Autor Wątek: [tH] Lion  (Przeczytany 12715 razy)

TASIEK

• Spider Clan
  • Personality
  • *
Odp: [tH] Lion
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-01-12, 01:40 »
Nie jestem na 100% pewny czy to kombo zadziała ale z tego co widze to powinno bo przecież nie jest napisane że to musi cie niszczyć akcja przeciwnika

Jeszcze by tego brakowało. Każdy deathseeker ma na sobie akcję Battle: się zabij. Jakby nie było z tym synergii, to chybabym im wąglika wysłał.

Czyli kombo działa tak jak myślałem, to już są 4 karty do wyciągania postaci: Will, A Cleansing Death i Civility oraz Unexpected Arrival. Jak by popracować to może uda sie coś ciekawego złożyć, jedyny problem polega na tym że jest zbyt mało deathseekerów.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 2010-01-12, 01:47 »
(...) Dwa, że to, jak wygląda support do DS'ów mi się nie podoba, bo jak widzę na każdej akcji na końcu dostań 1/2/3 honoru to zaczynam mieć obawy co z tego wyniknie, kiedy tych kart będzie już więcej. Czyli wybieram bramkę nr 2.

Hmm, policzmy, 20 postaci w decku, każda ma 0 ph, żadna nie działa z engine paragońskim Lwa (wymaga dobrego PH), każda za zabicie siebie dostanie średnio 2 honoru - faktycznie, po wystawieniu a następniu ztalibowaniu większości postaci wygrywamy na honor.

Do kompletu brakuje jeszcze akcji, która oponentowi daje immunitet na zabijanie się i zakaz mova, żeby nam z bitwy przypadkiem nie uciekł zanim Deathseekerzy na nim hoonru nie nabiją...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #22 dnia: 2010-01-12, 01:50 »
Tak jak Sejmi wspomniał na SS, cały ten way śmiercioszukaczy potrzebuje dedykowanego SH, np. takiego (tylko zamieńmy Ratling na Deathseekser).
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2010-01-12, 01:56 »
Jakby na deathdrawie było 'Tactician or Deathseeker' - karta byłaby naprawdę grywalna... można by się pokusić o wrzucenie paru DS do decku. A tak :/

Został nam z postaci 1x Matsu i 1x Akodo S-cośtam. Senke, Shigetoshi (za wcześnie), Setai (hmmm) albo coś nowego...
Chyba, że zamiast Matsu dostaniemy Toturi Shigekawę :)
« Ostatnia zmiana: 2010-01-12, 02:18 by sejmitar »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #24 dnia: 2010-01-12, 07:39 »
Chyba, że zamiast Matsu dostaniemy Toturi Shigekawę :)

Albo jakąś niespodziewajkę typu Kitsu.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #25 dnia: 2010-01-12, 07:59 »
Senichi to jest autoinclude w Naked Lionie i nie powiecie ze nie. Postac ma wszystko co potrzeba - 6GC i 4F przy napadzie oraz zdolnosc ktora pomaga chronic Kasei.
Wiec PnPiPnD

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #26 dnia: 2010-01-12, 08:46 »
A Cleansing Death - narazie za mało grywalnych deathseekerów teraz pojawi się dopiero 3 postać z czego tylko 2 są grywalne
Akodo Ryozo - wydale się nie zły ale moim zdaniem nie ma zabardzo deka do którego by się zmieścił
Akodo Senichi - ten typ jest bardzo dobry może nawet w honorówce mi się zmieści:) a napwno w comanderach i w ST
Akodo Shigo - kurcze nie wiem może zbuduję znowy gupi deck na hero lionowych
Civility - bardzo dobra karta zwłaszcza w lionie "to ja w pierwszej kupię holdingi ok? - ok to w drugiej turze w LIMITED kupię sobie zioma którego zdiskardowałem atak szarża lub inna dopałka i prov to ja sobię jeszcze coś kupię, o patrz teraz w 3 turze już moge cię dwoma atakować, moze być chore
Hope Against Hope - duży koszt ale w sumie expendable też się gra :)
Walec

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2010-01-12, 08:52 »
jakiś fajerwerków to nie ma, ale karty wyglądają ciekawie (szkoda że wszystkich kart w ogóle nie wydają na tym poziomie, czyli solidne bez przegięć)

A Civility jest świetną kartą do.. scorpiońskich Kensajów ;D (to tylko w połowie żart)
Shoju na prezydenta! :)

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2010-01-12, 09:52 »
A Cleansing Death- później może namieszać, teraz to sobie może tylko wyglądać fajnie.
Civility- bardzo fajna karta, zgadzam się z Walcem, mieć dodatkowe źródło z którego można wystawić ziutka jak się już nie mam jednej prowki też jet fajne, a keyword bushido pozwala używać tej karty jak paliwo dla akcji domku i paragonów, dla mnie bomba.
Hope Against Hope- w wolym tłumaczeniu 'Beznadzieja', ale nie jest aż tak strasznie głupi. GS+to i dwa unity z głowy kosztem jednego ziutka + opcjonalna karta. Ale ogólnie pomysł na zabijanie lwów żeby coś robiły przeciwnikowi jest dla mnie słaby..
Akodo Ryozo- cud miód staty, kolejny gość który robi coś przeciwnikowi. Zdolność bardzo dobra, zmienialny RA bez bowa to jest coś. Fajny art.
Akodo Senichi- zacny, biegające duty dla kluczowych postaci z bardzo fajnym forcem i wysokim HonorGainem, 2 w decku minimum widze. Bardzo fajny art.
Akodo Shigo- git koleś, szkoda ża GC7 z Ph2, dobra zdolność, no i pyka prowki z last stand/klamką klanową od tak. Co najbardziej mi się podoba to to że zdolność + kawaleria troche psują taktyke przeciwnika 'Przydziele się wiekszą ilościa Forca na twoich hero i będe mówił 'Pass'.

Ogólnie nie ma biedy ale fajerwerków też nie ma. 2/3 lwa które robią coś przeciwnikowi a nie prostuja/uciekają/wrzucają więc jest obiecująco. Akcje raczej słabe w porównaniu do obecnie granych prócz Civility która się wyróżnia.Tak samo myślałem nad domkiem do DS który miałby wyglądać tak jak kempy napisał, może dzięki temu ten deck zachowywał by tempo. A way na DS to ja nie wiem jak oni sobie wyobrażają, czy to ma w przyszłości wchodzidźić do bitwy wysadzać się wszystkim po kolei i dostawać25+ honoru?
No i czekam na to panią:
oby miała treit: After your personality dies from your action gain 1 honor.
I jakąś uber akcje bitewną za te słabe A Cleansing Death i Hope Against Hope.
« Ostatnia zmiana: 2010-01-12, 09:57 by Matsu Girro »

Rise above.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #29 dnia: 2010-01-12, 10:27 »
Przedrukujcie te karty w fioletowych obwodkach i ja sie bede cieszyl ze tak zajebiste postacie do kuca by wyszly... No ale wiem, ze roznica 2 golda na domku robi swoje... mimo wszystko jak tak patrze to kuc dostal gorszy prev niz lion.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2010-01-12, 11:51 »
A cleansing death-> troche za malo suicidebombers robia. a znajac zycie w kolejnym dodatku beda juz pominieci. Ale zaczna sie robic jakas tam opcja. narazie kicha.

Akodo Ryozo-> dla mnie cud,miod i orzeszki. Samuraj,Paragon,Taktyk z 4Ph i z opcjonalnm killem. troche drogawy ;D jak za dostepna silke ale IMO z potencjalem.

Akodo Senichi->uuuu...zajebisty koles. Zawsze spowalnia kille przeciwnika o 1 akcje. W ostatecznosci to ciagle 4silki za 4 (i samurai)

Akodo Shigo-> jakos wrotki do mnie nie przemawiaja. akcja zacna. Jak zdobede to potestuje, jak nie-plakac nie bede.

Civility-> tylko mnie sie wydaje ze karta jest zgieta na maxa? (szczegolnie ze nie doczytalem sie niczego na temat placenia :o )

Hope Against Hope-> po pierwsze sa ciekawsze sposob na klekniecie przecienika. po drugie-dociag tez mozna wymozdzyc na inny sposob. Samobojcze akcje sa fajnie w obronie do ewakuacji ost zawodnika.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2010-01-12, 12:12 »
Civility-> tylko mnie sie wydaje ze karta jest zgieta na maxa? (szczegolnie ze nie doczytalem sie niczego na temat placenia Szok )

a doczytałeś gdzie coś na temat nie płacenia? ;) (waving costs czy jakos tak)

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #32 dnia: 2010-01-12, 12:12 »
(szczegolnie ze nie doczytalem sie niczego na temat placenia :o )

Jeśli nic nie jest napisane to płacisz normalnie pełen koszt. Natomiast nie pamiętam jak jest z wymaganiami honorowymi przy kupowaniu postaci poza dynasty phase.
Squeek

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #33 dnia: 2010-01-12, 12:17 »
I jak zwykle okazuje sie ze pare osob gra w inna gre niz Ja;) Spodziewalem sie o wiele gorszego preview. Zaczne od najbardziej powerowych wg mnie kart.

1. CIVILITY - to jest jedna z najlepszych kart do liona w tej edycji , gdyby wprowadzala o 2 taniej bylaby KOSMOSEM i jedna z bardziej broken kart w edycji. Tak jak pisal Walec mozna wrzucic do kazdego blitza , w pozniejszym etapie dzialanie ma jak arrival. Do tego fajny trait choc watpie zebym uzyl jej jako paliwo do domku.Pytanie takie czy ta karta trigeruje reakcje Naomasy.'

2.Akodo Ryozo - ja go zmieszcze w kazdym granym przeze mnie deck-u , wejdzie do naporu ( ma moze malo f ale taktyka i sensowna batle akcje) , wejdzie do honorowki z racji ph i pewnie do zdecydowanej wiekszosci deckow mimo 7 gold costu.

3. Akodo Senichi - AUTOINCLUDE w honorowce , boli troche jego ph , ale z tego co mi sie wydaje jego reakcji mozesz uzyc nawet jesli zabijaja jego. W swarmie nie zmieszcze bo w swarmie wszyscy sa rowni (no czasem niektorzy sa "rowniejsi") i nie ma sensu nikogo ratowac.

4.Akodo Shigo - fajny heros , co prawda potrzebuje troche "paliwa" by pukac prowki ale herosow nigdy za wiele:)

5.A cleansing death - jakbym nie mial za soba zlych doswiadczen z samuraia to uznal bym ta karte za dobra:P

6.Hope against hope - idealne jako podkladka pod zywca do kazdej gry , idealnie nadaje sie do wytarcia stolu z kropel piwa tak zeby sie karty nie zamoczyly ,napewno ma jeszcze wiele innych zastosowan ale jak narazie wymyslilem tylko te.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2010-01-12, 12:21 »
6.Hope against hope - idealne jako podkladka pod zywca do kazdej gry , idealnie nadaje sie do wytarcia stolu z kropel piwa tak zeby sie karty nie zamoczyly ,napewno ma jeszcze wiele innych zastosowan ale jak narazie wymyslilem tylko te.

zabierz komplet dla kolegów w piątek przed koteiem na 'integrację' ;D

:)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2010-01-12, 12:43 »
nie triggeruje zdolnosci naomasy bo ona raczej musi byc na stole w momencie targetowania zeby odpalic reakcje. ale moge sie mylic....
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2010-01-12, 17:13 »
Nie triggeruje :
You can normally take actions from abilities on Strategies and Rings in your hand,
from abilities on your cards in play, or from abilities granted to you by the rules or
card effects.
(Rulebook)
Trigger Naomasy działa w momencie targetowania, wtedy jest jeszcze w discardzie - czyli out of play.

Klepek - masz rację, gdyby Civ dawał redukcję o 2 golda byłby kosmiczny. Ale nie daje. Owszem, możliwość wystawienia typa na stół w fazie akcji jest fajna, ale trzeba na to zużyć te 6 golda.

W Hope intryguje mnie tylko możliwość kiwinęcia całego unitu. MOOOŻE ten efekt przeważy nad kosztem.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2010-01-12, 17:26 »
mowie Wam, hope jest fajny. nie jest to turrrbo mega niewiadomo co karta, ale na pewno jest to sensowna akcja. daje mozliwosc wygrania duzej bitwy gdy wszystko wyglada juz na wrabane. uwielbiam karty ktore pomagaja mi jak jest slabo. wole je od kart typu win more... zreszta bow calego unitu bedzie dobrze dzialal w decku na defensywnych paragonach- zbowowanie calego klocka raczej uratuje prowke, a shurori albo kolega akuto moga sie spokojnie wysadzic dla klanu.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2010-01-12, 22:23 »
osobiscie wole jak nie wyreczac przeciwnika w zabijaniu moich wlasnych postaci. chyba ze tym sposobem zabieram jakiegos przeciwnika ze soba w zaswiaty.

ale moze jak bede gral w srodowisku z moda na "Pana Choinke" to zmienie zdanie. Narazie nie czuje bluesa...zwlaszcza ze musialbym cos jeszcze wypieprzyc z decku coby to wlozyc.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2010-01-13, 19:57 »
Ze Swiftsworda:
Cytat: ikoma_nakezuma
I got my hands on some Harbinger boosters today, and in them was this peep I haven't seen anything written about throughout the internets:

Akodo Senzo
4F 3C
4HR  7GC  2PH
Lion Clan * Samurai * Tactician

Battle: Target another Personality and choose one of his base abilities: he may use it a second time this turn. You may take an additional Battle action.

"Whatever the Empress seeks, we must hope she finds it soon. There is such thing as a war without victory."

Rarity: Uncommon
(pic currently unavailable-I haven't found any)

Personally, I think the guy is awesome. I am eager to hear your thoughts on him.