Autor Wątek: System LCG  (Przeczytany 2645 razy)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
System LCG
« dnia: 2010-01-26, 21:05 »
z rozmowy na temat aGOTa doszedlem do wniosku ze czesc z rozmowcow ma powazny problem z rozumieniem i rozroznieniem kwestii systemu. mianowicie system lcg jest przejrzysty i jasny i w ogole nie przeszkadza to jako same w sobie. np. w legendzie rowniez sa czasem pudelkowe dodatki np. DaK ktore maja fixowany zestaw kart i jakos nikt nie marudzi tylko wie co kupuje. chce finala i seppuny? mam finala i seppuny. (przy czym mozna porownac koszt pudelka do gota z cena DaK... ale to juz mi sie nie chce klocic o to...  ::))

wyglada na to ze wiekszosc przeciwnikow tego systemu jako argument obrala sobie kwestie ze 2 gry ktore zmieniono na ten system "umarly" turniejowo i na tym opiera slabosc systemu. a teraz oderwijmy sie od tych 2 gier. zalozmy ze wyszla nowa karcianka calosciowo w systemie LCG (btw wyszla... warhammer invasion  ::)) i probujmy oceniac tylko i wylacznie system a nie dana gre. i teraz mamy 2 bieguny- lcg z chapter packami z kompletami kart (tak ze nie trzeba kupowac wiecej niz 1...) a z drugiej strony kaprysne ccg z boosterami i starterami w ktorych ch...FFG... wie co bedzie... wyglada na to ze taka lcg z chapter packiem wychodzacym raz na miecha za 40 zeta (12x 40 na rok to okolo 500) wychodzi w chooooy taniej niz ccg z dodatkiem na ktorego w sumie nalezy wydac lajtowo 200+ co dodatek (3 dodatki na rok= 600+) + startery+ ewentualne boksy typu DaK. i teraz dochodze do punktu ktory moj rozmowca (raven) jak zwykle pominal bo byl dla niego niewygodny. jezeli kupujesz wszystkie chaptery to automatem masz karty do WSZYSTKICH 6 frakcji w gocie. a teraz podliczmy ile taka zabawa kosztowala by w legendzie... hmmm nawet mi sie nie chce bo to wychodzi kolo 1500-2000 na dodatek. ja wiem ze wiekszosc graczy gra jedna-dwoma frakcjami i reszte maja w dupie. aaaale z drugiej strony prawda jest taka ze prawie nikt nie gra sam, wiec te chaptery sa do latwego podzielenia miedzy ludzi z playgrupy (boksy z ccg tez sa dzielone na ludzi)- tylko nadal niestety matma mowi ze koszty lcg sa duzo nizsze niz kupowanie boosterow itp.

system sam w sobie ma mnostwo zalet, przejrzystosc, latwosc dostepy rzadanych kart, brak koniecznosci uganiania sie po rynku wtornym i przede wszystkim cena. i prosze nie podawajcie argumentu ze lcg jest uzywany w niszowych karciankach. jest uzywany na razie, bo jest nowy a wielu ludzi po prostu boi sie tego co nowe, chocby bylo nie wiem jak dobre i logiczne. zwykly strach przed zmiana wychodzi tu na jaw. zawsze gralismy na ccg to dalej trzeba dawac sie rabac po kieszeni... gratuluje. a aGOT moze zakwitnie turniejowo od nowa...
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
Odp: System LCG
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-01-26, 21:35 »
a teraz podliczmy ile taka zabawa kosztowala by w legendzie... hmmm nawet mi sie nie chce bo to wychodzi kolo 1500-2000 na dodatek

1000 styka - uwierz na słowo :)

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-01-26, 21:44 »
Tobie wierze. nie zmienia to faktu ze moja matma mowi ze 1000 to zdecydowanie wiecej niz 500 na caly rok za chaptery.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-01-26, 21:47 »
Tobie wierze. nie zmienia to faktu ze moja matma mowi ze 1000 to zdecydowanie wiecej niz 500 na caly rok za chaptery.

Stary. CCG - Serious Bussiness. Jak nie masz na to kasy, to zajmij się nie wiem, graniem w makao. Tam potrzebujesz tylko 52 kart i w dodatku w każdym packu masz to samo!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-01-26, 21:48 »
@Breaker

Ok LCG jest tansze... dlaczego tansze = lepsze to nie potrafie zrozumiec.
Jak kogos nie stac na krazki to niech w nie, nie gra. Proste.

Ale wezmy moj przyklad. Kupilem dwa boxy do poprzedniego dodatku, zlozylem z wymian z kart 4 grywalne talie, sprzedalem mnostwo singli, do tego sprzedalem talie ktorymi nie gram, za reszte wymienilem sie z innymi graczami, kartami ktore byc moze kiedys mi beda potrzebne do talii. Wydalem 800zl, w gotowce zarobilem 600zl, w kartach 300zl (gdybym chcial to puszczac to by tyle wyszlo).  Wydalem 800 zarobilem 900zl, moj zysk to 100zl. Chcesz mi powiedziec ze jakims cudem moge miec taniej karcianke w LCG? Ktos odda mi karty i doplaci do nich?

Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-01-26, 22:03 »
stac mnie bo gram w obie, oprocz tego jeszcze w 40k turniejowo (mam prawie 4k eldarow) i inne takie... ale po co placic wiecej jak mozna mniej?

troche naciagany jest Twoj argument ertai, bo tym sposobem to zawsze mozna za pomoca sprytnego handlu singlami zarobic nawet na LCG- po prostu wyprzedajesz chapter packi na sztuki i wyjdziesz mocno do przodu.
Mirumoto Breaker

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-01-26, 22:09 »
stac mnie bo gram w obie
Moj wywod napewno nie jest ad persona :)

troche naciagany jest Twoj argument ertai

Fakt, jest to troche naciagany argument, ale handel singlami w lcg to hmm.... troche tak jakos nie mam pomyslu jak na tym zarobic :)
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-01-26, 22:13 »
U nas jest 1-2 boxy na playgroup (waha się między 4-6 graczy aktualnie - nie wiem jak z singlami bo to każdy we własnym zakresie bierze) i niektórzy w miarę regularnie na większe turnieje jeżdżą więc breaker da się mniej wydawać :)

A eldarzy są blee od czasu jak się nie da robić 40-osobowej rady w HQ.
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-01-26, 22:47 »
inną wadą CCG jest stos commonów po XXX sztuk które zalegają jak chce się zebrać playsety rarów...
forma DaK jest formą optymalną, mogę zrzucić się z znajomymi, albo sam, mam wszystko w tylu sztukach
ile max potrzebuję i to relatywnie taniej niż box z random zawartością, masą syfu którego nie potrzebuje po X sztukach...

system nierandomowy daje też bardziej wyrównane szanse w dostępie do kart, gdzie nie ma problemu, że tylko 1-2 osoby mają wszystkie wypasy, nieosiągalne dla reszty...

niemniej komercyjnym hitem jest CCG, spirala alternate artów/foili i innych wymysłów nakręcających kasę
powoduje, ze producenci dbają o taką kurę przynoszącą złote jajka bo na średnim użytkowniku zarabiają więcej:)
w końcu przy +,- tej samej marży ktoś kto wydaje średnio na karcianę raz na 3 meisiące 40 PLN, a 200 PLN jest 5x cenniejszy
+często z nudów i dla sportu i subiektywnego poczucia ukrytych skarbów i gadających boosterów kupuje kolejne
mając już wszystko widząc w tym tajemny sposób zarobienia jak na loterii ;D

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-01-26, 23:11 »
Zbieram L5R CCG jako playset, kolejną edycję. Kupuję (w przeliczeniu) gdzies po 2 boxy kazdego dodatku - pierwszy dla seta C i U oraz zaczynu R, drugi jako dopełnienie R. Powiedzmy (to gdyby szacunek), że wychodzi mi na to 800z na set, czyli jakieś 2400 rocznie. 200z miesięcznie. Tak naprawdę to znacznie mniej, bo są wymiany, dile turnieje etc, ale niech zostanie.

W LCG dodatek wychodzi co 2 miechy i kosztuje 40z. Aby mieć playset trza kupić 3 (Inwazja) lub 4 (inne)  takie dodatki , czyli 120z/2 miechy - jakieś 60zł miesięcznie. 3x taniej za to, że tu i tu masz total playset  i grasz czym chcesz. Pomijam kwestie tego, ile decków da się zrobić z playsetu LCG i CCG.

Policzenie dla osoby, która zbiera pod jeden klan a nie TOTALNIE, przedstawił Ertaj.

W związku z powyższym uważam, że kwestia finansowa LCG vs CCG nie jest tak istotna, jakby się w pierwszej chwili wydawało - rząd wielkości nakładów jest porównywalny. To co CCG 'traci' na konieczności trafienia w odpowiednie karty, zyskuje się na obrocie kartami z innych klanów.  LCG wymusza kupienie wszystkich kart z setu, potrzebnych czy nie; żadek z LCG które widziałem nie gwarantuje też takiego rozwarstwienia kart 'co do którego klanu' jak L5R.

Prywatnie uważam, że jak się pchać w LCG to tylko w Inwazję. Dlaczego? Bo i w CoC i w AGoT legalne są stare karty. Czyli po kupieniu pudełka czekasz na nowe sety kart i szukasz starych.

Moja opinia na temat fajności grania w CoC AGoT i WH:Invasion to osobna sprawa i to nie wątek na nią...

1500-2000zł na dodatek
Taa, jak się po 4-5 boxów kupuje i ma pecha że same dublowane uniqi idą to MOŻE tak jest. To taniej wyjdzie jako single kupić, co szczerze doradzam.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • "Bo mi karty nie podeszły..."
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-01-26, 23:12 »
A przy okazji wypomne jedna wade LCG o ktorej nikt nie wspomnial, a zaobserwowalem ja w obu dotychczas wydawanych karciankach (nie licze Invasion). Wydawanie co miesiac niewielkiej puli kart daje (wliczajac zestawy startowe) mniej kart w puli niz formaty CCG. Nie wierzycie? Policzcie na Tzu ile kart mialy poprzednie bloki, i ile kart generalnie bylo, a jest wydawanych w roku.

DO tego znikaja okazyjne zestawy, mniej jest kart promo.. Mniejsza jest baza kart skladajacych sie na gre, a z nia samo skomplikowanie gry. Mniejsze staja sie roznorodnosci deckow, bardziej przewidywalna gra turniejowa, i mniej chodzi dziwnych talii i komb.

Dla mnie, jako gracza ktory sporo zabawy bierze z deckbuldingu, oznacza to po prostu ubozsza rozgrywke. Gorsza gre.
Crane Clan ? Lord ? Knight ? Bastard ? Unique ?  AGOT Paratrooper

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-01-26, 23:35 »
zgadzam sie, ale oni musieli zresetowac, taka prawda. i zresetowali po czym pula karta niby jest mala, ale rosnie i niepredko ja zresetuja
Mirumoto Breaker

MiRage

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-01-26, 23:41 »
W LCG dodatek wychodzi co 2 miechy i kosztuje 40z. Aby mieć playset trza kupić 3 (Inwazja) lub 4 (inne)  takie dodatki , czyli 120z/2 miechy - jakieś 60zł miesięcznie. 3x taniej za to, że tu i tu masz total playset  i grasz czym chcesz. Pomijam kwestie tego, ile decków da się zrobić z playsetu LCG i CCG.

Primo dodatek wychodzi co miesiac do każdej gry (miedzy setami jest czasem po 1-2 mce przerwy) i kosztuje 30-40 zl w zaleznosci od sklepu,
Secundo, nie kazdy dodatek chcesz x3 a od polowy roku dodatek bedzie zawieral 60/80 kart KAZDEJ po 3 sztuki wiec skonczy sie problem kupowania wiecej niz 1.
« Ostatnia zmiana: 2010-01-27, 00:56 by MiRage »
"we hope to errata no more cards in Celestial Edition. "

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-01-26, 23:41 »
Hmm
Kolejny naciagany argument z mojej strony ale co tam...
Brak pieniedzy oznacza tez koniecznosc kombinowania. Czytalem kiedys jakis art na temat kolesia, ktory pieniedzmi nie grzeszyl ale gral w MTG na bardziej pro turniejach, i z braku laku zlozyl decka, ktory byl praktycznie na c i u (ktore w mtg kosztuja grosze w porownaniu do erek) i ktory rozwalil wszystko i wszystkich (a wszyscy mieli masywnego wtf), wygrywajac turniej oplacil sobie bodajrze czesne na studia (no w mtgu to jest powazna kasa na powaznych turniejach).... jak sam pisal, gdyby mial wszystkie karty to nie wysilalby sie na jakiegos decka tylko gral tym co wszyscy.

Chodzi mi mniej wiecej o to, ze tak jak juz ktos zauwazyl, dostep do wszystkich kart nie stymuluje idei na nowe talie tak mocno jak ograniczona pula. Bo hej, jak nie mam tej top erki to musze cos innego do decka wrzucic, moze troche zmienic koncepcje, moze troche pokombinowac... nie mowie oczywiscie ze to jest jakos znaczaca, ale napewno jest to jakis tam niuans ccg, ktory jest in plus.

MiRage

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-01-26, 23:44 »
@Ithilsan  to troszeczke inaczej, nie tyle jest to wada co ze strony FFG padła idea by ewentualna rotacje kart wydluzyc maksymalnie w czasie czyli by plan LCG opiewał na kilka lat bez jakiejkolwiek rotacji, stad taka mala pula kart na poczatku.

pozatym zauwaz ze dopiero od Celestiala w L5R każdy klan ma widoczne 4 drogi i support do nich ;). a i w LCG masz juz na dziendobry kilka drog pozniej supportowanych w dodatkach
« Ostatnia zmiana: 2010-01-26, 23:48 by MiRage »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-01-26, 23:47 »
Zapomniałem dodać czegoś :

GDYBY L5R CCG przeszło (od jakiegoś nowego arca) na system LCG, to ja w to wchodzę. Owszem, może jest mniej kart, zwłaszcza na początku - ale 1) łatwiej jest testować i tępić chore comba, co wpływa na jakość gry 2) regularne dodawanie niewielkiej puli kart daje znacznie lepsza kontrolę nad poziomem poszczególnych typów talii niż to co jest obecnie. Plus, istnieje możliwość MRPowania na bieżąco kart - co daje zarówno lepsze możliwości erratowania (jakby coś się jednak zje...), oraz rozszerzania działania starych kart po wprowadzeniu nowych kart.

Poza tym, nie przesadzajmy z tą 'małą ilością kart'. L5R to jakieś 300-400 kart w basic set (z których większość i tak nie ogląda gry), plus 150-300 z ostatniego dodatku, plus 150 za każdy nowy dodatek (50 miesięcznie). W LCG masz ze 150-200 wzorów w podstawce i 30 nowych co set, czyli 15 miesięcznie. Przy czym wszystkie LCG 'chodzą' na pixoko 50-kartowym decku, a legenda to 2x40 czyli o połowę więcej... Ja chętnie kupię teraz karty po to, by za 4 lata ciągle nimi grać w tej samej 'edycji'.

MiRage

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-01-26, 23:51 »
30 nowych co set, czyli 15 miesięcznie. Przy czym wszystkie LCG 'chodzą' na pixoko 50-kartowym decku,

obecnie jest to 20 nowych wzorow  po 40 kart na pack

tylko inwazja ma 50, CoC i Got maja po 60 kartowe decki

« Ostatnia zmiana: 2010-01-27, 00:48 by MiRage »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-01-27, 01:20 »
W LCG dodatek wychodzi co 2 miechy i kosztuje 40z. (...)
Bullshit! :)
Primo dodatek wychodzi co miesiac do każdej gry (miedzy setami jest czasem po 1-2 mce przerwy) i kosztuje 30-40 zl w zaleznosci od sklepu(...),
Czyli dodatek wychodzi (miał wychodzić) co miesiąc, ale jest 1-2 miechy przerwy między dodatkami. Zerknąłem też na strony FFG, wychodzi, że dodatek to może planowo miał być co miesiąc, ale plan planem a rzeczywistość skrzeczy. 1 dodatek na 2 miechy jest bardzo dobrym oszacowaniem.

(...) Aby mieć playset trza kupić 3 (Inwazja) lub 4 (inne)  takie dodatki , czyli 120z/2 miechy - jakieś 60zł miesięcznie. (...)

(...) Secundo, nie kazdy dodatek chcesz x3
Playset to (np.) 3x Travelling Peddler, bo tyle da się legalnie wsadzić do decku. A nie 1, góra 2 bo na więcej się nie gra. 'Potrzebne do decku' to liczył Ertaj... Ja liczę, ile trzeba wydać, żeby na 100% mieć wszystko.

Secundo, nie kazdy dodatek chcesz x3 a od polowy roku dodatek bedzie zawieral 60/80 kart KAZDEJ po 3 sztuki wiec skonczy sie problem kupowania wiecej niz 1.
Nie BĘDZIE ZAWIERAŁ tylko MA ZAWIERAĆ. FFG też paru rzeczy nie dotrzymało... I to nawet trzymając się samego tematu LCG. Nie wiadomo też, co ile będą wychodzić te nowe dodatki i o ile wzrosną koszty. Dlatego też nie ma nic na ten temat w obliczeniach, bo jak liczyć coś o czym nic nie wiadomo poza zapowiedzią firmy.

(...) Przy czym wszystkie LCG 'chodzą' na pixoko 50-kartowym decku,

(...) tylko inwazja ma 50, CoC i Got maja po 60 kartowe decki
A jak napiszę, że pixoko to pi razy oko to będzie jaśniej i da się zauważyć, ze tam jest napisane 'mniej więcej 50 kart'?

A na przyszłość, Miraż, jak ruszasz na wojnę z postami, to sprawdź czy przypadkiem nie popierają twojej sprawy. Ja prywatnie jestem zwolennikiem system LCG, pewnie intensywnie grałbym w [cenzura - zakazany product placement] gdyby nie L5R... Zwłaszcza, że arty fajne i mam większe zaufanie FFG niż AEG jeżeli chodzi o kwestie zasad i trzymania w kupie.

MiRage

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-01-27, 01:35 »
W LCG dodatek wychodzi co 2 miechy i kosztuje 40z. (...)
Bullshit! :)
Primo dodatek wychodzi co miesiac do każdej gry (miedzy setami jest czasem po 1-2 mce przerwy) i kosztuje 30-40 zl w zaleznosci od sklepu(...),
Czyli dodatek wychodzi (miał wychodzić) co miesiąc, ale jest 1-2 miechy przerwy między dodatkami. Zerknąłem też na strony FFG, wychodzi, że dodatek to może planowo miał być co miesiąc, ale plan planem a rzeczywistość skrzeczy. 1 dodatek na 2 miechy jest bardzo dobrym oszacowaniem.

Yh nie... nie rozumiesz....
miedzy jednym CP a drugim jest zawsze miesiac
miedzy dodatkiem czyli setem CP czyli 6 CP jest czasem przerwa

wojne? jaka wojne?

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2010-01-27, 02:19 »

Ok LCG jest tansze... dlaczego tansze = lepsze to nie potrafie zrozumiec.

Ertai nie daj sie zrobić to że dostajesz za powiedzmy porównywalną kase mnóstwo kart których nie potrzebujesz  i kilka które sa Ci potrzebne wcale nie znaczy ze na tym zyskałeś