Autor Wątek: Zmiany w zasadach  (Przeczytany 29277 razy)

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
Odp: Zmiany w zasadach
« Odpowiedź #60 dnia: 2009-06-15, 10:08 »
Pozbycie się pierwszej rundy daje kilka istotnych zmian. Po pierwsze nie możesz wjechac już w T2 mając boxa i kilka dopakowań do niego, zostawiając przeciwnikowi już tylko 3 prowincje, w dodatku pozbywamy sie najgorszej dla nas... Po drugie daje mu mulligana czyli moze latwiej przewinac do wystawienia personki by miec jakis presence... już nie mogę się supić na niszczeniu mu pipsów zostawiając tylko holdingi. Po 3 mamy shitty holdin z 2 goldami. Ja grałem na dobrym z 3-4 którego mogłem wystawić prawie zawsze w T1, mając domek i taki holding można grać fajne spelle i attache. Przez te zmiany praktycznie ubili blitza.
Oczywiście możemy wprowadzić pewne zmiany jak zero holdingów lub niewielka ich ilosc i same eventy i peepsy i brak attachow o koszcie wiekszym niz 2 ale ciezko sie bedzie na tym gralo.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #61 dnia: 2009-06-15, 10:19 »
ale już tak niby nie jest jak postacie ( nie uniq) te same występują po obu stronach i jak to chcesz wytłumaczyc? tak naprawde jakby się chciało grac całkowicie poprawnie to musiałby to być highlander

a wracając do LTD PK to coś musi byc zawsze bo co zrobisz z postaniami które nie pojawiaja się w bitwach lub kóym w bitwie nie da się nic zrobić
Walec

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #62 dnia: 2009-06-15, 10:37 »
ale już tak niby nie jest jak postacie ( nie uniq) te same występują po obu stronach i jak to chcesz wytłumaczyc? tak naprawde jakby się chciało grac całkowicie poprawnie to musiałby to być highlander

Mimo, że popieram to co piszesz Walec, użyję tutaj argumentu, który zasłyszałem na Crane Clanie, kiedy wytknąłem "tró story playerom" ten fakt.

Otóż taki non-unique wedlug nich reprezntuje postać na karcie I wszystkich możliwy podobnych ludków do niego. Np. Masujiro wszystkich monków z podobnymi statsami, Senta wszystkich dyshonorujących żurawiowych Courtów z 1/3 itd.

;)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #63 dnia: 2009-06-15, 11:07 »
I nie tylko według nich, tylko taki był zawsze Way of L5R. Np. w Clanwar jest tak samo...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #64 dnia: 2009-06-18, 00:17 »
Pominięcie pierwszej tury - no niby fajne... tylko jakoś tak dziwnie będzie zaczynać z 6 kartami na ręce.
Unique nie Unique - jak ktoś już zaznaczył trochę nie fluffovo. Chociaż z drugiej strony sprawi to że mirrory (choć nie tylko) będą bardziej wyrównane.
Brak share - ssie  :(
Strategy Card zamiast Action Card - wtf?? A komu to do jasnej tak naprawdę przeszkadzało? Chyba zmieniają tylko dlatego że Strategy brzmi bardziej COOL niż action i więcej szczeniaków się na to przyjara ("Ty patrz jaką mam zajefajną kartę strategii" - www.żal.pl)
Favor dla Dragona - No sorry ale to już jest jakaś kpina. Jak powyższe jakoś jeszcze przełknę tak to już mi w gardle w poprzek staje. Ja rozumiem, gdyby to sie pojawiało jako trait na domkach to bym jeszcze przyjął jakoś spokojnie do wiadomości. Ale nie qfa z roolebooka. Czy tylko ja mam takie skrzywienie że wydaje mi się że roolbook powinien być neutralny i nie faworyzować żadnej frakcji a jedynie przedstawiać ogólne zasady dotyczące wszystkich?? Generalnie SIC!!

Reszta zmian właściwie mało istotna. Można pominąć.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #65 dnia: 2009-06-18, 00:20 »

W poprzednich edycjach był "transfer", którego używało się bardzo rzadko i nikt nie płakał (kiwnięcie dwóch postaci to była kpina dopiero). Brak share powoduje, że gra stanie się odrobinę trudniejsza bo dwa razy się zastanowisz zanim dołożysz cokolwiek z ręki.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #66 dnia: 2009-06-18, 00:25 »

W poprzednich edycjach był "transfer", którego używało się bardzo rzadko i nikt nie płakał (kiwnięcie dwóch postaci to była kpina dopiero). Brak share powoduje, że gra stanie się odrobinę trudniejsza bo dwa razy się zastanowisz zanim dołożysz cokolwiek z ręki.

Nie mówię że to dramat jakiś ale po całej edycji z sharem ciężkie będzie przestawienie się. Mogli chociaż wrócić do tego "transfer".
Racja człowiek się 2 razy zastanowi zanim dopnie attach. Chociaż zobaczymy jakie będą możliwości zrobienia przeciwnikowi takiej przykrości, żeby ten attach na stole pod konkretnym typem nagle stał się bezużyteczny.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #67 dnia: 2009-06-18, 00:56 »
a wracając do LTD PK to coś musi byc zawsze bo co zrobisz z postaniami które nie pojawiaja się w bitwach lub kóym w bitwie nie da się nic zrobić

http://l5rsearch.com/db/search.cgi?title=unpredictable%20strategy

Nie ma juz postaci, ktorym w bitwie nie da sie nic zrobic/ktore nie przychodza do bitwy.
Time is precious. Waste it wisely.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #68 dnia: 2009-06-18, 00:57 »
w SE jest unexpected intimidation ;)
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2009-06-18, 11:51 »

Ale jak był transfer, to jak się kiwnęło postać, to cały unit był "mniej niż zero"...

ergo - nie grało się tak attachami jak teraz

Radko

• Personality
« Odpowiedź #70 dnia: 2009-06-18, 12:00 »
Poza tym Transfer był Limited, więc to też zawężało pole manewru.

THE JESKE

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2009-06-18, 12:03 »
nie dla mientusu . a tak mamy way na followery , sporo postaci z 1ph . co oznacza ,że nasi commanderzy buffujacy followery nie magą używać niektórych followerów . mnie brak transferu bardziej boli , niz zmiana naval [bo i tak nie specjalnie jest w nim co robić ] .
always +5 do lansu.
Self-Appointed Prophet of Doom:
Something like :
6/4/3
Limited : Put a -1 gold cost token on a target peronality .

Random dude:
Just shut up Self-Appointed Prophet of Doom <_<.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #72 dnia: 2009-06-18, 12:06 »

http://l5rsearch.com/db/search.cgi?title=unpredictable%20strategy

Nie ma juz postaci, ktorym w bitwie nie da sie nic zrobic/ktore nie przychodza do bitwy.
tak tak tak sobie to tłumacz a w SE było troszkę tych kart które wciągaly do bitwy i co? i i dalej z niektorymi postaciami był duży problem, uciekanie z bitwy dalej bedzie a ty jesteś o jedna karte którą można lepiej wykorzystać lepiej
Walec

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 2009-06-18, 12:12 »
ja chce event : Until end of the game you have open action: share. ! może się nazywać 'Twixnijmy to razem' ale chce takie coś xd

EDIT: mam navet flufa: 'Ciastko, Karmel... CZEKOLADA!!!'
« Ostatnia zmiana: 2009-06-18, 12:16 by Matsu Girro »

Rise above.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #74 dnia: 2009-06-18, 12:27 »
Jako ze ogolnie zaczela mi ta gra zlewac to przeczytalem temat dopiero teraz (no dobra przebrnalem przez 3 strony bo potem jest juz tona off topu).

Dla mnie klimat gry zarzneli po diamondzie wiec dla mnie zmianyn sa na plus. Dobijaja klimat (ale dla mnie to i tak  jest parodia tego co bylo) ale przynajmniej wprowadzaja wiekszy balans i eliminuja jak moga efekt gold flooda czy screw. Zaczalem sie zastanawiac na powaznie czy nie zainteresowac sie ta edycja glownie przez zmiane zasad... i podejsc do tego (a zreszta i tak tak podchodzilem tylko faworyzowalem jeden klan) na zasadzie, ktory klan na topie tym gram a reszta (klimat, lojalnosc itp itd bzdury) w dupie.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Chemik

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 2009-06-18, 12:42 »
Niemniej powtórzę po raz 20... granie mirror uniqów w 1 bitwie to po prostu koszmar nocny...
Chce zobaczyć te wspaniałe story po jakimś dużym finale, gdzie będą się 2 daigotsu tłukli:D

Oj przestań... mało to razy story było na poziomie "wielki XXX wypier.... się na mydle i wypycił sam sobie harakiri bo inni byli za mali by go pochlastać..." ?

Coś wymyślą...

Mechanicznie będzie lepiej dla gry z taką zmianą.

Nie było nic bardziej wkur... jak gra mirror i podejście u przeciwnika uniqów i ich wystawienie, a potem zasranie nas tym samym i niemoc wystawienia niczego mimo posiadania na to kasy...

Tak samo z brakiem/zalewem holdingów. Deck testowany, działa - nie dostaje się kasy na samym początku i wtopa... a człowiek bezsilnie patrzy się na to...

Nie ma share - bardzo dobrze fuken !!! Nic tak bardzo mnie nie denerwowało jak kraby/liony rozprowadzające sobie z błogim uśmiechem tony followerów z jednego typa (bo dostał na siebie taniej/wychodzi z followerem/tworzy na siebie/dostał z supply) na innych...

Zmiany na "+", przynajmniej na first look, a co do blitzów... nie będą działać... jasne...
w pierwszej chłop lub dwa, w drugiej pojazd... jeszcze do tego w pierwszej turze możemy z tego darmowego holdingu zmielić przemielić pierwsze 8 kart z dynastii co chyba daje całkiem niezłą szansę na ustawienie sobie dobrych typów do jechania. Ja tu nie widzę, końca blitza, trochę inaczej trzeba będzie decki składać.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #76 dnia: 2009-06-18, 12:54 »
ak tak tak sobie to tłumacz a w SE było troszkę tych kart które wciągaly do bitwy i co? i i dalej z niektorymi postaciami był duży problem, uciekanie z bitwy dalej bedzie a ty jesteś o jedna karte którą można lepiej wykorzystać lepiej

Jak nie bedzie seikitsu, stay your blade, ordered retreat, knowledge i innych akcji w tym stylu to duzo problemow znika :)

A co do blitz'a to juz sie na pajakowym forum tez nad tym zastanawiali. Lew najprawdopodobniej bedzie mogl blitzowac, pajak juz nie bardzo (jako ze idzie drugi, a z dodatkowym zlotem przeciwnik bedzie mial juz cosik w obronie najprawdopodobniej).
Time is precious. Waste it wisely.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #77 dnia: 2009-06-18, 12:57 »
no ale pajak nigdy nie mogł blizować:)
Walec

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #78 dnia: 2009-06-18, 13:04 »
no ale pajak nigdy nie mogł blizować

Pierwsza tura shugas za 6 golda, druga tura maseru z reki i wjazd, trzecia tura maseru z reki i wjazd we dwie + to co za dyshonor daje +2F kazdej postaci = 3 prowincje zjechane, 4 tura jak przeciwnikowi nie wyszla postac na ostatniej prowincji to gg... wygralem tak 4 razy.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
« Odpowiedź #79 dnia: 2009-06-18, 13:12 »
no ale pajak nigdy nie mogł blizować:)

no to teraz bedzie mial szanse, wyszedl ten chlopek za 2g z 3F.