Autor Wątek: Zmiany w zasadach  (Przeczytany 29270 razy)

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
Odp: Zmiany w zasadach
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-06-14, 00:37 »
A mi pasuje unikalność postaci tylko w obrębie decku jednego gracza. Taki system znakomicie sprawdzas się w AGOT. Eliminuje wspomniane już wcześniej wyścigi przy mirrorach i pozwala sensowniej rozplanować deck (np. eliminując wkładanie do talii kart tylko po to, żeby wystawiając je uniemożliwić wystawienie przeciwnikowi). W kwestii backgroundu osobiście znacznie bardziej mi zgrzyta używanie po 3 sztuki postaci nazwanej konkretnym imieniem i nazwiskiem niż po uniku u każdego gracza.

Jeżeli miałbym wytykać zmiany, które mi się nie podobają, to stanowczo będzie skasowanie share (bo i co to komu przeszkadzało? Zmniejszają tylko różnorodność dostępnych opcji strategicznych, lame) oraz startowy favor dla smoków (bo niby nie jakoś strasznie przegięte, ale zakłóca równowagę i wkurza).
+5 do lansu (by Sephirion)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-06-14, 00:56 »
favor ma male znaczenie-chyba ze zmnienia jego dzialanie.
klany z wyzszym honorem po prostu go sobie wezma-wiec daje to przemielenie 1 karty.
z nizszymi honorami-coz,wiatr w oczy (a zwykle pierwszy wjazd na pale zwykle konczyl sie fiaskiem)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-06-14, 06:31 »
z tego co pamietam w LE byla mozliwosc wystawienia dwoch takich samych postaci unikalnych na dwoch roznych koncach stolu i nikt jakos nie lamentowal i nie rwal wlosow z glowy

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-06-14, 08:20 »
z tego co pamietam w LE byla mozliwosc wystawienia dwoch takich samych postaci unikalnych na dwoch roznych koncach stolu i nikt jakos nie lamentowal i nie rwal wlosow z glowy

W LE chcieli wprowadzić tą zasadę ale ostatecznie tego nie zrobili. Pamiętam moje zgrzytanie zębami jak ktoś wystawił mi Sezaru jak grałem MC Hammerem, albo przy grze smokami jak ktoś wcześniej wystawił Water Dragona exp2 albo Air Dragona exp2.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-06-14, 09:50 »
a ja wszystkich pewnie zaskocze...

w sumie wszystkie zmiany są fajne uważam, nawet ten favor dla smoków jest wporzo - przynajmniej widać, że faktycznie można coś zyskać w tej ponoć interaktywnej grze ;D
( a za ten favor to smoki jeszcze dostaną tak po du* a raczej odwłoku w kartach że będą płakać ;D )

może następnym razem różne takie krany czy lewki też się będą starać wygrywać ;)

a najbardziej to mi się podoba brak automatycznego shara, jak już seph napisał zdyshonorowana choinka w końcu pozostanie zdyshonorowana a nie że nagle sru i jest problem ;)

Shoju na prezydenta! :)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-06-14, 11:28 »

W LE chcieli wprowadzić tą zasadę ale ostatecznie tego nie zrobili. Pamiętam moje zgrzytanie zębami jak ktoś wystawił mi Sezaru jak grałem MC Hammerem, albo przy grze smokami jak ktoś wcześniej wystawił Water Dragona exp2 albo Air Dragona exp2.

w LE byla karta ktora pozwalala zabrac ci traita z jakiejs karty i pamietam final jakiegos czempiona gdzie na przeciwko siebie stanelo dwoch chagich

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-06-14, 11:59 »
jejku ale marudzisz jabbas. ja wiem ze Ci przeszkadza brak mozliwosci wjezdzania w 2 turze, bo tym sposobem musisz zaczac grac z przeciwnikiem i przestac ukladac pasjansowe decki... what a shame...

mnie sie wszystkie zmiany bardzo podobaja, w legendzie dotychczas najbardziej wkurzala mnie pasjansowosc niektorych deckow (tak szczegolnie blitzowych), poza tym wolalbym zeby dalo sie wygrac nawet jak przeciwnik cisnie Cie mocno, po prostu brakuje mi tutaj resetow, ale moze to specyfika tej gry...

a co do unikatowosci to mam to samo zdanie co feroz, to pewnie spuscizna po aGoTowa  ;)
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-06-14, 13:01 »
wiesz co wszystkie karcianki które miały resety bardzo szybko upadały lub nigdy nie zyskiwały dużej popularności bo reset sam w sobie jest spowalniaczem gry jest akcja niczym nie umotywowaną powoduje że nie trzeba myśleć tylko wystarczy reset
Walec

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-06-14, 13:33 »
Np Magic padl, a tam praktycznie kazdy kolor mial jakis reset stolu.

A co do unique: zmiana bardzo dobra. Jabbas, przestan marudzic :P Jak czesto zdaza ci sie grac mirrory, nawet zeby ten unique mial jakies znaczenie? Jedyne, na co tak naprawde ma to wplyw, to holdingi i jakies moze giwery attachowane z reki.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-06-14, 13:40 »
z tym sharem to tak nie do konca prawda ,że go nie będzie np phoenixy mają pare postaci przezucajacych spelle . w ogóly to wina phoenixów jest z tym sharem , ich i spelli za 0 . za dobre były poprostu .ale z drugiej strony jak buffują spell'e to zawsze jest szansa ,że mientus thunder genja deck też . po mnie to spływa , ale geralt pewnie jest w 7-mym niebie .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2009-06-14, 14:24 »
W siódmym to nie, ale me likes it ;]

Będzie problem z followerami, oj będzie...

Maniek

• Phoenix Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-06-14, 14:30 »
Uważam, wszystkie zmiany w rulsach za pozytywne ponieważ:

- jak co edycję sporo się zmienia i dlatego L5R jest Ciekawa grą.
- "Oduniqowanie" może i faktycznie klimat psuje, ale na pewno zwiększy atrakcyjność rozgrywki.. dla mnie pro.
- brak pierwszej tury i początkowych serchy b. dobry pomysł na przyspieszenie rozgrywki wywalając jednocześnie coś co i tak było pomijalne, a trzeba było to co grę zrobić. Blitze? Teraz będą w pierwszej 2 postacie a w drugiej pocisk, trzeba się po prostu przestawić i tyle.
- brak share... hmm.. kurcze będzie się trzeba przyzwyczaić, ale zmiana jest dobra, bo trzeba będzie pamiętać o dobrym rozlokowaniu swoich attachy.

Prawda jest taka, że coby AEG nie zmienił to i tak ktoś się wypowie, że beznadzieja itp.
Zmiany są i to dobrze bo karciana idzie do przodu.
Nasza rozrywka w dużej mierze polega na zaplanowaniu strategi decku z dostępnych kart i zasad, które co edycje mniej lub więcej się zmieniają. Fakt, że do niektórych zasad się człowiek potrafi bardzo przyzwyczaić, ale tak samo przyzwyczajamy się do pewnych postaci, akcji itp., a jak wiadomo z nowa edycja muszą odejść i nic na to nie poradzimy, tak samo pewne reguły muszą się zmienić i jest to nieodwołalne.

Mamy nowy zestaw reguł i nowy zestaw postaci aby stworzyć nowe decki jak najlepiej działające w tym środowisku. Gdyby te zmiany nie zachodziły gra była by nudna.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-06-14, 14:46 »
wiesz co wszystkie karcianki które miały resety bardzo szybko upadały lub nigdy nie zyskiwały dużej popularności bo reset sam w sobie jest spowalniaczem gry jest akcja niczym nie umotywowaną powoduje że nie trzeba myśleć tylko wystarczy reset

zgadzam sie.
kolejne porcje czyszczenia stolu 1 karta sprawily ze odrzucilo mnie od AGOT na dobre.

a share jak komus bedzie go brakowalo trzeba bedzie zastapic kartami z reki (wiec pewnie nikomu nie bedzie tego brakowalo).

zasady sie jakos kosmicznie nie zmieniaja wiec nie ma za bardzo na co narzekac
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-06-14, 14:53 »
- brak share... hmm.. kurcze będzie się trzeba przyzwyczaić, ale zmiana jest dobra, bo trzeba będzie pamiętać o dobrym rozlokowaniu swoich attachy.

Tak sobie pomyślałem, to chyba ma zakończyć erę choinek province breakerów. Sprawić, że wydane złoto łatwiej można stracić. Z jednej strony to okej (balans) z drugiej nie okej (gram klanem, który choinkowego waya miał 2 lata i teraz będą kolejne 2 :P).

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #34 dnia: 2009-06-14, 16:57 »
Np Magic padl, a tam praktycznie kazdy kolor mial jakis reset stolu.

A co do unique: zmiana bardzo dobra. Jabbas, przestan marudzic :P Jak czesto zdaza ci sie grac mirrory, nawet zeby ten unique mial jakies znaczenie? Jedyne, na co tak naprawde ma to wplyw, to holdingi i jakies moze giwery attachowane z reki.
no nie tak dokońca były to resety stołu i czesto były wywalane lub restrykcyjne zaraz po pojawieniu się i powiedz mi od jak dawna tego już nie ma a karcianki które miały resety które poleciały to doomed troper , Gote ( bo to co to jest teraz to nie jst ccg) CoC ( to samo) Dark Eden, Kult itd
Walec

marycha

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2009-06-14, 17:49 »
a ja jestem zdania ze zasady sa jakie sa i sie ich nie zmieni. zdania zawsze beda podzielone. jednym sie one podobaja innym nie wiec nie pozostaje nic innego jak sie do nich przyzwyczaic i poprostu grac:)
Unicorn Clan ? Samurai ? Commander ? Tactician ? Cavalry ? Loyal ? Unique

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2009-06-14, 19:45 »
tjja walec sorry ale z tego co wiem to wrath of god (zabij wszystkie critty na stole) jest przedrukowywany co edycje, wiec nie masz racji

zreszta resety nie resety. chodzi o to, ze bez resetow decki ktore sa wolniejsze nigdy nie zobacza gry, liczy sie szybkosc, szybkosc i jeszcze raz szybkosc. a z mojego punktu widzenia fajnie bylo by pograc sobie czasem czyms wolniejszym. po prostu nie lubie sie spieszyc w karciankach. bo po co? chwilowo w legendzie musze (gra na mnie wymusza) grac na szalone tempo, wystaw byle jakiego kolesia ewentualnie kup mu cokolwiek i lec na pale, moze sie uda... no bez sensu. albo decki typu jabbas to w ogole mnie osobiscie odrzucaja. skladanie pasjansa pod tytulem czy uda mi sie tym razem rozwalic mu 4 prowki w 3 turze, czy moze w 4tej... eh problemy

ja chce po prostu zwolnienia gry. jak dla mnie juz duzo zrobili, system mulliganow i holdinga ktory obcina 1wsza ture jest rewelacyjny, mi sie bardzo podoba. moze nawet wymysle jakis sposob na spowalnianie gry, tak zebym mogl pograc troche dluzej niz do 3 tury.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #37 dnia: 2009-06-14, 20:04 »
tjja walec sorry ale z tego co wiem to wrath of god (zabij wszystkie critty na stole) jest przedrukowywany co edycje, wiec nie masz racji

zreszta resety nie resety. chodzi o to, ze bez resetow decki ktore sa wolniejsze nigdy nie zobacza gry, liczy sie szybkosc, szybkosc i jeszcze raz szybkosc. a z mojego punktu widzenia fajnie bylo by pograc sobie czasem czyms wolniejszym. po prostu nie lubie sie spieszyc w karciankach. bo po co? chwilowo w legendzie musze (gra na mnie wymusza) grac na szalone tempo, wystaw byle jakiego kolesia ewentualnie kup mu cokolwiek i lec na pale, moze sie uda... no bez sensu. albo decki typu jabbas to w ogole mnie osobiscie odrzucaja. skladanie pasjansa pod tytulem czy uda mi sie tym razem rozwalic mu 4 prowki w 3 turze, czy moze w 4tej... eh problemy

ja chce po prostu zwolnienia gry. jak dla mnie juz duzo zrobili, system mulliganow i holdinga ktory obcina 1wsza ture jest rewelacyjny, mi sie bardzo podoba. moze nawet wymysle jakis sposob na spowalnianie gry, tak zebym mogl pograc troche dluzej niz do 3 tury.
i tu wychodzi jak mało wiesz o tej karciance w legendzie nie chodzi o szybkość tylko o kontrolę ( nie którzy uzyskują to przez szybkośc nie którzy przez inne czynniki PK, bow itd) szybkość łatwo zablokować jak się gra właściwe karty
naj silniejsze deki w tej karciance to zazwyczaj były kontrolki pk nigdy to nie były szybkie deki
Walec

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #38 dnia: 2009-06-14, 20:09 »
Popieram Walca, gdyby tak było, to co drugi Kotei wygrywałyby Mindless Blitze (zresztą patrząc na mechanikę gry jest ciężko grać mindless, chociaż są zdolni).

Jeżeli chodzi o zmiany mulliganowe, to one właśnie spowolnią grę, bo największym kłopotem kontrolek było się szybko do czegoś konkretnego dokopać. To da im większą szansę z szybszymi deckami, wyrówna się poziom między tymi typami i gra się wydłuży jeżeli gracze będą na podobnym poziomie skilla.

Zresztą, Todd gdzieś pisał, że to jest zabieg głównie dla świeżej krwi, która ucząc się na systemie legacy miała tendencje do znudzenia (ostatecznie dopiero od 3-4 tury się działo cokolwiek) i introgaming był straszliwie długi. To ma uatrakcyjnić grę dla nowych graczy, no i szybciej się nauczą co i jak (i więcej w tym samym czasie nowych się nauczy).

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 2009-06-14, 20:12 »
hm... nie wiem czy dobrze świadczy o grze jeśli co edycje ruszają jakieś z basic rules...
btw... na tym polega róznorodność, że są blitze, z słabym goldem, i decki które jak przeżyją i się rozbudują
to wciągają blitze nosem...

jak w wielu grach tego typu(choćby cała masa komputerowych) są opcje szybkiego zajazdu masą badziewia
jak i silna rozbudowa i wjazd elitą...

skoro gra jest tak dobra, że przez XX lat jest tak popularna, to po co zmieniać jej podstawowe zasady?
upłytcanie gry czyli: robienie schematu  że wszycy grają tak samo, holding/2 holdingi itd..
to dopiero nuda..

poza tym spryciarze dodali 1 karte na rękę ale nikt nie pomyślał o cyklowaniu decku czyli
eventach/regionach i kluczowych typach... tak były 2 tury na wyciągnięcie tego na prowincji, teraz 1...

im gra prostsza, tym bardziej monotonna i tyle...
zbyt wiele fajnych rzeczy już po obcinali...

ale cóż gram w l5r już długo i normalnie zawsze optymistycznie przyjmowałem innowacje..
te, po dobrym samurai edition, uważam są co najmniej niepotrzebne, a jak czas pokaże-że narobią tylko szkody...

btw

mój deck to nie był tępy blitz.... papery, sake, hirredy i takie i massive odsyłaczki to jak najbardziej elementy kontrolne,
bo choć deck był ultra wrażliwy na dowolne akcje w bitwie jak przeciwnik się w niej znalazł, to właśnie dlateg
tak dobrze sie nim grało, że środowisko przyzwyczaiło się do tego, ze spotykają sie 2 armie i zrzucamy ręce
a tutaj w wiekszości gier nie było prezencji...
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz