Autor Wątek: [PotD] Akodo Dosei  (Przeczytany 11549 razy)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: [PotD] Akodo Dosei
« Odpowiedź #20 dnia: 2009-08-05, 23:56 »
Ty, popatrz, a ja po pierwszej bitwie mam 2 karty na ręce zazwyczaj i jakoś nie marudzę... A też sobie blankami pociskam.

ja prawie blankami, ale widze ze po raz kolejny mamy dokladnie ten sam poglad i tez mam max 2 karty na reku po pierwszej. no chyba ze mi dojdzie mrrrroczne kombo smutny chinczyk+ weapony+ duelista z drawem to wtedy miewam nawet troche kart na reku
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #21 dnia: 2009-08-06, 01:48 »
W mantisie blankami? To co Ty za deck złożyłeś?

A co do lwów, to ssą, bo ich postacie nic nie robią. Zupełnie nic.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2009-08-06, 06:11 »
Ty, popatrz, a ja po pierwszej bitwie mam 2 karty na ręce zazwyczaj i jakoś nie marudzę... A też sobie blankami pociskam.

ja prawie blankami, ale widze ze po raz kolejny mamy dokladnie ten sam poglad i tez mam max 2 karty na reku po pierwszej. no chyba ze mi dojdzie mrrrroczne kombo smutny chinczyk+ weapony+ duelista z drawem to wtedy miewam nawet troche kart na reku

Ano. Ja to i mogę wstawić Voida w pierwszej turze, ale takiego mroku to żem jeszcze nie miał na łapie ;P

W mantisie blankami? To co Ty za deck złożyłeś?

A co do lwów, to ssą, bo ich postacie nic nie robią. Zupełnie nic.

Większość jest blank, albo nic nie robi z większością matchupów, bo to 41 kartowy dek z 30 postaciami. Średni GC szacuję na ~5,5 (trochę mi Sunagawa 8 zawyża, no i czempion, ale oni wylecą jak wejdzie PotD).

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2009-08-06, 11:43 »
Lew mial supierora chyba glownie dlatego , ze mial najgorszy draw w samurai-u.Byla to owszem jedna z lepszych kart , dla niego ale pod koniec w turbo honorowkach bardzo czesto miescily sie 1-2 sztuki ( ja osobiscie gralem 2 czasem 3 sztuki)
W decku , ktory obecnie gram , przy duzo szybszej rozgrywce niz w SE bardzo czesto koncze gre majac mniej niz 10 kart w facie...
Brak superiora mozna starac sie nadrobic swietny recyclingiem fat-a.
Glowna zaleta superiora bylo to , ze mogles wrzucic pojedyncze karty , ktore wygrywaly gry , mogles grac sporo mety i zawsze miales jokera w talii. Teraz tego nie ma , ale spokojnie mozesz grac mete , bo spokojnie ja sobie przemielisz , a co najwazniejsze na biezaco mozesz ja sobie drawowac.
Jesli chodzi o deck militarny , to NAJBARDZIEJ boli brak sensownych followerow , to glownie bracia/budocy dawali na poczatku tempo lionowi , mielismy owszem duzo lepsze zasady na postaciach , ale mi osobiscie najbardziej brakuje wlasnie grywalnych followerow za 3 golda.

P.S
Podejrzewam ze jakby wyszedl z powrotem Hachigoro , superior , benika , robun , shinichi , stary shigetoshi , to i tak Sejmitar by narzekal takze loozik;)
« Ostatnia zmiana: 2009-08-06, 11:47 by Klepek »

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #24 dnia: 2009-08-06, 12:14 »
teraz w mojej honorówce nie zmiesciłbym nawet poł superiora bo mam aż 3 taktyków (same uniki)
Walec

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2009-08-06, 15:52 »
Teraz nie ma miejsca dla taktyka w honorówce bo każdy jest za słaby pod ten way to fakt, ale AWP i Lightwater by nadrabiają. Za to grając na hero i taktykach z IG2 to mam masakryczna przewagę w kartach na ręce nad przeciwnikiem, więc aż tak bardzo nie tęsknie za superiorem, aczkolwiek nie powiem że miło było mieć kartę która 'zmieniała się' wraz z biegiem wydarzeń w bitwie ;p

Rise above.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 2009-08-06, 19:32 »
Klepek - w SE jak już narzekałem to na końcu jak nam dawali ciągle to samo, że nudne. Teraz narzekam, że tym gównem nie da się grać. Lwy mają chujowe postacie (ukoronowanie - BLANK commander/paragon, który NIE jest boxem,  przy 3 kartach, działających na paragoństwo), DT nie ma pomysłu na way do nich i wciska jakiś crap, i pilnuje się żeby broń kami nie zrobić czegoś grywalnego. W dodatku deal z Superiorem i Unshakable był taki, że kasujemy, a w zamian dostaje się najlepszy dociąg... Jaki dociąg jak jest swap? Więc się z łaski swojej ode mnie odczep, nikt nie dał ci prawa przyczepiać mi kwiatków 'on to zawsze narzeka'. Wiem co widzę, jeden deck walca tego nie zmieni. W czasie gdy lewki dostają taką chujnię jak deathseeker do chodzenia po favor czy upgrade blank postaci na blank postać, pozostałym rozwija się theme i daje nowe możliwości. kur#!$%!

Walec - postnij gdzieś decka. Ja się chcę bardzo mylić, ale  tego co widzę to mam coraz większą ochotę sprzedać karty, bo ile można.

Quas - jakim przekopem decku ? Nie zauważyłeś, że lew używa fate jako paliwa, w tym także do robienia swojego force ?

Geralt - policz ile masz boxów w decku, przypomnij sobie, jaki masz gold, a potem wejdź na l5r sercz i zobacz relacje kosztów i forca lwów.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-06, 20:06 by sejmitar »
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2009-08-06, 20:51 »
prawda jest taka że to wina Naomoasy że paragoni się będą tępo rozwijać bo żeby czasem nie powstały kwiatki w stylu Honesty ;p

Rise above.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
« Odpowiedź #28 dnia: 2009-08-06, 21:14 »
nie przesadzaj Sejmitar, ja jakos gram lwem i nie narzekam, dociag kart mam swietny (czasami zdarza sie ze mam pusta reke ale to rzadkosc) kazda postac cos robi, do tego attache tez z akcjami. Oczywiscie to nie to samo jak bylo w goldzie ale nie jest zle.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-06, 23:23 by Gothmog »

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2009-08-06, 23:09 »
Popierwsze przestałem postować deki jakiś czas temu po drugie nie mówie że te deki są uniwersalne to narazie pierwsza faza testów (co prawda na turnieju zrobiłem 3:1) narazie gra mi się przyjemniej niż spiderem (chociac monk spiderowy fajnie zabija:))
pojazdówkę można zrobić szybką honorówkę stabilną ale nie szybko może bedzie przegrywać z fenolem czy kranem ale może nie zawsze (zwłaszcza po IG2)
pieklisz się nad nie wiadomo czym ja mam dużo przyjemności z gry lionem teraz jak ty nie to szkoda
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2009-08-06, 23:22 »
Quas - jakim przekopem decku ? Nie zauważyłeś, że lew używa fate jako paliwa, w tym także do robienia swojego force ?

dopalam sie gl z szarzy. tiktak to gl dociag karty...albo F+2 (AWP)
jezeli wziasc do tego albo seppun blade albo lightwater bay to sie robi o 1 karte wiecej niz przed zgraniem akcji. nawet RoV daje 2 karty za discard.
pedler
ja mam jeszcze taoistow,jak jest pod gorke to mozna zawsze zasiorbac cos z counting house.

generalnie mam wiecej kart na rece niz w SE.

fakt,teraz brakuje dobrych akcji taktycznych-taki life. za to calkiem ciekawie dzialaja paragony czy herosi.
w kazdym razie jest mnostwo funu z gier...i rezultaty tez calkiem znosne.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
« Odpowiedź #31 dnia: 2009-08-06, 23:25 »
...nawet RoV daje 2 karty za discard...

Nie daje 2 kart, kolega przeczyta jeszcze raz karty w decku... Domek dziala tylko w bitwie  :P

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #32 dnia: 2009-08-07, 00:12 »
Wymieńcie mi lwie postaci, które coś robią w bitwie, bo kojarzę 4, w tym 3 unique...

I wymieńcie mi ten dociąg, bo jedyne co kojarzę, to to, do taktyków, oraz domek, który i tak mało daje.
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Gothmog

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Barlog's Commander
« Odpowiedź #33 dnia: 2009-08-07, 00:17 »
Wymieńcie mi lwie postaci, które coś robią w bitwie, bo kojarzę 4, w tym 3 unique...

I wymieńcie mi ten dociąg, bo jedyne co kojarzę, to to, do taktyków, oraz domek, który i tak mało daje.

- Akodo Hiroshi x3 - wyciaga followera z discarda (najpierw dopalka followerem z tiktata a potem follower na do gry)
 - Akodo Sadahige (Experienced) (bow prawie za darmo)
 - Akodo Shigetoshi (Experienced 2) - kill
 - Akodo Tsudoken - odkrecenie opn/battle
 - Ikoma Tomoi - (move do bitwy)
 - Matsu Fumiyo x3 - wywala unit z bitwy
 - Matsu Misato x3  - (strzal srednio za 4 czasem za wiecej)
 - Matsu Satsune x3 - (odkrecanie + bow )
 - Matsu Youko x3 (bow za friko)
 - Yosa - RA za 2 i 4

Jezeli uwazasz ze domek malo daje to sie grubo mylisz, akurat ta akcja do wracania strategy card'a na gore decka jest srednia.
« Ostatnia zmiana: 2009-08-07, 00:18 by Gothmog »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #34 dnia: 2009-08-07, 00:22 »

Postacie z akcjami bitewnymi ktore robią coś przeciwnikowi (bez IG2):
Akodo Sadahige (U) - bow, ew. kondycyjny (bushido) kill
Akodo Seichii - gdy odpowiednio silny - bow wszystkiego u przeciwnika
Akodo Shigetoshi (U) - kill
Matsu Fumiyo - wypad + bow
Matsu Misato - progressive range attack (3-7)
Matsu Satsune - kondycyjny (bushido) bow
Matsu Ushio - an eye for eye (kill)
Matsu Yosa - range attack 2 lub 4 za bushido
Matsu Youko - bow wszystkiego bez followera

Dociag:

Domek - uzywasz akcji odrzucającej (często paragoni, dopał z taktyka, do tego niektóre ringi) i ciągniesz karte. Z AWP, która wraca na koniec tury daje to refill reki
Lightwater Bay - z domkiem mowi: odrzuc kartę (domyślnie AWP) i pociagnij 2 karty
Seppun Blade - gdy nie opposed to efekt taki jak powyżej
Favor to the Horde - wskaż opposed taktyka, dociągnij dwie karty
« Ostatnia zmiana: 2009-08-07, 00:25 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2009-08-07, 00:40 »
z czego favor to the horde wypada najslabiej ;)

...nawet RoV daje 2 karty za discard...

Nie daje 2 kart, kolega przeczyta jeszcze raz karty w decku... Domek dziala tylko w bitwie 

a faktycznie.
co nie zmienia faktu ze voida nie oddam ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2009-08-07, 00:42 »
stricte bez zdolnosci sa 4 karty-> samurai(2/2 za 4),taktyk (2/2 za 5), commander (2/3 za 5) i teraz wychodzi paragon/commander (ale ten ma przyniesc ze soba 4PH i ladnie odpalac VPoI)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #37 dnia: 2009-08-07, 00:45 »
stricte bez zdolnosci sa 4 karty-> samurai(2/2 za 4),taktyk (2/2 za 5), commander (2/3 za 5) i teraz wychodzi paragon/commander (ale ten ma przyniesc ze soba 4PH i ladnie odpalac VPoI)

+
Akodo Sadahige (commander 3/4/PH3 za 6G)
Matsu Mikura (hero 3/2/3PH za 5G)

Matsu Notsuo (trait)
Matsu Shunran (trait)
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #38 dnia: 2009-08-07, 00:51 »
No to wychodzi, zę jak nie przyjdzie awp, to nie ma dociągu za bardzo.

Postacie z akcjami bitewnymi ktore robią coś przeciwnikowi - bo właśnie o takie coś mi chodziło

Akodo Sadahige (U) - bow, ew. kondycyjny (bushido) kill  
 ok, ma akcję grywalną, jest spoko
Akodo Seichii - gdy odpowiednio silny - bow wszystkiego u przeciwnika akcje ma naprawdę fajną, ale tak naprawdę trzeba pod niego składać deck, aby dobrze działał
Akodo Shigetoshi (U) - kill postać za postać, ale fakt, fajna akcja
Matsu Fumiyo - wypad + bow ale tylko kogoś z mniejszym forcem, honorówki odeślesz, ale z militarkami może być ciężko
Matsu Misato - progressive range attack (3-7) dobry range nie jest zły, ale to kiwnięcie postaci boli, bo nie ma jak jej wstać, średnio
Matsu Satsune - kondycyjny (bushido) bow akcja za zrzucenie karty z ręki, to nie akcja, bo równie dobrze możesz zagrać tą kartę z ręki
Matsu Ushio - an eye for eye (kill)fajny, ale jednorazowy i mocno kondycyjny
Matsu Yosa - range attack 2 lub 4 za bushido range za 2 nie robi nic, range za zrzucenie karty, tym bardziej konkretnej, jak wyżej
Matsu Youko - bow wszystkiego bez followeraok, fajna akcja

Podsumowując:
Postaci z dobrymi akcjami:
Youko + Sadahige (u) + Shigetoshi (u)
dodatkowo: Ushio + Misato + Fumiyo mają grywalne akcje z czego ushio przy tym ginie, Fumiyo ciężko odpalić, a Misato nie ma jak potem wstać

Kiepsko widzę te abilitki na postaciach.
Inne klany mają tego lepiej i lepsze.
Ale to może tylko ja tak widzę.
Twoja stara, to Fosuta!

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2009-08-07, 00:56 »

+
Akodo Sadahige (commander 3/4/PH3 za 6G)
Matsu Mikura (hero 3/2/3PH za 5G)

Matsu Notsuo (trait)
Matsu Shunran (trait)
Nie Sadahige tylko Sagashite ;p
Podsumowując:
Postaci z dobrymi akcjami:
Youko + Sadahige (u) + Shigetoshi (u)
dodatkowo: Ushio + Misato + Fumiyo mają grywalne akcje z czego ushio przy tym ginie, Fumiyo ciężko odpalić, a Misato nie ma jak potem wstać

Misato albo wstanie z Tsudokena albo pojedzie do domu z Discretionary Valor lub zginie z duty za silniejszego goscia

co do dociągu jak grasz honorówke to jeszcze couting house, a jak militarka to ten folower z IG2 co dociaga tyle kart ile jest graczy którzy stracili prowincjie jak wchodzi z ręki,
Kiepsko widzę te abilitki na postaciach.
Inne klany mają tego lepiej i lepsze.
Ale to może tylko ja tak widzę.
no mają lepiej ale co zrobić, trzeba grać, mam przyjemność z grania lwem to i nie narzekam
« Ostatnia zmiana: 2009-08-07, 01:11 by Matsu Girro »

Rise above.