo po prostu tak ze zaczelismy sobie po Polsku rozmawiac i zjechalismy wszystkich z pozostalych 3 graczy <tylu ich bylo?> i rzucilismy sobie kostka kto z nas wygral)... tak samo osoba z innego miasta ktora siadzie do stolika z kolesiami z innego. Mamy to rozdzielac? Zawsze znajdzie sie ktos kto bedzie jeczal "a czemu ja tutaj". Mamy losowac? To oczywiste jest ze potworza sie przed gra sojusze, ktore nie beda mialy za wiele wspolnego z sytuacja na stole. Komu dawac nagrody? Jeden finalowy stolik pozniej? To moze troche duzo czasu zajac.

A jezeli grac bez nagrod... to nikt wam na koteiu nie zabroni przeciez zorganizowac sie i grac w cokolwiek.

Dwu glowy ONI jest szybki i prosty (w grze, tlumaczeniu zasad, organizacji, rulzowaniu itd), nie wymaga logistycznych zabiegow za duzych.

Moze ktos ma pomysl jak to rozsadnie podzielic (graczy, stoly, tlumaczenie zasad goscia z zagranicy, rulzowanie) bo tez wolalbym zobaczyc multika niz oniacza, ale ja nie bardzo mam wizje tego.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2009-02-09, 11:17 »
Ertai , masz duzo racji w tym co piszesz i ciezko sie z wiekszoscia argumentow nie zgodzic. jak sie trafia kolesie z zagranicy to jedynym obowiazujacym jezykiem powinien byc angielski przy stole. niestety nie unikniesz sojuszy , prywaty i decyzji ktore okreslic mozna w skrocie: faworyzuje moich znajomych.

Jesli chodzi o multiplacka to mozna zrobic 3-4 rundy swissa, mieszajac graczy za kazdym razem,   a potem zrobic top 8 dla graczy z najwieksza iloscia punktow i usadzic ich przy jednymn stoliku  i ten kto wygra moze dostac nagrody. Potrzebne byloby przygotowanie jakichs zasad bushido dostosowanych do multiplacka zeby nie pojawily sie naduzycia ani jakies kwasy i wzajemne pretensje. Uwazam tez ze do kazdego stolika przydalby sie osobny sedzia

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #43 dnia: 2009-02-09, 11:22 »
Sedzia na stolik to nierealne.

Mieszanie stolikow co runde to swietny pomysl i na dobra sprawe moze ukrucic sojusze (no nie daj boze zmowiles sie na jednego gracza na jednym stoliku i siadasz do drugiego gdzie tym razem on ma wiecej znajomych).

Pozniej top 8 tez super...

Jezyk urzedowy przy gosciach z zagranicy = angielski <jezeli to nie pasuje komus to hmm nie mozemy zrobic multika na koteiu>

No propozycja zaczyna brzmiec realnie. Przedstawie wszystko Sejmitarowi i sie spytam jak on sie zapatruje z czasem/miejsce/nagrodami
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 2009-02-09, 15:57 »
Jednej rzeczy nie rozumiem : dlaczego, żeby poprosić kogoś o alians, muszę kiwać postać ? I jakie argumenty są za tym, żeby nie było sojuszów w ataku ?

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #45 dnia: 2009-02-09, 18:04 »
to nie jest nowy pomysł my juz w goldzie i w czewie chyba na koteiu przy multi placku bołowalismy postać by prosic o pomoc
Walec

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #46 dnia: 2009-02-09, 18:28 »
Jednej rzeczy nie rozumiem : dlaczego, żeby poprosić kogoś o alians, muszę kiwać postać ? I jakie argumenty są za tym, żeby nie było sojuszów w ataku ?

Zeby bylo mroczniej.
Jeden gracz napada i to on zdobywa punkty zwyciestwa za ewentualne zniszczone prowincje.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 2009-02-09, 19:19 »

Zeby bylo mroczniej.
Jeden gracz napada i to on zdobywa punkty zwyciestwa za ewentualne zniszczone prowincje.

balans , equilibrum , rownowaga i takie tam.

atak - wyobraz sobie sytuacje , ze przy osmiu graczach wszyscy napadaja na jednego na samym poczatku rozgrywki (tura3), odechciewa sie grac, przyjemnosc ginie zadeptana razem z czterema prowincjami.

obrona - jesli bezkarnie napadniesz na przeciwnika i nie zostawisz sobie do obrony nikogo to dlaczego ktos ma ci pomagac w obronie. poza tym odwrocona sytuacja , koles napada na jednego z graczy i nagle znajduje sie naprzeciw siedmiu przeciwnikow , sami obroncy , nie ma szans wygrac bitwy i zajechac prowincji.

takie granie ze nie ma pomocy w ataku a do obrony potrzeba obroncy, a nie tylko powiedziec pomozesz mi powoduje ostroznosc w graniu i dlugofalowe przewidywanie rozgrywki, trzeba troche pozastanawiac sie :)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #48 dnia: 2009-02-09, 20:50 »
To może muszę kiwnąć postać tylko jak ten gracz postawi coś do obrony?
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2009-02-09, 21:16 »
To może muszę kiwnąć postać tylko jak ten gracz postawi coś do obrony?

tak tez juz myslelismy , ze kiwasz i jak koles niczego nie zaasygnuje to postac sie prostuje do mozesz ja zaasygnowac. ale z drugiej strony , gdzie miejsce na male zdrady i wykorzystywanie naiwnosci innych graczy, budowanie napiecia i inne takie tam emocje towarzyszace rozgrywce w karty

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2009-02-09, 21:40 »
no widze ze zaczynacie ogarniac

a jesli nei wierzycie i naprawde chcecie teoretyzowac to usiadzcie sobie przy stoliku w chociaz 4 graczy(pozdro gdzie jest <4) i sprawdzcie jak naprawde sie super gra

a poprostu nagrody sa draftowane od najwyzszego miejsca i tyle :)

i wogole doom consume :)
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2009-02-09, 23:55 »
mam tylko tyle czasu, niech to ktoś przepisze w odpowiednie meijsce :)
Czesi i Węgrzy piszą że na pewno będą... Prawdopodobnie 4 pepiki i tyle madziarów, ale może uzbiera się więcej.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2009-02-10, 15:58 »
mam tylko tyle czasu, niech to ktoś przepisze w odpowiednie meijsce :)
Czesi i Węgrzy piszą że na pewno będą... Prawdopodobnie 4 pepiki i tyle madziarów, ale może uzbiera się więcej.

czy chodzi o przepisanie tego w zagramanicznym jezyku? czy chodzi o to zeby przepisac wszystkie pomysly razem i zalozyc jakis topic?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2009-02-10, 16:13 »
to też, ale miałem na myśli gości z czechów. np. Czeszkę :)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2009-02-10, 16:35 »
to też, ale miałem na myśli gości z czechów. np. Czeszkę :)

przepisze w weekend , w czwartek bedziemy jeszcze testowac kilka pomyslow w multi

Piotrekk

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2009-02-13, 20:50 »
Temat skupił się głównie wokół multi, ale czy wiadomo już jakie inne side'y miałyby miejsce?

PS. mało kto wypowiadał się w sprawie drafta, jeśli chodzi o mnie, to jestem za,
PS2. może jakąś ankietę zrobić na forum?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #56 dnia: 2009-02-13, 21:39 »
To nie jest głupi pomysł - taka ankieta.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #57 dnia: 2009-02-22, 22:07 »
Kiedy dowiemy sie jakie beda side eventy i dostaniemy jakis orientacyjny plan imprezy?
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #58 dnia: 2009-02-22, 22:28 »
hey jakiś legacy będzie?

np. 30/30 turbo legacy?:)
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2009-02-23, 13:30 »
Ja bym najchętniej widział madness i multipla.

Na madness można polecieć jakimś deckiem totalnie z dupy albo z jakimiś dziwnymi kartami i patrzyć się na zbaraniałą twarz przeciwnika kiedy oddaje się mu deck (bezcenne). W każdym razie traktuję ten event jako coś z jajem i bardzo bym chciał aby się pojawił na koteiu.

Multiplacek też ok - jakie by zasady nie były też można deck właśnie pod multi złożyć jest kilka kart zupełnie nie grywalnych w normalnych taliach, może w multi będą grały ;) No i jak Pinkol nadmienił wcześniej - najlepszy multi w życiu był właśnie w Częstochowie ("to ja w openie po browara").

Dwugłowy - też jest ok. Choć jak mam wybierać wole te w/w.

Co do 4/5, legacy, open itd. - nah jedynie w openie/legacy chciałem złożyć jakiś deck śmiechowy ale ogrom kart zabija format...
No i dostęp do kart jest sporo ograniczony... Nie wiem czy się opłaca robić taki turniej dla max 10 osób jak można by na ten czas wbić inny event...

Wiec jak dla mnie - main event, madness i multi. Jakby jeszcze jakoś to zorganizować tak aby eliminacje przeszły w miarę szybko tak aby do multi/madnessa wieczorkiem zasiąść przy browarze to byłoby git.
« Ostatnia zmiana: 2009-02-23, 13:34 by Chemik »